Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 21, 2024, 22:43:14

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 209485 пъти)

0 Потребители и 15 Гости преглежда(т) тази тема.

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1080 -: Ноември 12, 2021, 16:47:57 »
еми много е неудобно това, как можа да го кажеш пред хората :smokin:
В зеленчуковия магазин на Сончето в горния край на "Кирил и Методий" веднага след "Асен Златаров" киселото зеле е много хубаво. Не знам дали тази есен пак е сложила, но ако е, свършва бързо.
Аз нали съм на село, вече го претакам или както там се казва операцията с маркуч и кофичка.  ;)

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1081 -: Ноември 12, 2021, 16:52:03 »
да, там винаги е хубаво
има и на Демокрация един павилион, веднага след Трета поликлиника, миналата година вземах от там
хубава туршия имат също

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1082 -: Ноември 12, 2021, 16:57:06 »
да, там винаги е хубаво
има и на Демокрация един павилион, веднага след Трета поликлиника, миналата година вземах от там
хубава туршия имат също
:thup:
Ще подскажа на дружка, която живее отсреща в Лазур, щото миналата година ѝ носих от моето, но тази съм сложила по-малко и ще го яде само сготвено, ако ми дойдат по празниците.  :smokin:

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2972
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1083 -: Ноември 12, 2021, 17:07:38 »
Като чета, оставам с впечатление, че консумирате много кисело зеле. Ще споделите ли колко и на какви манджи ?
У нас - само сарми и месо със зеле на фурна.  Общо 5-6 пъти на сезон. Затова от няколко години престанах да слагам зеле (и после да го изхвърлям) и си купувам. Идват едни жени всеки петък на селския пазар и предлагат зеле и доста широк набор туршии, напълно ни задоволяват.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1084 -: Ноември 12, 2021, 17:14:01 »
Пешо, двете бургазлийки са по-големи майсторици в кухнята от мен. Сигурно ще ти дадат добър акъл Аз ще добавя, че готвя киселото зеле и с пилешко. Обичам го много и нарязано на салата с малко олио и червен пипер. Това за салата си го правя почти цяла зима от прясно зеле, писала съм тук как. Даже мисля, че имам вече втасал буркан. Ще го пробваме след малко с вечерята. И пийва по-висок градус това зеленце, да знаеш. ;)

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1085 -: Ноември 12, 2021, 17:32:18 »
Като чета, оставам с впечатление, че консумирате много кисело зеле. Ще споделите ли колко и на какви манджи ?
У нас - само сарми и месо със зеле на фурна.  Общо 5-6 пъти на сезон. Затова от няколко години престанах да слагам зеле (и после да го изхвърлям) и си купувам. Идват едни жени всеки петък на селския пазар и предлагат зеле и доста широк набор туршии, напълно ни задоволяват.
У нас синовете могат да карат цяла зима на сарми, но ще ги няма, затова сложих малко - само 7 зелки. Иначе свинско, пуйка, патица от Лидл, пиле, боб със зеле, на салата с лют червен пипер и зехтинец, и чорбата става за пиене, пък била и полезна.
Сложила съм му царевица, дюля, хрян, кисела ябълка, глава лук заради цвета от люспите, един лимон и сега се чудя дали да не му мушна и вишневи листа, докато не са опадали съвсем. Заигравам се.  ;)

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1086 -: Ноември 12, 2021, 18:07:12 »
Що се отнася до готвенето и при мен основното е свинско със зеле и сърмички.
Сърмичките ги правим и със лозови листа.
Продават много хубави арменски и азърбайджански в буркани.
Що се отнася за мезето тук в зелето при приготвянето му слагат сума ти неща.
При това в различни комбинации.
Струва ми се че е въпрос на фантазия.
Това което се сещам.
  - настърган морков
  - клюква - боровинка
  - брусника - друга боровинка
  - ябълки - кисел зимен сорт
  - плодовете на хвойната
  - ким, кориандър и други подправки
В началото някак си не ги възприемах, но отдавна свикнах.

Ето ги и лозовите листа навити в буркан.

