Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 24, 2024, 19:14:48

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 209991 пъти)

0 Потребители и 13 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1260 -: Декември 05, 2021, 15:43:19 »
''Залейте с вода и поръсете с мазнина.'' Как така ''залейте с вода'', да му се не види?! Ако въпросната рецепта беше правена от който и да е от пишещите тук, той щеше да ми обясни. Разбрахте ли сега, драги господа, защо питам тук?  :)))

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1261 -: Декември 05, 2021, 15:54:18 »
''Залейте с вода и поръсете с мазнина.'' Как така ''залейте с вода'', да му се не види?! Ако въпросната рецепта беше правена от който и да е от пишещите тук, той щеше да ми обясни. Разбрахте ли сега, драги господа, защо питам тук?  :)))
Мило Здравче, искаш невъзможното!
Нали помниш какво казваше Даскал Цеко, царство му небесно - че готви по усет, а не по точна (с точен грамаж на продуктите) рецепта.
Затова дори най-лесните гозби, прочетени в нета, не са така вкусни както тези на мама, на баба или на Тъщата, те са гледали от техните майки, баби и свекърви, и са записвали, но все пак са помнили от кое по колко - щипка ли ще е, колко пълна да е супената лъжица, колко събира кафената или чаената чаша, колко сол да ръснеш и пр. и пр.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1262 -: Декември 05, 2021, 16:17:58 »
Не си представям зелник с прясно зеле, ама никак.

Неактивен 67

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1344
    • Профил
    • Критиканзер
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1263 -: Декември 05, 2021, 16:28:38 »
Зеле!!! Много тачен зеленчук, но никога в зелник!
Значи, Здравченце, вземаш много, ама много праз! По рецептата на Мечо Пух, колкото повече, толкова повече! Пържиш в олио/мас с или без пръжки, до готовност, слагаш му сирене и яйца пак по рецептата на Мечо Пух. Това ти е плънката.
Нататък имаш два варианта. Или точиш кора като за щрудел и завиваш в нея плънката, после въртиш на охлюв и докъдето стигне тавата. Не пропускаш да отбиваш желанието на домашните да ти изядат плънката докато точиш. Ако не искаш да точиш, две-три намазни леко с мазнина кори стават също. Ако обичаш да месиш, хлебно тесто в количество достатъчно за долна и горна кора от около 5 мм дебелина. Долната по табиета на Мае Аши се точи и слага така, че да стърчи извън тавата на около три сантима. Слага се плънката, покрива се с горната кора, затварят се краищата с долната и се прищъпват. В средата на горната кора се прави кръгче колкото пет стотинки едновремешни, и няколко разреза да диша зелникът, защото колкото и да го пържиш праза, вечно има някаква влага за излизане. Мац с разбит жълтък, във фурната като за хляб и чакаш да ти се опече ръбчето. Долната кора практически винаги ще ти е малко влажна, затова след изпичане можеш да го измъкнеш на решетка, но е неблагодарна работа. При нас си го слагаш с голямата лъжица от тавата, битката е кой ще получи горна кора и колко. Не го покриваш с нищо, първо, защото няма да успееш докато свърши, и второ, ще ти се навлажни кората, ако е останала.
Това същото съществува и във варианта с кайма вместо сирене, но е тежка манджа, затова само ако има група цепеща дърва на студено. Настойчиво препоръчвам пърженето с мас и пръжки, докато празът стане прозрачен. И забарикадирай вратата на кухнята, инак желаещите да пробват ти изяждат плънката още гореща.

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1264 -: Декември 05, 2021, 16:29:59 »
Здравке, изрично споменах булките, когато станат баби! Когато вече не работят в пожарната или на крана. Седят си дома да гледат внуци. Еми, що не точат кори?

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1265 -: Декември 05, 2021, 16:30:52 »
Здравче, мога да споделя само за лучник, меси се тесто, плънката е от лук, праз, малко доматено пюре и подправки, подрежда се  подобно на пай
не е рецепта от семейството ми, не се прави в нашия район, мисля ,че е от северна България
сега се сещам, че вкусът напомня на калцоне
не съм правила скоро, не меся често вече, а обичам, терапия е

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1266 -: Декември 05, 2021, 16:31:07 »
Дойдохме си Ловкия на думата. Аз имам в една рецепта за ябълков сладкиш от изданието на първотемата в ''Сега'' -  '' доза, колкото една дамска шепа'' (цитирам по памет Симпли). Аз си знам шепите, чашите и лъжиците. Фал при мерна единица ''дамска шепа'' не може да има. Не искам невъзможното. Възможностите на дамите кулинарки пишещи тук ги знам. И си пазя рецептата за оная ''индийска'' леща като спомен от даскал Цеко, който липсва много на тоя форум, Бог да го прости. Даже я правих веднъж в моя редакция. Само гурме висотите на кайзера не мо'а ги стигна даже в мислите си. :crying_with_laughter-3302:

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1267 -: Декември 05, 2021, 16:34:47 »
''Еми, що не точат кори?''Защото висшият пилотаж се учи на млади години, раз. К'ви кори, кой ще нищи клюките в социалните мрежи, два? Ти пък, еле пък ти, да не би да не знаеш, ай ся, приказки.

