Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 28, 2021, 20:35:01

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 28019 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2692
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1140 -: Ноември 24, 2021, 19:06:02 »
Като разфасоваш обезкостяваш ли ?
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5459
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1141 -: Ноември 24, 2021, 19:08:51 »
Саздарма и Грег, 853 епизот

Неактивен Kaizer Soze

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 955
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1142 -: Ноември 24, 2021, 19:19:55 »
тази година свинско съм ял само в кръчма-като не си сигурен в кухнята си поръчваш пържола на тиган-трудно е да се шрецака, освен ако не я панира в брашно и да я изпържи до овъгляваня, но това са редки ексцесии. Сланина мупувам-напоследък се появиха много добри. .
всъщност ям доста постно.
инак-моята версия за кокоша чорба-варя бульон и отпенвам. Поради липса на домашно-чудесно става с набор фенер или опаковка крилца. Костите и мазнината правят бульона, не месото. обезкостявам и връщам във врящата тенджера. прибавян глава лук на клин, няколко моркива на големи търкал а.лъжица сушени рязани чушки,половин чаена лъжица куркума, една ююта чъшка-кайенски пипер разцепен на две, седем-8 необелени скилидки чесън, чаена чаша булгур, нарязан на ситно домат, един картоф на кубчета колкото грах и чашка замразен грах. проверявам на сол и слагам лъжица патешка мас-продават в кофички от кисело мляко. дърпам от огъня и прибавям лъжичка мащерка и четвърт лимон с кората-под капак да поеме миризмите ,а десет минути и в супника.

лъжицата забита в супата трябва даколебае дали да падне поне три секунди

Неактивен Kaizer Soze

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 955
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1143 -: Ноември 24, 2021, 19:36:50 »
вместо куркума(индийски шафран)може да пробвате с персийски. две капсули. ..

Неактивен peniko

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 187
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1144 -: Ноември 24, 2021, 19:40:04 »
не обичам много зеленчуковата супа
винаги ми напомня детството, дните когато боледувах - термометъра, зеленчукова супа и кисел, о Боже, кисел...
сега правя само зеленчукова крем- супа, днес пък направих такава от тиква, морков и джинджифил
от известно време застройвам супите само с жълтък и лимон, направо си отдъхнах , няма страх от пресичане, няма мляко, няма излишни калории
Интересно - аз след 7 год възраст не помня да съм боледувал повече от 3-4 пъти. Последно беше през 2010. Имам предвид настинки, грипове и пр. Сигурно затова и до ден днешен обичам и кисел и крем какао, дори и ....грис халва, макар, че тя ми дойде повече в казармата.
Спомням си един пионерски лагер, където през ден ни даваха крем какао. След 1 седмица всички отказаха да го ядат, ама на мен пък ми се услаждаше  :crying_with_laughter-3302:. Та един ден подшушнах насам-натам - който не иска десерта, да ми го даде. Стана опашка пред мойта маса. Преборих 8 (осем) броя след като бях обядвал, ... за другите не ми стигна обема на резервоара. Обаче си платих си за идеята - 3 дни мих баните и тоалетните. Ръководителят на лагеро реши, че мойто било "дисидентство", защото съм се усъмнил в качеството и  разнообразието на храната....Това е за 13 годишен в началото на 70те и важно - аз си изядох десртите, не съм ги хвърлил?  :m1708:

За застройките - аз правя 2 вида, според какво готвя. Едната е горната. Използвам я за пилешка супа, супа топчета и пр. Другата я научих тук и наподобява китайските яйчени супи - разбивам яйце или две. Не чакам тенджерата да поизстине, а наливам смело и бъркам силно. Не се пресича, просто яйцата стават на лентички. Тази я ползвам за спанак, коприва, смесени зеленчуци и пр.

ПП. Не завиждайте за това, че не съм и не боледувал от грип и пр. Преди 7-8 г ме налегнаха едни проблеми, в сравнение с тях грипът е детска закачка. Както се дума ЕГНто не прощава и "на който му е писано да се удави няма да го обесят".