Памфуций

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1087 -: Ноември 12, 2021, 18:52:33 »
Като чета, оставам с впечатление, че консумирате много кисело зеле. Ще споделите ли колко и на какви манджи ?
У нас - само сарми и месо със зеле на фурна.  Общо 5-6 пъти на сезон. Затова от няколко години престанах да слагам зеле (и после да го изхвърлям) и си купувам. Идват едни жени всеки петък на селския пазар и предлагат зеле и доста широк набор туршии, напълно ни задоволяват.
Ми не. Аз слагам 30тина зелки. По Роджество и Нова година отиват 4-5.  Сетне киселото зеле става с какво ли не - не само със свинско - напр. с некои риби, с пиле, с кокошка. Поне веднъж седмично си правя баница с кисело зеле. Като намине някой - салата от кисело зеле с малко олио и червен пипер е бързо и евтино мезе за чаша ракия или  с разни меса за чаша червено вино. Преди за такива случаи държах и сланина, но вече не. Върви постно с ориз и с боб

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1088 -: Ноември 12, 2021, 20:12:18 »
Ох, забравих. Преди години, когато имаше за кого, в останалата зелева чорба варях свински гърди. Сварени, отцедени и охладени овалвах парчетата в смес от подправки и държах в хладилника увити в хартия за печене. Чудно студено месенце и за мезе, и за сандвичи.  :bigok:

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1089 -: Ноември 12, 2021, 20:16:08 »
Ох, забравих. Преди години, когато имаше за кого, в останалата зелева чорба варях свински гърди. Сварени, отцедени и охладени овалвах парчетата в смес от подправки и държах в хладилника увити в хартия за печене. Чудно студено месенце и за мезе, и за сандвичи.  :bigok:

Благодаря че го припомни.
Бях го забравил това чудно мезе.

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1090 -: Ноември 12, 2021, 20:32:57 »
Благодаря че го припомни.
Бях го забравил това чудно мезе.
При нас малкото чаве му е любител!

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1091 -: Ноември 12, 2021, 20:38:31 »
При нас малкото чаве му е любител!
Душичка! Сигурно много е пораснал и се е променил. Метни някоя снимка на мейла.

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1092 -: Ноември 14, 2021, 17:57:52 »


https: //i.ibb.co/9YZfpbJ/ image.jpg
« Последна редакция: Ноември 14, 2021, 18:41:39 от паралелепипед »

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1093 -: Ноември 14, 2021, 18:44:40 »

Неактивен паралелепипед

  • Administrator
  • *****
  • Коментари: 385
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1094 -: Ноември 14, 2021, 18:49:06 »


 :th_up:

(офтопик)
не е нужно и  width=562  и height=1000 да указваш, пускаш само примерно width 562 и сайта смята сам...
като пуснеш и двете рискуваш снимката да се разтегли...

Памфуций

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1095 -: Ноември 14, 2021, 20:08:23 »
Ох, забравих. Преди години, когато имаше за кого, в останалата зелева чорба варях свински гърди. Сварени, отцедени и охладени овалвах парчетата в смес от подправки и държах в хладилника увити в хартия за печене. Чудно студено месенце и за мезе, и за сандвичи.  :bigok:

О, да. Отдавна не съм правил, защото гърдите тлъстички, но ми беше дълги години любимо мезе. Хорошо вспомнить .... :)

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1096 -: Ноември 14, 2021, 20:25:13 »
Току-що вечеряхме свински гърди на фурна, мариновани.
Две кила взех, половината снощи заминаха да правят компания на едно джоланче и една кисела зелчица.

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1097 -: Ноември 14, 2021, 20:38:02 »
 не знам защо, но от Белгия сме взели девиза "съединението прави силата" и киселото зеле на глави. А си имаме и би4анията-кълцаното кисело зеле.....така подценявано...