Неактивен 67

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1344
    • Профил
    • Критиканзер
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1268 -: Декември 05, 2021, 16:38:15 »
Не си представям зелник с прясно зеле, ама никак.
Зелник с прясно зеле може, но си иска подготовка. Вземаш прясното зеле, кълцаш като за кисело зеле. Вземаш почти толкова лук, макар че оригиналът изисква една мижава глава само, кълцаш на ситно или по размер на зелевите парченца. Всичко това го кавардисваш в олио, но малко, докато лукът стане стъклен, а зелето ти омекне малко. Солиш. Бъркаш.
Три яйца с чаша кисело мляко се разбиват с половин чаша олио, малко сол, чаена чашка сода за хляб и брашно около две чаши, колкото да стане като гъсто тесто за кекс. Мажеш тавата с олио щедро, наливаш малко повече от една трета, но по-малко от половината смес на дъното и въртиш да се качи малко по стените. Слагаш луково-зелевата смес и заливаш с останалото внимателно, да ти стигне да покрие всичко. Доразмазваш я там, където не ти е стигнало, защото много рядко стига (на мен тавата ми е 40 сантима в диаметър). Печеш на средна фурна - тестото ще си пробие път догоре, ще направи симпатична кафява коричка. Няма смисъл да пробваш с клечка, тя ще излиза винаги мокра. Когато горната кора се опече добре, оставяш го да изстине поне малко. Сервира се с лопатката за торта, но се разпада в повечето случаи. Чувала съм слухове, че ако зелето ти в нарязано състояние е  към две чаши, парчетата стоят като зелник, но за такива количества зеле аз не си цапам тавата, честно!

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1269 -: Декември 05, 2021, 16:41:04 »
67 ей ся копи-пейст, принт и у тефтеря ''Празеник 67''.  :t3721: И мярка Мечо Пух не подвежда никога. К'ва вода, к'ви пет евро.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1270 -: Декември 05, 2021, 16:44:27 »
Quote (selected)
Еми, що не точат кори?
щото е трудно, пробвал ли си?
един мъж пък,  веднъж ми препоръча, за да не се чупи прахосмукачката, докато обирам, да я нося в ръка :bigok:
« Последна редакция: Декември 05, 2021, 16:50:59 от Lillian »

Неактивен 67

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1344
    • Профил
    • Критиканзер
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1271 -: Декември 05, 2021, 16:45:07 »
Това не знам откъде е дошло в моята поща, но споделям! Мъжка рецепта, така пише!
Как мъж прави баница

Жените хич не обичат да им се бъркаме в работите. С моята се скарахме кой ще направи по-хубава баница.
Аз съм мъж. Обещах да изчистя всичко след себе си и я пратих на кафе.
Провеждам светкавична консултация с майка – ми то било толкова лесно да се направи баница!
Слизам до магазина. Купувам кори, бира, петрохан, сирене и малко фъстъци.
Качвам се.
Забравил съм яйца.
Пак долу. Взимам цигари, но на асансьора се сещам за яйцата. Връщам се. Вир вода, отново съм в къщи. Олиото е свършило.
Яко псувам.
Сещам се, че имам сланина – ето ти мазнина. Тавата е заета с пържоли и трябва да я измия.
Упорито търкам с гъбката, но няма голям ефект, а и верото почва да ми свиди. Изплаквам я за последно – ръцете ми са червени, а в мивката все едно някой е повръщал гъбена супа. Навсякъде е мокро и плочките се пързалят.
Взимам яйцата и в този момент се хлъзгам, хващам се за сушилника... много лошо решение... повличам го върху себе си на земята. Порцелан, стъкло, човек – в едно цяло. С порязани пръст и чело почиствам.
Слагам първата кора за баница, настъпвайки нещо остро. Викам с все сили, вадейки парчето – бинт, йод (който разливам върху телефона си), превръзка с картоф (нали се слага за рани) и съм готов.
Кокошите яйца съм опазил някак (за моите не е сигурно) и почвам да ги чупя майсторски в един оцелял кастрон. Повечето съдържание излиза отстрани, но го събирам с шепи. Има черупки, но те са полезни против кръвно и слаб слух. Мачкам сиренето... не... ще ползвам миксера. Едната му бъркалка не се побира вътре. Какво пък... включвам...
Господи... торнадо – в окото си имам жълтък, а в ухото 200 грамова бучка сирене, котката ме гледа отстрани цялата оклепана, сякаш сега е излязла от утробата на майка си – казва едно тъжно „мауу”, оттегляйки се в другата стая.
Разделям криво-ляво корите за баница, изтърсвам останалата плънка, нареждам парченцата сланина и бой във фурната.
Изпивам една бира на екс, предоволен от себе си.
Обръщам се – от печката излизат гъсти кълба черен дим, все едно съм запалил гума. Кулинарното ми произведение се запалило (бях му сложил малко уиски за вкус) и сега оживяло се мъчеше да бяга от горещината. Позатиснах го малко, но в крайна сметка го измъкнах. Изгорен на две места, оглеждам черната си баница – прилича на капак от улична шахта.
В тоя момент любимата се прибра. Точно както по филмите си изтърва торбите при гледката – рядка кочина, парчета въглени, разтвор от яйца, сплъстена котка и един мъж върнал се от битката за Сталинград.
От тогава мога да влизам в кухнята само, ако питам....

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1272 -: Декември 05, 2021, 16:45:46 »
Сейф на десктопа, готово.