Неактивен Kaizer Soze

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 955
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1145 -: Ноември 24, 2021, 19:43:30 »
инак хапвам доста гъби-поне три пъти седмично-включвам и незаслужено презряната култивирана печурка, много ориз и булгур.....картофите май са повече чипс или добавка за супа-изключвам ниоките, които заедно с кус-куса и пелмените са ми любими заддно с рибата.

постното е трудоемко-моето значи много време и пари, но идеята ще месото е вкусен лукс ми е чужда. си

Активен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4319
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1146 -: Ноември 24, 2021, 19:48:55 »
на в6-ти другия коля теле. не мое, всъщност ме викат по традиция да го разфасовам. пак по традиция вземам за труда контрафилето и четирите джолана, а докато подреждам разфасофките амуджата опалва пеща и на обяд мятам главата в шкембе. вечерта я изяждаме с много делиборан(а ко бях сноб щях да го обявя за божоле)Ловки, чети и плачи.

Браво Кайзере, издигаш ми се в очите, и с майсторлъка за разфасоване и с избора на мръвки.  :th_up:
Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Неактивен peniko

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 187
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1147 -: Ноември 24, 2021, 20:05:24 »
Така си е, Господ бдял над децата, лудите и пияните.
Потвърждавам с примери от 1ва ръка:
- Имаше на село един човек с проблеми в главата (селкият идиот). Ядеше всичко - жива риба!!!, консерви бракувани от селкоопа ....нищо не му ставаше.
- Много отдавна, на студентски купон един колега падна възнак от парапета на 2рия етаж. Естествено след "прекомерна употреба". Помислихме, че се е убил. Докато слезем долу да видим какво става, той се беше изправил и си изтупваше панталона. Вярно е, че отдолу беше трева, а не бетон или мозайка, ама възнак от 2рия етаж??? Качи се горе и си потърси чашата, да сипе едно за оцеляването...
- Преди 2-3 месеца най-малият внук (на 4.5 г) ни накара да изтръпнем: дъщерята и зетят имат в двора катерушка с беседка. От горната площадка е около 2 м до тревата. Явно е решил да ни "впечатли", понеже по-големите му братя правят там някакви маймунджилъци, та и той барабар Петко с мъжете. Изстъпи се и .... скочи отгоре!!! Аз се задавих. Рева и пищя поне 15 мин, но от уплах, понеже му нямаше абсолютно нищо???

Неактивен peniko

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 187
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1148 -: Ноември 24, 2021, 20:12:03 »
инак хапвам доста гъби-поне три пъти седмично-включвам и незаслужено презряната култивирана печурка, много ориз и булгур.....картофите май са повече чипс или добавка за супа-изключвам ниоките, които заедно с кус-куса и пелмените са ми любими заддно с рибата.
Колега, от лично любопитство: вие да не сте главен готвач в някой силно реномиран ресторан' или консултант/преподавател по "специални" рецепти? Питам, щото ние тук обсъждаме зеленчукови супи и застойки, а вие излиаате с разни чудесии като "телешка глава в шкембе", Ниоки и други дето трябва да се търсят из речника?  :lol:

Неактивен peniko

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 187
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1149 -: Ноември 24, 2021, 20:21:33 »
Браво Кайзере, издигаш ми се в очите, и с майсторлъка за разфасоване и с избора на мръвки.  :th_up:
Наистина изборът е на високо ниво - любимите ми мръвки.....ама аз си обичам почти всичко дето е расло на кокал.
Контрафиле не си позволявам често, че цената му е астрономическа, а размерите - никакви. Обаче джолан - по всяко време според сезона. Сега има свински и телешки, през пролетта ще дойде агнешкия.
Който има възможност за "домашно" - завиждам благородно. Аз бях така в продължение на 20 г.

