Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Март 13, 2025, 07:45:02

Автор Тема: "В кръчмето на Керпи" (сериал, съспенс и още нещо) - прогноза 2050  (Прочетена 512763 пъти)

0 Потребители и 48 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Kerpeden

• Just Member
  • Коментари: 822
    • Профил
Ми кат си цокаш сам кортенския елексир, а на нас щедро лееш шльокавица какво очакваш?
Ба,цокаш! Цокнах мъъънинко  и сетне облизах тапата да не ми се поревне нещо, щото то при мъжете  било по-опасно ,отколкото при бременните булки! Затуй народа е казал : "Дайте му да куса ,момченце е , да му се не повреди нящо играчката!" Ма , убава е пък въджията!!!Кортенката ,де!Обаче за пенсюнерите е опасна като разпасана  ученичка в Морската градина....

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Е,сега я втасахме!!!Само нас не бяха забърквали в такиве диверсии... Български кораб късал оптичните кабели в Балтийско море!!!Ай ,стига ,ве!!То да не излезе ,че и Северния поток ние сме го бастисали!?!Ма като чета  и нашите как мънкат... Абе застани като пич  на мостика ,извади сабята ,тегли им една ,обръщай кораба и се прибирай...котвата ,било веригата било...бе , ний да не сме китайци!? Ма китайците не ги барат, а нас не ни бръснат въобще , дъ ге!!!Нанай Шенген сега!!! Кабели ша късате!!!
https://glasove.com/novini/shefat-na-bmf-vazmozhno-e-korabat-vezhen-da-e-skasal-kabel-v-baltiysko-more-poradi-loshoto-vreme-ne-vyarvam-da-e-sabotazh

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Раздухването на истерията около оптичния кабел ме връща към една друга подобна  история ,свързана  с България. Тази с  нашите медицински сестри в Либия.И не за друго ,а  защото тогавашната министърка на външните работи днес в пространно интервю в БНТ говори същите глупости , които говореше тогава, за това как не трябва да рипаме , ми да не шаваме и да помагаме на следствието,а тогавашният министър председател в интервю за сестрите каза: "Ами , ако наистина са виновни?"Спомнихте ли си! Браво , паметливковци!!!Сега пак един директор смята ,че може да сме виновни защото било имало буря истанала авария. Ако инцидентът е резултат от силна буря ,повреда в котвеното устройство  какво да направят моряците ни и в какво са виновни ,че да ги навеждат веднага...Онази патка Бербок  смята ,че щом е носел руски товар ,значи е диверсия!!! Но да изчакаме ... разбира се без навеждане и гащисъбуване!!! К`во кат` са шведи ,дъ ге!?!?

Активен Zmeja

• Just Member
  • Коментари: 2976
    • Профил
Сега пак един директор смята ,че може да сме виновни защото било имало буря и станала авария.
Участвал съм в комисии по разследване на морски аварии и катастрофи, свързани с междудържавни спорове и претенции.
ЕГати директора! Левандур! Като го чух по телевизията ми идваше да счупя екрана... Но по-важното е, че това интервю го показаха цялото многократно по всички възможни наши телевизионни канали, та ако някой заинтересован от "признанието на вината на българите" случайно го е пропуснал да си го запише и предостави където трябва.

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Но по-важното е, че това интервю го показаха цялото многократно по всички възможни наши телевизионни канали, та ако някой заинтересован от "признанието на вината на българите" случайно го е пропуснал да си го запише и предостави където трябва.
Говорих с мой приятел ,капитан ,врял и кипял с много опит.Неговото становище  е ,че е възможно да се изтърве котвата при силна буря , нито ще е за първи път, нито за последен, да, устройствата за задържане са сигурни ,но това са железа ,които могат и да се счупят,като добавим и  неопитният екипаж(поне такова допускане има).Народа е казал : "В затворена уста муха не влиза!" Трайте си ,бе хора ,мълчете ,изчакайте да се види какво ще излезе, правете си задължителните в такива случаи постъпки , ама не бързайте да се оправдавате. Ще излезе истината , ама ,дето казал Гарабед в един стар виц:"Лошото чувство ще остане!"

