Хммм!
Да оставя за малко маските настрана.
Имаше време, кога спринцовките се използваха многократно - просто сестрата бъркаше в едно стерилизаторче, вадеше иглата, поставяше я на спринцовката и - боцкаше.
Дали защото поевтиня производството им / не вярвам само заради стерилност, щото хирургическите инструменти все още не се изхвърлят след употреба, нали?/, та от ено време нататък се въведоха тези за еднократна употреба. ОК, да речем, по безопасно, макар че едва ли ако иска сестрата няма да мушне в опаковката стара стерилизирана игла и да я извади...и т.н.
Да, обаче тези консумативи започнаха да струват все повече и повече. Производителите си печелеха - дали има смисъл от такова приложение или не - друг въпрос, просто привикнахме, че за здраве се давало пари без да мислиш!!!
Което пък започна да се използва от фармацевтичните компании безогледно, арогантно и т.н. - знаете го.
Подмениха търговските наименования на лекарствата и го правят през година-две, съответно с все по високи и по високи цени - дойната крава плаща!
Сега отново е настъпило време разделно. Преди седмица две, нашите мутри и те с полууста заговориха за използването на маските от съответния тип. Цените веднаха подскочиха.
Бързо допитване до две-три от близките ми - бълдъза, племенницата и дъщерята, не дадоха еднозначен отговор на въпроса дето го зададох тук.
В аптеката, предния път като купувах маска от този тип /2 лева/ младичката фармацевтка надлежно ме осведоми как и колко да я употребявам, а на същият въпрос очите и светнаха зад очилата и включи на минус "-".
Последния път попаднах на по отракана и пак след лекцията /този път същите маски вече 2.50/, дамата ме заля с информация също толкова полезна, като на оня по горния кУрифей.
И тогава се сетих за спринцовките от ено време. В същото време, няма никаква, ама никаква гаранция, че ако направят задължителни тези маски, те няма да скочат до 10-15 лева - ми в началото си купих от уж добра аптека маска за многократна употреба уж, която изглежда бабата на фармацевта я бе шила от старите си кюлоти и май бе забравила да ги изпере предварително.
Шест лева!
Когато купувах последната маска, бързата сметка която направих бе, че ако тия криминали нашите ни задължат да ходим с такива маски, ще ми трябват стотина лева на месец в повече. Не ме стресна много /нали за здраве ше даваме!/, но като го превърнах в брой ракии и ми се завъртя глъвътъ.
Тъй и реших да попитам тук, като гледам, че колегите проявяват разбиране и си представях, че може и да ми отговорят.
Но...стъпах на гнила дъска. Нищо де, ама трябваше ли да се обяснявам по този начин що задавам елементарен въпрос?