Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 24, 2024, 06:15:50

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 209931 пъти)

0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1440 -: Декември 28, 2021, 15:53:39 »
боб на фурна в груцки стил
https://recepti.gotvach.bg/r-149859-%D0%91%D0%BE%D0%B1_%D0%BD%D0%B0_%D1%84%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%BE_%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8?l=4#prep

с някои модификации-вземете блб консерва. освен изброените продукти прибавете шепа маслини, половин буркан нарязани на кубчета мариновани краставички или бурканче каперси(с краставички ми харесва повече) и 150 гр кашкавал на кубчета, половин-3дин лимон ма сребни парченца. Мебрежно онелен. десетина минути преди да извадите наръсете още 100 настърган да се запече до златиста коричка. добър е както студен, така и топъл. става и за гарнитура към риба, птици и месо-печени или варени.
« Последна редакция: Декември 28, 2021, 16:05:02 от Kaizer Soze »

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1441 -: Декември 28, 2021, 16:18:46 »
За киселичкото при ОРЗ и всякакви З-та с температура, ако няма изрична лекарска забрана. Прясно изцеден лимонов сок, разреден с вода до степен, която болният харесва. Мога да пия литри от това през зиматаи без да имам каквито и да е оплаквания. Сокът на половин лимон в обикновена водна чаша, допълнена с обикновена вода. Цедя пресен сок за всяка доза.
Здравченце, ама не може да ги държи и тримата само на един гол лимонов сок за цялата новогодишна трапеза!  :nuts:
Инак става с всичко цитрусово, с мед ако чак толкоз им докиселее животът.

Салата "Снежанка" е забелязана да върви добре при вирусни проблеми, изобщо всичко с чесън. Хем си седят дома, няма притеснения.
Стандартните сандвичи с настърган кашкавал с чесън - кеф ти запечени на грил, кеф ти "сурови".

Ако се каниш да впечатляваш с манджа, то опитай с "ластовичи гнезда на фурна". Значи, още един картон яйца се сваряват и обелват (да не рече някой, че съм пропущила тоз етап, а той бил важен!). Трябва ти още кайма смес от каквото обичаш, желателно да не е много мазна. Бъркаш като за кюфтета, намираш ПО-ДЪЛБОЧКА тавичка, слагаш кюфтето и правиш кладенче за яйцето, така едно до дручко цялата тава. Удавяш ги в доматен сос и печеш на средна фурна, докато яйцата се покажат, а кюфтетата се сварят. Изглежда като да си хвърлил много труд, дечицата ги харесват, особено ако обясниш, че тези яйца почти изпод динозавъра си ги измъкнал и си ги пекал във вулкан (те така изглеждат в червена "лава"). Да не пропуснеш да покриеш обаче тавичката с фолио почти до последния момент, защото инак ще прекараш незабравими мигове в чистенето на проклетата лава от цялата фурна.
Ако си нямаш друга работа, можеш да накълцаш под яйцата слой кисели краставички, но и без него става.

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1442 -: Декември 28, 2021, 16:26:03 »
или орогинала-отваряш сварен боб-сега продават биркани кило и половина, едър, нял, отцеждаш, в тиган слагаш чашка олио,няма нужда да хабиш зехтин, глава чесън и мебрежно накълцана лук или стрък праз. моркови и камба от тиршия, половин комсерва италиански домати на кубчета, шепа маслони, оставяш да заври докато макълцаш лимона, кашкавала, изсипваш в тава всичко и разбъркваш с лъжичка сол и щедра щипка еиган. печеш, посипваш настърган кашкавал и допичаш. яйцата на очи искат повече опит, с това би трябвало да се справи всеки испял да направи шопска салата

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2972
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1443 -: Декември 28, 2021, 16:33:08 »
"Шепа маслони" много ми хареса  :t26114:
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1444 -: Декември 28, 2021, 16:39:24 »
Може би съкратено от маслини сорт каламон :smokin: За моя семпъл и консервативен вкус зрял боб, кашкавал и маслини в едно ястие , абе знам ли :think:

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1445 -: Декември 28, 2021, 17:26:10 »
Пиле по ловджийски, бързо, кратко и с много сос.
Това май ми хвана окото. Благодаря!
Въпрос - вместо пиле става ли заек? Предполагам да, ама да попитам.

