Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Юни 05, 2020, 22:21:16

Автор Тема: Събитията в ЕС  (Прочетена 40376 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Социалдемократите в Европа може да изчезнат
« Отговор #900 -: Декември 01, 2019, 19:31:03 »
Цитат
Какво е състоянието на социалдемократите в Европа? В две кътчета – Скандинавския и Иберийския полуостров, те са живи и са добре, станали са по-прагматични центристи или пък като в Дания са се превърнали в твърдолинейна десница по въпроси като миграцията. Почти във всички останали страни по средата – от Франция до Холандия, Германия, Австрия и Италия, те са в различни състояния на безредие или разпад. Какво се случи? И в последен стадий ли е упадъкът им, пита Андреас Клут в статия за Bloomberg.
Само с борбата си за право на безопасност на работното място и платени отпуски социалдемократите наистина подобриха благосъстоянието на много хора. Но днес, в зората на четвъртата индустриална революция, този пролетариат изчезва. Редиците на профсъюзите се свиват. Работните места се насочват към сектора на услугите и гиг икономиката. Мозъкът е по-важен от мускулите.
Новата заплаха за работниците не идва от „капиталистите“, а от изкуствения интелект, автоматизацията и интернет на нещата. Някои много нископлатени работни места (като портиерите) са в пълна безопасност. Много високоплатени работни места (за които се изисква творчество и интелект) ще процъфтяват. Но между тях много професии, особено базираните на рутината или алгоритмите, независимо дали са в промишлеността или администрацията, може наистина да изчезнат. Като цяло обществото ще бъде по-заможно. Но за много хора преходът ще бъде ад. Какво ще стане с тях?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/socialdemokratite-v-evropa-moje-da-izcheznat-293994/

Активен AnonimusBG

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2471
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #901 -: Декември 01, 2019, 20:00:58 »
Дали е само заради това?
Политкоректната педерастия и исламофилия защо ги замълчават срамежливо?

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Европа произвежда около 60% от виното в цял свят
« Отговор #902 -: Декември 02, 2019, 22:52:08 »
Цитат
Испания

На около 200 мили северно от Мадрид, в района Риоха, производителите се борят със средни температури, които са се покачили с до 1,3 градуса по Целзий между 1950 г. и 2014 г. Това е повишило алкохолното съдържание, водейки до по-ранно събиране на реколтата и появата на нови болести по културите.
Производствените разходи нарастват поради "необходимостта лозята да се напояват повече, както и заради скока в застраховането на реколтата", заявява Серхио Андрес Кабельо, изследовател от университета в Ла Риоха. Според него времето за прибиране на реколтата е по-малко предвидимо като това може да доведе до увеличаване на разходите за труд.
Винарните работят по създаването на клонинги на своите сортове, които да могат по-добре да се справят с новата среда, без да променят характеристиките им, заяви Иниго Торес, генерален мениджър на Grupo Rioja, асоциация, представляваща производителите в региона. Също така производителите съхраняват до една пета от своите реколти за тригодишен период, за да бъдат защитени от суша или студове, коментира още Торес. Досега винопроизводителите успяват да запазят общите количества стабилни.

Франция

Картината е още по-мрачна във Франция, където пролетните студове и градушките, последвани от горещата лятна вълна и суша увредиха продукцията. В района Бордо, където китайските инвеститори са закупили десетски замъци, непоносимата горещина е намалила обемите на производството с приблизително 6% за тази година, в сравнение със средните показатели за последните пет години, сочат оценките на френското земеделско министерство.
Самюел Мас, чието семейство се занимава със земеделие в Сейнт Баузил дьо Монмел в Южна Франция от 1400 г. насам, казва, че  това лято слънцето е изгорило около една четвърт от гроздето, растящо в неговите лозя с площ от 20 хектара, след като температурите достигнаха 46 градуса в най-горещите летни дни.
Мас работи по инсталирането на капково напояване върху около 80% от земята след като се сдобива с фермата през 2013 г., като заедно с брат си обмислят нови начини за поддръжка на лозите. Засаждат дървета, за да осигурят сянка и дават възможност на овцете да пасат, за да наторяват почвата.
В бъдеще Мас може да опре до грозде, което исторически е отглеждано в Гърция и Испания. Той планира да увеличи производството на маслини, за да разнообрази своите доходи.
"Това, което виждаме е, че нещата няма да се подобрят и ние ще трябва да се адаптираме към случващото се", сподели французинът.
Въпреки че производителите в Южна Франция изпитват сериозни затруднения заради високите температури, винарите на север в долината на Лоара все пак регистрират някои ползи от това. От Сансер на изток през Турен до района, в който се произвежда Мускад около Нант, винопроизводителите са свикнали да се борят с по-хладното време за отглеждане на гроздето, но през последното десетилетие те отчитат значителен ръст на реколтата.

Италия

Слънчева Тоскана е мечтата на всеки любител на виното. Вълнообразни хълмове, очарователни селища и лозя, които произвеждат едни от най-търсените (и скъпи) червени вина в света.
Но климатичните изменения нарушават идилията. Пиеро Ланца, 52-годишен собственик на лозе в региона Кианти, казва, че екстремните метерологични условия са се умножили през последните 15 години, довеждайки до краткотрайни зими и горещи лета. Според него винопроизводителите трябва да бъдат все по-гъвкави що се отнася до поддържането на лозите и събирането на гроздето.
"Трябва да познавате потенциала и границите на вашата земя и да реагирате бързо на климатичните промени", посочва той.
Италия все още произвежда най-голямо количество вино в Европа, отчасти защото обхваща различни климатични зони, от планинския регион Тирол до сравнително сухата Сицилия.

Германия

Промените на климата донесоха доста ползи на обикновено хладната Германия. Повишаването на температурите помогна на производителите да отглеждат грозде, предзначено за по-топъл климат - Каберне Совиньон, Мерло или Шираз - разширявайки своята продуктова линия отвъд Ризлинг и Пино. Миналогодишното сухо и топло лято, което доведе до най-ранната реколта досега, предостави на гроздето много слънце като го превърна в една от най-добрите реколти от години насам. Производството надмина с 23% десетгодишните средни стойности.
Но не всички новини са добри. Излагането на повече слънчева светлина, увеличава съдържанието на алкохол и това може да застраши износа на вино за САЩ, най-големият клиент на Германия (и на Европа). Американците предпочитат по-леки вина като  Ризлинг от региона Мозел, които съчетават плътен вкус със съдържание на алкохол по-малко от 10%. И докато лозята успяха да оцелеят на миналогодишната суша, изсмуквайки влагата от подпочвените води, това лято въпросните "резервоари" се оказаха празни, когато сушата се завърна.
Винопроизводителите вече се приспособяват като избират по-хладни парцели, с по-голяма надморска височина, стараят се да не режат листата на лозята, с което запазват сянката за гроздето, и инвестират в напоителни системи.
"Досега германската винарска индустрия печелеше от повишаването на температурите, но това може да се промени", твърди Франк Шулц, говорител на DWI, местна група от лозаро-винарската индустрия. Той добавя, че всеки винопроизводител не харесва непредвимото време.