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1273 -: Декември 05, 2021, 16:46:09 »
Ето че в социалните мрежи е истинската причина! Ей ги сега нашите дами: седнали рецепти да описват. Ама за Никулден да разбият тарама-хайвер на ръка, с тънка като конец струйка олио? Ръката с бутилката, опряна на коляното, а другата бърка. И сакън да не се обърне посоката, че се пресича! Баба ми точеше корите на масата с точилка. А сега точилката е само инструмент на женската еманципация. Тъщата пък ги въртеше, та ставаха тънки като вестник. При това на двора ги замяташе, както рибарите хвърлят мрежата. Къде толкова място в кухнята, обаче? Е, тогава ги въртеше над главата си! Абе, щастиви са случилите на Тъщи!

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1274 -: Декември 05, 2021, 16:48:01 »
От тогава мога да влизам в кухнята само, ако питам... Плача  :crying_with_laughter-3302:

Неактивен Споко

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 650
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1275 -: Декември 05, 2021, 16:53:46 »
„Ето че в социалните мрежи е истинската причина! Ей ги сега нашите дами: седнали рецепти да описват. Ама за Никулден да разбият тарама-хайвер на ръка, с тънка като конец струйка олио? Ръката с бутилката, опряна на коляното, а другата бърка. И сакън да не се обърне посоката, че се пресича! Баба ми точеше корите на масата с точилка. А сега точилката е само инструмент на женската еманципация. Тъщата пък ги въртеше, та ставаха тънки като вестник. При това на двора ги замяташе, както рибарите хвърлят мрежата. Къде толкова място в кухнята, обаче? Е, тогава ги въртеше над главата си! Абе, щастиви са случилите на Тъщи!“
Много простотии си написал. Няма как да ги коментирам една по една. хОди в планината, движи се с въздуха и студа от глобалното затопляне. /ПП - от точилка, до точилка има голяма разлика/. Точилката не е инструмент на еманципацията :( Изпитвал ли си болка от точилка, майка ти да ти праска бедрата с точилка! Болката, болката е единственото, което помня. И че после майка ми плачеше :(

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1276 -: Декември 05, 2021, 16:54:50 »
Еле па я, баба ти може би не е ходила на работа след като се е омъжила. Ако изобщо е ходила някога. Моите баби и двете нямаха и ден трудов стаж на държавна работа. Едната се е грижила само за дом и челяд, другата е била шивачка, работеща вкъщи с малко, но претенциозни и готови да плащат добре за добра работа клиентки. Двете ми лели са помагали за шиенето, когато са поотраснали и е наемала работник за едно лозе от пет декара. Така е отгледала децата си, защото е овдовяла,когато баща ми, най-малкия е бил на 4.

Неактивен 67

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1344
    • Профил
    • Критиканзер
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1277 -: Декември 05, 2021, 16:55:48 »
Ето че в социалните мрежи е истинската причина! Ей ги сега нашите дами: седнали рецепти да описват. Ама за Никулден да разбият тарама-хайвер на ръка, с тънка като конец струйка олио? Ръката с бутилката, опряна на коляното, а другата бърка. И сакън да не се обърне посоката, че се пресича! Баба ми точеше корите на масата с точилка. А сега точилката е само инструмент на женската еманципация. Тъщата пък ги въртеше, та ставаха тънки като вестник. При това на двора ги замяташе, както рибарите хвърлят мрежата. Къде толкова място в кухнята, обаче? Е, тогава ги въртеше над главата си! Абе, щастиви са случилите на Тъщи!
Неее, откак има миксери, никакво биене на ръка. И не се пресича при такава скорост.
Но ми е мерак да усвоя въртенето на кори над главата. Това е от южните части, северът точи на маса, а аз имах баба македонка с три различни точилки. Тя ме учеше да точа, защото ако девойчето не разточи както трябва щруделните кори, не я вземат! Но не всички имат късмет с баби с точилки.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1278 -: Декември 05, 2021, 16:56:14 »
Споко, разбиването на тарама хайвер е строго мъжка работа!

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1279 -: Декември 05, 2021, 16:57:40 »
хОди в плавнината, движи се с въздуха и студа от глобалното затопляне.
Това и правя.

Лили, не е работа на мъжа да точи кори. Призванието на мъжа е да създаде атмосфера в дома, в която атмосфера жената сама да почувства нужда да източи баница. Те така!

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1280 -: Декември 05, 2021, 16:58:07 »
Quote (selected)
Ама за Никулден да разбият тарама-хайвер
разбиваме, споко!
в семейството ми се разбиваше хайвер, но най-добрият съм научила от приятел, който вече не е с нас, светла му памет!
на Никулден ние празнувахме професионално и той винаги носеше да почерпи през деня с прекрасен хайвер и много видове мариновани риби ,които сам приготвяше
ще направя за Коледа, утре предвиждам шматкане по улиците

Неактивен Споко

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 650
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1281 -: Декември 05, 2021, 16:59:12 »
ОК. Здравче. Съгласен. Само не разбирам защо е сложно да се чисти риба. Фасулска работа е и бързо става ;)

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1282 -: Декември 05, 2021, 17:01:07 »
ох, не! :t2334:

Неактивен Споко

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 650
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1283 -: Декември 05, 2021, 17:02:27 »
„Лили, не е работа на мъжа да точи кори.“
Може и да е така, но баджанакът точи страшни кори, меси питки, прави хлябове.... Само се покланям.