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1446 -: Декември 28, 2021, 17:28:42 »
Това май ми хвана окото. Благодаря!
Въпрос - вместо пиле става ли заек? Предполагам да, ама да попитам.
След като е по ловджийски, значи би трябвало да става с каквото си уловиш! Вероятно ще се наложи малко по-дълго къкрене, но инак всичко си е точно.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1447 -: Декември 28, 2021, 17:30:18 »
Здравченце, ама не може да ги държи и тримата само на един гол лимонов со
Това вместо алкохол, че не трябва. Аз съм пристрастена към вода с лимонов сок, вероятно поради високото съдържание на варовик във варненската питейна такава. Варовикът ми образува камъче в единия бъбрек. Което от една страна е добре, че по нашия край е много ветровито, та да ми тежи, но е кофти, когато то и аз сме на различни мнения за посоките.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1448 -: Декември 28, 2021, 17:44:42 »
След като е по ловджийски, значи би трябвало да става с каквото си уловиш!

Затова най хубавите манжи се казват "по месарски", "по касапски" и "по попски".

Неактивен паралелепипед

  • Administrator
  • *****
  • Коментари: 385
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1449 -: Декември 28, 2021, 17:56:33 »
с леката ръка на племеника ми любима семейна манджа е боб по ловджийски

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1450 -: Декември 28, 2021, 18:05:00 »
боб по ловджийски

Не съм чувал за такъв. Боб и дивеч не се кльопат. Бобът иска на брато от врато.

Неактивен cekyko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2874
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1451 -: Декември 28, 2021, 18:08:05 »
боб по ловджийски

Не съм чувал за такъв. Боб и дивеч не се кльопат. Бобът иска на брато от врато.

ммм изпуснал съм нейде усмивка или намигване.

рецептата проста.
киснеш боба първа вода 5 часа. изхвърляш водата.
киснеш боба втора вода 3 часа. изфвърляш водата
киснеш боба два часа за последно, изхвърляш всичко и мяташ пържолите на скарата....

боб по ловджийски....
тия, дето ни убеждаваха да се срамуваме от Сталин, се оказаха просто поклонници на Хитлер...

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1452 -: Декември 28, 2021, 18:14:25 »
и мяташ пържолите на скарата..

Така става. Аз така си правя и пица по месарски. Взимам една тортила и отгоре нареждам кабапче, кюфте, шишче и вратна пържола.

Активен Imko1

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 182
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1453 -: Декември 28, 2021, 18:36:28 »
и мяташ пържолите на скарата...
В армията ("едно време") за ревизорите приготвяха т.н. римска четворка:
 - пържола с размер краищата да се огъват извън чинията;
 - над пържолата - три шишчета;
 - над шишчетата - две кебапчета;
 - над кебапчетата - кюфте...

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1454 -: Декември 28, 2021, 18:45:53 »
 :clap-3332: .Каква ''римска четворка'', това е Хеопсовата пирамида.

Активен Imko1

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 182
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1455 -: Декември 28, 2021, 19:03:28 »
Не помня дали и колко зли са били ревизорите, жал ми беше за самотното кюфте... :)

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1456 -: Декември 28, 2021, 19:27:15 »
клах и разфасовах теле. поне до  нова година съм вегетарианец

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1457 -: Декември 28, 2021, 21:05:20 »
Брей, отидох на една разходка из Витоша, а в това време що манджи се изядоха, що чудо! Имам няколко малки допълнения.