Румъния

Производителността на Румъния за 2019 г., най-вече за износ, е малко по-ниска от реколтата през 2018 г, тъй като гроздето е засегнато от градушките.
Заместник-управителят на националната лобистка организация на лозаро-винарската индустрия в страната Виктор Чиуперка споделя, че години наред в Румъния е налице суша, което е в плюс за индустрията, особено по време на сезона на зреене на гроздето.

България

България, най-бедната страна в Европа, е претърпяла необичайни климатични промени през последните три-четири години, смята Благой Русев от Orbelus Organic Winary. Дългите периоди на суша оказват отрицателно влияние върху качеството на виното. Българското винопроизводство е спаднало с 3,6% през миналата година, спрямо година по-рано, поради влошените метерологични условия, сочат данни на OIV.

https://www.investor.bg/zoom/355/a/borbata-na-evropeiskite-vinoproizvoditeli-s-klimatichnite-promeni-294188/

Неактивен Bacho Кольо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1655
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #903 -: Декември 02, 2019, 23:26:19 »
Преди да влезнем в ЕС четох статия за дотирането на винопроизводството в съюза.

1. Дотират се лозарите, за да произвеждат винени сортове.
2. След това се дотират винопроизвдители, произвеждащи определени вина.
3. Дотира се преработката на застояли партиди вина във високоалкохолни напитки.
4. Дотира се износът на тези напитки, най-често в Африка.
5. Дават се огромни средства за пропагандиране на вредата от алкохола.

Не знам дали това е вярно, тогава ми си стори филм на абсурда.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4296
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #904 -: Декември 03, 2019, 15:44:55 »
по нашенско се дотираше изкореняването на лозя. и след това довтаса еврорегламент, че всяка следваща година може да има не повече от 1% лозови насаждения спрямо предишната. да не би някой да се сети да засади пак изкорененото.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Ще отвърнем като едно цяло на американските мита
« Отговор #905 -: Декември 03, 2019, 23:07:34 »
Цитат
Европейската комисия (ЕК) иска да разреши възникналия търговски спор със САЩ относно френския цифров данък, но предупреди, че Европейският съюз (ЕС) ще „реагира като едно цяло“, ако Вашингтон наложи мита срещу Париж, съобщава Euractiv.
По-рано днес администрацията на американския президент Доналд Тръмп заплаши Франция със 100-процентни мита вноса на някои френски продукти, включително луксозни стоки и вино, на стойност 2,4 млрд. долара, след като американско разследване установи, че цифровият данък „дискриминира американските компании“ като Google, Apple, Facebook и Amazon.
Франция трябва да представи своите коментари по темата до 6 януари, а изслушването по този случай ще се проведе на следващия ден в Конгреса на САЩ.
Ако САЩ решат да наложат мита върху френските стоки, говорителят на Комисията заяви, че ЕС „ще действа и ще реагира като едно цяло“.
Агресивната търговска политика на Доналд Тръмп може да сплоти страните членки на блока.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-shte-otvyrnem-kato-edno-cialo-na-amerikanskite-mita-294332/

Неактивен 66

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2139
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #906 -: Декември 03, 2019, 23:14:01 »
по нашенско се дотираше изкореняването на лозя. и след това довтаса еврорегламент, че всяка следваща година може да има не повече от 1% лозови насаждения спрямо предишната. да не би някой да се сети да засади пак изкорененото.
То ние сме и с въглеродни квоти различни от другите. За другите спрямо края на 80-те, за нас га вече е немало промишленост.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Цитат
Рекордно ниските лихви принуждават най-добрата пенсионна система в света да предприеме драстични действия, за да предотврати намаляване на плащанията, което преди време беше немислимо, пише CNN.
Дългият период на отрицателни или рекордно ниски лихви подлага под огромен натиск пенсионните фондове в Холандия, като ги принуждава да уведомяват пенсионерите, че доходите им може да бъдат намалени. Холандското правителство предприема спешни мерки за разрешаването на проблема, но извънредната ситуация засилва безпокойството в страната, в която увеличаването на броя на излизащите в пенсия означава неизбежни промени на пенсиите в низходяща посока.
Обичайно служителите в Холандия получават пенсия, равняваща се на около 80% от средната им заплата. Натискът върху пенсиите от ниските лихвени проценти породи дискусии за намаляване на плащанията към пенсионерите или повишаване на бонусите за работещите. Това предизвика шок в страната, тъй като тя разчита на системата, известна със строгата си отчетност и надеждност.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/niskite-lihvi-podlagat-na-natisk-nai-dobrata-pensionna-sistema-v-sveta-293835/

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7338
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #908 -: Декември 14, 2019, 11:43:23 »
Периодите на ниски или отрицателни лихви ще се увеличават до настаняването на трайни отрицателни такива.
Инфлационният модел на икономика със "здравословната" инфлация е към края си.
По-ефективни сме, произвеждаме повече и то трябва да става все по-евтино.
Първи се усетиха банкерите и търкулнаха снежната топка.
Отрицателните лихви обесмислят всякакви спестявания и водят до увеличаване на броя на хората разчитащи на подаяния в последната фаза от съществуването си.
Зависими и лишени те лесно се поддават на манипулации.

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7338
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #909 -: Декември 17, 2019, 19:06:25 »
Цитат
Полша може да напусне ЕС заради съдебната си реформа

https://www.segabg.com/hot/polsha-mozhe-da-napusne-es-zaradi-sudebnata-si-reforma

"Накрая наистина ще останем само ние и бритите.
 Те да "излизат" ние да с тупаме в гърдите че сме европейци." *

* признавам си не знам къде го четох, хареса ми но не поВня. :t1818:

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #910 -: Декември 17, 2019, 19:12:48 »
Не бритите, те ще се изнесат с писъци накрая.
Ще останем ние и макетата, за да има с кого да се караме. :t0328:
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7338
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #911 -: Декември 17, 2019, 19:17:40 »
Макетата първо трябва да вземат български тескерета.
Следващият кръг на разширяване на ЕС ще е след деветия кръг на АДА.

