Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Април 11, 2025, 18:42:31

Автор Тема: САЩ  (Прочетена 1289711 пъти)

0 Потребители и 69 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Giuseppe

• Just Member
  • Коментари: 11606
    • Профил
Re: САЩ
« Отговор #9300 -: Април 05, 2025, 09:40:19 »
Основното е какви са били митата до сега - не тия, които си ги менкат краварите и европците по разни споразумения, а по принцип - примерно германците какви мита предлагат за внос на коли в Германия от трети страни - Китай, Мексико, Япония, Корея... Някакъв в гласовете бе пуснал инфо с проценти и се оказа, че за момента са по високи отколкото на други към Германия, но не ми се вярва много, че няма реципрочност, а и ме мързи да проверявам. Някой да е виждал нещо?
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9301 -: Април 05, 2025, 09:49:35 »
Quote (selected)
Тръмп се опитва да ги научи да ядат само това което са произвели, не напечатали.
Абе за яденето и за високите технологии не ги мисли - яденето или сами си го произвеждат и независимо че е ГМО-сано - ония си го рупат, а което не го произвеждат си го внасят за дребни центове от васалните им територии. А високите технологии все още си ги имат. Куца им ги индустриалното производство, зер решиха да се бъхтят други заради тях и вече в GDP-то им по PPP са под 20%. 3% селско стопанство което се работи само с машини и другото са услуги /бах тия услуги, верно много ги имат/, но това ги докара до там, че автентичния американец вече не може един пирон да забие сам, пък ако ще и в йогурт!
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Активен kаily

• Just Member
  • Коментари: 11216
    • Профил
« Отговор #9302 -: Април 05, 2025, 11:25:53 »
ДДС нямали в САЩ, разправя един друг украинец при Шелест. Та тия мита на Тръмп са горе долу колкото митата плюс ДДС-то с ЕС.
А за Япония същият обясни следното, почвайки с "Да си приятел на САЩ е смъртоносно." Бедната Япония, първо 2 атомни бомби, после в позиция на 4 крака, после я заставили да купува и да стане склад на инфлацията на САЩ, после я заставили не знам си какво, после фортпост срещу Китай и накрая 30% мита.
Ако изборите променяха нещо, щяха да забранят Джорджеску

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9303 -: Април 05, 2025, 11:49:45 »
"Президент Дональд Трамп находится в контакте с представителями Вьетнама, Индии и Израиля с целью обсуждения индивидуальных торговых соглашений. Эти соглашения могли бы смягчить предложенные тарифы для этих стран до истечения крайнего срока на следующей неделе", — говорится в сообщении.

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 26736
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
« Отговор #9304 -: Април 05, 2025, 13:34:57 »
Quote (selected)
Едно бутало пресича шест граници, преди да влезе в Made in US пикап
Произведени в САЩ автомобили използват много чуждестранни части, например ford F-150 използва компоненти, които идват от 24 държави извън щатите
https://carmarket.bg/drugi/edno-butalo-presicha-shest-granici-predi-da-vleze-v-made-in-us-pikap-10459
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Aсол

• Just Member
  • Коментари: 5470
    • Профил
« Отговор #9305 -: Април 05, 2025, 19:44:42 »
Ама то не остана какво да си купиш бе, човек, освен турска техника
Смея да не се съглася ... Не всичко е произведено от "Сириуската кибернетична компания" ... всичките ми домакински уреди са на една фирма (наи-стария - на 12 години) ... тенджурата под налягане - на 4 ... нещо му стана на електронния клапан - обадих се за (извън гаранционна) помощ а те ми пратиха целия похлупак.
Основния проблем в Бг е, че дистрибутурите са си обикновенни прекупвачи и мърлячи.

И аз няма да се съглася, защото най-старият хладилник "Минск" е над 40 лета, пералнята "Аурика" на 50, а родният "Раховец" на 38 години. Тенджерата ми под налягане е кубинска и от 1986 година, още нищо му няма на клапана. Западният ви стил не обещава качество, а лъскави мъниста. Аз тези неща не ги одобрявам, щото мечтата в живота ми е не е да сменям уреди на пет години, аз предпочитам книги и прочее  упадъчни и подривни дейности. Апропо, и от Холивудските филми има какво да колекцианира ценител. Има страхотни продукции

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
  • Коментари: 635
    • Профил
« Отговор #9306 -: Април 05, 2025, 20:07:55 »
мечтата в живота ми е не е да сменям уреди на пет години
Точно това имах навпредвид, ама не сте ми вденали поантата.
"Върви бавно, говори учтиво и носи дебела тояга със себе си."
[по Teddy Roosevelt]

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9307 -: Април 05, 2025, 20:33:50 »
Блумберг бьёт тревогу!

☄️📱↗️ Политика тарифов США достигла цепочек поставок Apple.

Apple передает ВСЕ ТАРИФНЫЕ ЗАТРАТЫ НА ПОТРЕБИТЕЛЕЙ, розничная цена iPhone 16 Pro Max в США вырастет с нынешних 1599 долларов до 2300 долларов

Неактивен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9308 -: Април 05, 2025, 20:48:29 »
Блумберг бьёт тревогу!