Симпли, както разбрах, болните на Пенико са яли пуйка, боб, вратни пържоли и може би джолани, та не са в стадия, когато да консумират само бульон. Затова предложих кавърма. Предимството ѝ пред всички други рецепти - безусловно вкусни!, е, че не изисква въртене около печката. Всичко се нарязва и се бута да ври. Това е! Забравих обаче да добавя гъби. За предпочитане диви - пачи крак, манатарка, кладница... А пилешкият бульон неизличимо присъства в детските ми спомени. Може да се каже, че обичах да вдигам температура само заради него! Носеха ми го в леглото с надробен хляб и лимонов сок. Сега, понеже вече не съм болен, бульонът е обогатен с месото, фидето и застройката.

Отговарям на Здравка. Грисът в супата е далечен спомен от обедите на баба ми. Тя правеше например супата от карфиол с грис. Застройка тука не върви. За една тенджура с четири чинии предполагам, че четири пълни лъжици грис стигат. Към него - каквото има. Може и нищо. Но е желателно ким. Ние ядем по-гъста супа, но това е относително. Не съм пропуснал случайно оливията и запръжката. Не ги потребявам.

Ловки, нещо не съм разбрал за скарата и съм оплескал изложението. Все пак фурната не е скара, а дали скарата може да се използва като подложка за печене на боб, нещо ме съмнява. Самият боб на фурна е класика! Нали имаше и един поп, дето се научил на пържен боб... Разликата не е голяма. Аз го помня печения боб от дядо ми, който редовно го приготвяше в един гювеч и аз го носех на истинска фурна - оная, дето печеха хляба. Тогава нямахме електрически печки, а паленето на печката с дърва беше сложна работа. Леле, фантастично ставаше! Нарочно правеше по-голямо количество, което смесваше с печено зеле от друга тава. Разликата от един ден в печенето правеше комбинацията още по-вкусна, но не помня кое се печеше първо.

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1458 -: Декември 28, 2021, 22:10:05 »
клах и разфасовах теле. поне до  нова година съм вегетарианец
Еее, само не думай, че вече сте го опоскали...много е бре?

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1459 -: Декември 28, 2021, 22:31:45 »
Е, не разбра ли, че са го опоскали? Иначе защо ще е вегетарианец до Нова година?

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1460 -: Декември 28, 2021, 23:19:36 »
... направих за моята фамилия кордон бльо със сос бешамел...
Пропуснах гозбата на Лилиан. Напомни ми за рагуфена - едно страхотно елегантно ястие, което съм ял във френския ресторант на Златни пясъци (когато още имаше френски ресторант). Подобно, със запечен кашкавал, но съдържаше и гъби. Поднасяха го в метална купичка, а отгоре една соленка от ония, усуканите. О, ще си го възстановя!

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1461 -: Декември 29, 2021, 12:09:43 »
Смятам да рискувам с тоя грис в супа. Четири пълни лъжици за четири порции ми се вижда множко, почти като за мляко с грис. Обаче, науки ради ще експериментирам, докато улуча своите си пропорции.
Мислителю, благодаря.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1462 -: Декември 29, 2021, 12:14:54 »
Смятам да рискувам с тоя грис в супа

Недей! Пробвай в супата с малко жито. Става муци.

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1463 -: Декември 29, 2021, 12:22:51 »
турците за Байряма правят супа от кус-кус с мляко. запържват кус-кус до златисто. по принцип с краве масло, но става и с олио. на чаша кус-кус слагат литър мляко и половин литър вода. Сол на вкус. прави се запръжка от масло с червен пипер. слага се и счукан чесън в купичка както и чер пипер-всеки сам си преценява. викам и фалшива шкембе чорба. но е много добро. казваше се нещо с м но сум забравил думата-пук и не съм сигурен дали е името на чорбата или ритуала в края на свещенният месец Рамазан
става за половин час. правят го в района на Главиница, Дулово , Черноглавци. В Руенско познатите не им е позната.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1464 -: Декември 29, 2021, 12:25:35 »
Слагам понякога булгур вместо ориз на супите, или направо замествам ориза с него в постните манджи с тиквички, или патладжан. Грухана пшеница също имам, обаче май сбърках с покупката на последната. Полакомих се за едни едри примамливо жълти зърна, вместо ония дребничките, бежовите. Май се набутах с фуражен сорт, бая трябваше да ври за да не се изложа с ашурето, при това я киснах предварително няколко часа. Дребничкото житце от киснене няма нужда.