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7338
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #912 -: Декември 17, 2019, 20:25:07 »
Цитат
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца
Полякиня и сомалийка доказаха, че социалните власти в Осло не винаги действат в интерес на децата

https://www.segabg.com/category-first-page/strasburg-osudi-norvegiya-za-otneti-deca

Банши, Лили и другите с извинение.
Някакви коментари?

Неактивен SgtTroy

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2140
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #913 -: Декември 17, 2019, 20:36:59 »
Цитат
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца
Полякиня и сомалийка доказаха, че социалните власти в Осло не винаги действат в интерес на децата

https://www.segabg.com/category-first-page/strasburg-osudi-norvegiya-za-otneti-deca

Банши, Лили и другите с извинение.
Някакви коментари?

Ми нито Норвегия е в ЕС, нито ЕСПЧ е структура на ЕС, не виждам мястото на тая новина в темата Събитията в ЕС.
Иначе съдът затва е съд, за да решава такива дела.
Друго?


Неактивен SgtTroy

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2140
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #914 -: Декември 17, 2019, 20:59:18 »
https://www.dn.pt/dinheiro/isencao-no-irs-vai-abranger-cerca-de-160-mil-jovens-trabalhadores-11628529.html?utm_term=Isencao+no+IRS+vai+abranger+cerca+de+160+mil+jovens+trabalhadores&utm_campaign=Editorial&utm_source=e-goi&utm_medium=email

С две думи - за да се подобри интеграцията на младежите на трудовия пазар, през първите три години от работата им данъчната им основа ше бъде намалена съответно с 30%, 20% и 10%.

Само не става ясно дали тва ше е в добавка към стандартното освобождаване на самоосигуряващите се от осигуровки през първите 12 месеца от дейността (и облагане само на 50% от печалбата първата година и на 75% от печалбата през втората) или си е отделно и се отнася само за трудовите договори.

Корнелия?

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #915 -: Декември 17, 2019, 21:22:28 »
Периодите на ниски или отрицателни лихви ще се увеличават до настаняването на трайни отрицателни такива.
Инфлационният модел на икономика със "здравословната" инфлация е към края си.
По-ефективни сме, произвеждаме повече и то трябва да става все по-евтино.
Първи се усетиха банкерите и търкулнаха снежната топка.
Отрицателните лихви обезсмислят всякакви спестявания и водят до увеличаване на броя на хората разчитащи на подаяния в последната фаза от съществуването си.
Зависими и лишени те лесно се поддават на манипулации.
Е, те за това са банкери, много преди народонаселението да усети накъде вървят нещата, банкстерите видяха призрака на Маркс, уплашиха се и обърнаха капитализма с гъза нагоре. При отрицателни лихви изобщо не ги плашат прогнозите на Маркс, защото тези прогнозите са за капитализма, а капитализъм с отрицателни лихви няма и не е имало.
Сега сме в система при която, понеже не могат да увеличат инфлацията по естествен път, просто отнемат директно част от парите с помощта на отрицателни лихви, тоест вместо инфлацията да ни намаля покупателната способност, банкерите като ни отнемат част от парите постигат същият ефект. Бъдещите пенсионери и не само те, ще бъдат със сериозно орязана покупателна способност в бъдеще.
Единственото ефикасно противодействие срещу банкстерите е това:


Неактивен Firmin

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3799
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #916 -: Декември 17, 2019, 21:37:34 »
Цитат
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца
Полякиня и сомалийка доказаха, че социалните власти в Осло не винаги действат в интерес на децата

https://www.segabg.com/category-first-page/strasburg-osudi-norvegiya-za-otneti-deca

Банши, Лили и другите с извинение.
Някакви коментари?

Ми нито Норвегия е в ЕС, нито ЕСПЧ е структура на ЕС, не виждам мястото на тая новина в темата Събитията в ЕС.
Иначе съдът затва е съд, за да решава такива дела.
Друго?

О, да, дааа, има и друго ... Аз, понеже съм един Тома Неверни, а и разните генчевци и урумовци са ми далеч от всякакво доверие, реших да отделя време е да прочета, аджеба, тези епохални решения на ЕСПЧ в делата на Странд Лобен ср. Норвегия, заклеймил човеконенавистната Норвегия. Ами, да, струва си да се прочете. За да се види какво представляват споменатите. Защото те, за разлика от невежите, които манипулират и насъскват, са с елитно образование, научени са да четат с разбиране и така много ясно разбират какво, всъщност, постанови в решенията си ЕСПЧ. А то е доста далеч от "интерпретациите" им. Така маските падат и става ясно с що за нечистоплътни катили си имаме работа.
https://trud.bg/%D0%BD%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B2/
}]https://hudoc.echr.coe.int/eng#{"itemid":["001-195909"]}
« Последна редакция: Декември 17, 2019, 22:22:57 от Firmin »

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Минималното заплащане у нас се равнява на 286 евро.
« Отговор #917 -: Декември 29, 2019, 18:23:31 »
Цитат
По данни на Евростат в момента минималното заплащане у нас се равнява на 286 евро. Най-висока е минималната заплата в Люксембург - над 2 хиляди евро, съобщава bTV.
Под 500 евро на месец е минималната заплата в България, Латвия, Румъния и Унгария.

https://topnovini.bg/novini/850868-ikonomisti-predlagat-da-se-vavede-minimalno-zaplashtane-na-chas

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Италия узакони домашното отглеждане на канабис
« Отговор #918 -: Декември 29, 2019, 18:26:20 »
Цитат
В Италия отглеждането на канабис у дома вече няма да е незаконно, стига да става дума за малко количество за лична употреба, предадоха световните агенции, цитирани от БНР.
Италианският Върховен съд е взел това решение на 19-ти декември. То бе приветствано от политици от левицата и от популистите от Движение 5 звезди, което е част от управляващата коалиция, но представители на десницата го осъдиха.
"Наркотиците вредят, забравете за тяхното отглеждане или за тяхното купуване", заяви бившият италиански вицепремиер и вътрешен министър и лидер на крайната десница Матео Салвини. Сенаторът от дясната партия Форца Италия пък каза, че когато десноцентристите дойдат на власт, първият закон, който те ще приемат, ще бъде за анулиране на решението на Върховния съд.
Според вестник "Кориере дела сера" 6.2 милиона души са потребители на канабис в Италия, като повечето от тях са на възраст между 15 и 34 години.

https://topnovini.bg/novini/850803-italiya-uzakoni-domashnoto-otglejdane-na-kanabis

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3824
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #919 -: Декември 29, 2019, 18:27:02 »
Под 500 евро на месец е минималната заплата в България, Латвия, Румъния и Унгария.

