Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Май 20, 2025, 00:29:11

Автор Тема: Взаимопомощ  (Прочетена 141157 пъти)

0 Потребители и 9 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен onzi

• Just Member
  • Коментари: 7990
    • Профил
Re: Взаимопомощ
« Отговор #600 -: Май 09, 2025, 23:18:38 »
а, и от личен опит - няма никакъв, ама никакъв смисъл да се мъчиш да докараш местния акцент. или го можеш, или не. при мен - категорично не, при това положението е отчайващо. тука р-то го говорят бетер френско, съвсем меко, ебердхардсхоф става нещо като ибъхадхоф, р-то почти не се чува, а бе при човек, дето това му е трети чужд и почва да до учи на 40+ направо невъзможна работа.

малкото според мен го докарва добре, обаче тя ми казваше навремето, че я подпитвали в въпросчета от рода на "твоя немски е хубав, ама в къщи май на чужд език говорите". така че според мен е добре, ама според местните - очевидно не е като тукашна. а дойде тук на 10 години.

и като ти падне пердето, и обясниш на един-двама в офиса, че "ин булгарррррриен шпрррррррехен вирррррр мит харррррр еррррр", и спират. личен опит. говорим си, това времето, това футбола... политика и украйна - само с един, дето е дошъл от берлин /според по-красивата ми половинка в берлин са най-отвратните по отношение на акцента. тя като левел 2 съпорт им звъни и те ѝ казват: не можем да те разберем, имаш проблем. обаче тя като им отвърне в смисъл, че те имат проблем и тя затова се обажда, и степента на разбиране рязко нараства/.

отделно, по магазините, като тръгнат да те омайват разни да си купиш нещо, и стават направо смешни, като им се правиш, че не ги разбираш. удивително е колко много продавачи тука в бавария почват да ми говорят руски, само и само да си купя нещо, дето те са решили, че трябва да ми продадат. верно, в някой и друг процент от случаите има смисъл, и наистина ми е свършила работа консултацията им, ама това са не повече от 10-15%. останалото е мижи да те лажем, ама на немски, после на английски, и тук-таме на руски.

ти му говори като ауслендер, какъвто си, искай си информацията, която той трябва да ти предостави, и ако той иска да ти вземе парите /а той иска/ - ще си скъса трътката да те убеди да напазаруваш нещо именно от него. а еврата са си евра, без значение дали са от немец или ауслендер.

Неактивен onzi

• Just Member
    • Профил
« Отговор #601 -: Май 09, 2025, 23:29:10 »
Нямаше ли възможност да учи друг чужд език вместо северно-алжирски ?

другата възможност беше латински. и всички вкупом решихме, че по-добре жив език. макар че сега не съм толко сигурен.

от десети клас имаше опция природоматематически или езиков профил - в конкретния случай италиански.

принципно погледнато, ако не беше в гимназия, а в реално училище, има възможност като чужд език да учи български. то е сложнотия, реалните са към общините, а гимназиите - към държавата, съответно реалните могат на общинско ниво да си организират изпит по чужд език "български", докато при гимназиите е трудно, клонящо към невъзможно.

тя имаше един съученик в българското училище, дето последната година го пратиха при баба му в софия, в неква /май частна/ гимназия да завърши, та да вземе отлична диплома и после да дойде пресен кандид-студент в бавария. сагата я следих от първа ръка, това беше тогавашното гадже, момчето искаше и то да се запише с нашето коте, да са на обща квартира и т.н, обаче то безхаберието си е безхаберие - диването като си сканирало дипломата, и сканирало първа страница, след което трета, щото втората празна. и като си подаде документите в последния възможен ден, те му ги върнаха с обяснението, че дипломата му не може да бъде приета, и отпадна поради изпускане на сроковете за кандидатстване.

беше кандидатствал през неква агенция.

добре, че ние не слушахме чедото, а се засилихме да търсим квартири и общежития овреме. висбаден освен столица на провинция е и студентски град и добре, че търсихме овреме, сиреч преди навалицата, та намерихме приемливо нещо. обяснението, естествено, беше "ние сега да ти намерим нещо, пък като и него го приемат - търсете си по-добро за двамата".

а бе който не го е преживявал - не знае какво е. екшън си беше. и още си е екшън, ама сега е поприглушен, щото малката вече може да се оправя с отпуснатия ѝ бюджет и мрънка сравнително рядко. то кое ли дете не мрънка, де.

Активен kаily

• Just Member
  • Коментари: 11441
    • Профил
Не можеш да проумееш глупостта.

Неактивен Фют

• Just Member
  • Коментари: 2851
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #603 -: Май 10, 2025, 00:24:04 »
Като гледам кво стана с многострадалния уиндоус на Джузепе... Асуса още добра марка ли е?

Кайли, няма значение марката, а карантиите, т.е. процесора и чипсета към него. Хардвера де.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #604 -: Май 10, 2025, 00:31:52 »
Добре де, аз само питам и за Марката, кво да гледам в днешно време, вече не знам.