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1465 -: Декември 29, 2021, 13:00:09 »
Е, не, с тоя "фуражен сорт" ме уби! Да не си го купувала в чувал от някой склад? За гриса: ако стане гъста супата, нищо не ти пречи да долееш вода, па да я доядете вечерта. Супата вечер, прочее, е sine qua non дома.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1466 -: Декември 29, 2021, 15:12:28 »
 ;)
Да не си го купувала в чувал от някой склад?
Тц, от супера. Това с фуражните сортове едва ли е само слух. Пробутват ни ги в брашна и готови хляб и хлебни изделия. Сигурно производителите имат сериозна икономическа изгода да я влагат в готова продукция, иначе какъв е смисълът?

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1467 -: Декември 29, 2021, 15:22:37 »
Сигурно производителите имат сериозна икономическа изгода да я влагат в готова продукция,

В България всичко е измама. Особено в храните и обслужващата сфера. Там просто измамите са част от бизнеса. Типично българска картинка.

Неактивен Алиса

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5572
  • Алиса в страната на кривите огледала
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1468 -: Декември 29, 2021, 15:39:40 »
„Типично българска картинка.„

Която трябва да се промени.
Която трбва да я променим

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1469 -: Декември 29, 2021, 15:54:34 »
Която трябва да се промени

Мисия невъзможна. Ген не се променя.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1470 -: Декември 29, 2021, 18:26:39 »
;)Тц, от супера. Това с фуражните сортове едва ли е само слух. Пробутват ни ги в брашна и готови хляб и хлебни изделия. Сигурно производителите имат сериозна икономическа изгода да я влагат в готова продукция, иначе какъв е смисълът?
Това, Здравче, е едно на ръка, самата пшеница вече не е онази, която са сяли и жънали дедите ни.
Нови, хибридни сортове, с по-висок рандеман и по-устойчиви на климатичните условия за сметка на вкусовите качества и полезните свойства, затова днес от хляба се дебелее.  :t0113:

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1471 -: Декември 29, 2021, 19:15:36 »
някога не са деблели от хляба щото е бил кът.
инак са млели житото непревято и с гъгрицата. друга тема е че близо 60 процента от хляба у нас се прави от вносни "хлебопекарни смеси"
пшеницата ни е с изключително качество , несънувано в Германия, Италия или Франция.

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1472 -: Декември 29, 2021, 20:30:52 »
някога не са деблели от хляба щото е бил кът.
инак са млели житото непревято и с гъгрицата. друга тема е че близо 60 процента от хляба у нас се прави от вносни "хлебопекарни смеси"
пшеницата ни е с изключително качество , несънувано в Германия, Италия или Франция.
:t26115:
Това за меленето на непревято жито с гъгрицата е определено нагла лъжа! В България е имало фантастична мелнична индустрия, с предварително чистене на житото, с овлажняване, с пресяване и прочие, включително отмиването на сивата и черната главня!
Учите матчасть!

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1473 -: Декември 29, 2021, 20:53:32 »
Хлябът няма как да е бил кът, щото е бил основна храна столетия наред.
Хлябът, а не кренвиршите, шпекът, свинското и кебапчетата.
И не само пшеничният, а и царевичният и ръженият.