Аз бих казал, че минималната заплата в България е под 2 000 евро, но щом са избрали 500 - нема се караме.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Отглеждането на канабис
« Отговор #920 -: Декември 29, 2019, 20:58:58 »
Цитат
И като става дума за култури, то се очаква бум в отглеждането на коноп, най-вече в САЩ, а развитието на пазара на тази култура ще се съпровожда от цифровизация. Тъй като за производството на конопа, поради дългогодишните забрани, се знае малко, фермерите само ще бъдат доволни да получават повече данни, в това число и цифрови изображения. Прогресът сериозно ще тласне напред индустрията за производство на коноп. Пазарът на тази култура само в САЩ ще се увеличи със 100 % до 2023 г.
https://www.fermera.bg/бизнес/item/28012-2020-g-v-kakvi-tehnologii-shte-badat-sklonni-da-investirat-dopalnitelno-fermerite
Нашите управляващи както винаги ще се усетят последни.

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7338
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #921 -: Декември 29, 2019, 21:11:46 »
Цитат
Пазарът на тази култура само в САЩ ще се увеличи със 100 % до 2023 г

Това са тъпизми.
От 0 легално производство ръстът ще бъде в стотици пъти 10 000%
А за производителите "данните" и цифровизацията има са през канабиса.

Цитат
Италия узакони отглеждането на канабис у дома

https://news.bg/world/italiya-uzakoni-otglezhdaneto-na-kanabis-u-doma.html

Нашите са проспали толкова неща, че даже в новостите около контрабандата - сега легална дейност изостават.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #922 -: Декември 29, 2019, 21:21:29 »
Заради свободното движение на стоки в ЕС, тези които първи легализират конопа ще снабдяват другите в които отглеждането му е забранено.
Така от забраните няма да има никаква полза, а само икономическа загуба за пенсионерите ни на село.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4296
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #923 -: Декември 29, 2019, 22:01:45 »
Заради свободното движение на стоки в ЕС, тези които първи легализират конопа ще снабдяват другите в които отглеждането му е забранено.
Така от забраните няма да има никаква полза, а само икономическа загуба за пенсионерите ни на село.

значи холандците вече са толко напред, че не можем да ги стигнем, що се шашкаш?

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #924 -: Декември 29, 2019, 22:20:05 »
Заради свободното движение на стоки в ЕС, тези които първи легализират конопа ще снабдяват другите в които отглеждането му е забранено.
Така от забраните няма да има никаква полза, а само икономическа загуба за пенсионерите ни на село.

значи холандците вече са толко напред, че не можем да ги стигнем, що се шашкаш?
Не са чак толкова напред и там има ограничения.

Неактивен Bacho Кольо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1655
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #925 -: Декември 29, 2019, 22:27:59 »
Никакви холандци и никакви италианци не могат да са толкова напред, колкото са напред бабите от селата в подножието на Беласица.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #926 -: Декември 29, 2019, 22:54:00 »
Никакви холандци и никакви италианци не могат да са толкова напред, колкото са напред бабите от селата в подножието на Беласица.
Бабите са напред с материята, но законите изостават като при тротинетките.
Тротинетки има, закон за тях няма.
Фактически са забранени като конопа.

Неактивен Butch

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 679
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #927 -: Декември 29, 2019, 22:56:39 »
Бабите: Да не би да правят генетични подобрения чрез подбор, за супер потентна трева? :too_happy-1067:
(Както в "Savages" на Don  Winslow) :yes-1289:
"If a man does not know his part, no wind will be favourable."
PRINCE HENRY THE NAVIGATOR

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5847
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #928 -: Януари 01, 2020, 17:06:12 »
Една доста провокативна – поне за мен! – статия …

Независимо че „провокацията” идва от DW. Или пък точно заради това?!  :D

Цитат
2020: ЕС ще се смали, а политиката му ще се втвърди
Германия трябва да се обърне към страните от ЦИЕ /Централна и Източна Европа/ като противовес на Франция
30 Дек. 2019, Борис Калноки www.dw.deПрез 2020 година ЕС ще се смали, а политиката му ще се втвърди. Британците ще могат окончателно да се сбогуват, което няма да остане без последици за разпределението на силите вътре в общността.

Очертава се бавно сбогуване с германско-френската ос, смятана за център на властта в ЕС, и завръщане към историческия първообраз на общността. Това включва и формирането на блок от страни от Централна и Източна Европа – този на държавите от Вишеградската четворка и някои други държави от същия регион, които все по-тясно се обвързват с Унгария, Полша, Чехия и Словакия.

Къде е мястото на Германия в ЕС?

Германия трябва да си отговори на въпроса, къде е нейното мястото в Европа. От това зависи какъв ще бъде ЕС занапред. Често германските политици се държат така, сякаш Германия не е център на властта на Стария континент. Другите страни обаче са много наясно с това. И това е една от причините британците да напускат общността: те усещат германското превъзходство в единния блок и не желаят да се обвързват с подобна структура.

2019-а беше  година на сериозни търкания между Париж и Берлин: тя постави началото на битката за надмощие в един нов, по-континентален ЕС. Французите усещат също, че Германия може да започне да доминира политически континента още по-силно, откогато и да било след края на ВСВ. И те се опитват да  попречат на това с рецепти, които познаваме още от времето на Де Гол, Митеран и други предишни френски президенти, чиято цел бе – а и още е! – да обвържат Германия в такива структури, които да ѝ отнемат едноличната инициатива. И в които Франция да може да заеме колкото се може повече ключови позиции. Това включва и призива на президента Макрон за създаване на общоевропейска армия. Тъй като Франция – единствената ядрена сила в Западна Европа и единствената страна с ясна воля за военни интервенции в чужбина, би имала водеща роля в една такава армия.

В същото време Германия е изправена пред една нова, стара реалност на изток от себе си: страните от Централна и Източна Европа се преоткриват като съюзници – така, както е било по време на Хабсбургската империя. Централно събитие през последните няколко години бе не размяната на удари с Берлин по теми като миграцията, правовата държава и европейската интеграция, а желанието на източноевропейците Германия да ги признае за стратегически партньори. И заедно с тях да се върне към основните принципи на една по-реалистична и по-прагматична политика на интереси и влияние, вместо да ги поучава морално. Тези страни сега се предлагат на Германия, за да ѝ помогнат да разшири властта си в Европа, ако обаче тя им предложи нещо в замяна.

Какво иска Вишеградската четворка?