☄️📱↗️ Политика тарифов США достигла цепочек поставок Apple.

Apple передает ВСЕ ТАРИФНЫЕ ЗАТРАТЫ НА ПОТРЕБИТЕЛЕЙ, розничная цена iPhone 16 Pro Max в США вырастет с нынешних 1599 долларов до 2300 долларов
Браво на Тръмпича! За първи път да се намери начин да ударят инфлуенсърщината и изобщо излишната горна част на либерастията. Или - производителя на продуктите за тях. Ми искаш да си гъзар - плащаш, кво толкоз? Щото нищо не те бърка да си купиш и iPhone 15 Pro -  цена към момента 1260 Eвро, нали? Ама гъзарията цена няма - ми плащай бе инфлуенсър недоклантен! :pissed-891:

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9309 -: Април 05, 2025, 21:16:42 »
Ми те всички телефони пак са китайски, всички ще поскъпнат, както и всичко останало. САЩ докато се научат да си произвеждат изцяло домашни телефони, зор ще видят.
Аз лично занапред на тая тема ще пускам в икономическите войни, ще е много интересно...

Неактивен Фют

• Just Member
  • Коментари: 2746
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #9310 -: Април 06, 2025, 01:06:10 »
По въпроса за "кадрите" и реиндустриализирането:

"Немецкие и японские автопроизводители уже пообещали перенести часть производств в США. Однако стратегии Белого дома по реиндустриализации Америки мешает острый дефицит инженеров и рабочих. Нехватка последних достигла полумиллиона человек. Не говоря уже о дороговизне производства внутри США. Эти проблемы одними тарифами не решить. Пока же американский бизнес спешно готовится к реалиям перестройки всей экономики США."

цитат- Малек Дудаков/по материал на Blumberg

https://t.me/s/MalekDudakov
https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-04-05/trump-promised-a-manufacturing-boom-industries-are-not-so-sure?srnd=homepage-europe&embedded-checkout=true

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9311 -: Април 06, 2025, 08:34:24 »
Quote (selected)
Справка за тарифите по видове стоки в консултационния модул Taric (съкращение на информационната система на интегрираната тарифа на Европейските общности) показва, че за пътнически автомобили и други автомобилни превозни средства се прилага ставка от 10 процента. Това са едни от основните стоки във вноса ни от САЩ, съгласно предоставени данни от Министерството на икономиката и индустрията.

Останалите посочени са нефтен газ и други газообразни въглеводороди: въздухоплавателни превозни средства; нефтен кокс, нефтен битум и други остатъци от нефт; интегрални схеми и електронни микрокомплекти; предавателни апарати за радиотелефония, радиотелеграфия, радиоразпръскване; видеофони; атоматични машини за обработка на информация и техните единици; отпадъци и отломки от мед. При проверка в митническия модул се вижда, че към момента за тях са прилагани нулеви ставки.
https://www.vesti.bg/bulgaria/kak-vnosyt-ot-sasht-vliiae-na-bylgarskata-ikonomika-6225311
На практика ние не облагаме с мито нищо от това което САЩ изнасят.
Транспортните средства от там са екзотика, освен ако сега не обмитим Ф-ките и Страйкърите.
Жавелините транспортни средства ли са? :smokin:

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9312 -: Април 06, 2025, 11:26:17 »
Да бе, некой да пита урсулето, като ще въвежда мита, върху оръжията, де се кани да купува с тия 800 млрд, ще въвежда ли. Щото и американските са далеч за руските, ама пък европейски хич няма смисъл да се произвеждат. Значи 30% върху 800 млрд...
Какви идиоти, сър...

Неактивен Zmeja

• Just Member
  • Коментари: 3011
    • Профил
« Отговор #9313 -: Април 06, 2025, 11:47:28 »
Да бе, некой да пита урсулето, като ще въвежда мита, върху оръжията, де се кани да купува с тия 800 млрд, ще въвежда ли. Щото и американските са далеч за руските, ама пък европейски хич няма смисъл да се произвеждат. Значи 30% върху 800 млрд...
Какви идиоти, сър...
...
Децата ни мрат
в отровната смрад,
без слънце,
в задушни коптори.
Светът е затвор.
Мъже и жени, народ,
ни крачка назад!
Ще строим завод
за живота барут!
...