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
САЩ са безкрайно интересна страна във сяко отношение и най вече в политиката.Никога не съм бил там е вероятно няма да имам време да отида, освен  ако не се включа в президентската надпревара и дай, Боже бъда избран... O:-)и тогава Тръмп да ме покани -ще ида!!!В добре познатата пословица може да замените "кокошка"  с "Керпеден" само дето ,слава Богу не съм гладен ,но иначе съм цар да сънувам всякакви работи... и мокри сънища , разбира се ,кой не е минал през това... И отново съ  изненадан  за свадата между двама братовчеди  от клана Кенеди. Дали в  страна като САЩ  можем да очакваме  "Война на братовчедите"?На мене не ми остава нищо друго освен да забърсвам инвентара в кръчмата ,да  гоня мухите  и да прикоткам някой ,че много е гадно да пиеш сам... :popcorn:
https://glasove.com/intervyuta/dashteryata-na-dzhon-f-kenedi-kam-senatorite-na-sasht-othvarlete-nominatsiyata-na-bratovched-mi-bob-za-zdraven-ministar-toy-e-nekompetenten-i-zhaden-za-vnimanie-i-vlast#google_vignette

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 26598
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Ми, братчедката ваксър, братчеда антиваксър.
То и в нашта рода не е  различно.
Братчедката посланствала в странство, сега трябва да се върне, братчеда пък се издига.
Почти нашенска "идилия".
Което ме кара да мислА че американците и те са ора, макар и на един по-ранен етап - преди да ги е докоснал разума.
 :t0328:
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил

Неактивен Banana Joe Maldonado

• Just Member
  • Коментари: 3333
    • Профил
Акшамлар, живо-здраво.
Прикоткан съм. Ей сега грабвам Араратчето и се присъединявам  :t0328:

Много ми ареса тая Кенеди как разпраяше за мишкоизстисквачката на Боби-наркомана и цервикалния рак на момченцата.
Трябвало е да стане писателка, а не да бледнее в бащината слава и сега всички да я подиграват.
*********   ✹    *********

Неактивен Фют

• Just Member
  • Коментари: 2667
  • No complain no explain
    • Профил
САЩ са безкрайно интересна страна във сяко отношение и най вече в политиката.Никога не съм бил там е вероятно няма да имам време да отида, освен  ако не се включа в президентската надпревара и дай, Боже бъда избран... O:-)и тогава Тръмп да ме покани -ще ида!!!В добре познатата пословица може да замените "кокошка"  с "Керпеден" само дето ,слава Богу не съм гладен ,но иначе съм цар да сънувам всякакви работи... и мокри сънища , разбира се ,кой не е минал през това... И отново съ  изненадан  за свадата между двама братовчеди  от клана Кенеди. Дали в  страна като САЩ  можем да очакваме  "Война на братовчедите"?На мене не ми остава нищо друго освен да забърсвам инвентара в кръчмата ,да  гоня мухите  и да прикоткам някой ,че много е гадно да пиеш сам... :popcorn:
https://glasove.com/intervyuta/dashteryata-na-dzhon-f-kenedi-kam-senatorite-na-sasht-othvarlete-nominatsiyata-na-bratovched-mi-bob-za-zdraven-ministar-toy-e-nekompetenten-i-zhaden-za-vnimanie-i-vlast#google_vignette

Ами Каролината си има пример, племенницата на Тръмп, Марийка.
И тя плю,плю по бай Дончо, ама не помогна и за да не е капо, написа книга : "Too Much and Never Enough".

Аха да забравя, наздраве  :t0328:

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
  • Коментари: 2980
    • Профил
Почти нашенска "идилия".
Всеобща и универсална е, винаги-вече валидна:
Quote (selected)
И врагове на човека са неговите домашни.
Евангелие от Матей, 10:36
« Последна редакция: Януари 31, 2025, 16:03:57 от Zeitgeist »

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Всеобща и универсална е, винаги-вече валидна:
То тъй , ама ...добре,де приемам го като констатация , а не като примиреност... в смисъл , абе тъй ще е тя!
Прочее много се веселих   на днешната Панорама като гледах онзи фъфлек и бивш председател на СДС , а сега виден представител  на ПП-ДБ Мартин Димитров как се дърли с Коце Коп. Да , и ми хареса това ,което каза сегашният министър на образованието. И никой не ми отговаря  на въпроса  защо  има държави ,членки на ЕС дето ич ги не брига че не са в еврозоната и не са преминали към еврото... сигурно има причина ,ми обяснете го на такива нещастни финансисти като мене ,че да патаксам и да заспивам бърже след като ме алармира простата... много е неприятно!!!

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Едно допълнение  към масовите публикации ,свързани с кораба "Вежен" Може  да изглежда малко  офтопик ,но всъщност е добавка  към анализа на медийната морска неграмотност,която като всичко останало  се шири в последно време, написано от един уважаван наш напитан.