Още от 2014/2015 г. вишеградци действат задкулисно в тази посока, а напоследък зачестяват и признаците, че и в Берлин започват да обмислят такава възможност. Външният министър Хайко Мас продължава с моралните поучения, но зад тази фасада се крие стремеж към трезва „нова източна политика“. И той се обръща към страните от Вишеградската група. Либералите също внесоха тази есен в Бундестага подобно искане – за институционализирано, стратегическо сътрудничество с тези държави. И ако това искане няма много изгледи за успех, тъй като либералите са все пак в опозиция, редица политици от партиите в управляващата коалиция сигнализират, че това е абсолютно необходимо. И дават заявка да придвижат въпроса напред в съответните парламентарни комисии.

След като GB напусне ЕС, Германия ще трябва да се обърне към Централна и Източна Европа – като противовес на Франция. Но така също да обвърже по-тясно вишеградските държави, като държи на дистанция десните движения в Италия и Франция. Най-голямото препятствие по този път обаче е дело на самата Германия: дебатът за правовата държава и наказателните процедури на ЕС по смисъла на член седми от европейските договори срещу Полша и Унгария. Как се прекратяват подобни наказателни процедури? Никой не знае. А и никой не се осмелява да прости на „грешниците“ – от страх да не стане мишена за нападки. Но е ясно, че и наказания няма да има, защото за налагането им се изисква пълно единодушие.

Решение може да се окаже замисленият от новата ЕК нов механизъм за контрол на правовата държава, който ще важи за всички страни-членки. Това би бил шанс въпросните наказателни процедури да бъдат прехвърлени към новия механизъм за контрол. А там ще трябва да се пипа много по-внимателно. Защото какво можем да кажем например за силно политизирания френски Конституционен съд и неговата независимост, за традициите на корупционно задкулисно политическо договаряне в Австрия или да речем за твърде съмнителните практики за разпределяне на европейските пари в Гърция? Списъкът е дълъг.

Но 2020 може да маркира раждането на един континентален Европейски съюз, чиято политика в много по-голяма степен да носи белезите на прагматизма, отколкото на библейската „Проповед на планината“.


https://www.segabg.com/category-observer/2020-es-shte-se-smali-politikata-mu-shte-se-vtvurdi
:way_to_go-1308:

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7338
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #929 -: Януари 01, 2020, 17:31:43 »
Влажни немски мечти. Могат да е договорят само с Поляците по американска линия. Първо обаче ще трябва да доплатят някакви нови репарации дето поляците си ги изсмукаха от пръстите. Проблем на Европа е влиянието на САЩ, докато не разделим атлантическите от европейските ценности няма оправия.

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3824
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #930 -: Януари 01, 2020, 17:37:49 »
Могат да е договорят само с Поляците по американска линия.

Полша и Германия не могат да се "договорят" по никаква линия. САЩ помпат яко Полша, като противовес на Германия, след излизането на Англия, и искат да я направят първият политически фактор в ЕС. В момента Полша е най-големият съюзник на САЩ в Европа и аспирациите ѝ са три пъти по-големи от сянката ѝ.

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7338
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #931 -: Януари 01, 2020, 17:52:37 »
Може и да са три пъти по-големи от сянката ѝ обаче американската е тридесет пъти. В Полша умело съчетават политическо помпене и икономическо изпомпване.
Историята се повтаря, на времето под пресата на международните финанаси Полша и Германия сключват съюз след което Полша изчезва. Сега ще е същото.

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5847
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #932 -: Януари 01, 2020, 18:45:28 »
Историята се повтаря, на времето под пресата на международните финанси Полша и Германия сключват съюз след което Полша изчезва. Сега ще е същото.

Нострадамус, ти ли си?!  :0004: C:-) :0004:

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5847
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #933 -: Януари 01, 2020, 18:53:46 »
Цитат
Пророчество на Нострадамус: 2020 г. ще определи бъдещето на света
03.12.2019

Астролог от Русия дешифрира предсказание на Мишел Нострадамус за 2020 г., което звучи повече от невероятно. Според Дмитрий Зима в предсказанията на големия френски пророк има строфи, в които се говори за обединение на републики, влизали в състава на бившия Съветски съюз, съобщава struma.bg.

Процесът трябвало да започне още през следващата година. По думите на изследователя, през 2020 г. ще започне началото на “новия Златен век”, по време на който ще бъдат изтрити границите между държавите.

Преди това обаче бившите съюзни републики отново ще се обединят. Астрологът е направил предсказание и за Китай.

Според него ролята на тази държава в бъдеще събитията няма да бъде толкова голяма, въпреки нарастващата му финансова и политическа мощ. По думите на Зима, в предсказанията на Нострадамус има ясни индикации за нарастващ конфликт между англосаксонците и руснаците. В крайна сметка тази конфронтация ще определи бъдещето на цялото човечество.

Освен това ролята на Европа в този конфликт е толкова малка, че няма да може да повлияе на него по никакъв начин. Оказва се, че следващата година ще определи бъдещето на целия свят.

Някои изследователи смятат, че конфликтът между Русия и Великобритания вече се усеща на дипломатическата арена. Единствено продължителният процес на излизане на страната от ЕС не позволява този конфликт да се разгори още повече.


https://www.24chasa.bg/novini/article/7937276
:P

Неактивен Ной

 • Moderateurs
 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1335
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #934 -: Януари 01, 2020, 19:08:34 »
Цитат
Пророчество на Нострадамус: 2020 г. ще определи бъдещето на света
Оказва се, че следващата година ще определи бъдещето на целия свят.
:P
Въх, през ум не ми беше минавало! А ако прескочим 2020, бъдещето как ще го определяме - по текущата година или по някоя друга? За един приятел - пророк питам!
 :m1302:
Джиджи, къде ги намираш таквиз? "Места знать надо?"

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7338
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #935 -: Януари 01, 2020, 19:14:35 »
Пак цопнахме в "знакова година".
Няма да се налага да чакаме сингулярността след 10-15 години.
Малко остана, стискайте че "най-доброто предстои", "Скоро и във вашия град". :t0328:

Активен AnonimusBG

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2471
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #936 -: Януари 01, 2020, 19:44:26 »
Историята се повтаря, на времето под пресата на международните финанси Полша и Германия сключват съюз след което Полша изчезва. Сега ще е същото.

Нострадамус, ти ли си?!  :0004: C:-) :0004:

Джиджи
Просто историята ни учи, че поляците много обичат да настъпват мотиките.