Неактивен 67

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1344
    • Профил
    • Критиканзер
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1284 -: Декември 05, 2021, 17:02:46 »
Лили, не е работа на мъжа да точи кори. Призванието на мъжа е да създаде атмосфера в дома, в която атмосфера жената сама да почувства нужда да източи баница. Те така!
Както ги върти съседът на майка ми - баничар по призвание, никой не може! През неговите може да се чете вестник!

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1285 -: Декември 05, 2021, 17:03:37 »
И баба ми, Здравке, и тъща ми са работили. Различни служби - едната учителка, другата в производството. Но на 70 вече гледаха внуците. И точеха кори.

Неактивен дедо Барми

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1735
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1286 -: Декември 05, 2021, 17:07:09 »
Вятър въ вей на бели коня... Мама (Бог да я прости) мяташе страхотни листи за баница. Как ги въртеше над ръцете си? После започна да купува готови кори. Когато я запитах защо, тя троснато ми отговори - от фуражно жито толкоз...
Sine Borisov ... in stilo Borisov

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1287 -: Декември 05, 2021, 17:08:43 »
Женорята се поувлякоха в хвалбите.

Неактивен Споко

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 650
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1288 -: Декември 05, 2021, 17:09:06 »
И точеха кори.
Ти що не точиш? Мислителю.
Аз не точа щото не се научих. Беше сложно.
Много исках, но не ми се получи. После тъща ми отиде в небитието на деменцията :( :(

Неактивен 67

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1344
    • Профил
    • Критиканзер
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1289 -: Декември 05, 2021, 17:14:56 »
Вятър въ вей на бели коня... Мама (Бог да я прости) мяташе страхотни листи за баница. Как ги въртеше над ръцете си? После започна да купува готови кори. Когато я запитах защо, тя троснато ми отговори - от фуражно жито толкоз...
Била е права, впрочем. В тукашното наше село има специално брашно за сладкиши. А за макарони трябва твърда пшеница.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1290 -: Декември 05, 2021, 17:29:56 »
днес украсих къщата за Коледа
след много години бели, сини, виолетови и призрачно сребърни елхи, решех да направя традиционна -червено, зелено, златно
купих подходяща хартия за опаковане на подаръци, панделки, червени кукички за играчките
но...като извадих играчките, от всичките петстотин, нямаше една червена, нито зелена, само една златна котка, до това водят модните дизайни
 купих де, още сто :wacky-3318:

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1291 -: Декември 05, 2021, 17:39:56 »
Съседката и аз украсихме вчера надвечер общия коридор на етажа. Днес започнах вкъщи от единия край. Масата за хранене в малката ни трапезарийка вече е с празнична покривка. Дядо Коледа с пълния чувал краси хладилника. С джунджуриите, свещите и прочие дреболии ще се занимавам утре. Във Варна от години елхата грейва на Никулден. Няма да ходим да гледаме. Сигурно ще има доста хора. Нещо, което аз по понятни причини избягвам.

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1292 -: Декември 05, 2021, 18:35:29 »
Съседката и аз украсихме вчера надвечер общия коридор на етажа. Днес започнах вкъщи от единия край. Масата за хранене в малката ни трапезарийка вече е с празнична покривка. Дядо Коледа с пълния чувал краси хладилника. С джунджуриите, свещите и прочие дреболии ще се занимавам утре. Във Варна от години елхата грейва на Никулден. Няма да ходим да гледаме. Сигурно ще има доста хора. Нещо, което аз по понятни причини избягвам.
Ехеее...Никулден още не е минал, а вие вече сте готови с Коледната украса! Благородно завиждам на оптимистите  :lol:
На всички оптимисти - Весела Коледа!

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1293 -: Декември 05, 2021, 18:40:48 »
И вкъщи вече е украсено! :wacky-3318:
От снощи при това, и да ви кажа, адски приятно е... :)))

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1294 -: Декември 05, 2021, 18:49:24 »
''Залейте с вода и поръсете с мазнина.'' Как така ''залейте с вода'', да му се не види?! Ако въпросната рецепта беше правена от който и да е от пишещите тук, той щеше да ми обясни. Разбрахте ли сега, драги господа, защо питам тук?  :)))
Не знам откъде е рецептата, но лично аз на няколко пъти попадам на интернетски рецепти, които сякаш са писани от чужденец използвал Гугъл преводач: не "звучи" на български. Аз "залейте с вода" по го приемам (виждал съм израза в готварски книги), в смисъл да се покрие с вода каквото е там вече забъркано. Но да се "поръси с мазнина" ми създава трудности .... ръсят се сол, захар, смляни черен и червен пипер. Освен да се натопи китка босилек в мазнината и като дядо поп  :lol:

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1295 -: Декември 05, 2021, 18:50:03 »
Не обичам шаран, а риба пека всяка седмица, та за утре за разнообразие - миди с ориз. И значи задушавам в зехтин повечко едро нарязан лук, копър, магданоз, черен пипер, мааалко куркума, маалко лют червен пипер на люспи (пул бибер бе), солчица, после изсипвам мидите, почистени от онова косматото нещо, с което се държат за скалите, и като ги хване огънят, добавям ориза плюс водица. Оризът тоз път ми е кафяв, мидите са ми замразени. Замразени, щото дори и да се намират по това време с черупки, отчистила съм си миди за два живота, докато момчетата бяха наоколо и всяко лято мъкнеха с кофи, та стоях по нощите, щот нали - мида не трябва да престоява.
А, и я обичам тази манджичка с повечко сос, както я правят гърците, така че съотношението вода-ориз трябва да е поне 3:1. Като е почти готов оризът, дърпам тенджерата от огъня, покривам я с памучна кърпа и затискам отгоре с капака - таз магия за по-пухкав ориз я правят и гърците, и турците.  ;)

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1296 -: Декември 05, 2021, 19:16:26 »
Мама (Бог да я прости) мяташе страхотни листи за баница. Как ги въртеше над ръцете си? После започна да купува готови кори. Когато я запитах защо, тя троснато ми отговори - от фуражно жито толкоз...
Бабите правеха много хубави баници, но никога не съм ги виждал да "въртят" над глава. Този чалъм го видях за 1ви път тука в ЩАТско, но не с кори за баница. Датата беше 10 Септември 2001. Бях на едноседмично обучение в друг щат. Вечерта целята група отидохме на ресторант. Имаше там някаква атракция - на вратата имаше някаква сергийка, на която можеше да си поръчаш пица. Там е тестото, там са всичките други неща. Ти им казваш дали я искаш по-тънка или по-дебела, какви съставки да сложат и те я приготвят пред тебе. След 15на минути ти я носят изпечена на масата. С развитието на вечерта и количеството на консумиран алкохол настоението се вдигна. Един от компанията (младеж, под 30 г) стана и каза - сега гледайте внимателно. Отиде при сергията грабна парче тесто и взе "да му бае". След 2-3 минути почна да го "върти над глава". Всички посетители на ресторанта бяха на крака и скупчени наоколо. Тестото някакси се "разстилаше" във въздуха и ставаше все по-тънко. Аплодименти от всички страни ... обаче мениджъра извика полиция. Причина - външно лице нямало право да пипа продуктите. Оправихме се някакси. После въпросният младеж ни "светна", че 5 г е бил готвач в пицария.

Неактивен 67

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1344
    • Профил
    • Критиканзер
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1297 -: Декември 05, 2021, 19:38:26 »
Бабите правеха много хубави баници, но никога не съм ги виждал да "въртят" над глава.
А, зависи кои баби  :0005:
Да се обърнем към класиката:
"А Руменова се пресегна с разголени ръце и откъсна една неголяма топка от тестото за баницата. Изправи се пак, пораздърпа тестото, заиграха живо пръстите й. Заигра и тестото между тънките пръсти, започна да се разтяга, тя го метна върху ръцете си и го дърпаше безспирно, теглеше го на всички страни с опакото на ръцете. Другите три жени не бяха виждали такова чудо — да се точи кора с голи ръце. Кочовица зяпна насреща и забрави да скрие изпочупените си зъби, следеше и Ния смаяна пъргавите пръсти на учителката, а Султана току поспираше точилката да погледне, после забрави точилката и също се загледа в ръцете на Руменова. Виж я ти нея, даскалицата! Кората се тръскаше и се въртеше с тих, сух шум в тъничките й бели ръце и ставаше все по-широка, по-тънка, проточи се чак до голите и лакти. Най-сетне Руменова ловко метна източената кора върху синията и Султана дръпна някак уплашено, услужливо точилката с недоточената кора, за да направи място. А в същото време учителката посегна и откъсна нова топка от тестото. И докато старата Глаушица заедно с помощта на двете си снахи източи три кори, Руменова разтегли десетина. Повече кори не бяха и нужни. И като че ли нищо не е било, учителката попита:

— Какво ще сложиш за късмет в баницата, бабо Султано?"
 :0005:

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1298 -: Декември 05, 2021, 19:54:14 »
А, зависи кои баби  :0005:
Да се обърнем към класиката: ....
 :0005:
Мойте баби бяха по-млади - откъде 1900, сигурно там е разликата  :lol:

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1299 -: Декември 05, 2021, 19:58:33 »
Е, тогава ги въртеше над главата си! Абе, щастиви са случилите на Тъщи!
Аз съм вторият .... отиде си тя преди 5 г и още ми липсва. Каквито и там вицове да има за зетьове и тъщи.

