Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Декември 08, 2019, 12:50:43

Автор Тема: Събитията в ЕС  (Прочетена 21341 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1812
  • Профил
Социалдемократите в Европа може да изчезнат
« Отговор #900 -: Декември 01, 2019, 19:31:03 »
Цитат
Какво е състоянието на социалдемократите в Европа? В две кътчета – Скандинавския и Иберийския полуостров, те са живи и са добре, станали са по-прагматични центристи или пък като в Дания са се превърнали в твърдолинейна десница по въпроси като миграцията. Почти във всички останали страни по средата – от Франция до Холандия, Германия, Австрия и Италия, те са в различни състояния на безредие или разпад. Какво се случи? И в последен стадий ли е упадъкът им, пита Андреас Клут в статия за Bloomberg.
Само с борбата си за право на безопасност на работното място и платени отпуски социалдемократите наистина подобриха благосъстоянието на много хора. Но днес, в зората на четвъртата индустриална революция, този пролетариат изчезва. Редиците на профсъюзите се свиват. Работните места се насочват към сектора на услугите и гиг икономиката. Мозъкът е по-важен от мускулите.
Новата заплаха за работниците не идва от „капиталистите“, а от изкуствения интелект, автоматизацията и интернет на нещата. Някои много нископлатени работни места (като портиерите) са в пълна безопасност. Много високоплатени работни места (за които се изисква творчество и интелект) ще процъфтяват. Но между тях много професии, особено базираните на рутината или алгоритмите, независимо дали са в промишлеността или администрацията, може наистина да изчезнат. Като цяло обществото ще бъде по-заможно. Но за много хора преходът ще бъде ад. Какво ще стане с тях?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/socialdemokratite-v-evropa-moje-da-izcheznat-293994/

Неактивен AnonimusBG

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1676
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #901 -: Декември 01, 2019, 20:00:58 »
Дали е само заради това?
Политкоректната педерастия и исламофилия защо ги замълчават срамежливо?

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1812
  • Профил
Европа произвежда около 60% от виното в цял свят
« Отговор #902 -: Декември 02, 2019, 22:52:08 »
Цитат
Испания

На около 200 мили северно от Мадрид, в района Риоха, производителите се борят със средни температури, които са се покачили с до 1,3 градуса по Целзий между 1950 г. и 2014 г. Това е повишило алкохолното съдържание, водейки до по-ранно събиране на реколтата и появата на нови болести по културите.
Производствените разходи нарастват поради "необходимостта лозята да се напояват повече, както и заради скока в застраховането на реколтата", заявява Серхио Андрес Кабельо, изследовател от университета в Ла Риоха. Според него времето за прибиране на реколтата е по-малко предвидимо като това може да доведе до увеличаване на разходите за труд.
Винарните работят по създаването на клонинги на своите сортове, които да могат по-добре да се справят с новата среда, без да променят характеристиките им, заяви Иниго Торес, генерален мениджър на Grupo Rioja, асоциация, представляваща производителите в региона. Също така производителите съхраняват до една пета от своите реколти за тригодишен период, за да бъдат защитени от суша или студове, коментира още Торес. Досега винопроизводителите успяват да запазят общите количества стабилни.

Франция

Картината е още по-мрачна във Франция, където пролетните студове и градушките, последвани от горещата лятна вълна и суша увредиха продукцията. В района Бордо, където китайските инвеститори са закупили десетски замъци, непоносимата горещина е намалила обемите на производството с приблизително 6% за тази година, в сравнение със средните показатели за последните пет години, сочат оценките на френското земеделско министерство.
Самюел Мас, чието семейство се занимава със земеделие в Сейнт Баузил дьо Монмел в Южна Франция от 1400 г. насам, казва, че  това лято слънцето е изгорило около една четвърт от гроздето, растящо в неговите лозя с площ от 20 хектара, след като температурите достигнаха 46 градуса в най-горещите летни дни.
Мас работи по инсталирането на капково напояване върху около 80% от земята след като се сдобива с фермата през 2013 г., като заедно с брат си обмислят нови начини за поддръжка на лозите. Засаждат дървета, за да осигурят сянка и дават възможност на овцете да пасат, за да наторяват почвата.
В бъдеще Мас може да опре до грозде, което исторически е отглеждано в Гърция и Испания. Той планира да увеличи производството на маслини, за да разнообрази своите доходи.
"Това, което виждаме е, че нещата няма да се подобрят и ние ще трябва да се адаптираме към случващото се", сподели французинът.
Въпреки че производителите в Южна Франция изпитват сериозни затруднения заради високите температури, винарите на север в долината на Лоара все пак регистрират някои ползи от това. От Сансер на изток през Турен до района, в който се произвежда Мускад около Нант, винопроизводителите са свикнали да се борят с по-хладното време за отглеждане на гроздето, но през последното десетилетие те отчитат значителен ръст на реколтата.

Италия

Слънчева Тоскана е мечтата на всеки любител на виното. Вълнообразни хълмове, очарователни селища и лозя, които произвеждат едни от най-търсените (и скъпи) червени вина в света.
Но климатичните изменения нарушават идилията. Пиеро Ланца, 52-годишен собственик на лозе в региона Кианти, казва, че екстремните метерологични условия са се умножили през последните 15 години, довеждайки до краткотрайни зими и горещи лета. Според него винопроизводителите трябва да бъдат все по-гъвкави що се отнася до поддържането на лозите и събирането на гроздето.
"Трябва да познавате потенциала и границите на вашата земя и да реагирате бързо на климатичните промени", посочва той.
Италия все още произвежда най-голямо количество вино в Европа, отчасти защото обхваща различни климатични зони, от планинския регион Тирол до сравнително сухата Сицилия.