Активен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3872
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #937 -: Януари 02, 2020, 02:05:40 »
Цитат на: buratinob
"най-доброто предстои", "Скоро и във вашия град". :t0328:

Сакън. Хич не искам фъркато мултфилмче в моя град, нито даже на 200 км от него  :blurry_drunk-2127:

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Цитат
От 1 март 2020 г. Люксембург ще бъде първата държава в света, в която вече няма да има нужда от билети за автобуси и влакове. Само 1-ва класа на влака остава платена.
Билетните каси ще бъдат затворени, а кондукторите ще получават нови сервизни задачи. „Просто изглежда добре за нас и допринася изключително много за имиджа и привлекателността на Люксембург“, казва премиерът либерал Ксавие Бетел по повод на безплатния местен транспорт.
Тъй като данъкоплатците на сравнително богатото Велико Херцогство вече са поели 90 процента от разходите за обществен транспорт в размер на 491 милиона евро, пълното минаване на безплатен транспорт означава „само“ допълнителни разходи от държавата в размер на 41 млн. евро.
В допълнение, мрежата за велоалеи е почти удвоена до 1100 километра. Между двата най-големи града Люксембург и Еш-сюр-Алзет се изгражда 28-километрова велосипедна магистрала, за която се твърди, че е най-дългият мост за колоездене в Европа (1,2 километра). Автобусната мрежа също трябва да бъде реорганизирана, а високоскоростен трамвай с максимална скорост от 100 км/ч ще бъде пуснат през 2035 г. като връзка между Люксембург и Еш.

https://www.investor.bg/analizi/447/a/zashto-liuksemburg-puska-bezplatni-vlakove-i-avtobusi-295943/

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7338
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #939 -: Януари 04, 2020, 08:30:20 »
Цитат
Амстердам въвежда нов туристически данък
Градът се посещава от 17 млн.човека годишно

https://www.segabg.com/hot/category-economy/amsterdam-vuvezhda-nov-turisticheski-danuk

Някъде спорихме с рекиджа и сержанта за това каква гадост е туризма (не намирам къде ).
Милиарди волни души си местят задниците от единия край на света до другия за да изядат едно местно ястие, да изпушат една ганджа или да си направят селфи пред някой монумент, а като се приберат почват да се борят с "глобалното затопляне". Когато пътуването със самолет е било скъпо всичко е било супер, богатите обикалят света, бедните да прескочат до някое близко село. Глобализацията достига своя апогей, полека започват да се правят опити за затваряне на граници, ограничаване на движението на пари, стоки и хора.

Активен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3872
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #940 -: Януари 04, 2020, 13:29:44 »
Цитат на: buratinob
Глобализацията достига своя апогей,
полека започват да се правят опити за затваряне на граници, ограничаване на движението на пари, стоки и хора.

Ограничаване на движението на "неправилните", и засилване на движението на "правилните".

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7338
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #941 -: Януари 04, 2020, 13:32:58 »
Според мен е тъпо да спираш туристи дошли да оставят пари при теб и да каниш гости ти да ги издържаш.
Обаче както е рекъл оня, кога боговете искат да затрият някого първо му вземат акъла.

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3824
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #942 -: Януари 04, 2020, 13:35:21 »
Глобализацията достига своя апогей,
полека започват да се правят опити за затваряне на граници, ограничаване на движението на пари, стоки и хора.

Глобализацията никога не е възнамерявала да бъде глобална и за всички. Ограниченията на придвижване на пари, стоки и хора са твърде много. И просто няма как да е по-различно. Важно е шилетата да смятат, че ходене без виза до Брюксел е "глобализация".

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7338
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #943 -: Януари 04, 2020, 13:38:07 »
Цитат
Важно е шилетата да смятат, че ходене без виза до Брюксел е "глобализация".

Съгласен и шилетата го ручат с голям кеф като манна небесна.
Толкова им трябва и един банан за самотните нощи.

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3824
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #944 -: Януари 04, 2020, 13:45:20 »
Съгласен и шилетата го ручат с голям кеф като манна небесна.

Ручат и примират колко е хубаво сега, че "можем да пътуваме навсякъде". Защото шилето не се вълнува какво става в собственото му стадо и как му заточват ножа с тънкия брус.

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7338
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #945 -: Януари 05, 2020, 12:39:11 »
Цитат
Преди няколко дни рано една сутрин изпращах близък студент за Америка. На бригада. В 7 часа сутринта на всяка от 7-те опашки, които преброих, бяха застанали по над 100 души. Само за сутрин България се изпразни със 700 от най-образованите си, от най-детеродните си, от най-можещите си и жизнени деца…


Не зная на хората, които ръководят съдбините на България, как би изглеждала тази гледка. Тази, всъщност, евакуация на България…
Възможно е у някои от министрите ни, които изобщо не се прибират в България, тя да предизвика гордост – пътуваме, ставаме граждани на света. Други навярно ще кажат: какво лошо, да идат децата, свят да видят! Трети могат да уточнят: като няма тук работа и пари – да отиват там..

http://epicenter.bg/article/Prof--Marko-Semov--Slovoto-dori-zagubi-silata-si--smisala-si--Nikoy-ne-zhelae-nikogo-da-chue-/202779/11/0

Един стар текст на проф. Марко Семов, годините вървят, европейските и местните велможи се сменят ние сме в същото положение.

Цитат
И ако някой от наследниците ни някога реши да провери къде се явяват най-напред мазоли на българския политик, там трябва да ги търсят – на коленете. Това е обичайната стойка на българския министър, когато е изправен пред все едно кои поредни велики сили...

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Цитат
Домакинствата в Европейския съюз харчат повече от 600 милиарда евро за хранене в ресторанти, кафенета и столови, което е около 3,8% от брутния вътрешен продукт на ЕС. „ Разходите за обществено хранене представляват седем процента от разходите на домакинствата през 2018 г.“, съобщават от Евростат.
Най-голям е делът на разходите за обществено хранене в Ирландия (14,4%), следван от Испания, Малта и Гърция, също с двуцифрен дял. От друга страна, най-пестеливи по отношение на разходите за обществено хранене са в Румъния с 1,9 на сто от общото потребление на домакинствата, следват Полша с 3 на сто и Литва с 3,4 на сто. По фактора колко пари се харчат в ресторанти българите изпреварват „бедните“ германци – сънародниците на канцлера Ангела Меркел дават по ресторантите 4,3% средно на домакинство, докато в България става дума за 4,5%.
https://www.actualno.com/europe/evrostat-bylgarite-izprevarvat-germancite-po-razhodi-v-restoranti-news_1422082.html

