На твоите хора им викат „да, благодаря“ и сигурно има защо. В дълъг период преди изборите те бяха много мощно подпрени от всякакви „журналисти“ и „политически анализатори“. Това даде резултат. Колкото до Нинова, тя нищо не е проиграла, защото никакви възможности не са се отваряли за нея. Нито за БСП, разбира се. БСП продължава да е остракирана от всички останали, а конкретно на Нинова редовно подливат вода и част от съпартийците ѝ. Сигурно това е бил „колосалният шанс за брилянтна партия“, който само ти си съзряла.
За мой късмет, аз съм адски далеч от журналисти и политически анализатори, така че съм пропуснала тази подпорка, сериозно! Виждат ми се най-читави поради това, което се опитаха да вършат в парламента, и нищо повече.
Нинова имаше възможност да договори програмно правителство с хоризонт към Коледа, или поне след президентските избори. Обаче със стриктни писмени договорки по кои въпроси ще си сътрудничи БСП със съответните партии. Пенсии, изборен кодекс, пандемични мерки, международни връзки (строг неутралитет поне временно), здравеопазване, проверка на това къде са отишли парите, ремонт на еврофондовите заявки. Кратко и ясно, без кой каквото му скимне това да си внася в парламента. Да изолира ГЕРБ, но да има някакви разговори. Защото колкото и да е странно, но тези другите в парламента са избрани също от българи и също представляват интересите им. Някъде би трябвало да има ОБЩИ интереси.
Подобно правителство би показало несъстоятелността на Слави и ко като управленци, защото проиграват същия шанс. Би дало възможност за скоростна чистка на калинкаж през лятото, тихо и бързо, а с това и подкопаване на гербовия електорат. Би показало БСП в светлина на диалогична партия, търсеща решения вместо врътки кеманистки тип. Дори самият опит за това би бил показателен, че има някъде някакви здрави сили. Обаче БСП се скри зад пленума си, в който именно беше и подлята водата, и дотам.
Прав си в частта за подлятата вода - но не може да се подхлъзва на едни и същи неща и да настоява, че може да управлява държава. Не става.