Повече няма да досаждам - отивам да си джуркам сместа за пуйката, че утре "цял свят" мене ще гледа"  :lol:

Неактивен Kaizer Soze

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 955
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1150 -: Ноември 24, 2021, 21:11:01 »
пелмените се правят лесно. пукаш в робота шест яйца и кило варненско брашно, разточваш тънка кора, слагаш в пелменниц сиата(моята завива 30 пелмена)сипваш по лъжичка плънка и защипваш. слабаш на набрашнена дъска и във фризера за шоково. докато приготвиш следващата доза първите с готови-в плик и долното чекмедже. една неделя и имаш стотина дози. на газовия кипваш вода и късно вечер имаш нещо топло за ядене, в уок може да изпържиш замразени, на пара в ктайски стил или на тиган с малко масло....няколко капки оцет, с краве масло, кисела сметана, мисело мляко с чесън или доматен сос  с босилек(и стават равиоли)и е готово. не съм шеф, а ерген прибиращ се късно и свикнал да посреща гости

Активен Simplified Solutions

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1389
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1151 -: Ноември 25, 2021, 07:44:33 »
Quote (selected)
от известно време застройвам супите само с жълтък и лимон,

Така застройват гъркините. Ние сме свикнали да не пилеем материал.  ;)

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1336
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1152 -: Ноември 25, 2021, 11:13:38 »
 :th_up:

Неактивен Kaizer Soze

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 955
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1153 -: Ноември 25, 2021, 17:54:00 »
чорба от кисело зеле и сланина
сезон и е
в те джерата слагам нарязана на кубчета сланина с кожа-посюедно пробвах с "царска"леко прошарена и леко опушена в украински стил. Изчаквам да почнат да поруменяват и шрибавям две топки добро турско фиде натрошено на ситно-просто стисваш зраво в шепата и леко размачкваш-идеята да се натроши, не да го върнеш обратно на грис. изчаквам да поразлвее, прибавям двойна шепа накълцано на кадаиф кисело зеле и пълна супена лъжица счукан червен пипер. разбъквам енергично с дървена лъжица гледайки хем фидето да поеме течността, а зелето да доомекне, хем да не прегориш пипера-в момента в който почне да се  пържи наливам 3 чаши зелева чорба и една гореща вода. Газовият котлон на макс да заври отново , намалявам да къкри и изчалвам 7 минити. изключвам, добавям малко кимион и прясно смлян черен пипер. Идеална ако предстои тежък ден на открито-да лееш бетон, да цепиш крушови пунове или да се занимаваш с данъчни след дълга нощ. Не е точно гурме за хора с карта у фитнеса....

Неактивен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2692
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1154 -: Ноември 25, 2021, 17:57:16 »
Комбинацията кисело зеле и сланина я приемам само добре запечена.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5459
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1155 -: Ноември 25, 2021, 17:58:42 »
Споделете некви рецепти за кекс, вкл и солен?

Неактивен Ной

  • Moderateurs
  • *****
  • Коментари: 4690
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1156 -: Ноември 25, 2021, 18:17:02 »
Споделете некви рецепти за кекс, вкл и солен?
Зарежи кекса, направи шарлотка! Кълцаш две ябълки на лунички, нареждаш на дъното на намаслена тава –аз си я посипвам със захар, да се карамелизира под ябълките. Бъркаш три яйца, чаша захар, чаша брашно и малко сода с половин лъжица кисело мляко за гасене. Ако ти се намерят излишни орехи или стафиди, хвърляш в тестото в последния момент, заливаш ябълките и на 400 градуса докато клечката за зъби излезе суха, а коричката е бежова.
Докато е горещо, обръщаш на чиния за сервиране. Никога не ме е подвеждала шарлотката!  :0005:

Активен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7387
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1157 -: Ноември 25, 2021, 18:22:46 »
Никога не ме е подвеждала шарлотката! 

Ужас! Това дори звучи ужасно. Най-хубавият кекс е ред свинско, ред кисело зеле. Можеш да го украсиш малко с наденица или кърмаче.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5459
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1158 -: Ноември 25, 2021, 18:24:42 »
Зарежи кекса, направи шарлотка! Кълцаш две ябълки на лунички, нареждаш на дъното на намаслена тава –аз си я посипвам със захар, да се карамелизира под ябълките. Бъркаш три яйца, чаша захар, чаша брашно и малко сода с половин лъжица кисело мляко за гасене. Ако ти се намерят излишни орехи или стафиди, хвърляш в тестото в последния момент, заливаш ябълките и на 400 градуса докато клечката за зъби излезе суха, а коричката е бежова.
Докато е горещо, обръщаш на чиния за сервиране. Никога не ме е подвеждала шарлотката!  :0005:

мерсим, твоя фаренхайт е моя целзий, начи 200 грауса  :smokin:

и то щото винаги се сещам за онаа серия на еър краш инвестигейшънс, дето фканада им беха налели керосина вгалони, фместо флитри и не им стигна доникъде, ма глайдваха успешно и никой не умря

Неактивен Kaizer Soze

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 955
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1159 -: Ноември 25, 2021, 18:26:09 »
не правя кекс. в разбити на сняг с кристална захар белтъци прибавям на белтък препълнена супена лъжица добро какао на прах на четири-двеста грама стопен на водна баня добър черен шоколад и пека блата кат целувки. От там насетне е фантазия-кеф ти руло с бита със шампанско сметана и ягоди, кеф ти пасти със смокиниво сладко или пресни малини с шери и филирани бадеми, кеф ти торта с кайсии или просто да я напълниш с орехов или маслен крем  никакво брашно. моняк и фламбиране-според настроението

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5459
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1160 -: Ноември 25, 2021, 18:28:58 »
не правя кекс. в разбити на сняг с кристална захар белтъци прибавям на белтък препълнена супена лъжица добро какао на прах на четири-двеста грама стопен на водна баня добър черен шоколад и пека блата кат целувки. От там насетне е фантазия-кеф ти руло с бита със шампанско сметана и ягоди, кеф ти оасти със смокиниво сладко или пресни малини с шери и филирани бадеми

Колко време го печеш?


Неактивен Kaizer Soze

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 955
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1161 -: Ноември 25, 2021, 18:32:58 »
5-7 минути на открехната врата. същото е като за целувки или ореховки. всъщност шо-сморо шодсушаваш, не печеш

Неактивен Kaizer Soze

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 955
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1162 -: Ноември 25, 2021, 18:35:13 »
не ме бива в сладкишите,с Пециалист съм в еклери, крем карамел и брюле и шоколадовите торти.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5459
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1163 -: Ноември 25, 2021, 18:35:59 »
Екстра, мерси

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2006
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1164 -: Ноември 25, 2021, 18:41:04 »
Така застройват гъркините. Ние сме свикнали да не пилеем материал.  ;)
верно е, Симли, леля ми ме научи, тя е гъркиня от едната страна, ама важната, по майка  :)))
много съм научила от нея, много рецепти ми даде, да не се загубят, много супници, сосиери и фруктиери  ми подари, дори половината си стъклени играчки за елха ми даде тази година

а, да не забравя, зелената фруктиера с мандарините е вече на масата, Коледа наближава
писала съм за нея и друг път, подарък е на баба ми от кумата й, обикновено, солидно , зелено стъкло с орнаменти
не помня Коледа без нея, а ако не съм я запомнила някоя година, празникът не е бил за помнене

Активен Mae Ashi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 951
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1165 -: Ноември 25, 2021, 18:47:05 »
Споделете некви рецепти за кекс, вкл и солен?

https://fedorcka.blogspot.com/2016/01/Bundt-Cake.html
Идеалната рецепта. Ароматен и изобщо не става сух, както повечето, които съм опитвала.
В блогът ѝ има и солен, мисля. Не съм пробвала.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2006
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1166 -: Ноември 25, 2021, 18:56:34 »
ето семейната ни рецепта за кекс, винаги сполучлив
5 яйца
2 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. кисело мляко
2 ванилии
2,5 ч. ч. брашно
1 пак. бакпулвер
1 с. л. какао
разбиваш яйцата със захарта, добавяш олиото и млякото, след това смесените сухи съставки, без какаото
отделяш една чаша от сместа, добавяш какаото и с тази смес прошарваш кекса, както ти душа иска
може да добавиш стафиди, орехи парченца шоколад или да направиш шоколадов заливка след и изпичането
печеш около 45 минути, до суха клечка при пробата
 :)))

Неактивен Kaizer Soze

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 955
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1167 -: Ноември 25, 2021, 19:04:53 »
другото което правя, но без портокали. и слагам много перен шоколад преди фламбирането, а вместо портокали -претривам през сито чаша пресни малини. Но само ако наистина държа да я впечатля с закуска в леглото  тъй че серж-не се труди да четеш

