аз пък съм на мнение, че батка го изпържиха.
1. подозирам, че от кулата са били длъжни да обявят бомбената заплаха в момента на получаването ѝ, т.е. ако някой е подал заплахата в момента, в който самолетът е бил над беларус, те са нямали друг ход.
2. решението за приземяване е на пилотите, батька там е непричем.
3. миг-ът е вдигнат след като потенциалната бомба завива към минск, сиреч и там няма друг ход, стандартна процедура.
4. когато телеграмчикът /кактотаммуеимето/ е излезнал от самолета и е стъпил на беларуска територия, те са били задължени да го арестуват - той е бил обявен за международно издирване. пак няма друг ход.
5. ако ченгетата са видяли как издирван за тероризъм предава лаптоп и телефон на неква там до него, те са били длъжни да я арестуват и нея. отново няма друг ход. арестите стават на беларуска територия и съответно по беларуските закони.
та така.
това, което много ми се губи, е съюзната държава. съюз просто не се забелязва. няма го. верно, че батка се опъваше до последно, ама сега освен разни не съвсем адекватни реакции, примерно радост как щял да се увеличи трафика през руските пристанища и летища, друго няма. официални реакции - хич.
а ако русия скръцне със зъби на колективния запад и ги заплаши да забрани въздушния трафик през нейна територия на диванетата, които без факти, само по подозрения се засилват да забраняват въздушните съобщения с беларус - ще има колективно насиране и отрезвяване.