Кептън, и аз до преди 3 години не знаех какво е положението в Германия. Информацията за там имам от първа ръка, мои познати вече 4 години ходят да работят там, на няколко пъти вече сменят работодателите. Това което си писал за Австрия е така, но в Германия явно е другояче. Значи там действат различни посреднически фирми, които набират хора от източна Европа. На практика тези фирми се явяват работодатели, договорите за работа са временни и са сключени директно с тях. От своя страна те предотстъпват работниците и техния труд на нормалните немски фирми. Хората които работят на нормален договор последните сред които има и немци, предполагам се ползват от колективните договори ако има такива в Германия, имат си нормално работно време, нормално заплащане което е поне 30-40% по-високо от това на наетите чужденци в посредническите фирми. В последните могат да те уволнят във всеки момент в който решат, че или не се справяш с работата, или, че просто другата немската фирма няма нужда от теб в момента. Пробния период е много относително понятие, ако е минал, могат просто да те сложат на такава работа и при такива условия при които ще предпочетеш сам да си тръгнеш. Много добре разбираш, че повечето българи които се хващат да работят там, нито знаят немски, нито познават законодателството, нито имат средства да наемат адвокат и да си търсят правата. Общо взето условията в договорите които подписват са изцяло в полза на работодателите. Има фирми които да речем според това къде по-обектите има работа си позволяват да местят хората много често - през няколко месеца - в други населени места. Или ги карат да пътуват до работата по 60-70км в едната посока, защото свободните в момента квартири са далече от работните места. Понякога работата е такава, че нямат установени почивни дни, почиват два дена в седмицата, но които са те не се знае предварително и ги осведомяват да речем предния ден, още повече тия дни обикновено не са последователни. И т.н. и т.н. все хубави неща от тоя род. Явно в Германия корупцията сред контролните ограни процъфтява, защото съм сигурен, че няма начин да не се нарушава законодателството и то не по един, а по много най-различни начини. Или може би става въпрос за държавна политика. По този начин стотици хиляди, а може и да са милиони източно европейци, работят като роби на минимален надник - при много по-лоши условия на труд, без да се спазват правилата за продължителност на раб. време, почивни дни, извънреден труд, често на три смени, като в същото време са много по-ниско платени от германците на нормални договори вършещи същата или подобна работа. Това е положението, ако нямах познати които да ме информират и аз нямаше да имам представа, че е подобни неща са възможни и се допускат от държава като Германия.
всъщност ти описваш т.нар. zeit фирми, те са посредник между теб и фирмата, която има нужда от твоята работа. и не, това което си описал, не е вярно - като работник в цайт фирма ти си на трудов договор към въпросната фирма съгласно всички членове и алинеи на немското законодателство.
пример: наема те фирмата 'цайт-бачкер гмбх',цключваш договор с тях, и те пращат да работиш в бош - да чистиш офиси след работно време. или кенефи. или на неква поточна линия. когато бош прецени, че няма нужда от теб, задължение на 'цайт-бачкер гмбх' е да ти намери нова работа, и докато трае въпросното намиране, е задължена да ти плаща заплата, щото твоят договор е с нея, а не с бош.
а това, че твоите познати настъпват една и съща мотика четири години, може да ме изпълни единствено с умиление. сори, ама за четири години да не можеш да научиш немски на разговорно ниво, да не можеш да отвориш два-три интернет сайта с обяви за работа... да си бачкат за тарикатите.
между другото, тези тарикати са основно турци. имаше репортажи как ловят както турци, така и нашенци с турски език.
баси. всеки божи ден, докато отивам на работа, минавам покрай офисите на поне десет цайт фирми. немски. никога не съм се интересувал от тях, не е трябвало - аз довтасах с трудовия договор в джоба.