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2006
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1168 -: Ноември 25, 2021, 19:07:05 »
https://fedorcka.blogspot.com/2016/01/Bundt-Cake.html
Идеалната рецепта. Ароматен и изобщо не става сух, както повечето, които съм опитвала.
В блогът ѝ има и солен, мисля. Не съм пробвала.
този кекс е много вкусен, правила съм подобни рецепти
обаче маслото... :think:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5459
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1169 -: Ноември 25, 2021, 19:09:04 »
Мерси на всички за рецептите, ще пробвам една по една  :0005:

Неактивен Kaizer Soze

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 955
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1170 -: Ноември 25, 2021, 19:09:50 »
маслото е разкош. длъжна си да си го позволиш.

Активен Simplified Solutions

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1389
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1171 -: Ноември 25, 2021, 19:16:58 »
Откакто момчетата ми станаха мъже, у нас кексовете не се харчат, уви. За разлика от браунито.  ;)

Неактивен Ной

  • Moderateurs
  • *****
  • Коментари: 4690
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1172 -: Ноември 25, 2021, 19:17:03 »
мерсим, твоя фаренхайт е моя целзий, начи 200 грауса  :smokin:

и то щото винаги се сещам за онаа серия на еър краш инвестигейшънс, дето фканада им беха налели керосина вгалони, фместо флитри и не им стигна доникъде, ма глайдваха успешно и никой не умря
Обратното беше, бяха им налели литри, а им трябвало в галони! 3,8 литра на галон...
Gimli Glider Gimli Glider
Господ си е подбирал и първия пилот и помощника му, и трасето! Разказът се чете като кримка и чудо в едно!

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5459
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1173 -: Ноември 25, 2021, 19:24:22 »
Обратното беше, бяха им налели литри, а им трябвало в галони! 3,8 литра на галон...
Gimli Glider Gimli Glider
Господ си е подбирал и първия пилот и помощника му, и трасето! Разказът се чете като кримка и чудо в едно!

Найдър -  The accident is commonly blamed on mistaking pounds for kilograms, which resulted in the aircraft carrying only 45% of its required fuel load.

Неактивен Ной

  • Moderateurs
  • *****
  • Коментари: 4690
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1174 -: Ноември 25, 2021, 19:29:04 »
Найдър -  The accident is commonly blamed on mistaking pounds for kilograms, which resulted in the aircraft carrying only 45% of its required fuel load.
А, и това го е имало, просто е било последната капка,  така да се каже. Всички карти са били срещу тях. Включително и мотокросът на пистата би трябвало да повлече масови жертви по идея, а вместо това пилотите изгасили самолета с техните си пожарогасители!

Неактивен peniko

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 187
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1175 -: Ноември 25, 2021, 22:05:04 »
Аз излАзАм докато се разискват кексове, мексове, торти и пандишпани ....както е рекъл Отврат по-горе требе си "от врато и от г*зо". Кога се настроите по същество - свирнете. Бягам, че требе да поливам пуйката.

Неактивен peniko

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 187
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1176 -: Ноември 26, 2021, 10:29:47 »
Да се похваля: Пуйката ми получи оценка 6+ от "Борда на дегустаторите". Пека всякакви животинки от много години, но за 1ви път нямаше нужда от нож за сервирането. Кокалите се разделяха само с вилица.
Дали защото госпожата я купи от някакъв скъпарски магазин на майна си (на етикета пишеше "Млада пуйка"), дали защото аз съм "надобрял" - не зная  :lol:

Неактивен ddantgwyn

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4857
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1177 -: Ноември 26, 2021, 11:23:05 »
Дали защото госпожата я купи от някакъв скъпарски магазин на майна си (на етикета пишеше "Млада пуйка"), дали защото аз съм "надобрял" - не зная  :lol:

