Имена няма да споменавам. Все още ми се живее, а имам деца, [внуци].
Аз пък познавах един партиец, дето с парите на ТНТМ отвори верига нагъзини за ефтина Китайска електроника (и затвори след като изпра парите).
----------
При цялото ми уважение към вас, като грамотен участник тук, съм малко разочарован, защото горното ви твърдение ми се струва в стил ЕЖК (Една Жена Каза) и съответно не съдържа никаква конкретика, а само голословни твърдения.
- в България не е имало верига „за ефтина Китайска електроника“, затворила след като изпрала парите. По това време в България нямаше внос на китайска електроника (Китай още не беше фактор тогава в този бизнес). По инерция продължаваше вносът от Япония и евтина от Южна Корея.
По време на соца ТНТМ (Техническо и Научно Творчество на Младежта – аналог на съветското НТТМ) беше щедро спонсорирано от Партията и в края на соца имаше значителни средства (са. 60 милиона – значителна сума по онова време), които бяха трансформирани/“дадени на управление“ към новосъздадената фондация „Еврика“, която спонсорираше стартъп-и на комсомолски деятели – ново изпечени партийци. В края на деня значителна част съответно „усвоена“.
Правилно сте употребили думата партиец. Такъв беше референтът за ТНТМ от ЦК на ДКМС Николай Банев – скандално известен бизнесмен в приватизацията. Той „захлеби“ първоначално с пари на ТНТМ на област Хасково. Може би него имате предвид? По моя скромна информация друг не пасва.
Понеже стана първоначално въпрос за комунисти станали капиталисти мога да посоча такъв, не от висшата партийна номенклатура, а от ДС ген. Майор Георги Милушев, също от Хасково. Той очевидно има търговски нюх по рождение, а и добре школуван от началото на кариерата си в МВР – ВГУ, IХ отдел (ГКПП „Солунската митница“) Свиленград до областен началник Хасково и накрая шеф на всемогъщото V управление – УБО (преторианската гвардия на Живков), където правилно се „ориентира“ и не се поколеба да предаде Живков, но бързо се оказа на улицата след свалянето на Живков.
Енергичен и предприемчив, завършил задочно търговия, не стана пазвантин-охрана, като болшинството от бившите си колеги. Регистрира фирма, възползва се от ореола си на бивш голям началник, което вдъхва доверие, помага в кредитирането и започва to roll the snow ball, която бързо набъбва до верига магазини „Зора“, една от грамотно управляваните такива вериги в рамките на закона. Това последното е главната разлика с развитието на пиратите от „Музикален свят“ до Техномаркет, които дори и Италия търсеше за ДДС измами, освен всичко друго.
Друг успешен преход към капитализма е и историята на комбинацията фирми Сектрон - СОТ, която затваря целия цикъл от внос, производство и реализация на технически средства в охранителна дейност. Това е най-голямата и най-успешна фирма на Балканския полуостров на бивш офицер от МВР. Стартирала от нула и rolled the snow ball в рамките на закона.
След 1990 година стопанската номенклатура много по-успешно се аклиматизира икономически по простата причина, че тези ръководни кадри притежаваха необходимия опит, най-вече контакти и съответно бизнес реноме; особено в сферата на търговията, където е важно доверието, кого познаваш и кой те знае. Те лесно можеха да регистрират фирма с предмет на дейност, каквото са ръководели по време на соца и да кооптират съответните добри специалисти.