Неактивен Алиса

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5572
  • Алиса в страната на кривите огледала
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1474 -: Декември 29, 2021, 21:52:49 »
Хлябът няма как да е бил кът
но бързо свършвал, та ден през ден са яли качамак. С мекината.
Затова пък бяха здрави, и си отидоха с навършени осемдесет и ... години.
А нас ни чакат по на шесдесет да дадем фира.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1475 -: Декември 30, 2021, 14:04:19 »
Някога жените на село са месили хляб веднъж в седмицата за семейства от по 6-7 и повече души, особено по жътва, когато всички са били заети с прибирането на реколтата. Нареждали хляба на висока полица и го завивали с дълги, домашно тъкани памучни кърпи, наречени месали. Оставал мек до следващото печене.
Опитвам се да купувам хляб, на чиято опаковка пише ''типов'', ''пълнозърнест'', ''с жива закваска''...Все тая.

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1476 -: Декември 30, 2021, 16:34:26 »
Някога жените на село са месили хляб веднъж в седмицата за семейства от по 6-7 и повече души, особено по жътва, когато всички са били заети с прибирането на реколтата. Нареждали хляба на висока полица и го завивали с дълги, домашно тъкани памучни кърпи, наречени месали. Оставал мек до следващото печене.
Тези полици и до днес си стоят в къщата на село. Част от тях са "вградени" в конструкцията. Понягога се е случвало да опекат новия хляб преди да е свършил стария (да се залегне). Правилото е било: докато не свърши стария, новия не се пипа. Майка ми е разправяла как с леля ми са "дебнели" когато големите заминат на полето и са врънкали баба си за по едно крайче, ама от "топлия".... ;)

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1477 -: Декември 30, 2021, 19:00:30 »
Хлябът няма как да е бил кът
но бързо свършвал, та ден през ден са яли качамак. С мекината.
Затова пък бяха здрави, и си отидоха с навършени осемдесет и ... години.
А нас ни чакат по на шесдесет да дадем фира.
Алис, провери средната продължителност на живота по години

Памфуций

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1478 -: Декември 30, 2021, 21:23:25 »
За 3те събития - вечерта преди Рождество, за Рождество и за Нова година прилагам социалния експеримент да струват до 150 лв. общо (две пенсионерски добавки, които се полагат на семейство пенсионери). Досега съм похарчил 128 лв. , без да плащам за алкохол, зеле, лютеници и туршии и без да смятам енергията. Утре ще бъдем пак 4 души, та може и да се включа в лимита, ако успея да намеря бутилка уиски за 22 кинта.   

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1479 -: Декември 30, 2021, 23:26:31 »
Алис, провери средната продължителност на живота по години
Какво да проверявам, след като съм "кандидат" пенсионер, в смисъл видял съм туй-онуй: - бабите и дядовците си отидоха (бог да ги прости) от 80, та до 95. Бащите и майките м/у 70 и 80...Сега ние сме наред....да видим доколко ще допратим.  И не, ама хич не ми трябва официална "стъкмистика" -  ако човек не вижда и не усеща какво става около него, без да му "подсказват"... Не пропускайте някои фактори, които днес никой не взима под внимание: бабите и дядовците са водели много по-здравословен живот т.е. физическа работа и много по-малко умствено напрежение и също истинска "ОРГАНИК" храна! После - от 60те насам имаше адекватна и БЕЗПЛАТНА медицинска помощ. За родителите - ами моите се пенсионираха на 55 г и 58 г. Аз съм на 60+ и все има още да си доработвам, за да допратя до пенсия.....Накрая - това със статиската вече не ме вълнува - казано е "Победителят пише историята" и също "Който плаща той поръчва музиката".
Весело посрещане!