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1098 -: Ноември 14, 2021, 20:56:05 »


@peniko
сигурно при копирането си изпуснал i. от името на сайта.
беше написал https://ibb.co/KyKQ52Y/image.jpg
а верното е https://i.ibb.co/KyKQ52Y/image.jpg
« Последна редакция: Ноември 15, 2021, 13:16:39 от паралелепипед »

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1099 -: Ноември 14, 2021, 20:58:47 »
Извинявам се много, че задръстих страницата със снимки, ама сега се уча как да я правя тази "хитрина". Естествено с любезната помощ на един от администраторите.
На по-горната снимка се вижда какво се ражда в мойта 150 кв м градинка (северно предградие на Чикаго).
По-долната е от един рибарски излет с най-големия внук. След 4 дни се върнахме се с 12 кг костур. Сега всяка неделя дерем и пържим. Деликатес е, не го сменям и за сьомга .....пъстървата си я ловим сами.
« Последна редакция: Ноември 14, 2021, 21:22:58 от peniko »

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1100 -: Ноември 14, 2021, 21:04:40 »
два картофа и овнешки врат за да стане от натюрморта приличен гювеч

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1101 -: Ноември 14, 2021, 21:09:38 »
@peniko

Като пишман градинар се радвам на чуждите добри резултати  :th_up:

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1102 -: Ноември 14, 2021, 21:25:13 »
два картофа и овнешки врат за да стане от натюрморта приличен гювеч
Пликовете са във фризера. Липсват само грах (пробвал съм, но тук не се получава), гъби и овнешко

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1103 -: Ноември 14, 2021, 21:30:16 »
Извинявам се много, че задръстих страницата със снимки, ама сега се уча как да я правя тази "хитрина". Естествено с любезната помощ на един от администраторите.
На по-горната снимка се вижда какво се ражда в мойта 150 кв м градинка (северно предградие на Чикаго).
По-долната е от един рибарски излет с най-големия внук. След 4 дни се върнахме се с 12 кг костур. Сега всяка неделя дерем и пържим. Деликатес е, не го сменям и за сьомга .....пъстървата си я ловим сами.
Да са ти живи и здрави и най-големите риби да хванат! :)))

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1104 -: Ноември 14, 2021, 21:44:43 »
 не дера костура. дори тоя от Малко Шарково,а там излизат и парчета по две и нагоре кила. Цепя през гръбнака и на скара. На Цонево излизат около 400 грама-май друг подвид, тях пържа цели-само правя напречни нарези през два пръста. Без брашно. Кожата ги държи да не се пръскат. По-дребните от Мандрата дори кожата става за ядене фобре изпържени

Памфуций

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1105 -: Ноември 14, 2021, 22:33:50 »
Извинявам се много, че задръстих страницата със снимки, ама сега се уча как да я правя тази "хитрина". Естествено с любезната помощ на един от администраторите.
На по-горната снимка се вижда какво се ражда в мойта 150 кв м градинка (северно предградие на Чикаго).
По-долната е от един рибарски излет с най-големия внук. След 4 дни се върнахме се с 12 кг костур. Сега всяка неделя дерем и пържим. Деликатес е, не го сменям и за сьомга .....пъстървата си я ловим сами.

Продължавай все така - няма за какво да се извиняваш.

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1106 -: Ноември 15, 2021, 01:06:49 »
@peniko
Като пишман градинар се радвам на чуждите добри резултати  :th_up:
Благодаря!
По независещи от мен причини причини хобитата ми бяха ограничени преди няколко години. Останаха градинарството и риболова.
Единият ми дядо е бил професионален градинар. Изкарал е 7 г в Унгария (тогава Австро-Унгария).
Карах си ваканциите при него и съм запомнил някои "чалъми". Тук (Чикаго) се занимавам с градинарство от 17 г. Получава се - кога по-добре, кога по-зле. Много зависи това, какво е времето в дадената година. Пролетта започва с около месец по-късно отколкото в БГ - преди 10-15 Май не се сее, защото в края на Април често пада слана.  Освен това някои култури не се получават. В началото пробвах всичко - грах и дини никога не успях да отгледам и се отказах. Е, ражда се по нещо, но е далеч от истинското - и на вкус и на количество. За сметка на това зеленият боб и пъпешите вървят като луди. Имам си и леха за подравки - магданоз и целина естествено, но съм "контрабандирал" и някои чисто нашенски: коприва, джоджен (тукашния не е баш същият), дивисил и тароз (това е от Габровско-Търновския район). Посял съм малко ягоди и малини - за радост на внуците, когато ме навестят.
Като равносметка - тази година беше определно "шампионска". Всичко даде повече от очакваното. Даже буркани затворих - нямаше как да се оползотвори "на прясно". Вас лъжа, мене истина но от Юли и до днес не съм купувал домати - все още си имам от мойте и ще изкарам и тази седмица със сигурност.
Последно: За пръв път тази година  наистина брах грозде. Имам няколко ранни лозички (от БГ, естествено), но досега или не узряваше или катериците го съсипваха още на зелено. Тази година стана отлично, събрах към 15 кг .... на моите "прахосмукачки" им стигна за около седмица :lol:
 
« Последна редакция: Ноември 15, 2021, 01:51:00 от peniko »

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1107 -: Ноември 15, 2021, 01:09:55 »
градинарството, дори и с няколко лехи, си е скъпо занимание, но невероятна краста.