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #9314 -: Април 07, 2025, 01:18:47 »
Малко "невчесани" мисли на Хазин за текущите събития

https://rutube.ru/video/e81162155fbcf7a5f7a031e179302b4e/?ysclid=m966jgnkum190648287

https://yandex.ru/video/preview/4908350184318579087

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9315 -: Април 07, 2025, 06:36:54 »
САЩ докато се научат да си произвеждат изцяло домашни телефони, зор ще видят.
Пак големите камбани ... единствения зор ще са екраните.
[по Teddy Roosevelt]

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9316 -: Април 07, 2025, 19:59:24 »
Аз си имам една теория, че Демонократите пробутваха неизбираемата камила Камала, за да насадят Републиканците на пачи яйца (инфлация, стагфлация, фалит или каквото дойде - щото ФЕД си казаха в прав текст: Скоро няма да ви даваме мъни, щото няма да можете да си плащате лихвите) и да се върнат после на бяла жипка като спасители.
Та в тоя ред на мисли, Тръмп и Мъск са нарцисисти, обичат да забавляват народонаселението докато техните миниони пресушават блатото. Мъск почти е стигнал 50% от обещаните икономии т.е. близо е до 1 трилион.
Демонократите му викат "Фашист", а той се смее и им отвръща "Чекай са да видим кой политик има нереално високи доходи?" ... енциклопедичен пример за "Чадър заврян отзад с обещание да се отваря бавно".
Вече над 50 държави са заявили желание за предоговоряне на митата.
[по Teddy Roosevelt]

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9317 -: Април 07, 2025, 20:03:54 »
Quote (selected)
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с допълнителни мита в размер на 50% върху вноса от Китай, ако Пекин не оттегли плановете си за ответни мерки. Той добави, че Вашингтон ще започне преговори с други държави, ако те пожелаят. „Ако до утре, 8 април 2025 г., Китай не оттегли увеличението си от 34% над вече дългогодишните си търговски злоупотреби, Съединените щати ще наложат ДОПЪЛНИТЕЛНИ мита на Китай от 50%, считано от 9 април“, заяви Тръмп в публикация в социалната мрежа Truth.
https://glasove.com/ikonomika/tramp-zaplashi-kitay-s-dopalnitelni-50-protsentovi-mita-borsite-po-sveta-se-srinaha

Quote (selected)
Вече над 50 държави са заявили желание за предоговоряне на митата.
Слушам новините.
"Лидерите" на ЕсЕс ще предложат на Тръмп да се въведат нулеви мита за промишлени стоки ( в това число и автомобили ).
Тия даже не са разбрали че САЩ искат да облагат промишлените стоки, не другите.

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9318 -: Април 07, 2025, 20:12:04 »
Тия даже не са разбрали че САЩ искат да облагат промишлените стоки, не другите.
От блато ще се окажат в небрано лозе ;)
[по Teddy Roosevelt]

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9319 -: Април 07, 2025, 20:14:11 »
Quote (selected)
Аз си имам една теория, че Демонократите пробутваха неизбираемата камила Камала, за да насадят Републиканците на пачи яйца (инфлация, стагфлация, фалит или каквото дойде - щото ФЕД си казаха в прав текст: Скоро няма да ви даваме мъни, щото няма да можете да си плащате лихвите) и да се върнат после на бяла жипка като спасители.
Интересно, сега можеш ли да споделиш кои са тия светли умове с визия за бъдещето, че на мен ми е трудно да видя и един дето не мисли в тримесечни отчети.

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9320 -: Април 07, 2025, 20:24:49 »
Quote (selected)
Интересно, сега можеш ли да споделиш кои са тия светли умове с визия за бъдещето, че на мен ми е трудно да видя и един дето не мисли в тримесечни отчети.
Честно казано и на мен ми е (много) трудно (тая дето се бута да замести спикъра нарече губернатора на Тексас "Hot Wheels" а човека е в инвалиден стол - sic) ... ама ако не е така, тогава по тая партия не си заслужава и цифка да фърлиш.
Ако Републиканците "обърнат" Калифорния, тия няма да видят президенство в обозримо бъдеще.
[по Teddy Roosevelt]

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #9321 -: Април 07, 2025, 20:42:50 »
Лошото е, че тръмповци не могат да аудитирет федерал резърв по отношение на кредити и други сделки с чужди централни банки. Имало закон забраняващ това и то не само за президентската администрация, а и на конгреса.
Т.ч. подхранването на англите и европейците/ЕЦБ/ ще продължава, докато имат какво да залагат и да правят кал на Тръмп.  :nuts:

Неактивен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9322 -: Април 07, 2025, 21:00:08 »
https://rutube.ru/video/d50d6a97de733ee009725dc41aa245e3/
Понякога и Санята обяснява внятно очевидни неща. В началото, сругото по конфликтав 404 е безинтересно.

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8401
    • Профил
« Отговор #9323 -: Април 07, 2025, 21:02:22 »
Цитат на: Фют
Имало закон забраняващ това

"Свещените правила (закони) са точно за това - да бъдат нарушавани, скъпи ми лорд Рейдън."