ASUS Vivobook 17 S1704VA-AU232W 17.3 Pouces FHD 60Hz Pc Portable (Intel i7-1355U 1.7 GHz, 16GB DDR4, 512GB M.2 NVMe SSD, Intel Iris X) Windows 11 Home Clavier AZERTY Rétroéclairé
или
ASUS Vivobook 15 S1505VA-L1847W 15.6 Pouces FHD (1920 x 1080) 60Hz OLED Pc Portable (Intel i5-13420H 4,6Ghz, 16GB DDR4, 1TB SSD, Intel Iris X Graphics, Windows 11 Home) – Clavier AZERTY Rétroéclairé

Единият е Intel i5 другият Intel i7, 16 ДДР прилично ми се вижда, имаше и моят май е AMD Ryzen. SSD са и двата, кво да им гледам?

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8453
    • Профил
« Отговор #605 -: Май 10, 2025, 00:57:42 »
Цитат на: kаily
кво да гледам в днешно време, вече не знам.

И аз вече не знам, макар че почти 20 г. се занимавах с такива играчки.
И на ревюта, и на потребителски отзиви дори вече не може да се вярва.
Като при колите и жените - купуваш на късмет.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Активен Звездоброец

• Just Member
  • Коментари: 1003
    • Профил
« Отговор #606 -: Май 10, 2025, 02:01:17 »
Добре де, аз само питам и за Марката, кво да гледам в днешно време, вече не знам.

ASUS Vivobook 17 S1704VA-AU232W 17.3 Pouces FHD 60Hz Pc Portable (Intel i7-1355U 1.7 GHz, 16GB DDR4, 512GB M.2 NVMe SSD, Intel Iris X) Windows 11 Home Clavier AZERTY Rétroéclairé
или
ASUS Vivobook 15 S1505VA-L1847W 15.6 Pouces FHD (1920 x 1080) 60Hz OLED Pc Portable (Intel i5-13420H 4,6Ghz, 16GB DDR4, 1TB SSD, Intel Iris X Graphics, Windows 11 Home) – Clavier AZERTY Rétroéclairé

Единият е Intel i5 другият Intel i7, 16 ДДР прилично ми се вижда, имаше и моят май е AMD Ryzen. SSD са и двата, кво да им гледам?

Аз бих избрал втория. 15.6 дюйма с FHD е много по-добре от 17.3 със същата разделителна способност, и е OLED при това, и има по-голям диск

Неактивен onzi

• Just Member
    • Профил
« Отговор #607 -: Май 10, 2025, 11:17:53 »

или

тука нещо е объркано. не може първият да е на 1.7 гигахерца, на сайта на интел пише до 5.

като цяло са равномощни, обаче:
1. вторият е с два пъти по-голям диск. на теория това е по-добре, на практика зависи какво правиш с компа - може и първия да не успееш да запълниш.
2. ако смяташ да го разнасяш насам-натам - категорично втория - той трябва да е поне едно кило по-лек. по-големият дисплей си тежи
3. ако не смяташ да го носиш - лично на мен по-голям дисплей ми е по-удобен. все още не съм сложил очила, ама на лаптопа на половинката, дето е 14 инча на фулл хд, ми е некомфортно. на 17 инча навремето съм бачкал с аутокад.

та така. провери и теглото на двете машинки.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #608 -: Май 10, 2025, 11:31:55 »
MS office къде да намеря? Аз на моя качих някаква фрий, върши работа, ама така и не й свикнах, ама хората ще ползват упорито офиса. Навремето четох, че се продават оригинални за по 20-ина евро, ама намерих и безплатни, нещо не помня с инсталацията не се оправих.
Ето, че и ми помогнахте дотук, благодаря.
Даже и по 5 евро го срещам, с ключ, на официални френски продавачи, значи не е афиф.
Office Professional Plus 2021 - 5 euro
« Последна редакция: Май 10, 2025, 11:38:20 от kаily »

Активен Звездоброец

• Just Member
  • Коментари: 1003
    • Профил
« Отговор #609 -: Май 14, 2025, 20:06:35 »
тука нещо е объркано. не може първият да е на 1.7 гигахерца, на сайта на интел пише до 5.

1.7GHz му е базовата честота, 5GHz е в "турбо" режим.

Неактивен onzi

• Just Member
    • Профил
« Отговор #610 -: Май 14, 2025, 21:19:23 »
1.7GHz му е базовата честота, 5GHz е в "турбо" режим.

на сайта на интел ето какво пише:
Quote (selected)
CPU Specifications
Total Cores 10
# of Performance-cores2
# of Efficient-cores8
Total Threads 12
Max Turbo Frequency 5 GHz
Performance-core Max Turbo Frequency 5 GHz
Efficient-core Max Turbo Frequency 3.7 GHz
https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/232160/intel-core-i71355u-processor-12m-cache-up-to-5-00-ghz/specifications.html

отделно, че на единия да даваш "базова" честота, а на другия - турбо макс, не е съвсем коректно за сравнение.