на финала тия продукти можеш да си ги купиш по-евтино от магазина, като имаш предвид времето и ресурсите, които си вложил, но пък вкусът е различен.
и най-вече удоволствието, че си го направил сам, след поредица от проби и грешки  :bigok:

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1108 -: Ноември 15, 2021, 01:49:56 »
не дера костура. дори тоя от Малко Шарково,а там излизат и парчета по две и нагоре кила. Цепя през гръбнака и на скара. На Цонево излизат около 400 грама-май друг подвид, тях пържа цели-само правя напречни нарези през два пръста. Без брашно. Кожата ги държи да не се пръскат. По-дребните от Мандрата дори кожата става за ядене фобре изпържени
Е, тук няма такива добичета  :crying_with_laughter-3302: Най-големият, който сме хващали беше около 300 г. Нормално са между 100 и 200 г, но излизат много (за един ден хванахме 70!). По-дребните и аз не ги дера, но за по-едрите го правя заради внука - той умира да яде кожите. Нарича ги "рибен чипс".

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1109 -: Ноември 15, 2021, 02:19:23 »
градинарството, дори и с няколко лехи, си е скъпо занимание, но невероятна краста.
на финала тия продукти можеш да си ги купиш по-евтино от магазина, като имаш предвид времето и ресурсите, които си вложил, но пък вкусът е различен.
и най-вече удоволствието, че си го направил сам, след поредица от проби и грешки  :bigok:
Като цяло съм съгласен, но с някои уточнения:
Аз информирах, че това е хоби. Как беше - "кеф цена няма", но нищо не пречи да се съчетават полезното с приятното. След като си инвестирал време и труд, не е лошо да изкараш и реколта. Пример: дъщерята и зетя направиха 2 лехи тази година. Изкараха и домати и краставици, но ...... не си берат от градината, а ходят да ги купуват от магазина??? Ако не съм аз да им ги обера когато отида, така и ще се скапят на корена  :m1708:
За скъпото: Аз пари почти не давам - повечето от разсада си правя сам. Десетина чувала оборски тор - по $3 на 22 кг. Най-големият разход е водата, но тази година имаше дъжд и по-важно - беше равномерно разпределен прз лятото. Вдигнал съм на 70 см-ов станок 1500 л резервоар. Вкарал съм в него един от олуците. Отдолу помпичка и маркуч. Стига и оства до следващия дъжд.
Съвсем по-друг начин стои въпросът с времето. Тук няма спор - доста е. Все има нещо да се прави - да се плеви, да се копае, да се пръска, да се набиват колци, да се връзва, да се полива и пр.
За магазина - аз специално пресни домати и краставици не купувам. Не ми "гилат". Да оставим факта, че практически срокът им на годност е около 3 дни - после са за изхвърляне.

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1110 -: Ноември 15, 2021, 02:32:42 »
Да са ти живи и здрави и най-големите риби да хванат! :)))
Благодаря!
Що се отнася до риболова - нямам много надежди, освен за най-големия. Беше на 5, когато го повлякох по реки и гьолове и вече има доста навици. Сменя местата, дълбочината, стръвта и т.н., а бе търси рибата. Водя и другите 2ма (на 9 и на 6), но на тях им е по-интересно да бъркат на рибите в устите или в хрилете.