:smokin:
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9324 -: Април 07, 2025, 22:24:28 »
Анри
Борсовият индекс S&P 500 за последните четирима президенти на САЩ.
От момента на встъпване в длъжност но Тръмп, фондовият пазар е загубил девет трилиона долара.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9325 -: Април 07, 2025, 22:53:19 »
Quote (selected)
От момента на встъпване в длъжност но Тръмп, фондовият пазар е загубил девет трилиона долара.
Които никога не са били там.
На борсата се въртят 5-10% от акциите и на тяхната търговия се определя цената на останалите 90% които никога няма да бъдат продавани.
Ако всички решат да си продадат акциите едновременно ще бъде голяма веселба.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
  • Коментари: 1835
    • Профил
« Отговор #9326 -: Април 08, 2025, 10:50:21 »
Новите американски мита не почиват на никаква разумна икономическа логика, поради смешната формула, по-която се изчисляват. Те на практика потвърждават крахът на неолиберализма и магическото действие на ръката на пазара.
Знаете ли, че:
Най-голямата фабрика на Tesla се намира в Шанхай, Китай. Това е Gigafactory Shanghai, която има годишен производствен капацитет над 750 000 е-автомобили, надминавайки капацитета на другите заводи на Tesla, включително фабриката Fremont в Калифорния, която има капацитет от 650 000 единици.
Най-големият завод за Apple продукти е заводът на Foxconn, разположен в Джънджоу, Китай. Често наричан "iPhone City", този експанзивен комплекс обхваща приблизително 5,6 квадратни километра и в своя пик наема около 200 000 работници. Заводът в Джънджоу е отговорен за производството на около половината от iPhone в света, като производственият капацитет достига до 500 000 броя на ден.

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9327 -: Април 08, 2025, 19:31:35 »
Новите американски мита не почиват на никаква разумна икономическа логика, поради смешната формула, по-която се изчисляват.
Капитане ... това обяснявах на Кайли ... Митата са само една част (и то малка) от цялата гимнастика.
Като цяло това което виждаме (и чуваме) си е "bullying" и игра "Кой ще мигне пръв".
Това което не виждаме (и не чуваме), е къде има тайни договорки, кому е подложен крак и кому - бананова кора. Целта е ЮС и А да не фалира а глобалнате рецесия си идва с или без Тръмп (другата важна цел е рецесията да не бъде толкова остра за ЮС и А)
[по Teddy Roosevelt]

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9328 -: Април 08, 2025, 19:35:37 »
Заводът в Джънджоу
Това не беше ли завода в който се произвеждаха надуваеми роботи политици?   :nuts:
[по Teddy Roosevelt]

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9329 -: Април 08, 2025, 19:45:31 »
Какво е ЮС и А? Да беше ЮС и Г или ЮС и К иди доди...

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9330 -: Април 08, 2025, 20:28:50 »
Какво е ЮС и А? Да беше ЮС и Г или ЮС и К иди доди...
[по Teddy Roosevelt]

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9331 -: Април 08, 2025, 20:46:33 »
Заводът в Джънджоу
Това не беше ли завода в който се произвеждаха надуваеми роботи политици?   :nuts:
---
Горното не ми е известно и не съм срещал подобни съобщения.
Заводът на Foxconn "Zhengzhou" е почти изцяло фокусиран върху Apple iPhones - най-вече най-скъпите хай енд модели, поради което си спечели прозвището „iPhone City“.
Понякога произвежда странично и някои компоненти за тях или пък при релокация на производство на по-прости модели (Индия, Виетнам) при проблеми с релокацията компенсира тяхното производство.
По-специално за релокацията в Индия на странително прост модел имаше проблеми с производствена дисциплина, както и с лоша верига на доставки в Индия.
По тази причина Кук ходи в Китай да целува ръка на килимчето.
Освен производството на химия, комуникацита и автопроизводството са другата основна част на американското индустриално производство, а точно те са с най-висока зависимост от китайските производствени мощности.
Новите мита просто ще ги оскъпят с всички произлизащи от това инфлационни последствия.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9332 -: Април 09, 2025, 08:05:45 »
Quote (selected)
Освен производството на химия, комуникацита и автопроизводството са другата основна част на американското индустриално производство, а точно те са с най-висока зависимост от китайските производствени мощности.

Quote (selected)
Тръмп ритна стълбата
...
С огромно закъснение Чичо Сам осъзна, че делът на САЩ в световното промишлено производство е на половината на китайския дял, и че ако нещата продължават да се развиват така, Америка ще се превърне в “бензиностанция с ядрени оръжия” - както писателят Ювал Харари преди години оприличи Русия.

Истината е, че целият 200-годишен възход на Щатите е осигурен от мита на ниво 50-60 процента, които от време на време спадат до 30-40, но скоро се възстановяват. Чак през 50-те години на миналия век САЩ постигат такова абсолютно превъзходство, че решават да се отворят към света, за да го накарат и той да се отвори. Уви, мъдрите азиатци намериха начин да направят този отвор еднопосочен.
https://www.lentata.com/trmp-ritna-stlbata

Това което прави Тръмп е болезнено, но правилно.
Време е някой да преведе на английски приказката за неволята.
Държавно обгрижвания "бизнес" в ЕсЕс и САЩ ще трябва да спре да вика неволята и да запретне ръкави.

Неактивен Zmeja

• Just Member
  • Коментари: 3011
    • Профил
« Отговор #9333 -: Април 09, 2025, 10:05:42 »
И аз така мисля, но дали болшинството от американците имат същия начин на мислене?