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1300 -: Декември 05, 2021, 23:11:09 »
Не обичам шаран, а риба пека всяка седмица, та за утре за разнообразие - миди с ориз. И значи задушавам в зехтин повечко едро нарязан лук, копър, магданоз, черен пипер, мааалко куркума, маалко лют червен пипер на люспи (пул бибер бе), солчица, после изсипвам мидите, почистени от онова косматото нещо, с което се държат за скалите, и като ги хване огънят, добавям ориза плюс водица. Оризът тоз път ми е кафяв, мидите са ми замразени. Замразени, щото дори и да се намират по това време с черупки, отчистила съм си миди за два живота, докато момчетата бяха наоколо и всяко лято мъкнеха с кофи, та стоях по нощите, щот нали - мида не трябва да престоява.
А, и я обичам тази манджичка с повечко сос, както я правят гърците, така че съотношението вода-ориз трябва да е поне 3:1. Като е почти готов оризът, дърпам тенджерата от огъня, покривам я с памучна кърпа и затискам отгоре с капака - таз магия за по-пухкав ориз я правят и гърците, и турците.  ;)
Не обичам шаран, а риба пека всяка седмица, та за утре за разнообразие - миди с ориз. И значи задушавам в зехтин повечко едро нарязан лук, копър, магданоз, черен пипер, мааалко куркума, маалко лют червен пипер на люспи (пул бибер бе), солчица, после изсипвам мидите, почистени от онова косматото нещо, с което се държат за скалите, и като ги хване огънят, добавям ориза плюс водица. Оризът тоз път ми е кафяв, мидите са ми замразени. Замразени, щото дори и да се намират по това време с черупки, отчистила съм си миди за два живота, докато момчетата бяха наоколо и всяко лято мъкнеха с кофи, та стоях по нощите, щот нали - мида не трябва да престоява.
А, и я обичам тази манджичка с повечко сос, както я правят гърците, така че съотношението вода-ориз трябва да е поне 3:1. Като е почти готов оризът, дърпам тенджерата от огъня, покривам я с памучна кърпа и затискам отгоре с капака - таз магия за по-пухкав ориз я правят и гърците, и турците.  ;)
Няколко мисли по повод на горното:
а) За мидите: А бе вие някога нямали ли сте тенекия? Някога по варненските плажове ние "беряхме" миди, момичетата спретваха огъня. Морето винаги изхвърля парчета дърво, след няколко дни на слънце стават на прахан. Два камъка, парче тенекия и мидитете отгоре. Що се отворят - значи са готови. Ако ima проблем с огъня - чукаш я с камък и я смучеш сурова :lol:
А чистене на сурови миди с черупки е голям съклет, все едно да белиш костеливи орехи. Веднъж се минах и няма да повторя.
б) За шарана, като заклет риболовец с 55+ г стаж, ще река: отличен е, но като обект за риболов. Тегли като разярен глиган, хуква срещу теб, па се подхвърля над водата...а бе емоция. За консумация - не е мойта риба. Пълен е с едни полупрозрачни меки кости като Y. Докато я усетиш,вече ти е в гърлото. Още - тукашния шаран има различна форма от този в БГ. По дълъг е, но е значително по-малко "висок". Говоря за добри екземпляри м/у 3-4 кг. Предполагам защото тук болшинството водоеми са плитки (м/у 3-4 м макс) - ако е много "висок" ще му е трудно да минава между водораслите. Виждал съм такива в БГ, хванати в река, а не в язовир. Та няма никакъв "обем" за пълнене. За Никулден (имам именяк в семейството) съм приготвил "морска салата". Оня ден мярнах в магазина едни опаковки с миди, скариди, месо от раци, откоподи и калмари. Сварих ги в посолена бира, 5-6 мин след завирането. Докато заврат, нарязах лук и чесън на много ситно (става и на ренде, ама ме мързи), кисела краставица и маслини - пак на ситно, сол, черен пипер, ситно накълцан копър и зехтин. Отцедих морските елементи и размесих добре с останалите съставки. Оставих да изстинат под капак. После в хладилника. След 12 ч става връх. Може да се използва майонеза, ама моя доктор ми е казал да не я гълтам. За 2ро блюдо от "рибните" ще има маринована риба, рецепта от Джиджи!!! . ..Колкото повече я ядем, толкова повече я харесваме :well_done-1299:
б) Сега малко майтап: ще ви кажа, "Как Не се чистят калмари". Много ги обичам, но до преди няколко години не бях ги чистил. Все чистени купувах. Веднъж нямаше от изчистените и купих неизчистени "бебета". Фунийките бяха към 12-15 см дълги. Размразих ги и започнах. Имам набор от рибни ножове, използвах един за филета, като бръснач. По принципа да не се хвърля материал реших да отделя пипалата (много са вкусни). Да ама ножът се отплесна и отиде към главата ..... излезе една стуя с цвят на мастило, та после бая време чистих и плота и шкафовете над него. Нарязах фунийките  на шайби. Ножът много остър и нищо не усетих. Забърках и взех да кусам.....а бе усещам нещо в устата си дето не се дъвче. Извадих едно парче - приличаше на целулоидна пластина. Реших, че е попаднало парче от опаковката. Опитвах друго - същата работа. Бря!.....кой да ми каже на мен необразованият, че калмарите си имали нещо гръбнак, който им пазел формата на фунията. :think:

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1301 -: Декември 06, 2021, 01:30:38 »
Не зная.
За мен скумрията е една от най-вкусните риби.
По-тлъста и с повечко подправки + малко доматено пюре и лимон.
На скара или на фурна. Може и пържена.
Отделно че тя винаги си е дива риба, а не като сьомгата отглеждана в садките в Чили или в Норвегия и хранена с какво ли не.

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1302 -: Декември 06, 2021, 04:40:57 »
Не зная.
За мен скумрията е една от най-вкусните риби.
По-тлъста и с повечко подправки + малко доматено пюре и лимон.
На скара или на фурна. Може и пържена.
Отделно че тя винаги си е дива риба, а не като сьомгата отглеждана в садките в Чили или в Норвегия и хранена с какво ли не.
:t2015:
Аз я оцених след като прехвърчах през океана. Някога в БГ тя беше най-достъпната и евтина риба...върти ми се в главата едно 1.20 лв/кг и сигурно затова аз лично я пренебрегвах. Ама след 4-5 г ядене на сьомга и треска започнах да я уважавам. В момента тя ми е един от 1вите ми избори заедно с аншоа и сардина....и е 2.5 пъти по-евтина и толкова пъти по-вкусна от сьомгата отгледана във ферми.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1303 -: Декември 06, 2021, 08:29:27 »
Ние няколко години не сме кусвали шаран, та съм решил че му е време вече. Един гол гърбат шаран ще преборим.