Един майтап: това лято учих големия сам да си гласи такъмите. Да връзва куки, да прави поводи, да слага тежести и пр. Тренирахме доста. След 2-3 часа идва и дума: Дядо, аз проверих в интернет. Ти ги правиш тези неща точно както те казват .....Разясних му, че тези в интернет го правят като мен, защото когато аз съм ги научил тези неща интернет нямаше.  :lol:

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1111 -: Ноември 15, 2021, 11:31:31 »
Peniko, за всичко публикувано до тук в текст и снимки  :))) :thup:. Да са ти живи и здрави внуците.  :)))

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1112 -: Ноември 15, 2021, 16:14:12 »
Разясних му, че тези в интернет го правят като мен, защото когато аз съм ги научил тези неща интернет нямаше.  :lol:
------------------------------------------
 :0007:
Моят е на четири и половина, наскоро се отпуши и проговори, но вече се опитва да ме светка за някои неща. :lol:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1113 -: Ноември 20, 2021, 20:21:17 »
Няам наяждане напечени чушки  :0005:

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1114 -: Ноември 22, 2021, 12:03:09 »
 :th_up:

Неактивен Mae Ashi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1270
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1115 -: Ноември 22, 2021, 19:54:04 »
По-добро лекарство от греяна ракия по време на карантина няма  :t0328:

Неактивен ddantgwyn

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7543
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1116 -: Ноември 22, 2021, 21:18:55 »
По-добро лекарство от греяна ракия по време на карантина няма  :t0328:

нааааздраавееее тооогааава, хлътц :t0328:
the lamers club honourable member …

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1117 -: Ноември 22, 2021, 21:53:17 »
нещо простичко и фюжън...
от готово хлебно тесто с намазнени ръце късам къс колкото ябълка, правя питка колкото чиния и в грил тигана да се пече пърленката. на другият котлон сотирам шепа гъби(в случая нарязани на ивици кладница) точно като обърна пърленката прибавих към гъбите чаша накълцано на кадаиф кисело зеле и ръснах щипка чили. след  пет минути сложих пърленката е чиния, в средата гъбено-зелевата смес, ръснах(средиземноморски микс ' от мелничката и сложих тънук резен кашкавал прекъвайки питката на две. изчаках няколко секунди сиренето да се стопи и си налях мерло от стамболово.


общо взето-става.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1118 -: Ноември 23, 2021, 13:03:46 »
Готовото хлебно тесто, което се продава във Варна не става за нищо, освен за вадене на пломби, когато е топло и за чупене на зъби, когато печивото изстине.  :t23145:

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1119 -: Ноември 24, 2021, 05:00:49 »
Готовото хлебно тесто, което се продава във Варна не става за нищо, освен за вадене на пломби, когато е топло и за чупене на зъби, когато печивото изстине.  :t23145:
Няколко кометара по-нагоре е даден много мъдър съвет - по време на болести да се набляга на "подгряти" течности. Не съм чувал някой да си е счупил зъб със течност.... :lol:

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1120 -: Ноември 24, 2021, 11:52:26 »
 :th_up: Като малка бях дете злоядо до откат. Месо, освен кайма и прясно мляко мразех, обичах да хрупам сурови плодове и зеленчуци. Фаворити ми бяха морковите, карфиола и най-вече зелето, особено сърцевината на кочана. Този изчистен от влакнестата си обвивка кочан аз ползвам от години като съставка на зимни зеленчукови супи. Режа на кубчета и прибирам във фризера до когато му дойде времето. В днешната супа влезе въпросният кочан, голям морков, праз,''селски'' лук,  някой и друг картоф, всичко това на по-ситни кубчета, шепа магданоз, застройка от цяло яйце, кисело мляко и две супени лъжици заквасена сметана. Щипка черен пипер за финиш. Супата търпи промени и варианти всякакви, с натрошено сирене, с тиквички, с гъби, с шепа булгур, или ориз, арпа фиде...Винаги е вкусна. Важно е само да е топла при поднасяне.

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2972
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1121 -: Ноември 24, 2021, 11:57:58 »
Днешната ми супа за обяд е нарязан спанак с малко ориз, един запържен наситнен стрък праз, голяма лъжица пиперково пюре (попаднах на едно удивително добро ! ), подправен с джоджън. Вече в чинията ще добавя и две лъжици кисело мляко.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1122 -: Ноември 24, 2021, 11:59:18 »
Винаги е вкусна