Неактивен Алиса

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5572
  • Алиса в страната на кривите огледала
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1480 -: Декември 31, 2021, 00:19:19 »
„казано е "Победителят пише историята"„
но преди това има едно друго действие, наречено прочистване на обществото от тотално заразените умове с предишната идеология.
За това само си струва да живее човек

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1481 -: Декември 31, 2021, 02:51:27 »
„казано е "Победителят пише историята"„
но преди това има едно друго действие, наречено прочистване на обществото от тотално заразените умове с предишната идеология.
За това само си струва да живее човек
Ако правилно помня,  кроманьонците закусили с неандерталците в буквалния смисъл. Така де, онези неандерталци свирели на флейта, гадините! И цветя носели!
И вакханките май заради таз пуста флейта се разправили с Орфей.
В латиноговорещите страни ако искат да обидят някого, казват, че е син на флейта. Обикновено набеденото отроче отвръща с бой, за да се разчисти въпросът.
Да не би да има нещо идеологическо в тоз музикален инструмент, чудя се!

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1482 -: Декември 31, 2021, 05:41:31 »

И вакханките май заради таз пуста флейта се разправили с Орфей.
Да не би да има нещо идеологическо в тоз музикален инструмент, чудя се!
С извинение към дамите наоколо: според мен тук не става дума за идеология ... просто този инстумент се задейства по много специфицичен начин, който предизвиква разни асоциации в мъжката част от населението  :lol:

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1483 -: Декември 31, 2021, 06:27:52 »
Може би съкратено от маслини сорт каламон :smokin: За моя семпъл и консервативен вкус зрял боб, кашкавал и маслини в едно ястие , абе знам ли :think:
За мен маслините вървят с всичко...ама трябва да намериш "правилните". Аз от доста време купувам едни консервички - "обезкостени" и по-важното - не са натъртващо солени. Саламурата става за готвене, даже и за пиене директно (напомня на зелева чорба)....Ма стават и гафове: преди 2-3 г си хапвах маслинки пред ТВто. Дъвча смело - нали са обезкостени. По едно време нещо рече "храс" и се освестих с един зъб по-малко. Преден. Развали ми фасадата. Една маслинка се оказа с костилка. Бая време ходех като пирата Шарки. Колко време и пари ми струваше "санирането"  - няма да си припомням. Оттогава ги дупча с вилицата като за световно.  :lol:
За кашкавала - ям го на сандивчи или когато аз съм готвил ястието. Купувах няколко пъти "запеканки" от топлата витрина на нашия си Български магазин. По настояване на внука. Ами те не стават за ядене. Солено, та се не куса - баба казваше "солено на терек". Явно те солят всичко с горница и отгоре сипват кашкавала, ама нали и той е солен и ти се сгърчва устата.

М/у другото, понеже има слухове, че форумът може и да не го бъде: аз лично ще съжалявам точно за тази тема!!! Обогатих и опресних говарските си умения. Тук е направо като в една много стара книга. Беше с твърди корици, тъмно жълти, със сигурност имаше над 500 стр. - "Книга на Домакинята". С баща ми я разучавахме, когато майка беше 2ра смяна и искахме да я изненадаме с някакъв "специалитет".
 
Приключих с  готварскте приготовления за утре. Заредих гърнета, тенджери и др. Утре от сутринта печката на 6. Вие сте по-напред от мен (по часовник), та ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА ГОДИНА! Дано да е добра за всички нас!  :t0328:

ПП: една "частушка" си припомних от детските години:
Дрънчете тенджери тигани,
цвърчете пържени яйца.
Ний идем гладни калпазани
с нож и вилица в ръка.
 

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1484 -: Декември 31, 2021, 08:23:30 »
За моя семпъл и консервативен вкус зрял боб, кашкавал и маслини в едно ястие , абе знам ли

Слагат се маслини. И не само в боб. Във всички яхнии могат да се слагат. Много приятен вкус добавят. Кашкавалът е извращение. Но съм ял и боб с гъби. Не съм възхитен.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1485 -: Януари 01, 2022, 11:59:53 »
Честита Нова Година  :)))

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1486 -: Януари 01, 2022, 19:59:12 »
Не хвърляйте пилешките кости!

https://www.youtube.com/watch?v=SeSwPBNVLWo

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1487 -: Януари 01, 2022, 20:55:16 »
Бидейки попрочел доста рецепти, та си припомних, че от костите поне бульон винаги става и разумните хора го правят за скорошна употреба. Бе ще преоткрием бабините технологии.

