Щом сме в НАТО и в ЕС тва означава, че сме висша категория хора и никой няма да смее да ни закача.
Шегичка, а? Ами ако е сериозно? Товава сте жертва на мащабната дългогодишна агитация за NATO. Свидетел съм как се правеше това във Варна. (За другаде да разкаже някой друг.)
Още в началото на 90-те години тук гостува военният кораб на САЩ "Belknap" и го отвориха за посещение. Че като се изви една километрична опашка! По думите на един познат, "като че ли не е военен, а космически кораб"! Наредил се и един вече покоен мой съсед. Като му дошъл редът и се качил на борда, показал на американците ръката си с липсващи пръсти и им казал, че това са го направили техните хора по време на II Световна война, когато като дете е видял някаква играчка на земята и се навел да я вземе, а тя избухнала в ръцете му. Те били изумени.
По-късно, през 1997 или 1998 г. (вече не помня точно), тук дойде друг голям американски кораб и с помощта на същите тия вертолети "Чинук", с които избягаха американците от покрива на посолството си в Кабул, започнаха да преквърлят морски пехотинци на стадион "Юрий Гагарин". Това трая 2-3 дни. После на стадиона се проведе тяхна демонстрация, а в залива вертолет "UH-1" след няколко опита успя да направи фигурата от висшия пилотаж "петля Нестерова". Това съм запомнил, но сигурно е имало и други неща, които не съм видял или съм забравил.
През 1999 г. БСП в града организира масови демонстрации срещу въздушните удари на NATO в Югославия, с местния ръководител на БСП Апостол Димитров начело. Реч държа доц. Петър Димитров, пак от БСП. А на следващата година на конгреса си БСП се извъртя и зае пронатовска позиция. Обърнаха се на 180 градуса и гореспоменатите двама дейци на БСП. Това беше противно да се наблюдава. Така беше подготвена почвата за вкарването ни в NATO без референдум, както по-късно по времето на Станишев ни вкараха и в ЕС, пак без такъв.