Нищо постно не може да бъде вкусно. Ако нема на брато от врато, не става за едене.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1123 -: Ноември 24, 2021, 11:59:31 »
Пешо, може ли да споделиш марката на пиперковото пюре.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1124 -: Ноември 24, 2021, 12:04:13 »
''Ако нема на брато от врато,...'' Ти с кого си роднина, с тия от кочината, с обитателите на обора, или на кошарата  :tongue_: ? Аз не бих отказала никога свинска пържолка, не мазна, разбира се.  ;)

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2972
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1125 -: Ноември 24, 2021, 12:05:07 »
Пешо, може ли да споделиш марката на пиперковото пюре.
"Каликонс" - марка на "КАЛИ" ООД, Перущица.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1126 -: Ноември 24, 2021, 12:07:24 »
Ти с кого си роднина, с тия от кочината, с обитателите на обора, или на кошарата.

От гледна точка на науката съм роднина с всички, които правят вкусна нашата трапеза.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1127 -: Ноември 24, 2021, 12:20:05 »
Пешо, благодаря.  :thup:  Непозната за мен марка. Май до Варна не стига, но ще гледам из рафтовете, никога не знае човек какво ще открие.
------
Отврате, ти си бил дарвинист. Аз впрочем също.  :0007: Пък и това за роднините ни го вярвам, шъ знайш.
Приятен обяд на всички.  :)))

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1128 -: Ноември 24, 2021, 12:25:32 »
Отврате, ти си бил дарвинист.

Напротив. Изобщо не съм дарвинист. Но едното няма нищо общо с другото. Общи гени не означава задължително непрекъсната еволюция.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1129 -: Ноември 24, 2021, 12:43:49 »
Quote (selected)
У нас - само сарми и месо със зеле на фурна.
Чай се фключа и аз в таа тема като дилетант, ама то гледам и по другите - специалисти от минети до ракети, та!
Пешо, киселото зеле!
От две-три години, в Лидл продават патици. Не пуйки, не патки, а патици, унгарски, по около 2 кила парчето.
Мазнички са и затова - само зеле върви с тях. Кисело!
Цялата патица напудрена с червен пипер, зелето нарязано до нея в тавата, малко от чорбата за да не загори първоначално - сетне тя си пуска мазнината, фолио отгоре, на 200 градуса за половин час печката, сетне на 180 за около час и половина /тук малко импровизирам/. По добрата половинка сепва и по чаша бяло вино.
Мммммм!
Отделно, патки също продават но са големи и стават само за компания, но и те със кисело зеле са най добре. Заради мазнината - ясно. Здравка горе пише пиуе със зеуе, но то е класика, знае се.
Препоръчвам патиците на Лидл със зеле.
От лаик - толкоз!
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1130 -: Ноември 24, 2021, 14:44:40 »
Giuseppe, знаеш ли вица за завода за самолети в който имали проблем с нов изтребител. Крилете му се чупели. Как ли не го умували конструкторите, чупели се и толкоз. Един ден никому неизвестно инженерче предложило да перфорират пустите му криле. Нищо друго не им оставало. Перфорирали ги. Литнал самолетът като ястреб в небето. Викнали инженерчето при висшето ръководство, белким разберат как му е хрумнала идеята спасила самолетопроизводството. Признал си младежът, че преди е работил във фабрика за тоалетна хартия. Въпросният хигиенен артикул никога не се късал там, където бил перфориран.  :nuts: Да живеят лаиците.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1131 -: Ноември 24, 2021, 15:46:54 »
Знам го. По ми харесва оня, с Ноевия ковчег и Титаник.На което, "профитата" казват - ааа, амо то щото Господ му е държал ръката на Ной.
Аз на това си имам и реконтра - пиещ човек и Господ го пази!
 :bigok:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1132 -: Ноември 24, 2021, 15:49:13 »
Така си е, Господ бдял над децата, лудите и пияните.