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1488 -: Януари 02, 2022, 00:54:55 »
Бе ще преоткрием бабините технологии.
Бабините рецепти не са забравени. Просто на днешно време има други приоритети: как да си купим "органик" (био) продукти и ... да ги приговим в микровълновата

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1489 -: Януари 02, 2022, 11:34:25 »
Здрасти компанията, за много години и нали знаете - най-доброто средство за махмурлука е айрянът  ;).
Когато варя пиле винаги запазвам част от бульона във фризера. Ползвам вместо разните му там магита и магии за постни супи.
-----
Лесно следпразнично постно ястие за начинаещи, а' ла Здравка
За  4-5 порции ви трябват:
макарони 1 пакет / 400 гр/, гъби - около 200 гр на око /в моя случай нарязани на шайбички пънчетата на 1/2 кг печурки, чиито шапчици отидоха за печене в скаричка с горен реотан /,ситно нарязани 2-3 скилидки чесън, прясно настърган кашкавал кой, колкото обича, /в моя случай, става с всякакво подходящо за целта сирене/, индийско орехче, сол, ако е необходимо.
-----
Method of кукинг ли беше  ;) :
Сварявате макароните в подсолена вода и 1-2 с.л. олио. Сяк'ви фасони стават, освен канелони, аз предпочитам фусили и фарфале. Отцедете и сложете настрани. Задушавате в 2/3 олио и 1/3 краве масло гъбките и чесънчето. Добавяте малко гореща вода, колкото да покрие с един пръст гъбите. Нека поврат 5-6 мин. Добавете гикъм отцедените макарони, настържете индийско орехче и предпочитаното от вас сирене. Разбъркайте. Добър апетит

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1490 -: Януари 02, 2022, 12:34:13 »
Такааааа...
Пръво - рецептата с тиквата и другите подробности мноо ми хареса и щото ми хареса завторих и споделям:
-Стафидките - киснене в коняк /ром още по добре-пробвано/.
- Без канела, канелата придава малко неприличен цвят на пълнежа. Ванилия стои по добре.
- Тиквата! Белите не са толкова вкусни като жълтите /цигулки/. Има такива, които са доста обемисти долу, а тънки нагоре /абе малко арабска хубост падат  ;)/ и вършат по добра работа. Отрязва се горната част така, че тиквата да си остане пак затворена и след това се изрязва капачето. Нататък - по същият начин.
- печенето - аз пеках 5 часа, след това прехвърлих в купа която точно пасва на тиквето и започва ено рязане на хоризонтални сегменти, като предварително с много остър нож се обрязва кората. Така получение сегмент се срязва вертикално на парче според консуматора и с плоска лъжица се поставя в чинията му заедно с част от пълнежа. При третия опит може и снимка да пратя.
Евнтуални експерименти:
-каня се накисването на стафидките да го направя в мента.
-сместа мляко- яйце да я увелича, тъй че отгоре да се получи нещо като карамелизирана кора /за фасон, а и сместа да изглежда повече като крем/
Въпрос - пеках на 1600 и намалих половината време на 1500. Съвети???
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Aсол

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5394
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1491 -: Януари 02, 2022, 12:47:05 »
Quote (selected)
Когато варя пиле винаги запазвам част от бульона във фризера. Ползвам вместо разните му там магита и магии за постни супи.
Допълнение. Когато варя пиле, винаги го варя с дафинов лист, обрезки от целина, моркови, лук и дръжки от магданоз.