Quote (selected)
Американците излязоха по улиците този уикенд, за да протестират срещу търговската политика на президента Доналд Тръмп.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9334 -: Април 09, 2025, 12:59:06 »
Buratinob,
Валери Найденов (живият паметник на българската журналистика, както той се самоопредели) не е сериозен източник на информация. Лицето Найденов го познавам от края на 60-те на миналия век, когато се беше завърнал от САЩ, където баща му (журналист шпионираше капитализма), а Валери учи там и се прехвърли директно (без приемен изпит) в Английска филология. Бяха една елитна сборна група „чужденци“, с високо самочувствие.
Той не е глупав човек, напротив даже е и добре начетен, но икономиката и технологията не са му ясни, защото цял живот е отразявал живия политически живот с гигантско самочувствие на разбиращ САЩ, все пак беше учил гимназия там. След английската филология беше щатен служител на ДС от редакцията на органа на Министерството вестник „Антени“. Детайлите от този факт са скрити и е обявен само за агент (по-късно след „Антени“) на разни управления, но аз лично съм виждал служебната му виненочервената карта на копринен конец, с която ми се изфука. Шеф на „Антени“, както и на СБЖ, тогава беше Веселин Йосифов aka „ Весо Кучето“, заради острото му перо, хапливия език и чепат характер, с който Валери с гигантското си самочувствие има неблагоразумието да се конфронтира и беше немедлено изхвърлен от системата!
От тогава му остана омразата към тогавашния реален социализъм.
Новите мита въведени от САЩ са продължение на политиката на Тръмп още от първият му мандат, до някъде продължена и от Байдън, но сега Тръмп вече действа като истински републиканец (слон) в стъкларски магазин.
По принцип републиканците са партия на материалната икономика, а демократите на виртуалната т. е. неолибералната и продаването на финансови инструменти, на акъл, а не на краен материален продукт. Виртуалната „new wave economy“ беше лансирана още миналия век от тогавашния шеф на ФР Алън Грийнспан – производство на стоки и услуги с малка маргинална стойност – лицензии, финансови инструменти, софтуеър …, което в годините доведе до дематериализиране (виртуализиране) на американската икономика. Да, митата служат за защита на местното производство, но избирателно прилагани, а не поголовно. За сега не се наемам да давам оценка на политиката на „реципрочни“ мита, защото по принцип считам, че те не са такива.

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9517
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #9335 -: Април 09, 2025, 16:17:38 »
митата служат за защита на местното производство, но избирателно прилагани, а не поголовно.

Предполагам, че тепърва ще се договаря с всяка държава поотделно, неведнъж Тръмп го е казвал. Не знам как ще стане в ЕС, защото веднъж като влезе американска стока в държава от ЕС, може да замине навсякъде.
События разворачиваются большие и разворачиваются стремительно.

Неактивен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9336 -: Април 09, 2025, 16:44:17 »
Дони продължава да действа в стил покерджия - вдига мизата и гледа кой ще се откаже, кой ще мигне, кой със студен поглед просто ще плати и вдигне още. Апропо, засега последното прави само един и то не точно в търговията  :smokin:
Но иначе Дончо е прагматичен - след като показва тоягата, показва и морковчето, заявявайко, че очаква да му стъпят на килимчето за преговори, вече в явно по неизгодната позиция. Естествено е че ще внимава и с всеки поотделно ще играе после. И ми е чудно, как при такава ясна по принцип и несложна стратегия, насреща му излиза една тъпа пу...и му предлага да преговарят за нулеви мита, основно в индустриалните стоки - точно там, където Дони е назад с около 300 млрд. и заради които най вече е извадил тоягата! Трабва да си или много прост, или много нагъл, или да не знаеш на кой свят си, а най вероятно и трите накуп, за да излезеш с такова насрещно предложение. Даже се чудя как дони се сдържа да не и нашока канчето както на зеленото, а твърде кротко за случая изръмжа, че ще се наложи да купуват от Дони енергия за 300 млрд. - каквото и да означава това /аз не се сещам как ще стане/. Но като отговор на кухотевина  - важи! По е интересна пиеската с Китай, но там не знам накъде ще избие. Всичко зависи о това, дали китайците успяха да трапосат по голямата част от "ценната хартия" с която се бяха набълбукали и кой ще издържи повече - китайците на глад или краварите на гол задник и без маратонки по асфалта. Останалият свят е ясен - задния двор ще го сгънат на две, четири, осем...а с жълтичките освен чайната - ше се спазарят, то и без това не знам те кво внасят от краварско, а за износа им - един по един ше клекнат. И пак оставаме ние на пангара, с малката утеха, че колективно ше ни уебт. 

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9337 -: Април 09, 2025, 17:35:32 »
Quote (selected)
Валери Найденов (живият паметник на българската журналистика, както той се самоопредели) не е сериозен източник на информация.
Това което е писал, поне за мен не носи нищо ново като инфо.
Тук сме го говорили отдавна.
Според мен е човек знаещ, но със силен слугински манталитет.
Те такива се барат "елит" пред по-ниско поставените, колкото по-ниско, толкова по-елит.
В случая е седнал в правилния файтон, то в друг неправилен едва ли някога се е заседявал.
Такива херои имаме даже за износ с влакови композиции, един като жоро Дантелата даже сме го изнесли в Унгария.
Забавно е да ги четеш, те винаги успяват да са дисидентстващи управляващи.