Германия

Промените на климата донесоха доста ползи на обикновено хладната Германия. Повишаването на температурите помогна на производителите да отглеждат грозде, предзначено за по-топъл климат - Каберне Совиньон, Мерло или Шираз - разширявайки своята продуктова линия отвъд Ризлинг и Пино. Миналогодишното сухо и топло лято, което доведе до най-ранната реколта досега, предостави на гроздето много слънце като го превърна в една от най-добрите реколти от години насам. Производството надмина с 23% десетгодишните средни стойности.
Но не всички новини са добри. Излагането на повече слънчева светлина, увеличава съдържанието на алкохол и това може да застраши износа на вино за САЩ, най-големият клиент на Германия (и на Европа). Американците предпочитат по-леки вина като  Ризлинг от региона Мозел, които съчетават плътен вкус със съдържание на алкохол по-малко от 10%. И докато лозята успяха да оцелеят на миналогодишната суша, изсмуквайки влагата от подпочвените води, това лято въпросните "резервоари" се оказаха празни, когато сушата се завърна.
Винопроизводителите вече се приспособяват като избират по-хладни парцели, с по-голяма надморска височина, стараят се да не режат листата на лозята, с което запазват сянката за гроздето, и инвестират в напоителни системи.
"Досега германската винарска индустрия печелеше от повишаването на температурите, но това може да се промени", твърди Франк Шулц, говорител на DWI, местна група от лозаро-винарската индустрия. Той добавя, че всеки винопроизводител не харесва непредвимото време.

Румъния

Производителността на Румъния за 2019 г., най-вече за износ, е малко по-ниска от реколтата през 2018 г, тъй като гроздето е засегнато от градушките.
Заместник-управителят на националната лобистка организация на лозаро-винарската индустрия в страната Виктор Чиуперка споделя, че години наред в Румъния е налице суша, което е в плюс за индустрията, особено по време на сезона на зреене на гроздето.

България

България, най-бедната страна в Европа, е претърпяла необичайни климатични промени през последните три-четири години, смята Благой Русев от Orbelus Organic Winary. Дългите периоди на суша оказват отрицателно влияние върху качеството на виното. Българското винопроизводство е спаднало с 3,6% през миналата година, спрямо година по-рано, поради влошените метерологични условия, сочат данни на OIV.

https://www.investor.bg/zoom/355/a/borbata-na-evropeiskite-vinoproizvoditeli-s-klimatichnite-promeni-294188/

Активен Bacho Кольо

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1086
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #903 -: Декември 02, 2019, 23:26:19 »
Преди да влезнем в ЕС четох статия за дотирането на винопроизводството в съюза.

1. Дотират се лозарите, за да произвеждат винени сортове.
2. След това се дотират винопроизвдители, произвеждащи определени вина.
3. Дотира се преработката на застояли партиди вина във високоалкохолни напитки.
4. Дотира се износът на тези напитки, най-често в Африка.
5. Дават се огромни средства за пропагандиране на вредата от алкохола.

Не знам дали това е вярно, тогава ми си стори филм на абсурда.

Неактивен onzi

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3470
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #904 -: Декември 03, 2019, 15:44:55 »
по нашенско се дотираше изкореняването на лозя. и след това довтаса еврорегламент, че всяка следваща година може да има не повече от 1% лозови насаждения спрямо предишната. да не би някой да се сети да засади пак изкорененото.

Неактивен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1812
  • Профил
Ще отвърнем като едно цяло на американските мита
« Отговор #905 -: Декември 03, 2019, 23:07:34 »
Цитат
Европейската комисия (ЕК) иска да разреши възникналия търговски спор със САЩ относно френския цифров данък, но предупреди, че Европейският съюз (ЕС) ще „реагира като едно цяло“, ако Вашингтон наложи мита срещу Париж, съобщава Euractiv.
По-рано днес администрацията на американския президент Доналд Тръмп заплаши Франция със 100-процентни мита вноса на някои френски продукти, включително луксозни стоки и вино, на стойност 2,4 млрд. долара, след като американско разследване установи, че цифровият данък „дискриминира американските компании“ като Google, Apple, Facebook и Amazon.
Франция трябва да представи своите коментари по темата до 6 януари, а изслушването по този случай ще се проведе на следващия ден в Конгреса на САЩ.
Ако САЩ решат да наложат мита върху френските стоки, говорителят на Комисията заяви, че ЕС „ще действа и ще реагира като едно цяло“.
Агресивната търговска политика на Доналд Тръмп може да сплоти страните членки на блока.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-shte-otvyrnem-kato-edno-cialo-na-amerikanskite-mita-294332/

Неактивен 66

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1312
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #906 -: Декември 03, 2019, 23:14:01 »
по нашенско се дотираше изкореняването на лозя. и след това довтаса еврорегламент, че всяка следваща година може да има не повече от 1% лозови насаждения спрямо предишната. да не би някой да се сети да засади пак изкорененото.
То ние сме и с въглеродни квоти различни от другите. За другите спрямо края на 80-те, за нас га вече е немало промишленост.