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Цитат
Французы первыми в Европе окончательно запретили электрорыбалка.
Нужно отметить, что запрет касается территориальных вод Северного моря. В Средиземном рыбаки уже давно электросигналы бойкотируют. У берегов Нормандии, на севере страны, электрическая рыбалка, напротив, процветает. Причем усилиями голландских рыбаков.
Именно Нидерланды считаются пионерами в “электрической ловле”. Французы новым запретом, по сути, спасают свои воды от ненасытных коллег по Евросоюзу.
Вообще, в вопросе электрорыбалки европейцы сильно отстают от всего мира. Такой тип ловли запрещен в России, Китае, Соединенных Штатах, Бразилии и других крупных рыболовных стран.
В Евросоюзе электрические сети также уже пытались запретить в 1998, но потом для части Северного моря ограничение сняли (в первую очередь под давлением Нидерландов).
Голландцев понять тоже можно. “Электрическая рыбалка” действительно выгоднее. Сигналы глушат рыбу внутри сети, из ловушки она уже не пытается выбраться, и лодка, соответственно, может идти помедленнее, экономя дорогостоящее топливо.
Но пролоббировать свои интересы Нидерланды не смогли. Экологи все же победили. К 2021 году электрическая рыбалка будет вне закона на всей территории ЕС.

https://radiovesti.ru/brand/61178/episode/2194051/
А как е в Черно море?
В сладководните басейни, у нас се брои за бракониерство.
 :m1731:
При промишлен електротаксис лесно могат да те хванат.
Но при любителски електротаксис в морето спокойно можеш да маскираш устройството в работещ радиоприемник. Обаче в електротаксиса няма тръпка, рибата сама идва при теб, само трябва да я извадиш с кепчето, нямаш нужда от въдица.
И без това въдицата при електротаксис е безполезна, на рибата изобщо не и е до кълване.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #948 -: Януари 10, 2020, 22:41:27 »
Принципно интересен е точно стадият на електротаксис.
Цитат
Поведение рыбы под воздействием электрического тока заинтересовала исследователей в последней четверти XVIII века, когда было замечено, что в поле постоянного тока рыбы принимают определенное положение (таксис), кроме того ток может вызвать у них состояние оглушения (наркоз). Под действием тока рыбы стараются держаться в направлении тока головой к аноду (положительный электрод), проявляя часто некоторое смещение в его сторону. Эту стадию назвали електротаксис. С повышением силы тока рыбы теряют чувствительность к внешним механическим раздражениям и впадают в особое состояние оглушения, подобный глубокого наркоза. Потеряв чувствительность и произвольные движения, рыбы не могут держать тело в равновесии: словно мертвые, перекидываются на сторону или спину, некоторые из них всплывают на поверхность воды, другие - опускаются на дно; дыхание становится замедленным и слабым, кожные покровы бледнеют. Это - стадия электронаркоза. Значительное увеличение силы тока приводит к остановке дыхания, а его действие в течение нескольких минут - к смерти рыбы.
http://www.volga-astrakhan.ru/yelektro_rybalka_i_ee_posledstvij.html
В сладка вода ефектът може да се постигне с прав ток и проста електротехника.
В солена вода е необходима и малко електроника.
Най добре е да се ползва някой мижав микроконтролер за 1-2 лева и един мощен дарлингтон транзистор за 50-60 стотинки.
Устройството ще е по малко и от кибритена кутийка.
Но с помощта на микроконтролера може да се направят много различни режими на работа за постигане на електротаксис при най различни условия.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Электричество в жизни рыб
« Отговор #949 -: Януари 10, 2020, 23:07:13 »
Малко повече информация по въпроса за тези които им се чете:
Электричество в жизни рыб
https://coollib.com/b/267442-aleksandr-vladimirovich-lazdin-elektrichestvo-v-zhizni-ryib/read

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2802
  • Профил
Една от най-засегнатите ще бъде именно България
« Отговор #950 -: Януари 15, 2020, 03:51:30 »
Цитат
Повишение ще има за всички страни, а една от най-засегнатите ще бъде именно България, защото според одобрени към момента план за отчисляването на до 20% от националните приходи на всяка страна по европейската схема за търговия с емисии към европейския бюджет, то на България ще бъдат отчислявани 13%.

Това е и една от мерките, с които да се компенсира излизането на Великобритания от европейското семейство.
За да се финализира сделката обаче ще отнеме още много време, тъй като не е постигнато пълно съгласие.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-shte-otdeli-1-trilion-evro-za-zelenata-sdelka-do-2030-g-296653/

Неактивен Ной

 • Moderateurs
 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1335
  • Профил
Re: Една от най-засегнатите ще бъде именно България
« Отговор #951 -: Януари 15, 2020, 05:17:16 »
Цитат
Повишение ще има за всички страни, а една от най-засегнатите ще бъде именно България, защото според одобрени към момента план за отчисляването на до 20% от националните приходи на всяка страна по европейската схема за търговия с емисии към европейския бюджет, то на България ще бъдат отчислявани 13%.

Това е и една от мерките, с които да се компенсира излизането на Великобритания от европейското семейство.
За да се финализира сделката обаче ще отнеме още много време, тъй като не е постигнато пълно съгласие.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-shte-otdeli-1-trilion-evro-za-zelenata-sdelka-do-2030-g-296653/
Я, търговията с индулгенции върви отлично!

Неактивен 66

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2139
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #952 -: Януари 15, 2020, 09:26:56 »
Цитат
Той е част от Зелената сделка, предложена от Европейската ковмисия, като целта е Европа да бъде първият неутрален към въглерода континент.
Къф "континент" бре? Я погледнете картата!
Евразийския апендикс сей възпалил? :m1731:
 
Западните пидораси изпаднали в мокри сънища. Пак.
Че налапат дедоивановия ми се чини  :smokin: Ъгейн  :bigok:
 
И понеже става дума за "въглеродни емисии",
предполагам българското правителство е заявило вече че денонсира "сделката" в частта за България, че протестира към дикриминационния подход на ЕК и ЕС, единствено за България въглеродните емисии да се отчитат не към 1990, а към по-късна дата.
Кунева вече вероятно са и налузили белезниците, а Крадлив дедо чека екстрадиция по обвинение в държавна измяна.

Активен Eisblock

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 988
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #953 -: Януари 15, 2020, 09:45:43 »
- За намален процент такса, че дишаме ли се отнася?

На мен ми се струва, че в същност от тук доброволно ще се плащат 50%. Пък и планът за намаляване на дишащото население също се преизпълнява.
Отличници, въобще, отвсякъде.

А изходът от ситуацията, ако въобще е вярно, че тя е така трагична -има си теми по въпроса, както и множество разнопосочни псевдо- и научни констатации и предположения, е сериозното залесяване и пак залесяване. Липсата на гори води до липса на масивно изпарение, а от там и на валежи. Българските планини се оголиха и оголват активно. Гледам че има градчета и цели градове, как се отопляват само на дърва и пелети - Банско например дървата са навсякъде около къщите! Пелетите се разпространиха сериозно много - и ето ви - смог в София - най-вече в крайните нови квартали и в полите на Витоша.

