Какви убеждения? Говорим за факти.
Прав си, убежденията се формират въз основа на факти. Но разни хора могат да стигнат до разни убеждения при едни и същи факти. Ето, има ваксини, работещи, отдавна известни и изпитани. Има народ, който си ваксинира децата (аз съм в групата) срещу коклюш, дребна шарка и прочие. Но има и народ, който смята, че това е лоша идея и не си ваксинира децата, хем знанията ни са абсолютно еднакви.
Преди две години ми се наложи да ходя на "ваксинационно училище", да изкарам изпит и да слушам нравоучение от медицинска сестра за получаване на тапия, защото отказах една от мененгитовите ваксини за по-малкото чаве. Ваксината е известна, изпитана и според моите проучвания е адски добре работеща срещу щамове, които се срещат в дълбоките гори на Квебек, в Калифорния май беше и един от щамовете, който за последен път е виждан през шейсетте години. Аз отказа да ми дупчат чавето с тези щамове, докато всички останали родители се съгласиха. Едни и същи факти, две различни убеждения. Те така са преценили, аз така съм преценила. Трябва да си кажа честно, че натискът е огромен, но е въпрос на лично убеждение дали човек ще се поддаде или не.
Това е втората ваксина, която съм отказала. "Превнар" едно време беше пожелателна, сега е задължителна в календара. Е, няма да стане!