Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Април 08, 2025, 15:08:49

Автор Тема: САЩ  (Прочетена 1275828 пъти)

Nor1 и 64 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен Giuseppe

• Just Member
  • Коментари: 11600
    • Профил
Re: САЩ
« Отговор #9300 -: Април 05, 2025, 09:40:19 »
Основното е какви са били митата до сега - не тия, които си ги менкат краварите и европците по разни споразумения, а по принцип - примерно германците какви мита предлагат за внос на коли в Германия от трети страни - Китай, Мексико, Япония, Корея... Някакъв в гласовете бе пуснал инфо с проценти и се оказа, че за момента са по високи отколкото на други към Германия, но не ми се вярва много, че няма реципрочност, а и ме мързи да проверявам. Някой да е виждал нещо?
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Активен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9301 -: Април 05, 2025, 09:49:35 »
Quote (selected)
Тръмп се опитва да ги научи да ядат само това което са произвели, не напечатали.
Абе за яденето и за високите технологии не ги мисли - яденето или сами си го произвеждат и независимо че е ГМО-сано - ония си го рупат, а което не го произвеждат си го внасят за дребни центове от васалните им територии. А високите технологии все още си ги имат. Куца им ги индустриалното производство, зер решиха да се бъхтят други заради тях и вече в GDP-то им по PPP са под 20%. 3% селско стопанство което се работи само с машини и другото са услуги /бах тия услуги, верно много ги имат/, но това ги докара до там, че автентичния американец вече не може един пирон да забие сам, пък ако ще и в йогурт!
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Активен kаily

• Just Member
  • Коментари: 11202
    • Профил
« Отговор #9302 -: Април 05, 2025, 11:25:53 »
ДДС нямали в САЩ, разправя един друг украинец при Шелест. Та тия мита на Тръмп са горе долу колкото митата плюс ДДС-то с ЕС.
А за Япония същият обясни следното, почвайки с "Да си приятел на САЩ е смъртоносно." Бедната Япония, първо 2 атомни бомби, после в позиция на 4 крака, после я заставили да купува и да стане склад на инфлацията на САЩ, после я заставили не знам си какво, после фортпост срещу Китай и накрая 30% мита.
Ако изборите променяха нещо, щяха да забранят Джорджеску

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9303 -: Април 05, 2025, 11:49:45 »
"Президент Дональд Трамп находится в контакте с представителями Вьетнама, Индии и Израиля с целью обсуждения индивидуальных торговых соглашений. Эти соглашения могли бы смягчить предложенные тарифы для этих стран до истечения крайнего срока на следующей неделе", — говорится в сообщении.

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 26720
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
« Отговор #9304 -: Април 05, 2025, 13:34:57 »
Quote (selected)
Едно бутало пресича шест граници, преди да влезе в Made in US пикап
Произведени в САЩ автомобили използват много чуждестранни части, например ford F-150 използва компоненти, които идват от 24 държави извън щатите
https://carmarket.bg/drugi/edno-butalo-presicha-shest-granici-predi-da-vleze-v-made-in-us-pikap-10459
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Aсол

• Just Member
  • Коментари: 5470
    • Профил
« Отговор #9305 -: Април 05, 2025, 19:44:42 »
Ама то не остана какво да си купиш бе, човек, освен турска техника
Смея да не се съглася ... Не всичко е произведено от "Сириуската кибернетична компания" ... всичките ми домакински уреди са на една фирма (наи-стария - на 12 години) ... тенджурата под налягане - на 4 ... нещо му стана на електронния клапан - обадих се за (извън гаранционна) помощ а те ми пратиха целия похлупак.
Основния проблем в Бг е, че дистрибутурите са си обикновенни прекупвачи и мърлячи.