Quote (selected)
ще се наложи да купуват от Дони енергия за 300 млрд. - каквото и да означава това /аз не се сещам как ще стане/.
Ще стане много лесно.
Самите САЩ нямат такива количества, но като се разберат с руснаците да поемат Северен поток, да купуват на границата на РФ и на другата граница ще го продават като "молекули на свободата".

Quote (selected)
Но иначе Дончо е прагматичен - след като показва тоягата, показва и морковчето, заявявайко, че очаква да му стъпят на килимчето за преговори, вече в явно по неизгодната позиция. Естествено е че ще внимава и с всеки поотделно ще играе после.
Нормален наглосаксонски търговски прийом.
Обратното на:
"първото предложение на руснаците е най-доброто".
Малка разлика в игрите.
Дони играе покер, Путин шах, Си реди камъчета на Го.
« Последна редакция: Април 09, 2025, 18:05:17 от buratinob »

Неактивен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9338 -: Април 09, 2025, 19:09:15 »
Quote (selected)
Самите САЩ нямат такива количества, но като се разберат с руснаците да поемат Северен поток, да купуват на границата на РФ и на другата граница ще го продават като "молекули на свободата".
И това е вариант, но той ще предизвика един друг - пуснах им го на ония в Гласовете. Русия става посредник между Китай и краварите. И митата могат да си ги дигат до милиони проценти. Русия няма обявени наказателни мита нито от краварите, нито от Дони.
 :bigok:
А колкото е трудно за тази далаверка през СП2, толкова и за другата през  Владивосток - Сиатл, все е по близо от Китай до LA.

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9517
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #9339 -: Април 09, 2025, 19:31:45 »
Гръм в зеления рай. В САЩ закриват „Грийнпийс“!

Групата от световни зелени рекетьори, наречена „Грийнпийс“, бе осъдена от деветчленно жури на съд на град Мандан, щата Северна Дакота да плати умопомрачителната сума от 660 млн. долара като обезщетение на фирмата Energy Transfer.
События разворачиваются большие и разворачиваются стремительно.

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9340 -: Април 09, 2025, 19:55:34 »
И аз така мисля, но дали болшинството от американците имат същия начин на мислене?
84% одобряват начина по който Тръмп президенства (по ЦъНъНъ с белжка под черта, че това не означава 84% одобрение на Тръмп ... словоблудство някакво) ... така че ДА - мислят като нас (тук).
Разбира се, тези които изкренно си мислеха че Камала става за нещо повече от това да си затиснеш зелето с главата й ще продължават да дуднат, че народа ще ги плаща тея мита. Ще плащам ако искам ... и като не искам Wallmart, crApple и вся осталная (непиющая) сволоч ще трябва да си променят маржа на печалба или да станат "бутикови".
[по Teddy Roosevelt]

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9341 -: Април 09, 2025, 19:57:24 »
да плати умопомрачителната сума от 660 млн. долара
А можеше да са 666 милиона...  ;)
[по Teddy Roosevelt]

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #9342 -: Април 09, 2025, 20:41:27 »

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #9343 -: Април 09, 2025, 21:14:54 »
Frankfurter Allgemeine Zeitung
143.7 хиляди последователи

Коментар за Върховния съд: Тръмп има право?

https://www.msn.com/de-de/nachrichten/other/kommentar-zum-supreme-court-trump-im-recht/ar-AA1CxCM4?ocid=msedgntp&pc=HCTS&cvid=20a68175fbdc42c098503e5032fcb059&ei=10

Неактивен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9344 -: Април 09, 2025, 21:47:55 »
 грешка.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9345 -: Април 10, 2025, 07:31:14 »
Quote (selected)
В сряда вечерта американският президент Доналд Тръмп обяви в социалната си мрежа Truth social, че незабавно вдига митото за Китай до 124 %. Т.нар. реципрочни мита за останалите страни се отлагат с 90 дни, като през това време ще действа тарифа от 10%.
https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/trump-otlozhi-90-dni-mitata-za-vsichki-strani-bez-kitay
Сериозно наддаване и малко сиренце за мишлетата, на тях име дадено време сами да си изплетат въженцата за бесене.
Да видим кой колко може да клекне за 3 месеца.

Активен Звездоброец

• Just Member
  • Коментари: 983
    • Профил
« Отговор #9346 -: Април 10, 2025, 08:07:30 »
Ще плащам ако искам ... и като не искам Wallmart, crApple и вся осталная (непиющая) сволоч ще трябва да си променят маржа на печалба или да станат "бутикови".