Другата мярка е свиване до разумен минимум на КОСУМАТОРСКОТО общество!!!
« Последна редакция: Януари 15, 2020, 09:48:10 от Eisblock »

Неактивен Bacho Кольо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1655
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #954 -: Януари 15, 2020, 10:11:57 »
Гледам че има градчета и цели градове, как се отопляват само на дърва и пелети - Банско например дървата са навсякъде около къщите!

Интересно, кога си го направил това откритие? Аз - когато бях на две години. Съвсем близо до Банско.
В градче, в което в момента населението е намаляло с около 22 % оттогава.
В него тогава отоплението се осъществяваше с (приблизително) 60% дърва, 25 % - въглища, 15 %  - битова нафта.
Освен това зимите бяха два пъти по-люти и продължителни (печките понякога се палеха в началото на октомври и горяха до началото на май)
В същото градче през лятото и есента се правеха минимум 2 млн. буркана с компоти, сладка, туршии и сокове. По дворовете. С дърва.

Всичко това го пиша , за да ти кажа , че в момента това градче изгаря не повече от 30 % от дървата , които изгаряше в средата на 70-те.
 Да не говорим, за мощната тогава дървопреработвателна индустрия - дървопреработващи заводи, мебелни фабрики, за дървени играчки,  завод за фуражни дрожди, целулозно-хартиен комбинат. Всичко това са стотици хиляди куб. м. изсечена дървесина.

И понеже градчето е разположено до българската планина с най-мощните възстановителни способности, и понеже цялата горско-стопанска дейност се ръководеше и извършваше от изключително грамотни специалисти , в момента горите са повече отколкото преди 40 години.

Прочее, тази планина устоя и на хунските самоубийствени набези на горските контрабандисти, започнали в средата на 90-те и продължаващи с различна интензивност и до ден днешен.

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3824
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #955 -: Януари 15, 2020, 10:18:02 »
Гледам че има градчета и цели градове, как се отопляват само на дърва и пелети

Това е по-голямата част от България. Проблемът е единствено в София, защото е в котловина и всичко остава долу. Иначе сега, ако минеш през някое село, и там ще ти замирише на дърва, защото цялото село е на дърва, но като има въздушно течение, веднага отнася дима.

Неактивен Bacho Кольо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1655
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #956 -: Януари 15, 2020, 10:24:20 »
Проблемът далеч не е само в София, защото има десетки високи котловинни полета със затруднена въздушна циркулация  около Пирин, Рила и Родопите. Но този "проблем" никога не е бил толкова страшен, колкото се мъчат да ни внушат ... И едва ли изгорените дърва са причина за мръсния въздух. 
« Последна редакция: Януари 15, 2020, 10:35:54 от Bacho Кольо »

Активен Eisblock

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 988
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #957 -: Януари 15, 2020, 12:17:46 »
Гледайте сега, аз не съм написал горното, за да тегля генерални заключения. И да пригласям на общият истеричен хор.

Може би сега залесяването - така както се правеше навремето, да е дори още по-масово. Не знам професионално как е то. Но преди няколко години пътувах из Родопите и видях как са обезлесени те, трековете с натоварени трупи и как само около пътищата има пояс оставени дървета, а след тези ивици е всичко остригано. Преди Велинград бе така, обикалях около Девин нагоре, където са "парцелите" на Доган - така казват местните, после от Девин до Триград и пр. и пр. Дори на най-високото имаше цяло циганско поселище на дървари...

Гледах сега, има някакви статистики, залесявало се било. Сигурно е вярно. Пишат и за емисиите, че са по-малки. От 105 милиона тона на CO2 еквивалент през 1990 г. до 55 милиона тона CO2 еквивалент през 2014 г. (по евростат)...

Думата ми обаче бе, че не заради миризмата на въздуха и предполагаемото глобално СО2 нарастване, а заради самите дървета, времето да пораснат високи и просто заради самите тях (жал), би следвало да се премине изцяло на газ и по-бързо. Не на последно място - че спрямо доходите на хората е най-изгодно. Знам от близките на жена ми - пак там в Б. че преди да минат на пелети, им бе неудобно, трудоемко и май по-скъпо, да карат парното на къщата с дърва и въглища. Но пелетите пък, спрямо газта са също по-скъпи - сравнявам с моето парно...

Отделно пък, тази галимация да се облагат държавите (от кого в крайна сметка?) и да им се начисляват някакви пари да плащат (кому?), ми е доста съмнителна работа. И сегашната пък истерия за "зелена Европа"е отново поредният акционизъм за забълбукване на плебса. Както писах по-горе, самата система лежаща върху все повече и повече консумация е гнилостта за изчистване.

И последно, за данданията със замърсеният въздух в София. Е ми преди няколко години и нещо нямаше такъв проблем. Помня като ученик навремето, че по Графа трамваите пълзяха и дрънчаха непрекъснато с звънците си и не се виждаше на повече от метър-два. После с ТЕЦ-а нещата се оправиха. Така, че откъде сега пак се появи лошият въздух - нали и Кремиковци го затвориха? За инверсията си го знам, но и пренаселването на този град далеч над капацитета и инфраструктурата му, плюс лошите улици с огромно движение и задръствания са едната причина, но дали толкоз много се гори, нещо си, че това да води до проблеми и е другата причина?

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3824
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #958 -: Януари 15, 2020, 12:37:32 »
би следвало да се премине изцяло на газ и по-бързо.

Може би трябва, но това са сериозни инвестиции. От държавата, от частния бизнес, от домакинствата. Българинът е беден, особено по селата. Трудно ще го убедиш да даде пари за газови уредби, при условие, че гората е до него и може винаги да си бере евтини дърва. А и газопреносни мрежи не са изградени
навсякъде. Това са големи инвестиции. Без държавата никой не може да го направи. То може и на ток да се мине, но при тея цени...
А гората не е изсечена. Гора има достатъчно

Неактивен Bacho Кольо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1655
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #959 -: Януари 15, 2020, 12:54:10 »
Стига с тези крайности. Отоплението с дърва , при непрестанно намаляващото население в селата и малките градове, не пречи на никого и на нищо.
При грамотно планиране и контрол то даже е полезно за природата.
В горските стопанства  винаги се провеждат мероприятия като разреждане на нови гори, санитарна сеч, сеч на изгорели дървета.

Между другото природният газ да не би да е неограничен ресурс? А какво правим с продукта на горенето му - СО2  ?!?
« Последна редакция: Януари 15, 2020, 12:56:16 от Bacho Кольо »