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1304 -: Декември 06, 2021, 08:56:40 »
Quote (selected)
За мидите: А бе вие някога нямали ли сте тенекия? Някога по варненските плажове ние "беряхме" миди, момичетата спретваха огъня. Морето винаги изхвърля парчета дърво, след няколко дни на слънце стават на прахан. Два камъка, парче тенекия и мидитете отгоре. Що се отворят - значи са готови. Ако ima проблем с огъня - чукаш я с камък и я смучеш сурова :lol:

Имали сме, пекли сме, умеем да ги отваряме живички и без да ги чукаме с камък. Но не и през... декември!  ;)

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1305 -: Декември 06, 2021, 09:22:58 »
Някога в БГ тя беше най-достъпната и евтина риба...
Беше мерлузата. Подигравахме се, че била станала националното ядене на българина, защото по столовете задължително имаше "рибешки" ден в седмицата и той беше мерлуза. Божествена! Само с една голяма хрущялена гръбначна кост и сладко месо. А сега е от най-скъпите риби.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1306 -: Декември 06, 2021, 09:52:11 »
8 лева в Била и то някакви опашки. А на картинката голиатчета. Тръгвам за шарана. Кажете "на слука!".
..............................
Хванах един гол шаран 2 кила. За двама стига. Синът отказа риба. Щерката е далеч. Таз година само 4-5 голи шарана имаше на пазара. Харесвам ги, щото са по-мазни и по-лесно се чистят. След малко запрятам ръкавите.
« Последна редакция: Декември 06, 2021, 11:00:12 от dabedabe »

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1307 -: Декември 10, 2021, 22:50:15 »
:t2015:
Аз я оцених след като прехвърчах през океана. Някога в БГ тя беше най-достъпната и евтина риба...върти ми се в главата едно 1.20 лв/кг и сигурно затова аз лично я пренебрегвах. Ама след 4-5 г ядене на сьомга и треска започнах да я уважавам. В момента тя ми е един от 1вите ми избори заедно с аншоа и сардина....и е 2.5 пъти по-евтина и толкова пъти по-вкусна от сьомгата отгледана във ферми.

Аз в Русия видях бая зор докато убедя разни познати че скумрията е вкусна. Проблемът беше че е евтина. Т.е. евтиното не става за нищо. На идиотите им трябваше някой да им каже че е пълна с Омега-3 и сега предишните протестанти я нагъват реципрочно на предишното им отричане.

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1308 -: Декември 11, 2021, 04:31:24 »
Извинение
« Последна редакция: Декември 11, 2021, 05:06:19 от peniko »

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1309 -: Декември 11, 2021, 05:04:55 »
:well_done-1299:
До Анонимен:
Мое лично впечатление: имам личен опит от общуване с руснаци (вярно, от минало време) и със САЩци.
Та заключението ми е, че те много си приличат по начин на мислене: все обичат " да си ги мерят" - у нас живее най-големият слон, ние сме отгледали най-голямата тиква, нашта ракия е по-силна от вашта и пр. И в пиенето си приличат - гледат да се "отрежат" колко може по -скоро....Ние го нямаме този начин на мислене. Та тук същото: америкаците са големи риболовци въдичари, ама каквото хванат го работят на "хващам и пускам" (catch and release) или търсят на кого да го дадат. Преди 2 седмици съседа на дъщеря ми даде около 2 кг езерна  сьомга (изчистена, само филета). Ходил , хванал я, изчистил я и....я раздава. Щото за готвене си купува от магазина??? Ядат само сьомга или в краен случай треска. Ако са на разноски на фирмата (командировка) си поръчват филета от тон или риба-меч (струват майка си и баща си). Преди 4 г ходих на гости на един колега, който се пенсионира и се пресели в Монтана. Покани ме човека, много е "светнат" за 'мириканец". Та до него на 500 м един поток (по нашему малка река). На сутринта си извадих от куфЕро сгъваемата въдичка и отърчах до водата. Блесничка. След час се върнах с 4 пъстървички по към 25 см. Той ми дума "какво ще ги правиш"?. Аз му отвръщам - тази вечер ще имаме парти, бялото вино е твоя грижа, а на мен ми треябва един голям тиган. Еееее, този човек цяла вечер повтаряше, че никога не е ял по- вкусна риба. А е ходил по света - и в Африка и в Южна Америка. Казах му - ами водата е на 3 мин от теб, гледам в гаража ти висят въдици, а ти си купуваш риба от магазина???? Не съм сигурен, че го убедих.

А скумрията е вРЪо!!! Единствената риба тук, която е на 100% хваната "дива" - всички останали могат да са от развъдници и требва да си носиш очилата за да четеш какво пише на етикета. Което най-ме радва, че най-големия внук признава само 2 вида риби - костур, който ние си хващаме и скумрия.


Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1310 -: Декември 11, 2021, 18:36:35 »
Вкусна е скумрията, спор няма, но проблемът с нея е, че ако искаш да си я пекнеш на скара, както става най-добре (щото е мазничка), си усмърдяваш целия апартамент, ако живееш в къща е друго.
Затова вкъщи я печем на фурна с лимон, зехтин и малко подправки, завита във фольо от алумин.
За онзиденшния празник пък взех две балканки по около половин кило всяка, които жена ми направи по гореописания начин, станаха вълшебни.
Шаран ядем само в Долината, уловен от тъста на Марица.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1311 -: Декември 11, 2021, 18:52:35 »
Да похваля съкровището, много добре приготви шарана. С пълнеж от ориз, гъби, орехи и стафиди накиснати в коняк. Чудесен беше. Аз харесвам сом, акула, чернокоп, глава от сьомга за супа. Миди, скариди, змиорка, писия. Отдавна не сме кусвали кая. Поне веднъж годишно купувам 2 кила трицона, гюмюш или хамсия. Не пропускам никога агнешките чревца, главички и охлювите. Прегърнах идеята в боллука на охлювите да се запася с повечко, манипулирани съответно и за отложена консумация.
« Последна редакция: Декември 11, 2021, 18:59:03 от dabedabe »

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1312 -: Декември 11, 2021, 21:51:54 »
Вкусна е скумрията, спор няма, но проблемът с нея е, че ако искаш да си я пекнеш на скара, както става най-добре (щото е мазничка), си усмърдяваш целия апартамент, ако живееш в къща е друго.
Затова вкъщи я печем на фурна с лимон, зехтин и малко подправки, завита във фольо от алумин.
За онзиденшния празник пък взех две балканки по около половин кило всяка, които жена ми направи по гореописания начин, станаха вълшебни.
Шаран ядем само в Долината, уловен от тъста на Марица.

Имах спомени от 80-те годин когато в София преди нова година опъваха шатрите и печаха скумрия и продаваха наливен пелин и наливно вино. Преди години реших и при мен в двора да го повторя номера със скумрията, но на жар, а не на скара.
Не се получи. Залепна. Оттогава на жар я правя само във фолио. А на българска електрическа скара се получава. Не мога да си го обясня.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1313 -: Декември 12, 2021, 09:02:08 »
Жарта ти е била в повече, трябвало е да повдигнеш скарата.
А и елекртическата може да се регулира, на тая риба й трябва по-ниска температура.

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1314 -: Декември 13, 2021, 15:50:31 »
Най-бързо изпечена скумрия ми демонстрира чичо ми. На ... вестник. Топки вестник в тенекия от сирене. Телена скара, самоделка, от онези дето се отварят като капани  :thup: Брутално, варварско, но пък ... ефикасно. И ... не опитвайте това вкъщи  :t26115:

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1315 -: Декември 13, 2021, 16:24:03 »
днес започнах печенето на коледни сладки
планирала съм пет -шест вида, без да броим захаросаните портокалови корички с шоколад :)))
ако сте замислили някое коледно меню, споделете!

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1316 -: Декември 13, 2021, 16:48:42 »
днес започнах печенето на коледни сладки
планирала съм пет -шест вида, без да броим захаросаните портокалови корички с шоколад :)))
Баба ми правеше задължително "елхички", триетажни сладки с крем. Трета година се каня, може би тази ще е критичната да успея да ги направя. Нищо сложно не са, три размера маргаритки с малко зелена боя, един маслен крем и малко въображение, ама отде пусто време?!
Изобщо ми е тръгнало на елхички. Вчера гледах видео за салата риба-яйца-кашкавал-майонеза върху кръгло канапенце, оформена като конус и отвън налепена с копър и магданоз на ситно, с една забучена червеночушкова звезда. Девойчето, което готвеше, рече, че може да се запече на фурна канапето, но по-добре било да се опържи в масло, било по-вкусно.  :tongue_:

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1317 -: Декември 13, 2021, 16:54:44 »
днес започнах печенето на коледни сладки
планирала съм пет -шест вида, без да броим захаросаните портокалови корички с шоколад :)))
ако сте замислили някое коледно меню, споделете!
Какво ти меню, Бахур сме замислили….  :metal:

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1318 -: Декември 13, 2021, 17:03:21 »
Ох, Lillian, рано ми е, а и не знам още кой кога ще ме навести. Знам само, че ще ми идват гости с преспивания и ще се готви, поради което само трупам материали. Сигурни са само червеният хайвер (носят ми бе  :giggie:), аншоата, киселото зеле, лозовите листа, двата вида сметана, бишкотите, какаото, готварският шоколад и дреболии като ядките, стафидите, брашна от бадеми и лешници (знам ли кво ще ми хрумне), без да изброявам обичайните консумативи... Птичето и свинско меса - в последния момент, но имам някакви запаси.
Обаче на Бъдни вечер и на връх Нова година ще сме си двенките с  кученката, щото тя се побърква от гърмялките и ще трябва да си лежим прегърнати под масата, докато идиотите се нарадват на шумно и шаренко.
Та толкоз с планирането засега. Бачкам.

ПП - А, да - задължително салата Оливие! Почти истинска, щот няма да ползвам пъдпъдъци.  ;)

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2972
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1319 -: Декември 13, 2021, 17:12:52 »
Сигурни са само червеният хайвер (носят ми бе  ), аншоата,
Завиждам!
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.