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1133 -: Ноември 24, 2021, 15:49:32 »
Знам го. По ми харесва оня, с Ноевия ковчег и Титаник.На което, "профитата" казват - ааа, амо то щото Господ му е държал ръката на Ной.
Аз на това си имам и реконтра - пиещ човек и Господ го пази!
Коги верно хортуваш - така си е! Наздраве за което!  :t0328:

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1134 -: Ноември 24, 2021, 17:11:04 »
:th_up:  В днешната супа влезе въпросният кочан, голям морков, праз,''селски'' лук,  някой и друг картоф, всичко това на по-ситни кубчета, шепа магданоз, застройка от цяло яйце, кисело мляко и две супени лъжици заквасена сметана.
И аз имам подобна рецепта "самоделка". Ползвам я, когато видя, че в хладилника или във фризера залежават зеленцчуци. Ръгам каквото има - картофи, чушки, грах, зелен боб, тиквички, корени от магданоз, гъби. Малко ориз или фиде и става много вкусен "тюрлю гювеч"  :crying_with_laughter-3302:

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1135 -: Ноември 24, 2021, 17:27:13 »
не обичам много зеленчуковата супа
винаги ми напомня детството, дните когато боледувах - термометъра, зеленчукова супа и кисел, о Боже, кисел...
сега правя само зеленчукова крем- супа, днес пък направих такава от тиква, морков и джинджифил
от известно време застройвам супите само с жълтък и лимон, направо си отдъхнах , няма страх от пресичане, няма мляко, няма излишни калории
в повечето супи слагам доматено пюре, за пиперково не бях се сетила, ще пробвам :)))

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1136 -: Ноември 24, 2021, 17:32:07 »
Често слагам 6-7 мм на око шайба лимон в супите. Домати, или доматено пюре, никога, това пък е от моето детство. Виж, суров домат, нарязан чат пат, или в салата - винаги.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1137 -: Ноември 24, 2021, 17:33:34 »
Кисел обичам. От домашен компот от джанки най-вече. Оня, купешкия, на прах е отврат голяма, съгласна съм, ако става дума за такъв.

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1138 -: Ноември 24, 2021, 18:45:13 »

Нищо постно не може да бъде вкусно. Ако нема на брато от врато, не става за едене.
Тук не съм съвсем съгласен. Пример: един добре "нагласен" боб (постен). До него прясно суджуче, запечено на скарата. Как звучи, а? Противоречие няма -бобът е постен, ама има и от "врато" или от "гъ*о".
Лично аз практикувам подобни комбинации от много години по 2 причини: Много обичам постни манджи, но те не ми "държат" ситост. Ям, ям и след 30-40 мин пак съм гладен. Та затова винаги имам за дояждане нещо, дето е "расло на кокал". 2-ро: госпожата е вегетарианка (не веганка) от много години. Измислила си е някаква нейна система и си я спазва: в Пон. нищо животинско, в другите дни яде сирене, яйца, риба, гозби приготвени с бульон и пр. Месо - само на Гергьовден, на Тенксгивинг и на Коледа. Та тя гласи постните манджи, а аз си приготвям за "дояждане"  :crying_with_laughter-3302:

Утре при нас е Денят на благодарността (Пуйкин ден), та аз довечера започвам да "бая" на добичето. За да стане както трябва, трябва да го започнеш от предишния ден. Тази година ще го правя малко по-импровизирано: дадох указания на дъщерята колко голяма пуйка да купи, защото си знам размерите на голямата тава. Тя не намерила нищо близко и взела по-едро животно. Едвам се напъхва в тавата. Лошото е, че не остава място за нищо друго. Та планът ми е: Слагам пуйката във фурната. След 1.5 часа ще я извадя и ще отцедя бульона - отначалото илиза доста бульон. Ще добавя наново краве масло и миризми и пак във фурната. Вече ще съм отцедил и наклълцал кисело "зеЙе". Ще го сложа в друга тава с червен и черен пипер, бульонът отгоре и също във фурната. Как се е получило ще информирам на 25ти. .....Утре за мен се очетава силно готварски ден: най-големия внук ще гостува в петък и събота. Поръчал си е супа от коприва и специални спагети "по дядовски". Хубавото е, че копривата и спагетите нямат нужда от фурна - ще използваам на 100% капацитете на печката 
Последно - горният план ще бъде отново по системата "постно със дояждане"  :lol:

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1139 -: Ноември 24, 2021, 19:00:27 »
на в6-ти другия коля теле. не мое, всъщност ме викат по традиция да го разфасовам. пак по традиция вземам за труда контрафилето и четирите джолана, а докато подреждам разфасофките амуджата опалва пеща и на обяд мятам главата в шкембе. вечерта я изяждаме с много делиборан(а ко бях сноб щях да го обявя за божоле)Ловки, чети и плачи.