Той е нещо като Вечната Амбър.
Не, не може да се нарече нещо "вечно", което е в края на житейския си път.
Сандърс е за мен просто показателно явление. Имам претенциите да познавам манталитета краварски от преди около четвърт век и измененията през това време са впечатляващи. Мога да ги сравня само с промените направени в Китай след ерата Мао и в Русия - на два пъти за същото това време - след ерата СССР и ерата "белязанея и пияндурника".
От началото на времето когато започнах да имам преки впечатления от краварско, това бе единна нация, "победила" в студената война, очертаваща се за надежден и "безметежен " лидер на света, със средна класа впечатляваща както с процентите си, така и с увереността в бъдещето. Страна с технологично предимство в повечето от научно - техническите направления, с привлекателно образование, задоволителна социална система...въобще силна, привличаща, пример за много хора по света.
Постепенно образът избледня, лидерът се превърна в обикновен джандар, технологичното предимство бе поднесено на тепсия на Китай /е, малка утеха - и там явно имаше пияндурници, опиянили се от собствения си "успех"/, средната класа изтъня до неузнаваемост, лидерството се превръща все повече в химера,, увереността в бъдещето - още повече. Е, да има и инерция, все още има неинформирани особи бързащи да хванат буферите на последния вагон - все пак явлението САЩ няма как да се срути за двадесетина години - нали все пак успяха да изсмучат от катастрофираНия соцлагер всичко по ценно. Уви, в последните години се забелязва, че и това няма да стигне - пак от много акъл. Социалната система отхвърча, здравеопазването е плачевно - могат да спасят живота на най неспасяемия пациент, за да може същият да си пукне спокойно от обикновен грип на някой следващ етап.
По света хората започнаха да изтрезняват - Европа започва да мисли за собствени въоръжени сили /кво стаа с НАТО бе?/, големите в ЕС започват малко по малко да се еманципират и връщане няма - в противен случай националистическите движения ще продължават да набират сила и това вече май започва да се вижда дори от неолиберастките политици на гейска Eвропа и дори същите да се опъват на световния все още джандар.
Да не говорим за Китай и Русия - не, че имаха силици САЩ да разпаднат двете държави, но все пак бях близо до това, да ги подкокоросат сами да си се разкъсат.
Свърши тая.
Дали Путин е диктатор или КБЖ - слабо ме интересува, за мен е слаба ракия, но най полезното нещо, което имат руснаците в момента и ако направи така, че да е пожизнен - аз съм последният който бих го обвинил.
Същото и при китайците - взеха си своето и връщане назад няма. При два такива мощни центъра на света, първият -САЩ, с политиката си, която прокарва - е осъден да линее. Остава единствено въпросът дали гейска Европа ще се очовечи и еманципира. Ако го направи, това ще е последния пирон в ковчега на световния "лидер".
Дори малко се плаша, ако това се случи, какви ли катаклизми ще настъпят?
Не им го желая, нека всеки се развива според разбиранията си. Там има и много читави хора. Даже мисля, че са мнозинство, но с толкова промити мозъци не може да се очаква друго, освен да се самозатрият.
Сандърс?
Ми повече симпатизирам на него, но в момента Дончо е по полезен за самите американци. В същият смисъл както Путин за руснаците.
Увлякох се, ма нали темата е САЩ?