И аз няма да се съглася, защото най-старият хладилник "Минск" е над 40 лета, пералнята "Аурика" на 50, а родният "Раховец" на 38 години. Тенджерата ми под налягане е кубинска и от 1986 година, още нищо му няма на клапана. Западният ви стил не обещава качество, а лъскави мъниста. Аз тези неща не ги одобрявам, щото мечтата в живота ми е не е да сменям уреди на пет години, аз предпочитам книги и прочее  упадъчни и подривни дейности. Апропо, и от Холивудските филми има какво да колекцианира ценител. Има страхотни продукции

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
  • Коментари: 623
    • Профил
« Отговор #9306 -: Април 05, 2025, 20:07:55 »
мечтата в живота ми е не е да сменям уреди на пет години
Точно това имах навпредвид, ама не сте ми вденали поантата.
"Върви бавно, говори учтиво и носи дебела тояга със себе си."
[по Teddy Roosevelt]

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9307 -: Април 05, 2025, 20:33:50 »
Блумберг бьёт тревогу!

☄️📱↗️ Политика тарифов США достигла цепочек поставок Apple.

Apple передает ВСЕ ТАРИФНЫЕ ЗАТРАТЫ НА ПОТРЕБИТЕЛЕЙ, розничная цена iPhone 16 Pro Max в США вырастет с нынешних 1599 долларов до 2300 долларов

Активен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9308 -: Април 05, 2025, 20:48:29 »
Блумберг бьёт тревогу!

☄️📱↗️ Политика тарифов США достигла цепочек поставок Apple.

Apple передает ВСЕ ТАРИФНЫЕ ЗАТРАТЫ НА ПОТРЕБИТЕЛЕЙ, розничная цена iPhone 16 Pro Max в США вырастет с нынешних 1599 долларов до 2300 долларов
Браво на Тръмпича! За първи път да се намери начин да ударят инфлуенсърщината и изобщо излишната горна част на либерастията. Или - производителя на продуктите за тях. Ми искаш да си гъзар - плащаш, кво толкоз? Щото нищо не те бърка да си купиш и iPhone 15 Pro -  цена към момента 1260 Eвро, нали? Ама гъзарията цена няма - ми плащай бе инфлуенсър недоклантен! :pissed-891:

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9309 -: Април 05, 2025, 21:16:42 »
Ми те всички телефони пак са китайски, всички ще поскъпнат, както и всичко останало. САЩ докато се научат да си произвеждат изцяло домашни телефони, зор ще видят.
Аз лично занапред на тая тема ще пускам в икономическите войни, ще е много интересно...

Неактивен Фют

• Just Member
  • Коментари: 2740
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #9310 -: Април 06, 2025, 01:06:10 »
По въпроса за "кадрите" и реиндустриализирането:

"Немецкие и японские автопроизводители уже пообещали перенести часть производств в США. Однако стратегии Белого дома по реиндустриализации Америки мешает острый дефицит инженеров и рабочих. Нехватка последних достигла полумиллиона человек. Не говоря уже о дороговизне производства внутри США. Эти проблемы одними тарифами не решить. Пока же американский бизнес спешно готовится к реалиям перестройки всей экономики США."

цитат- Малек Дудаков/по материал на Blumberg

https://t.me/s/MalekDudakov
https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-04-05/trump-promised-a-manufacturing-boom-industries-are-not-so-sure?srnd=homepage-europe&embedded-checkout=true

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9311 -: Април 06, 2025, 08:34:24 »
Quote (selected)
Справка за тарифите по видове стоки в консултационния модул Taric (съкращение на информационната система на интегрираната тарифа на Европейските общности) показва, че за пътнически автомобили и други автомобилни превозни средства се прилага ставка от 10 процента. Това са едни от основните стоки във вноса ни от САЩ, съгласно предоставени данни от Министерството на икономиката и индустрията.

