Нямаш материални доказателства за валутно престъпление, имаш снимка на вероятните материални доказателства.
По твойта елементарна логика прокуратурата за нищо не би трябвало да се самосезира. А в закона е записано, че прокуратурата се самосезира от факти, изнесени, например от СМИ. По твоята логика всяко журналистическо раследване може да бъде отхвърлено така. Но не е така, нали?
Не всяко. Ако имам снимка на отрязана глава, вероятността за престъпление е много по-висока, от тава да имам снимка на банкнота върху нещо си.
Засега фактът, изнесен в СМИ, е, че премиер-министърът спи гол или поне по долни гащи, щото не се вижда тази му част. Факт е, че някой го е снимал. Дотук са фактите. Има още снимка на нещо, което прилича на пари и злато, но не може да се провери по снимка дали това са пари и злато, съответно факт нямаме. Как си представяш прокурор, който се явява в дома на премиера и казва, гражданино Борисов, тук е получен сигнал, че имате в нощното шкафче много пари и злато. Дойдохме да ги вземем, да ги проверим и да ви обвиним във валутно престъпление. Дайте ни достъп до нощното си шкафче на това основание!
Разследванещо ще почне да звучи като в стария еврейски виц:
- Хаим, откъде вземате пари да дадете на Сара да харчи толкоз?
- От чекмедежето на нощното шкафче!
- А как там се завъждат пари?
- Сарочка слага!
- А тя откъде има пари?
- Аз й давам!
- А откъде ги вземате?
- Вече ви казах, от нощното шкафче!