Цялата тая работа с митата от „евтините“ производители (Китай, Виетнам, и т.н.) ми е малко неясна. Да речем, Nike внася маратонки от Виетнам. Един чифт им струва да го направят, примерно, 10 долара (или 5, или 1). Този чифт в САЩ ще го продат примерно за 200 долара (или 100, или 50). Но митото се плаща върху производствената цена (10 долара), а не върху продажната цена (100 долара). Даже и с 50% мито, Nike остава с 85 долара печалба вместо 90. Бълха ги ухапала. Това се отнася и за стоките в Walmart или Target.

Може би някой по-разбиращ от международна търговия ще ми каже, че не съм прав.

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9347 -: Април 10, 2025, 08:39:17 »
Може би някой по-разбиращ от международна търговия ще ми каже, че не съм прав.
Понеже и аз мисля така (без да съм специалист) то и аз моля да бъда опроверган.
Само дето не съм съгласен с "Бълха ги ухапала" ... предполагам, че губят сън от идеята да "загубят" дори 10 стинки.
[по Teddy Roosevelt]

Неактивен otvrat

• Just Member
  • Коментари: 10283
    • Профил
« Отговор #9348 -: Април 10, 2025, 09:00:18 »
Даже и с 50% мито, Nike остава с 85 долара печалба вместо 90. Бълха ги ухапала.

Не ги е ухапала бълха, а триглава ламя, защото имат огромен оборот . Високите мита няма да им намалят печалбата „само” с 5 долара на единица продукт, а с милиарди на целия им внос. А те имат и още много огромни разходи. За миналата година, официално, са платили над 4 милиарда само за реклама. Така че американците ще трябва да ги платят тези 50 долара на чифт цвички.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9349 -: Април 10, 2025, 10:07:27 »
По принцип митническата облагаема стойност при внос се изчислява като сумата от всички разходи по вноса - CIF (cost, insurance and freight – стойност, застраховка и транспорт; може да се добавят също хендлинг и SGS - качествен контрол разходи ). Към така получената стойност се начислява ДДС, в САЩ (в повечето щати) sales tax, но при продажбата плюс– Данък продажба/оборот.
Така се получава цената на придобиване на агросиста. Той начислява върху нея своята печалба и ДДС; така се получава цената на придобиване на ритейлъра (магазина), върху която той начислява своята печалби и ДДС. Големите вериги имат голяма печалба, защото те самите са си и вносители. Следователно новите мита ще са убийствени за малките ритейлъри.
Счита се грубо, че един магазин, за да „плува“ оборотът му трябва да покрива 33% за придобиване на стоката, 33% наем/присъщи разходи и 33% печалба.

Относно вносът от Китай за България при досегашните мита (без хранителни стоки, за тях не съм компетентен) продажната цена на един продукт е минимум 2,5 пъти по-висока от експортната цена на фабриката, та до 5-6 пъти. Колкото по-дребен е продукта, толкова начисленията са по-високи! В ЕС ставката е даже по-висока, а и експортната цена поради големия обем по-ниска. За САЩ не съм достатъчно компетентен да коментирам, само смея да твърдя, че печалбите на търговците са по-високи, а за крайните потребители по-ниски. The bigger the country the bigger the crime!

Неактивен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9350 -: Април 10, 2025, 10:44:30 »
Quote (selected)
Един чифт им струва да го направят, примерно, 10 долара (или 5, или 1). Този чифт в САЩ ще го продат примерно за 200 долара (или 100, или 50).
Много добре си го написал - "примерно"! Чак такива маржове няма. Да си припомним кво е казал учителят Моше, кога задал въпроса -
-Деца, колко е 2 по две?
И след като получил отговори - 5...7...8...10... ги поозаптил:
-Нее, деца, две по две може да е 5 или 6, даже и 7, но повече от това става съвсем "неприлично" да се очаква, че може да е.
Освен др. Моше, мога да споделя лични впечатления, само че за лаптопи. Дори ще кажа и марката - DELL.
Веднъж в системата ни за поръчки се случи някаква грешка. Пиша си аз заявка за квота за неккъф търг, където ни даваха възможно най големи отстъпки - стигаха до 15-17% от цените, които ни даваха като регулярни. И изведнъж получавам неккви цени които са къде 50% по ниски от регулярните и то с разни разбивки, калкулации и т.н., като мейла пристига подписан от неккво маце, което не ми бе известно. Гледах, чесах се, пък отговорих с някакъв въпрос за уточняване /правех се на интересен/. Моментално квотата бе изтрита и с извинения, че се е получила грешка, след час-два се получи нова, вече с "нормални" цени. Повече от тази дама не получих квота, макар че още две-три години работех с хедофиса за EMEA. Дълго време се чудех дали да покажа мейла на биг боса, пък накрая си го запазих някъде в WORD файл и затрих съобщението, щото то тайни няма в тая игра. Не пожелах да разбунвам кошера, щото знаех какво ще стане - всеки път да се натяква, че са високи цените дето ни дават за търговете, да ги намаляваме...а вече то почти всичко се правеше и само щяхме да се натоварваме излишно с нерви.
Почти по същото време в БГ тръгна нашироко и така нареченият "сив внос" - от Китай произведено, но по някакви причини такава партида е превишила изискванията за брой откази при тестване на определено количество и е отказана. Братята китайци си знаеха работата, също и нашичките "майстори" и купуваха на цени 40-45-50% по ниски отколкото по нормалния канал.И бяха прави - даваха гаранция колкото и при нас - 3 години, но!!! с моментална замяна на дефектиралия лаптоп. При  предлагана цена 10-15-20 % по ниска към краен клиент - кого биха избрали клиентите? А загубите им бяха 1-2-3% от такъв "сив внос". Е - това е и при други компютърни финтифлюшки. Добре, че за сървъри, сториджи и т.н. почти никой не рискуваше. Това ме накара да си мисля, че в този бранш цената на излизащият от Китай продукт е някъде около 40% от това, което пристига до крайния клиент. При това тук е включена и печалбата на китайчетата. Нататък десетина за логистика, 30% за компанията с марката и 20-на % търговска отстъпка /максимум/ за локалния дистрибутор. Обикновено бе до 10%, а реално се продаваше с 3-5% марж към крайния клиент. Разбира се - това е при изпилените печалби в IT, за стоки ширпотреба явно маржовете са други, но чак пък към всеки следващ да се вдигат с 30-40% не вярвам. Все пак веригите за снабдяване са дълги -производител, логистика, ангросист, дистрибуция-пак логистика, дилъри, пак логистика и чак тогава краен клиент. И това - съвсем накратко. А ако има и мита - работата става съвсем друга.

Неактивен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9351 -: Април 10, 2025, 10:48:15 »
А, кептъна писал преди моя напън. ОК, май числата са ни подобни.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9352 -: Април 10, 2025, 11:12:34 »
За мен добри и простички обяснения
https://youtu.be/Aso8OQzTjwE?si=aUpMkL0KTvPAxLo7

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9353 -: Април 10, 2025, 19:35:32 »
Само да добавя ... маржа на печалба на Аппле официално не се знае, но пък официално Аппле има/ше стотина милярда кеш и се чудеха в какво да инвестират.
[не официално - 500% чист приход]
[по Teddy Roosevelt]

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9354 -: Април 10, 2025, 21:01:05 »
Quote (selected)
Много добре си го написал - "примерно"! Чак такива маржове няма.
В различните бизнеси има различни маржове.
При техниката, всичко излязло от някаква поточна линия  20-30% са приемливи.
Съвсем различно е в модните аксесоари, дрехи, храни, вина, музика, филми...
За текстилните изделия и обувки, очила, чанти, играчки... 5-10 ПЪТИ ( 500 - 1000% ) надценки са приемливи.
Модата стана бърза, трае един сезон ( 3 месеца ) за следващия трябва нещо ново.
Лаптоп след година може да бъде реализиран с 20% отстъпка, от първите бройки се печели, накрая около нулата или с малка загуба, накрая има някаква печалба.
С модата е различно, седмица след като излезе в магазина започват промоциите.
Една проста щампована тениска да я изкараш трябва да подсигуриш по няколко бройки от ръст S,M,L,XL,XXL за всеки магазин, накрая много остават и пътуват към аутлета или направо на бунището.
Това не се случва с таблет, телефон, лаптоп...
Същото е с храните - срок на годност, фира, лош търговски вид...
Тука, има един як паралелен вносител. Последно шоколад Милка с цял лешник - срок на годност ( най-добър до ) 04.04.2025 на цена 1.49лева. На 05.04.2025 вече редовен за 3 лева.
Самият шоколад едва ли струва на производителя и 1 лев, другото е "бранд".
Днес гледам кенчета белгийска бира с изтичщ срок след седмица на цена 0,69 за брой. близо до стойността на продукта.
Те така, чудя се като подскачат по телевизиите акана министърчета и обясняват как щели да въвеждат пределна надценка - те идея си нямат каква е стойността на продукта.
Щели да го проверяват документално, аз колко фактури мога да напиша, те толкова не могат прочетат, не да ги проверят.

« Последна редакция: Април 10, 2025, 21:10:59 от buratinob »

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #9355 -: Днес в 18:03:45 »
Quote (selected)
Ще залее ли сега Китай Европа с евтини стоки?
...
Макар че президентът на САЩ Доналд Тръмп на първо време отстъпи в търговския конфликт с останалата част на света и отложи налагането на специални мита, в спора си с Китай той остава непреклонен. След последното засега действие от серията с налагането на мита, внасяните от Китай в САЩ стоки ще се облагат с мита от 145 процента. В отговор Китай увеличи митата върху американски стоки от 84% на 125%, съобщи Deutsche Welle.
https://www.vesti.bg/sviat/shte-zalee-li-sega-kitaj-evropa-s-evtini-stoki-6225843
Така или иначе китайците изостават на Тръмп, в митата, в другото отдавна водят.
145%, ово е...
До Великден поне ще ги удвоят, освен ако Дончо не почне да прави дубъл на залоганалога всеки ден, тогава бързо ще имаме милиони, че защо не милиарди проценти мита. :t0328:
Тъй де!
Хората искат "да има", квот дадат, днес дават мита.
« Последна редакция: Днес в 18:13:47 от buratinob »