Останалите посочени са нефтен газ и други газообразни въглеводороди: въздухоплавателни превозни средства; нефтен кокс, нефтен битум и други остатъци от нефт; интегрални схеми и електронни микрокомплекти; предавателни апарати за радиотелефония, радиотелеграфия, радиоразпръскване; видеофони; атоматични машини за обработка на информация и техните единици; отпадъци и отломки от мед. При проверка в митническия модул се вижда, че към момента за тях са прилагани нулеви ставки.
https://www.vesti.bg/bulgaria/kak-vnosyt-ot-sasht-vliiae-na-bylgarskata-ikonomika-6225311
На практика ние не облагаме с мито нищо от това което САЩ изнасят.
Транспортните средства от там са екзотика, освен ако сега не обмитим Ф-ките и Страйкърите.
Жавелините транспортни средства ли са? :smokin:

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9312 -: Април 06, 2025, 11:26:17 »
Да бе, некой да пита урсулето, като ще въвежда мита, върху оръжията, де се кани да купува с тия 800 млрд, ще въвежда ли. Щото и американските са далеч за руските, ама пък европейски хич няма смисъл да се произвеждат. Значи 30% върху 800 млрд...
Какви идиоти, сър...

Активен Zmeja

• Just Member
  • Коментари: 3010
    • Профил
« Отговор #9313 -: Април 06, 2025, 11:47:28 »
Да бе, некой да пита урсулето, като ще въвежда мита, върху оръжията, де се кани да купува с тия 800 млрд, ще въвежда ли. Щото и американските са далеч за руските, ама пък европейски хич няма смисъл да се произвеждат. Значи 30% върху 800 млрд...
Какви идиоти, сър...
...
Децата ни мрат
в отровната смрад,
без слънце,
в задушни коптори.
Светът е затвор.
Мъже и жени, народ,
ни крачка назад!
Ще строим завод
за живота барут!
...

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #9314 -: Април 07, 2025, 01:18:47 »
Малко "невчесани" мисли на Хазин за текущите събития

https://rutube.ru/video/e81162155fbcf7a5f7a031e179302b4e/?ysclid=m966jgnkum190648287

https://yandex.ru/video/preview/4908350184318579087

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9315 -: Април 07, 2025, 06:36:54 »
САЩ докато се научат да си произвеждат изцяло домашни телефони, зор ще видят.
Пак големите камбани ... единствения зор ще са екраните.
[по Teddy Roosevelt]

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9316 -: Април 07, 2025, 19:59:24 »
Аз си имам една теория, че Демонократите пробутваха неизбираемата камила Камала, за да насадят Републиканците на пачи яйца (инфлация, стагфлация, фалит или каквото дойде - щото ФЕД си казаха в прав текст: Скоро няма да ви даваме мъни, щото няма да можете да си плащате лихвите) и да се върнат после на бяла жипка като спасители.
Та в тоя ред на мисли, Тръмп и Мъск са нарцисисти, обичат да забавляват народонаселението докато техните миниони пресушават блатото. Мъск почти е стигнал 50% от обещаните икономии т.е. близо е до 1 трилион.
Демонократите му викат "Фашист", а той се смее и им отвръща "Чекай са да видим кой политик има нереално високи доходи?" ... енциклопедичен пример за "Чадър заврян отзад с обещание да се отваря бавно".
Вече над 50 държави са заявили желание за предоговоряне на митата.
[по Teddy Roosevelt]

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9317 -: Април 07, 2025, 20:03:54 »
Quote (selected)
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с допълнителни мита в размер на 50% върху вноса от Китай, ако Пекин не оттегли плановете си за ответни мерки. Той добави, че Вашингтон ще започне преговори с други държави, ако те пожелаят. „Ако до утре, 8 април 2025 г., Китай не оттегли увеличението си от 34% над вече дългогодишните си търговски злоупотреби, Съединените щати ще наложат ДОПЪЛНИТЕЛНИ мита на Китай от 50%, считано от 9 април“, заяви Тръмп в публикация в социалната мрежа Truth.
https://glasove.com/ikonomika/tramp-zaplashi-kitay-s-dopalnitelni-50-protsentovi-mita-borsite-po-sveta-se-srinaha

Quote (selected)
Вече над 50 държави са заявили желание за предоговоряне на митата.
Слушам новините.
"Лидерите" на ЕсЕс ще предложат на Тръмп да се въведат нулеви мита за промишлени стоки ( в това число и автомобили ).
Тия даже не са разбрали че САЩ искат да облагат промишлените стоки, не другите.

