Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Юни 07, 2025, 02:39:52

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 312561 пъти)

0 Потребители и 7 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7993
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1620 -: Юни 05, 2025, 23:40:04 »
я един бърз въпрос: някой тука занимава ли се с квас?

у нас аз правя хляба, писал съм по-рано: имаш рецепта, планетарен миксер дето смесва нещата, и после бам - във формата, формата във фурната да втасва на 30-35 градуса, щото навън поради глобалното затопляне преди два дена свалих пуловера, и после половин час печене и хоп - домашно хлебче.

да ама почнах да се зарибявам на тема зауертайг, както му викат тука местните, по нашему квас. пробвах с един течен квас - стана си добре. после си взех сух, там си пише че трябва да слагаш 3% от брашното, т.е. 30 грама на кило или в моя случай 11 на 360 грама брашна /по равно ръжено и бяло/, и добавяш мая. пак половин час, по-добре е от моя гледна точка като коричка и консистенция, щото без мая много трохи, много нещо хвърчи.

следваищия етап беше да си отгледам квас. намерих клипче на някой си ангел ненов, гледах, изпълних. имам сега квас в един буркан.

и оттам почна дивотията. намерих първо рецепта за лесен /!/ хляб с квас. в какво се състои леснотията: правиш тесто, оставяш да втаса 2-4 часа на стайна температура, после слагаш за 12-18 часа в хладилника, после още два часа навънка като разтягаш, после оформяш, още някой и друг час във формата, и печеш, след което още час-два да изстине.

направих го - не стана. ама щото откъде време за толкоз простотии, съкратих втасването на час първоначално, после 4 часа в хладилника, после 2 часа навън, и то не втаса нищо - стана една подметка с много вкусна коричка, а вътре клисаво едно такова.

опит-неопит, втория път намерих рецепта за хляб с квас, дето се меси в миксер. немска. там доста по-лесна работа: месиш пет минути на първа скорост, слагаш солта и още 10 минути на втора скорост, после два часа втасване, после оформяш, още два часа втасва и печеш. направо леснотийка в сравнение с първата. пак има разтягане по рецепта, ама само два пъти по време на втасването.

е на мен ми се получи една отвратително лепкава маса, дето сигурно на покрива на блока ме чуха как я благославям, докато я премествам в купата за втасване. за разтягане и дума не можеше да става, щото то лепне бе и ти остава по всичките ръце и на нищо не прилича. с триста зора го цапнах във формата, чаках не два часа, а половин час отгоре, ама като видях, че повече няма да се надуе - опекох го. някъде между 3/4 и цяла форма за 750 гр тесто при положение, че с мая това пълни формичката, че и извира отгоре.

стана за ядене, на вкус е като тукашните, дето са между 5 и 10 евро килото в зависимост от екстрите - семки, сусами, орехи и прочие.

обаче питанката ми е: за какво е целият този зор при положение, че аз това го постигам и със сухия квас, за час имам същия резултат? да, верно, без мая може да е много хубаво за някои, ама като си имаш работа да подскачаш през 50-60 минути да дърпаш тесто, да мацаш плота с брашно и после да го чистиш, за да получиш това, дето го имаш за час по другия начин ми се вижда леко безсмислено. даже повече от леко.

та въпроса ми е: има ли някой, дето да се е занимавал с това и може да ме убеди, че има смисъл да губя между половин и един ден за нещо, което постигам за час?

квас от ръжено брашно, в момента е в хладилника. /тръгнах от 100% ръжено, сега е 50/50 с бяло, щото такава смес ползвам за хляб/. как го отгледах: https://www.youtube.com/watch?v=cMFdCNJhanc
първа рецепта, залъгалка за хора с много свободно време: https://www.youtube.com/watch?v=PgM9BRwQKdU
втора, на немски: https://thomas-kocht.de/rezepte/sauerteigbrot-selber-backen-einfaches-rezept-mit-weizensauerteig/

от втората направих половин  доза, щото първо моя миксер е от по-малките и второ, няма кой да яде толко хляб в къщи - само двама сме. както писах, стана, ама то същото като рецептата, от която тръгнах /тя е приложена като снимка долу/.

та така. към момента ще си пазя кваса и ще го добавям към тестото, плюс малко мая, и за час ще си имам хлебче на вкус като с квас.