и трите, дедо попе, и трите :)))
There is no dark side of the moon really …

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1336
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1178 -: Ноември 26, 2021, 12:07:53 »
Солен кекс, изпробвана нееднократно рецепта
2 1/2 ч.ч брашно, 1 бакпулвер / аз си го правя сама - равни части лимонтозу и сода бикарбонат - 1 ч.л. с връх общо/ 3/4 ч.ч натрошено сирене. 1-2 щипки сол, 2 яйца, 1 1/3 ч.ч. кисело мляко, 3/4 ч.ч олио.
/ чаена чаша = 200 мл /
В купа се пресяват брашното и бакпулвера, добавя се натрошеното сирене*** и се разбърква добре. ЕВ друга съдина се разбъркват яйцата и олиото - до консистенция на рядка майонеза. Добавя се киселото мляко и отново се разбърква, колкото да се смесят съставките.
Пече се в предварително загрята до 200 /по Целзий  ;) фурна.
-----
Става с всякакво сирене, част от него може да се замени с колбас по вкуса на този който го приготвя. Слагам от време на време и шепа нарязани маслини. Важното е тези съставки да са общо около 3/4 чаша, аптекарски везни не са нужни.
----
Имам и сиромашки рецепти за кексове, без яйца и само с  едно яйце. При интерес мога да ги предоставя тук.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2006
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1179 -: Ноември 26, 2021, 15:45:08 »
Здравче, вземам я тази рецепта :thup:
не съм правила често солен кекс, ще опитам сега

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1336
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1180 -: Ноември 26, 2021, 15:49:00 »
Да ви е сладко Лили. Когато решиш да правиш, ще се радвам да споделиш, дали у вас се е харесал.

Неактивен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2692
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1181 -: Ноември 26, 2021, 22:52:34 »
Гледаме се тук с една бутилка, та се сетих да питам - коя е любимата ви марка уиски ?
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1182 -: Ноември 26, 2021, 22:58:11 »
Гледаме се тук с една бутилка, та се сетих да питам - коя е любимата ви марка уиски ?
най харесвам литър! :bigok:

Активен Manrico

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 547
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1183 -: Ноември 27, 2021, 08:53:48 »
Гледаме се тук с една бутилка, та се сетих да питам - коя е любимата ви марка уиски ?
Не съм познавач, не съм и голям ценител, не съм и пил много луксозни уискита. Което според форумните обичаи вероятно ми дава право да се пиша голям експерт и да се изказвам много по темата. Обичам по-меки, ирландските като Tullamore Dew и Jameson, а от шотландските single malt - Glenfiddich.

Неактивен peniko

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 187
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1184 -: Ноември 27, 2021, 09:07:02 »
най харесвам литър! :bigok:
Съгласен. Когато взехме да "употребяваме", уискито беше "най-престижното" питие, ама много скъпо за студентските джобове, а и не навсякъде го продаваха. Та идеята беше да има повече, марката не беше толкова важна. Може би затова и до днес нямам твърд критерий и предпочитана марка. Обаче със сигурност сингъл малц е винаги отгоре (не че ще изненадан някого).
Съвет: пълната бутилка е за предпочитане пред празната, без значение от етикета  :lol:
« Последна редакция: Ноември 27, 2021, 09:13:58 от peniko »

Неактивен peniko

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 187
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1185 -: Ноември 27, 2021, 09:30:11 »
Специална Благодарност на Джиджи за рецептата "Маринована риба по рибарски"!

От много години мариновам риба, но използвах други рецепти. Все нещо не ми "пасваше". Преди месец реших да пробвам нейната. Една педя над върхЪТ!!!   :thup: Днес приключихме 1вата партида, но втората вече е готова. :0005: Имайте предвид, че аз нямам на разположение прясна риба, а още по-малко сафрид, чернокоп, карагьоз и пр. "Работя" със замразени сардина и скумрия (тази година досега не се докарвали аншоа). От практиката: ние с внука сме лакоми, то "вълк пастърма не суши"  :crying_with_laughter-3302: та я почваме след 7 дни. Оказва се, че след 2 седмици става още по-вкусна.

Неактивен Алиса ..

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2255
  • Алиса в страната на кривите огледала
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1186 -: Ноември 27, 2021, 09:58:33 »
Щом е така, да помоля Джиджи отново да напише рецептата.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2468
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1187 -: Ноември 27, 2021, 10:57:48 »
Гледаме се тук с една бутилка, та се сетих да питам - коя е любимата ви марка уиски ?

