А защо един човек трябва да се откаже от професията си и да стане номенклатурен комсомолец?
Сетне, никога Христо Иванов не е упражнявал професията адвокат, че да се отказва от нея...
Дал съм ти няколко възможни причини защо Иванов е решил да се присъедини към съсловната организация и сетне да я напусне по тоя начин...
Струва ми се, че не си прав.
Това, че си завършил право, те прави по образование юрист - но не непременно адвокат.
Когато се регистрираш като адвокат, се смята, че ще упражняваш тази професия и поемаш съответните ангажименти, свързани с тази регистрация (плащане на членски внос, участие в изборни органи и др.).
Може да си се регистрирал без намерение да практикуваш - а, да речем, да влезеш в тези среди и да ги опознаеш отвътре - защото ще пишеш роман, или си актьор и са ти възложили да играеш адвокат в един сериал... или просто да пишеш "адв." пред името си - няма лошо. Решил - присъединил се. Това, че не упражняваш професията реално, си е твой избор. Формално ти си присъединен и следва да играеш по правилата, които си приел с регистрацията като адвокат.
По някакви причини тези правила ти писват, ти започваш да не ги спазваш - да речем, отказват ти ролята в сериала, спираш да пишеш романа... и, както ти отбелязваш, може да има "няколко възможни причини защо Иванов е решил да се присъедини към съсловната организация и
сетне да я напусне по тоя начин" .
Проблемът в случая е, че той все още се води в списъка на адвокатите (т.е., не е напуснал, както ти казваш). Пиша това, защото си направих труда да проверя в регистъра на адвокатите в България (линкът е
https://public.bar-register.bg), защото допусках, че може да е просто оклеветен. Ми не, за съжаление и до днес той не е напуснал ("преустановен" според тамошния жаргон), а си стои лишен от права за практикуване и за избиране в адвокатските органи... Това не прави случая особено симпатичен от моя гледна точка - можеше да си даде труда да напусне, или да си спазва ангажиментите. Нито едното, нито другото. И то след като вече се е разразил скандал по темата. На това в белите страни му се вика липса на интегритет, при нас тоя термин май не си е пробил път.
Жалко. Иванов беше един от ярките форумци в стария форум на СЕГА и, на фона на горното, се сещам за мисълта на Далчев - "България има много таланти, но малко характери".