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9318 -: Април 07, 2025, 20:12:04 »
Тия даже не са разбрали че САЩ искат да облагат промишлените стоки, не другите.
От блато ще се окажат в небрано лозе ;)
[по Teddy Roosevelt]

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9319 -: Април 07, 2025, 20:14:11 »
Quote (selected)
Аз си имам една теория, че Демонократите пробутваха неизбираемата камила Камала, за да насадят Републиканците на пачи яйца (инфлация, стагфлация, фалит или каквото дойде - щото ФЕД си казаха в прав текст: Скоро няма да ви даваме мъни, щото няма да можете да си плащате лихвите) и да се върнат после на бяла жипка като спасители.
Интересно, сега можеш ли да споделиш кои са тия светли умове с визия за бъдещето, че на мен ми е трудно да видя и един дето не мисли в тримесечни отчети.

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9320 -: Април 07, 2025, 20:24:49 »
Quote (selected)
Интересно, сега можеш ли да споделиш кои са тия светли умове с визия за бъдещето, че на мен ми е трудно да видя и един дето не мисли в тримесечни отчети.
Честно казано и на мен ми е (много) трудно (тая дето се бута да замести спикъра нарече губернатора на Тексас "Hot Wheels" а човека е в инвалиден стол - sic) ... ама ако не е така, тогава по тая партия не си заслужава и цифка да фърлиш.
Ако Републиканците "обърнат" Калифорния, тия няма да видят президенство в обозримо бъдеще.
[по Teddy Roosevelt]

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #9321 -: Април 07, 2025, 20:42:50 »
Лошото е, че тръмповци не могат да аудитирет федерал резърв по отношение на кредити и други сделки с чужди централни банки. Имало закон забраняващ това и то не само за президентската администрация, а и на конгреса.
Т.ч. подхранването на англите и европейците/ЕЦБ/ ще продължава, докато имат какво да залагат и да правят кал на Тръмп.  :nuts:

Активен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9322 -: Април 07, 2025, 21:00:08 »
https://rutube.ru/video/d50d6a97de733ee009725dc41aa245e3/
Понякога и Санята обяснява внятно очевидни неща. В началото, сругото по конфликтав 404 е безинтересно.

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8390
    • Профил
« Отговор #9323 -: Април 07, 2025, 21:02:22 »
Цитат на: Фют
Имало закон забраняващ това

"Свещените правила (закони) са точно за това - да бъдат нарушавани, скъпи ми лорд Рейдън."

:smokin:
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9324 -: Април 07, 2025, 22:24:28 »
Анри
Борсовият индекс S&P 500 за последните четирима президенти на САЩ.
От момента на встъпване в длъжност но Тръмп, фондовият пазар е загубил девет трилиона долара.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9325 -: Април 07, 2025, 22:53:19 »
Quote (selected)
От момента на встъпване в длъжност но Тръмп, фондовият пазар е загубил девет трилиона долара.
Които никога не са били там.
На борсата се въртят 5-10% от акциите и на тяхната търговия се определя цената на останалите 90% които никога няма да бъдат продавани.
Ако всички решат да си продадат акциите едновременно ще бъде голяма веселба.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
  • Коментари: 1831
    • Профил
« Отговор #9326 -: Днес в 10:50:21 »
Новите американски мита не почиват на никаква разумна икономическа логика, поради смешната формула, по-която се изчисляват. Те на практика потвърждават крахът на неолиберализма и магическото действие на ръката на пазара.
Знаете ли, че:
Най-голямата фабрика на Tesla се намира в Шанхай, Китай. Това е Gigafactory Shanghai, която има годишен производствен капацитет над 750 000 е-автомобили, надминавайки капацитета на другите заводи на Tesla, включително фабриката Fremont в Калифорния, която има капацитет от 650 000 единици.
Най-големият завод за Apple продукти е заводът на Foxconn, разположен в Джънджоу, Китай. Често наричан "iPhone City", този експанзивен комплекс обхваща приблизително 5,6 квадратни километра и в своя пик наема около 200 000 работници. Заводът в Джънджоу е отговорен за производството на около половината от iPhone в света, като производственият капацитет достига до 500 000 броя на ден.