Пробвал съм 5-6. Най-много ми допада The Famous Grouse.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 881
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1188 -: Ноември 27, 2021, 17:41:24 »
Днес бе извървяна първата стъпка към Бахура.
Докараха на Тъста една утрепана в свинеферма свинкя, с която ние (това е и поводът да сме в Долината) направихме всичко онова, което се прави на Коледа.
Довечера сме на осмянка... :0005:

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 881
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1189 -: Ноември 27, 2021, 17:42:43 »
Гледаме се тук с една бутилка, та се сетих да питам - коя е любимата ви марка уиски ?
Когато пия уиски, пия само бърбън или Кентъки уиски, като си го мешам с кока-кола.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1190 -: Ноември 27, 2021, 17:55:14 »
Все пак да си кажа.
Шотландски, бърбани мани.
Най си либя ирландските, единствената точка по която се допирам до Фирмин (наздраве Фирмин! ).

Активен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7387
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1191 -: Ноември 27, 2021, 18:04:27 »
Шотландски, бърбани мани.

По принцип, нищо не бива да се мани, щото накрая няма да имаш какво да пиеш. Вссичко се пази в килера за черни дни и неприятни гости. Бърбънът е селска, лекувана ракия, с гаден вкус. Това е ясно за всеки прохождаш консуматор. Пие се, "щото е модно" и съседът Мариш го пие. Ирландските са добри, меки, но неблендираните скочинки са си добри.

Активен fierce

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 238
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1192 -: Ноември 27, 2021, 18:15:40 »
и аз съм фен на айриш уискито!   :beer:

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2468
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1193 -: Ноември 27, 2021, 18:28:50 »
От ирландските съм пил Jameson и Tullamore Dew. Бледнеят пред гъската.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 881
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1194 -: Ноември 27, 2021, 18:30:14 »
Съседи, поркащи бърбън, нямам.
В пролетарската Суха река на почит са ракията и водката Флирт, "бирата" Ариана и мастиката.
Това "модно" аз го разбирам като гъзария, например гъзарията небрежно да подметнеш как вечер разпускаш с чаша младо Божоле, доставено до вратата ти, докато боцкаш трюфели върху канапе от аржентински боровинки, киснати в бенедиктин.
Не помня кога у нас за първи път се появи бърбън, но впечатленията ми от баровете са, че гъзарите от едно време си поръчваха Чивас и Дъмпел, които бяха най-скъпите марки, а доколко са били и са качествени днес, не мога да кажа, уискито, както казах не е моята напитка, което, съдейки от пренебрежителния тон на колегата, се явява некъф мой минус.
Не пия и вино, освен чаша карабунарски отел или розе чат-пат, като споменавам това с ясната мисъл къде пък може да ме постави това поредно мое прегрешение. :smokin:


Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5459
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1195 -: Ноември 27, 2021, 18:34:01 »
Предимно виньо.

Все по-рядко перно и бира.

Активен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7387
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1196 -: Ноември 27, 2021, 18:35:14 »
От ирландските съм пил Jameson и Tullamore Dew. Бледнеят пред гъската.

Tуй ако го видиш - пробвай го. Много е благо, на филия да го мажеш.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1197 -: Ноември 27, 2021, 18:35:25 »
Quote (selected)
Не пия и вино, освен чаша карабунарски отел или розе чат-пат, като споменавам това с ясната мисъл къде пък може да ме постави това поредно мое прегрешение.

Виното се пие с подходящо мезе за да усетиш истинския вкус.
Сирена и кашкавали, не напразно френците "страната на 200-те сирена" бяха меката на винарите.
Меса, кИфтета и луканки са за пиене до напиване.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 881
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1198 -: Ноември 27, 2021, 18:36:51 »
Предимно виньо.

Все по-рядко перно и бира.
А, перно харесвам също, пускат в Лидл във френската седмица, много приятна напитчица. :bigok:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5459
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1199 -: Ноември 27, 2021, 18:39:17 »
Много приятна, но и много коварна, не се спира лесно.