Памфуций

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1492 -: Януари 02, 2022, 14:14:12 »
За много години. Здравка и Асол ме подсетиха, че имам замразен бульон във фризера, което е добър повод да го ползвам за една леща с пармезан.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1493 -: Януари 02, 2022, 15:33:03 »
Асол в темата за манджите, ти да видиш. Добре дошла сред нас, радвам се да те видя тук. :)))
''Допълнение. Когато варя пиле, винаги го варя с дафинов лист, обрезки от целина, моркови, лук и дръжки от магданоз.'' Това Асолче, е готова супа  :t2015:.
Дафинов лист, глава лук нарязана чат-пат на четвъртинки, 2-3 зрънца бахар. Всичко това след отпенването. И повечко сол, та после внимавам с бульона.
-----
Ох, сега пък леща с пармезан. Сетих се за даскал Цеко, Бог да го прости. Беше постнал една ''леща по индийски'' в СЕГАшния форум - рецепта на съпругата му. Та я правих веднъж с леки изменения поради липса на някои подправки. Получи се добре, но има толкова много съставки, че си остава екзотика за мен. Леща яхния правя според мамината кухня - с лук, праз, морковче, доматки и скилидки чесън. 2-3 ч.л. брашно за сгъстяване и малко олювце. Може щипка-две чубрица, или риган на финала. Не слагам червен пипер на боб и леща яхния.
-----

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1494 -: Януари 02, 2022, 15:43:30 »
Quote (selected)
Не слагам червен пипер на боб и леща яхния.
Не запържваш?
Еееейй, здрави ш'си замините бреее!
 :nuts:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1495 -: Януари 02, 2022, 15:57:58 »
Аз захванах една зеленчукова супа. Хвърлям поглед на рецепти, и накрая каквото ми скимне. Та картофи, моркови, лук, чесън, пащърнак, комунистическо цвекло, малко кисело зеле и чорбица. После дафин, черен пипер, червен пипер, риган. Чудя се да пусна ли и малко сланинка новозакупена. Както се случва, ще си я оценявам респективно ям сам. Няма ценители у нас. Но аз не се отчайвам и продължавам да работя над готварските си умения.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1496 -: Януари 02, 2022, 16:01:06 »
Аз захванах една зеленчукова супа. Хвърлям поглед на рецепти, и накрая каквото ми скимне. Та картофи, моркови, лук, чесън, пащърнак, комунистическо цвекло, малко кисело зеле и чорбица. После дафин, черен пипер, червен пипер, риган. Чудя се да пусна ли и малко сланинка новозакупена. Както се случва, ще си я оценявам респективно ям сам. Няма ценители у нас. Но аз не се отчайвам и продължавам да работя над готварските си умения.
:nuts:
Май само две счукани тухли четворки си пропуснал!
Ама нищо де, на вкус и цвет...
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1497 -: Януари 02, 2022, 16:13:43 »
Аз кусур в зеленчуковия микс на колегата по форум dabedabe не мога да намеря. Здравословна нашенска зимна супа от нискокалорични и богати на фибри и витамини кореноплодни+ кисело зеле. Подправките са винаги индивидуална комбинация според вкуса на готвещия и семейството му. Само сланинката бих я нарязала на тъъъничко, наръсила с червен пипер, и поднесла в отделен съд. При мен супата щеше да е застроена с разбито яйце и кисело мляко, а подправката би била само сол на вкус. Комбинацията е перфектна и за крем супа.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1498 -: Януари 02, 2022, 17:16:34 »
След толкова празници, много е важно да си пробваме панталоните на всеки 2-3 дни.
Повтарям - панталоните, защото пижамите подлъгват!
 :smokin:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1499 -: Януари 02, 2022, 17:23:01 »
Еййй, нямаше ли кой да ти подари едно кантарче за Коледа бе ма'а му? От ония говорящите - ''моля, вторият да слезе'', а :lol: