Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Февруари 05, 2025, 19:46:13

Автор Тема: Взаимопомощ  (Прочетена 118527 пъти)

0 Потребители и 11 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Zdravka

• Just Member
  • Коментари: 1577
    • Профил
Re: Взаимопомощ
« Отговор #480 -: Май 20, 2024, 16:09:59 »
.
Сушене и закалване:
Оставете паркета да изсъхне добре. Времето за сушене зависи от типа масло и условията на околната среда.

Закалете паркета, като го изложите на светлина и топлина. ( изнесете го на балкона на чист въздух )Това ще укрепи покритието.

Помнете, че маслото за паркет е по-чувствително към влага и износване (т.че въздържайте се да ходите по него ), но с правилна грижа ще имате красив и естествен под. Успех! 🌿
  :well_done-1299:
Драги Фют, това само доказва, че ИИ не е най-умното нещо на света. Моят се старае и често е върло досаден, защото отговаря и когато не го питам, важното в случая е да се даде адекватен съвет на Кайли. Ако имаш идея сподели как да стане без циклене. За мен това е задължителен процес преди освежаване на паркет, но аз, естествено не съм експерт и не съм се борила с петна от стара влага върху него. Виж петна по таван от комшийско наводнение... :t2334:
Гледаш го, куче - мърляво, проскубано, а в очите - човек! Гледаш го, човек - наконтен, облечен, а в душата ...

Неактивен otvrat

• Just Member
  • Коментари: 10260
    • Профил
« Отговор #481 -: Май 20, 2024, 16:17:40 »
За мен това е задължителен процес преди освежаване на паркет,

Пробвай с "Швепс". Всички твърдят, че освежавал добре.

Неактивен 66

• Just Member
  • Коментари: 8371
    • Профил
« Отговор #482 -: Май 20, 2024, 16:18:48 »
А продължавате.
Най доброто като износоустойчивост за паркет е епоксиден лак.
Преди него се нанася маслен лак. тъй че много поздрави на оргахим.
Вече никой не ползва щото втвърдителя е аминен. сега ползват разни полиуретанови, акрилатни и какви ли не още.

Неактивен Zdravka

• Just Member
    • Профил
« Отговор #483 -: Май 20, 2024, 16:24:51 »
За мен това е задължителен процес преди освежаване на паркет,

Пробвай с "Швепс". Всички твърдят, че освежавал добре.
За мен Швепс тоник е разредител на джина, или обратното, зависи от целта на експеримента. Не знаех, че става и за паркет. Век живи, век учись  ;)
----
Забавно ни е, но май не помагаме много на Кайли. Зорът е да се намери решение избягващо цикленето.
Гледаш го, куче - мърляво, проскубано, а в очите - човек! Гледаш го, човек - наконтен, облечен, а в душата ...

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 26328
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
« Отговор #484 -: Май 20, 2024, 16:31:03 »
Мани, мани!
Според ИИ е добре като го намажеш да го изкараш на терасата че да се втвърди.
После сигурно дървоядите ще го приберат и наредят. :133:
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Zdravka

• Just Member
    • Профил
« Отговор #485 -: Май 20, 2024, 16:41:08 »
И аз не съм фен на Изкуствените Изделия.  :t2618:

Активен Звездоброец

• Just Member
  • Коментари: 961
    • Профил
« Отговор #486 -: Май 20, 2024, 17:01:23 »
Всички викат, че няма боя, която да хване върху масло, пък и на мен ми се струва логично щом е разредител, да може и боя да хване отгоре.

Върху масло ще хване маслена боя. Един вариант е да тонираш маслена боя (или лак, както предложи Здравчето) която максимално да замаскира петната. Хубавото на маслените бои, е че попиват в дървото и по-лесно се поддържат с времето - просто боядисваш наново, без да има нужда да се сваля предишната боя. Но ако не е лак, ще се износва бързо ако се ходи много по паркета.

Ако наистина е много повреден от вода, може би е по-добре да помислиш за ламинат. Сега вече има много хубави.

Неактивен Фют

• Just Member
  • Коментари: 2448
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #487 -: Май 20, 2024, 17:15:33 »

Драги Фют, това само доказва, че ИИ не е най-умното нещо на света. Моят се старае и често е върло досаден, защото отговаря и когато не го питам ( Твоят ИИ ще трябва да е женски  :giggie:), важното в случая е да се даде адекватен съвет на Кайли. Ако имаш идея сподели как да стане без циклене.   :t2334:

Ами евентуално паркетът да се пренареди, като отделните части се сложат от другата, чистата страна ( без следи ). Може и да стане :blurry_drunk-2127:
P.S. Друг вариант е да го полееш с вода, за да няма отделни петна, а всичко еднакво :smokin:
« Последна редакция: Май 20, 2024, 17:26:11 от Фют »

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #488 -: Май 20, 2024, 17:19:33 »
Малко офтоп.
Спомних си времената кога имаше задължителна военна служба и как се "циклеше" спалното. :)))

Неактивен Zdravka

• Just Member
    • Профил
« Отговор #489 -: Май 20, 2024, 17:45:46 »
Твоят ИИ ще трябва да е женски 
Много вероятно е да си прав. Аз съм от ония демоде персони които признават само два пола. Значи ми се полага и женски ИИ. :smokin:

Неактивен Banana Joe Maldonado

• Just Member
  • Коментари: 3323
    • Профил
« Отговор #490 -: Май 20, 2024, 18:12:28 »
Имах едно време един откачен тъст, инжинер, дето все правеше някакви шантави ремонти, ама така джаста-праста и през просото, че свет да ти се завие. Та той също имаше паркет, дето беше в трагично състояние и твърдеше, че е неспасяем след някакво наводнение. И верно си изглеждаше ужасно.  Използва го вместо основа и му плесна отгоре един ламинат. Понеже стара кооперация, под паркета нямаше твърд под, а били някакви греди със сгурия (по-зле, пепелина) между тях (качествено предвоенно строителство, знаят сегашните майстори от кой да копират). И като ходиш по ламината той потъва. Аз си мислех че ще се сцепи за месец-два по шевовете и седя, бройкам дните и злорадствам. Не би - стои години наред и ич му не дреме, няма размествания, няма пролуки, само дето потъва, та хората се чудят какво има отдолу... Минаха години, сега и аз правя всичко джаста-праста без много да му мисля. Зараза, демек.

Просто продължавам мислата на Звездоброеца, де - бацни му един евтинджос ламинат (отгоре) и не се занимавай с щуротии.
« Последна редакция: Май 20, 2024, 18:18:19 от Banana Joe Maldonado »
*********   ✹    *********

Неактивен ddantgwyn

• Just Member
  • Коментари: 7592
    • Профил
« Отговор #491 -: Май 20, 2024, 18:46:55 »
Знам, че няма майстори тука, сите сме ентелегенция, ама ... случайно пък така - има ли боя, с която може да се намаже паркет, вече намазан с ленено масло?

https://www.osmo.com/ - тези продават масла за паркет и всякаква друга дървения.

Виж дали не предлагат нещо, което да ти свърши работа  – има доста тъмни масла на цвят, които евентуално биха скрили петната, които не ти харесват.
the lamers club honourable member …

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
  • Коментари: 2922
    • Профил
« Отговор #492 -: Май 20, 2024, 18:49:13 »
Циклих плочка по плочка с елмашинка за шкуркане (нециклен и нелакиран с всевъзможни щети по него, а отгоре накован балатум, после пък го мазах и аз с някакво масло за открит дансинг) 47-годишен паркет, после грунд за дърво, после 2 или
 3 пъти, не помня вече, яхтен лак.  Не е мръднал оттогава и вода да разлееш. А, да, преди балатума редовно беше третиран с терпентин. Каквато и боя да намажеш, ще се изтрие в един момент. Другото - по-бързо и лесно - ламинат отгоре.
Останалото е губене на време.

Активен Accipiter

• Sr. Member
  • Коментари: 455
    • Профил
« Отговор #493 -: Май 20, 2024, 19:16:13 »
Ако по паркета няма деформация може да сложите винилова настилка.

Активен Giuseppe

• Just Member
  • Коментари: 11406
    • Профил
« Отговор #494 -: Май 20, 2024, 19:26:16 »
Кайле, я земи го асфалтирай!
Има и кого да питаш как се прай таа работа.
п.с.Избързай, че май след изборите, разправя - щял да е ноо зает!
 :bigok:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Активен kаily

• Just Member
  • Коментари: 10825
    • Профил
« Отговор #495 -: Май 20, 2024, 19:44:44 »
Паркетът е като качество перфектен, не скърца, не мърда, не е надут, май е лепен отдолу, проблемът е само визуален. Верно, ще звънна утре в Осмо да питам. Отгоре няма да слагам винил, аз го махнах заради паркета, сега да слагам друг тц.
Сетих се да погледна и шишето, намерих и кой е производител, ще се завлека на място да питам един ден.
Ако изборите не променят нищо, що в Грузия правят майдани?

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #496 -: Юни 14, 2024, 18:58:16 »
Quote (selected)
Копира се като му блокираш джавата  ;)
Да си призная не знам как се прави ( и ) това. :nuts:

Неактивен ddantgwyn

• Just Member
    • Профил
« Отговор #497 -: Юни 14, 2024, 21:57:30 »
Quote (selected)
Копира се като му блокираш джавата  ;)
Да си призная не знам как се прави ( и ) това. :nuts:

Има добавка за тази цел:

Javascript Switcher
Add a button in the url bar to block or enable javascript per-site.

Намираш я за браузъра, който ползваш, инсталираш и ползваш. С нейна помощ публикувахме снимки в цветната тема във форума на „Сега“ след като ги забраниха.

Другия вариант го е споменал Nor1 - минаваш в режим за четене (toggle reader view) и там може да к опираш каквото ти трябва. Иконката за този режим е на адресната лента, първата отляво - прилича на изписан лист хартия.

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8257
    • Профил
« Отговор #498 -: Юни 15, 2024, 02:33:49 »
Цитат на: ddantgwyn
Другия вариант го е споменал Nor1 - минаваш в режим за четене (toggle reader view) и там може да копираш каквото ти трябва.
Иконката за този режим е на адресната лента, първата отляво - прилича на изписан лист хартия.

Преди малко видях, че ПИК са блокирали вградения режим за четене и иконката не действа.
Това се оправя така - отива се на
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/activate-reader-view/
инсталира се разширението и получаваш пак работеща иконка.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
    • Профил
« Отговор #499 -: Юни 15, 2024, 06:35:17 »
Колеги, благодаря. Много ми е полезна информацията - лаптопа си ползвам само за професионални и подобни дела. За всичко останало ползвам смартфони, така че помощта ви е безценна.  :notworthy:

Неактивен ddantgwyn

• Just Member
    • Профил
« Отговор #500 -: Юни 15, 2024, 10:10:24 »
Другия вариант го е споменал Nor1 - минаваш в режим за четене (toggle reader view) и там може да копираш каквото ти трябва.
Иконката за този режим е на адресната лента, първата отляво - прилича на изписан лист хартия.

Преди малко видях, че ПИК са блокирали вградения режим за четене и иконката не действа.

Ха-ха-ха, значи пикльовците ни четат.

Ти да видиш.

Сега остава да махнат и javascript-a от сайта си :smokin:

Неактивен lucho

• Just Member
  • Коментари: 12158
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #501 -: Юни 15, 2024, 12:14:05 »
Не знам какво са махнали, но и с "Firefox", и със "Safari" режим четене ("Read View") си е достъпен там и в него проблеми с копирането няма. Току-що проверих!

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
    • Профил
« Отговор #502 -: Юни 15, 2024, 13:12:27 »
Засега не са - преди малко го ползвах.

Активен Nor1

• Just Member
    • Профил
« Отговор #503 -: Юни 15, 2024, 17:43:21 »

Точно скриптът забранява и маркирането, и десния бутон.
Обаче не е отделен скрипт за това (както беше в "Се'а", ами в вкарано в някой от скриптовете на сайта.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Активен Nor1

• Just Member
    • Профил
« Отговор #504 -: Юни 15, 2024, 20:08:15 »
Не знам какво са махнали, но и с "Firefox", и със "Safari" режим четене ("Read View") си е достъпен там и в него проблеми с копирането няма. Току-що проверих!

Режим Четене си стои и работи, но скрипт го блокира в ПИК. И в Palemoon, и във Firefox, и в Хромиум.

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #505 -: Юни 15, 2024, 21:27:09 »
Как така хем работи, хем скриптът го блокира? Успява ли да го блокира или не? При мен не успява да го блокира, както писах. Нито с "Firefox" успява да го блокира, нито със "Safari" – режим "Четене" си работи :)))

Ето например резюмето на днешно интервю на Албена Борисова с доц. Валентин Вацев оттам, копирано от режим "четене":
Quote (selected)
Европейските избори сложиха началото на края на върхушката, която осакати Европа и скопи идентичността й. Ерата на Урсула фон дер Лайен, Олаф Шолд и Еманюел Макрон безвъзвратно си отива.

Детронирани са партии, които превърнаха Стария континент в слуга на Вашингтон.

В България обаче беше забъркан същият коктейл, който пихме и досега. Народът удари тежък шамар на всички партии и на техните лидери, самотитулуващи се като политически елит, като не отиде да гласува за техния панаир.

Лидерите на партиите разбраха ли тежкото си поражение? Защо продължават да се хвалят най-безсрамно с процентите си, дадени им едва от 30% от народа? А Борисов се върти в кръг и не смее да поеме отговорност да създаде правителство, какво и кого чака? Това са все въпроси, на които хората чакат спешен отговор.
« Последна редакция: Юни 15, 2024, 21:37:02 от lucho »

Активен Nor1

• Just Member
    • Профил
« Отговор #506 -: Юни 16, 2024, 02:40:49 »
Цитат на: lucho
Как така хем работи, хем скриптът го блокира? Успява ли да го блокира или не?

Обяснявам подробно, чети внимателно и вниквай:

Функцията "режим четене" я има вградена в Хромиум и Файърфокс, и работи. Обаче код в jscript явно може да блокира тази функция. ПИК ползват такъв код в сайта си. Затова хубави хора са измислили противоотрова срещу тази функция, както и срещу блокирането на копиране, функции на десния бутон и др.. Разширения. Както подробно обяснихме с банана джо и дантгуин, има различни начини за копиране от страница, която се опитва да попречи на това.
В Пейлмуун режимът четене не е вграден, а идва от разширение. И положението е същото като при гореспоменатите Хр. и ФФ.

Защо при теб кодът на ПИК не пречи на режима четене, не знам. Може би си с Мак, иначе не виждам причина да ползваш Сафари. И ПИК-льовците може би ползват код, който работи само при Уиндоус и Линукс. На смартфон с Андроид режимът четене също не е блокиран от кода на ПИК.
« Последна редакция: Юни 16, 2024, 02:51:42 от Nor1 »

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #507 -: Юни 16, 2024, 11:19:06 »
Благодаря за подробното разяснение! На този HP ProDesk 600 G1 имам 5 различни операционни системи:
  • Windows 8.1
  • Linux (Ubuntu 24.04)
  • macOS 10.15 (Catalina)
  • GhostBSD (FreeBSD)
  • Solaris 11
Туку-що пробвах на всичките с Firefox – никъде ПИК не блокира режима "четене", съответно и копирането!!!
Може би разковничето е AdBlockPlus, който съм инсталирал във "Firefox" и на петте операционни системи?

Активен Nor1

• Just Member
    • Профил
« Отговор #508 -: Юни 16, 2024, 14:25:57 »
Aз съм с Линукс Манджаро и Уин7 (който обаче не съм пускал от около месец) и на трите браузъра (споменати по-горе) съм сложил ublock origin.
Впрочем оказа се, че в ПИК при пейлмууна има блок срещу десния бутон, но не и срещу режима четене.
Разбира се, и за това си има лекарства - разширения Enable Right Click, Absolute enable right click and copy и др. подобни.
umatrix - братско на ublock origin разширение oт същия създател, има мн. добър контрол върху съдържанието на страниците.
А още по-фин контрол има една стара добавка към твоя адблокплюс - Element Hiding Helper (ЕНН) for Adblock Plus, която обаче работи в Пейлмуун (и стари Файърфокси), но не и в новия ФФ.

:t0328:

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #509 -: Януари 04, 2025, 01:02:27 »
Замислила съм се да си купя таймер 16А-щепсел с он/офф цикли с произволна големина. Да направя 1 на 1 минута цикъл и да включа към него конвектор с термостат идимидойдими. Конвекторът е някакъв испански и държи по няколко минути топло след изключване, не знам от какво е направен. Пробвах на ръчно, като загрее добре и после на тоя цикъл почти не му личи включен ли е, изключен ли е. Значи правя същата топлина на половин цена.
Проблеми дали ще се появят при конвектора?

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #510 -: Януари 04, 2025, 09:26:45 »
Не. Използвам 2 такива устройства за 52-годишния си съветски хладилник "Бирюса", на който му се повреди термостатът и не можах да пъхна пръчката на новия термостат достатъчно добре, за да може да измерва температурата на камерата, та се принудих да му направя външно включване и изключване. Едното устройство съм го нагласил на летен режим, а другото – на зимен и ги сменям 2 пъти годишно.

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9380
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #511 -: Януари 04, 2025, 10:48:34 »
Значи правя същата топлина на половин цена.

Не, това не е вярно! Едно и също количество топлина се получва, от едно и също количество киловат часове.
Колкото по-голямо е богатството, толкова по-кърваво е престъплението, което го се създало.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #512 -: Януари 04, 2025, 13:13:27 »
Значи правя същата топлина на половин цена.

Не, това не е вярно! Едно и също количество топлина се получва, от едно и също количество киловат часове.
Писах, че конвекторът топли изключен. Тук са много популярни не конвектори, а някакви то пак конвектори, ама със суха инерция. Като маслен радиатор, ама вътре няма масло, а плочи като при акумулиращите печки. Като се нагреят камъните и после излъчват топлина. Само че не да топли цяла нощ и после да отдава през деня, ами включва и изключва, а като е изключено, нагрятите камъни си топлят.
Моят не е такъв, щото е лек, ония са по 30 кила и трябва да се закачат на стена задължително..
Та това, като се нагрее и изключи, продължава да отдава топлина известно време, засичала съм го да става студен след 5 минути някъде.
Значи пускам 1 минута да работи и 1 минута изключено, то през тая 1 минута отдава топлина, без да работи, после пак 1 минута включено. Така че на практика работи 1 минута и отдава топлина 2 минути.
Питах при такъм цикъл включено изключено дали нещо ще се прецака в системата. Лъчо вика, че на хладилника нищо му няма, ами на радиатора и той ли така?

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #513 -: Януари 04, 2025, 13:29:12 »
Щом на двигателя на хладилника не пречи е малко вероятно да повреди реотан.
На практика няма смисъл да го ползваш за такива цели.
Дали ще работи 5 минути и ще почива 5 или през минута ще прецъква, консумацията е същата.
Топлината е еквивалентна на консумацията на входяща енергия с някаква загуба/КПД.
Чисто теоретично дори един ват загубен в ненужното устройство е излишна загуба.

Quote (selected)
Писах, че конвекторът топли изключен.
Не топли, в смисъл не произвежда топлина.
Отдава това което му е подадено в работния цикъл - когато е включен.
Колкото повече му се подаде толкова ще отдаде, ако му махнеш термостата и загрее до по-висока температура ще отдава по-дълго, това значи да консумира по-дълго първоначално.
Не го прави, опасно е.
« Последна редакция: Януари 04, 2025, 13:57:44 от buratinob »

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #514 -: Януари 04, 2025, 14:00:05 »
Да, ама първата минута след изключването топли все едно е включен. Радиаторчето е 500 вата и го държа до мен, та го и наблюдавам. Ако работи нон стоп, за час харчи 500 вата. Ако цъка през минута, за час ще изразходи 250 вата, а ще топли, все едно е било включено през цялото време заради остатъчната топлина.
Набила съм се в една тарифа (тук има всякакви различни тарифи, избираш, сменяш по всяко време и безплатно), тарифата е с доста по-ниска цена през 300 дена в годината, 43 дни са с малко по-висока цена и 22 дена са с ужасяващо висока цена. Тройна на нормалната и се пада близо петорна на оная от 300-те дена. Та се чудя тия 22 и по правило най-студените дни в годината как да намаля разходите, без да измръзна.
Имам още един радиатор, който ще го мина пак така, но на по-дълъг цикъл.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #515 -: Януари 04, 2025, 14:05:46 »
Значи не може да изконсумира повече от 500 вата на час. Както и да го въртиш. Но ако е изключен през половината време през минута, ще топли почти колкото включен на 100%.
Виж масления радиатор, като загрее и после включи и изключи и все топли.
В България Адакс и Айрлек включваха и изключваха много начесто, като загреят, даже по секунди време, наблюдавала съм ги. За съжаление тук Айрлека не го продават с крачета и няма крачета изобщо за него, а аз исках нещо до задника ми.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #516 -: Януари 04, 2025, 14:16:46 »
Quote (selected)
Значи не може да изконсумира повече от 500 вата на час.
Това се отнася за уреда, да не може да консумира повече, като го прецъкваш за минута ще харчи 250-300.
С термостат ще се включва и изключва сам когато стаята стигне зададената температура.
Само в студените дни ще работи постоянно.
Въпросът е ти какво си склонна да приемеш за топло, ако можеш да студуваш, просто свали желаната температура.
Няма как да излъжеш физиката с уредче рекламирано като панацея.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #517 -: Януари 04, 2025, 14:32:10 »
Термостатът му е афиф и търся да го заменя. Искам да ми е топло до задника с малкото радиаторче, затова съм го взела 500 вата, да топли около него си и аз съм там, около него си. Не да топли цялото помещение.  При 76 цента на киловатчас 16 часа в денонощието, всеки спестен ват си е на сметка. А като топли до мен, докато излъчва топлина, все е добре. Не топля цялото помещение, топля само мене си през тия 22 дена. Та единственото, което искам, е да излъчва нон стоп топлина до мен. Което се постига и с 1 минута он-1 минута оф. Което с термостат няма как да се постигне, освен ако не е термостатът на Адакс примерно.
И въпросът ми е с такава джаджа външна, която включва и изключва отвън, на това конвекторче ще му стане ли нещо, електроника, релета, елементите, де топлят.
Радиаторчето си е добро, термостатът му не е...

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #518 -: Януари 04, 2025, 14:42:40 »
Термостатът си е наред, поставила си го в среда за която не е изчисляван.
Малките радиатори и конвектори с подобна мощност се препоръчват като допълнителено отоплително тяло в климатизирано помещение. Ако са влагоустойчиви могат самостоятелно да затоплят баня, не повече.
Ти го ползваш като основно отопление, нищо чудно че не се справя.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #519 -: Януари 04, 2025, 14:56:31 »
Ползвам го като основно притопляне през 22 дена в годината. Не питам наред ли е, буратино. Искам да ми топли само на мен до мен 22 дена в годината, без да ме интересува колко е температурата в стаята. Както знаеш, в зоната до радиатора винаги е по-топло. В България имах 2 КВ, като загрее, ми пареше, като изключи, става студено, затова взех доста по-малко и нито ми е студено до него, нито ми е топло. Няма да се обяснявам повече.
Питах ще се случи ли нещо с електрониката, отоплителните елементи или каквото и да било в радиатора, ако включва и изключва на една минута. Нищо повече не съм питала. Само Лъчо отговори по същество, но за хладилник, значи нищо не разбирам от техника, затова питам приложимо ли е и при радиаторите.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #520 -: Януари 04, 2025, 15:01:06 »
Хладилника е доста по-сложен уред, конвектора е прост проводник с високо съпротивление. Няма какво да му се повреди.

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #521 -: Януари 04, 2025, 15:04:48 »
Щом е само 500 вата, може би е по-добре да му сложиш симисторен регулатор. Така можеш да регулираш мощността плавно с потенциометър.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
  • Коментари: 1778
    • Профил
« Отговор #522 -: Януари 04, 2025, 16:43:11 »
Кайли,
откровено казано занимаваш се (съответно постваш откровени глупости), поради липса на елементарни познания по физика! Топлината е енергия и тя съответно нито се губи, нито се създава, само преминава от един вид в друг. Каквито и комбинации да правиш нищо на практика не печелиш. Винаги получаваш точно толкова топлинна енергия, колкото електрическа си употребила. ТЧК
Честотата на включване/изключване на термостата не променя количеството на преобразуваната електрическа в топлинна енергия – вж по-горе!
Ако превключващия елемент на термостата е механичен контакт има опасност от нагар и съответно с времето да се повреди. Аналогично е положението и с електронен термостат, който при правилно оразмеряване би издържал значително по-дълго, но да не се забравя, че електронните схеми често дефектират при включване/изключване поради преходните процеси, които неизбежна възникват и предизвикват свръхнапрежения и токови удари.
Сори, но не мога по-елементарно да го обясня. С най-добри чувства.

Неактивен onzi

• Just Member
  • Коментари: 7950
    • Профил
« Отговор #523 -: Януари 04, 2025, 16:48:51 »
Ползвам го като основно притопляне през 22 дена в годината. Не питам наред ли е, буратино. Искам да ми топли само на мен до мен 22 дена в годината, без да ме интересува колко е температурата в стаята. Както знаеш, в зоната до радиатора винаги е по-топло. В България имах 2 КВ, като загрее, ми пареше, като изключи, става студено, затова взех доста по-малко и нито ми е студено до него, нито ми е топло. Няма да се обяснявам повече.

по-смислено ми се вижда да намалиш стаята. сиреч да сложиш там параван някакъв през средата /примерно/, който да ограничи кубатурата за топлене. или като екстремален кейс да оградиш всичко около теб с некви пвц-та или картони и да пуснеш радиаторчето там, та да грее само вътре в ограденото.

отделно, че ако искаш само тебе си да топлиш можеш и с едно електрическо одеало да го направиш.

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #524 -: Януари 04, 2025, 17:05:10 »
Благодаря за подробното разяснение! На този HP ProDesk 600 G1 имам 5 различни операционни системи:

Windows 8.1

Лъчо, един другарски съвет: изхвърли го това недоразумение 8.1 и си сложи 10. Винаги е било безплатно да се мине от 8.1 на 10. И поздрави за BSD - само железни мъже (и жени) имат търпението да работят с него.

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #525 -: Януари 04, 2025, 17:12:35 »
Замислила съм се да си купя таймер 16А-щепсел с он/офф цикли с произволна големина. Да направя 1 на 1 минута цикъл и да включа към него конвектор с термостат идимидойдими. Конвекторът е някакъв испански и държи по няколко минути топло след изключване, не знам от какво е направен. Пробвах на ръчно, като загрее добре и после на тоя цикъл почти не му личи включен ли е, изключен ли е. Значи правя същата топлина на половин цена.

kaily, не знам какво е конвектор, нещо като електрическа печка? Но със сигурност няма как да получиш ток на половин цена. Не знам в България има ли още нощни и дневни тарифи, амо едно време бяха популярни т.н. акумулиращи печки с много тухли вътре, които се нагряваха през нощта и отдаваха топлината през деня. След това спряха да бъдат популярни. Може би това е нещо подобно?

И още едно нещо: ако включваш/изключваш какъвто и да е електрически уред всяка минута (ако съм те разбрал правилно), той няма да издържи дълго.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #526 -: Януари 04, 2025, 17:53:33 »
И още едно нещо: ако включваш/изключваш какъвто и да е електрически уред всяка минута (ако съм те разбрал правилно), той няма да издържи дълго.
Ми ето това питах.
Кое няма да му издържи дълго? Щото ако е превключвателя, той ще е отвън на снимката и мога просто да го сменя с друг. Ама ако е вътре в радиатора, тогава няма смисъл.
Не е акумулираща печка, но има електрически печки, както ги наричаш, които, като изключиш и моментално изстиват, а това не изстива моментално, а държи няколко минути.
Представи си маслен радиатор с нагрято масло вътре, примерно, като се включва от време на време да подгрява маслото, като се изключва, маслото продължава да отдава топлина.

Не знам на капитана с точката какво да му отговоря, забравила съм физиката, верно, ама от личен опит казвам, че мощността е 500 вата и повече няма как да стане, та ако е изключено през половината време, ще харчи 250 вата, но ще стои топло през цялото време. Не знам откъде идва ефектът.

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #527 -: Януари 04, 2025, 17:55:50 »
Лъчо, един другарски съвет: изхвърли го това недоразумение 8.1 и си сложи 10. Винаги е било безплатно да се мине от 8.1 на 10.
Че какво му е на 8.1? Последната що-годе нормална, не толкова шпионска версия на "прозорците". Аз и без това го ползвам рядко.
Quote (selected)
И поздрави за BSD - само железни мъже (и жени) имат търпението да работят с него.
Хе-хе-хе! Благодаря! :))) Аз имам на един стар компютър и BSD/OS 5.1 – последната версия преди WindRiver да ѝ видят сметката...

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #528 -: Януари 04, 2025, 17:58:11 »
Предишният ми лаптоп беше на 8.1 профешънъл и изкара 11 години без преинсталиране и без особени проблеми. Смених го, само щото лудият Бил наложи 11 и нямаше РАМ и процесор за нея.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #529 -: Януари 04, 2025, 17:59:17 »
Quote (selected)
но ще стои топло през цялото време.
В твоя случай е спорно дали конвектора топли теб или ти него.
Така или иначе излъчваш около 80 вата на час, ако го прегръщаш силно ще го топлиш.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #530 -: Януари 04, 2025, 18:09:59 »
Не е спорно бе, колко пъти да го казвам. Просто конвекторът държи топло до 4-5 минути след изключване, но пари през първите 1-2. Още като го купих, забелязах тая му подробност. При конвекторите на суха инерция сигурно държи повече. В България такива не са популярни, има само една испанска марка Тедан с такова чудо, но са много скъпи.
Адаксите, примерно, са с някакъв нагревателен елемент, дето изстива по-бавно от тия на Теси, които са жички и изстиват моментално.
А Теданът е и с камък. Е това бяха пуснали първо в България преди няколко години, като търсих. Сега са пуснали и нормални на външен вид, ама пак акумулиращи. Не знам колко е ефективно, не съм имала, само казвам, че тук подобни се имат за най-доброто отопление и икономично.
https://eclima.bg/konvektor-tedan-cph-2000-slonova-kost-1
Моят не знам какво има вътре, но е лек и също задържа дълго топлината.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #531 -: Януари 04, 2025, 18:14:41 »
Quote (selected)
Просто конвекторът държи топло до 4-5 минути след изключване, но пари през първите 1-2.
Това с паренето само при по-интимен контакт. При такава ситуация продължавам да си мисля че КОЙ КОГО ... топли е много спорно. :t0328:
П.П. Всяко нагрято тенеке известно време е по-топло от околната среда.
Там има едни други формули - контактна площ, температура на тенекето, на околния свят, влажност на въздуха....

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #532 -: Януари 04, 2025, 18:22:30 »
Лъчо, ти твоя хладилник на какви интервали си го настроил?

Активен Giuseppe

• Just Member
  • Коментари: 11406
    • Профил
« Отговор #533 -: Януари 04, 2025, 19:14:35 »
Quote (selected)
Не е акумулираща печка, но има електрически печки, както ги наричаш, които, като изключиш и моментално изстиват, а това не изстива моментално, а държи няколко минути.
Представи си маслен радиатор с нагрято масло вътре, примерно, като се включва от време на време да подгрява маслото, като се изключва, маслото продължава да отдава топлина.
Извинете ме, че се намесвам в практическият ви спор.
Кайле, има си закони във физиката, които все още не са минали под либералния сатър. Един от тях е напр. закона за запазване на енергията (има уики за уманитарни цели). Каквато и печка, конвертор или какъвто и да е уред да сложиш, в крайна сметка температурата ти в стаята ще е точно толкова, колкото си плащаш за ток. Това е, щото при подгряващите уреди КПД е близо до 100% или образно казано - почти нищо не се губи.
Та какъвто и уред да използваш за греене - колкото си плащаш за ток- толкова ше ти е топло. Ни повече, ни по малко. В 99% от случаите. Понеже тоците са невидими, не се чуват и само може да се пипнат за да се усетят (не се препоръчва!), та затова с тях най много се спекулира от търговците ( нали си спомняш Христос кой е изгонил от храма?). За да не се подлъгваш - ето ти версията на моята скромна особа по случая.
Вода плащаш - нали? Е, колкото вода си налееш от чешмата, толкова ще пиеш и толкова ще платиш. Искаш по малко плащане - еми ше ходиш жадна, независимо какви приказки ше ти разправят търговците, че техните чаши от нам си къф кристал харчат по малко вода за да си утолиш жаждата.
Твай!
Бъди здрава!
И не се връзвай на търговски нъмбъри, физиката си е друго нещо.
Или както казва Робърт де Ниро- "като поздравявате за празниците, освен "здраве и щастие" вмъквайте и "акъл", че се извъдиха много здрави и щастливи идиоти".
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #534 -: Януари 04, 2025, 19:30:29 »
Лъчо, ти твоя хладилник на какви интервали си го настроил?
За зимен режим е 15 мин. включен – 1 час изключен. Бих го настроил на по-малки интервали, но най-малкият възможен интервал от време (дискретността) на този таймер е 15 минути. Има 120 малки бутончета за общо 24 часа и всяко бутонче може да се включи или не. Тук има снимки на таймерите от този тип:

https://protonbg.bg/el-oborudvane/avtomatika-elektrotehnika/taimeri/taimer-mehanichen-24-chasa

Тази твоя печка няма ли терморегулатор, че се налага да ѝ включваш устройство за външно управление?
« Последна редакция: Януари 04, 2025, 19:36:44 от lucho »

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #535 -: Януари 04, 2025, 19:36:17 »
Кайле, има си закони във физиката
Ама вий май изобщо не четете какво ви се пише? Като го изключа, минута-две продължава да пари достатъчно да не мога да си сложа ръката. Откъде идва това парене според законите на физиката, след като максималната му мощ е 500 вата и на толкова си и работи винаги - минимална-максимална - все е 500.
Нека някой ми обясни като на блондинка, за да мирясам.
И не по буратиновски, че аз го топля, щото не го топля аз. Ако парех на пипане, нямаше да имам нужда от радиатор.

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #536 -: Януари 04, 2025, 19:39:22 »
Това парене идва от малкия топлинен капацитет и малката топлинна индуктивност на конструкцията на печката. Затова мисля, че ако тя няма вграден терморегулатор и вграден вентилатор, най-доброто решение за външно управление е симисторен регулатор.
« Последна редакция: Януари 04, 2025, 20:02:14 от lucho »

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #537 -: Януари 04, 2025, 19:40:47 »
Quote (selected)
И не по буратиновски
Убяснението което търсиш е медицинско, тук повечето инженери.
Една физика упражняват.
Усещането е извън нашата компетенция.

Quote (selected)
Ако парех на пипане, нямаше да имам нужда от радиатор.
Това обаче го знам от личен опит.
И е обратното - 360 градуса + 50%
Кога паря си требе да е по-топло в стаята че иначе треперя.

Неактивен ddantgwyn

• Just Member
    • Профил
« Отговор #538 -: Януари 04, 2025, 19:42:49 »
За съжаление тук Айрлека не го продават с крачета и няма крачета изобщо за него, а аз исках нещо до задника ми.

Ами поръчай си комплект крачета тук в България с доставка във Франция.

Ако не могат или не искат, може някой да ти ги прати по куриер. Струваха май по 42 лева комплекта.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #539 -: Януари 04, 2025, 20:00:47 »
Ами поръчай си комплект крачета тук в България с доставка във Франция.
И дотам може да стигна, ама не тая зима. Разглеждах и техните радиатори тук, не са като у нас, кой знае дали ще станат.

ако тя няма вграден терморегулатор и вграден вентилатор, най-доброто решение за външно управление е симисторен регулатор.
Има терморегулатор, който почти никаква работа не върши, ако го поставя на макс, на практика няма и да работи. Вентилатор няма, затова съм я взела. А за симисторния регулатор даже не знам какво е, но по картинки виждам, че трябва май да се вгражда. Конвекторът ми е в гаранция още.