Quote (selected)
Злоупотребява ли се с титлата КАПИТАН?
 Можете да бъдете домакин на професионализма или заложник на своето его. Ваш избор.
Покрай случая с м/к Вежен, собственост на Параходство БМФ АД, който е в процес на разследване за предполагаема интервенция при повреда на подводен кабел в Балтийско море, българските медии и особено телевизиите се напълниха с „експерти“, представящи се със сериозни морски звания, зад които би трябвало да стоят компетентни анализи. А така ли е всъщност?
Оставям настрани коментарите на самотитулуваните специалисти, в края на краищата всеки има право да се излага колкото си иска, а и медийната/тв платформи са повече от подходящи за целта.
Но думата ми е за МЕДИИТЕ, канещи морски коментатори и начина по който те са  представени на аудиторията. Ако съответния коментатор се самоопредели като еди-какъв си специалист, а всъщност той/тя не е, тогава практически аудиторията е подведена и това не е журналистическо коректно.
Трябва да имаме предвид, че морската индустрия е много особена и в много отношения специална среда, където традициите се пазят ревностно; учтивата титла „капитан“ със сигурност е една от тези хубави традиции, стига да се използва правилно.
Разбирам, че това е доста „сива“ област дори за морските хора, а какво остава за останалите. Затова, по-долу ще коментирам правилното използване на префикса „КАПИТАН“. Дължа да отбележа, че въпреки, че това е мое лично мнение, то почива на професионалната морска традиция, подкрепено от английската морска практика и препратки към действащото законодателство и сертифициране.
Преди години публикувах подобна статия в „Морски вестник“, предназначена за морските хора; и тогава титлите се използваха фриволно в морски контекст, особено боравенето с правоспособността „капитан далечно плаване“. Имаше няколко позитивни коментара, но те останаха като капки в морето; явно морските специалисти предпочитат да се самопредставят както те считат. Дано тази статия добави още няколко капки …..
От древни времена хората използват титли или други думи асоциирани с дадено име, за да обозначат ранг, служба, почтително обръщение, благородство, инициали за религиозна или академична степен, пол, семейно положение за жената /чудно защо няма за мъжа?/ Всичко това е с цел да се предостави допълнителна идентифицираща информация за даден човек, както и да разграничат хора с еднакви имена.
Титлата „КАПИТАН“ е много свободно и широко използвана, както в транспортната индустрия, така и в спорта и други сфери на нашия живот, но тук говорим само за търговското корабоплаване.
През последните над 50 години активно участие в шипинга /на море и брега/ се нагледах на учудващи български интерпретации на капитанската титла, отбелязана, както на бизнес картички, така и в интервюта и обръщения. Примери: „Старши Капитан Далечно Плаване“ или „Extra Master“, бяха нещо обикновено, а имаше и един с “Extra Super Master”….
Коментар: Квалификацията Extra Master беше валидна само за Британския търговски флот. Тя беше най-високата професионална морска квалификация, особено популярна в края на 19 и началото на 20 век. През 70те години на миналия век тя придоби по-скоро академичен характер и бе прекратена през 1990те.
Леко отклонение, но свързано с темата……. На м/к „Титаник“, Extra Master сертификати са имали: Капитан Смит, плюс Старши пом. Уилде, Първи, Втори и Четвърти нав. офицери; останалите Трети, Пети и Шести офицери са имали Master Mariner сертификати (от “The Life and Mystery of First Officer William Murdoch”).
Виждаме, че както преди, така и сега, правособността, била тя и върхът, не гарантира повишение и не кореспондира пряко с ранга КАПИТАН на кораб.
Горният пример показва, че както и преди повече от век назад, така и в съвременните правила се прави разграничение между понятията КВАЛИФИКАЦИЯ/ ПРАВОСПОСБНОСТ и ДЛЪЖНОСТ на кораб.
Международната конвенция STCW и съответстващата Наредба № 6 за компетентност на морските лица в РБ определят минималните изисквания и националните стандарти за компетентност на морските лица, свързани с видовете правоспособности и длъжностите, които могат да се заемат с тези правоспособности.
Говорим за кораби над 3,000 БТ. STCW използва за съответната правоспособност думата “MASTER”; MCA UK – “MASTER MARINER”, а Наредба № 6 – „КАПИТАН ДАЛЕЧНО ПЛАВАНЕ“ /к.д.п./.
Свидетелството за к.д.п. правоспособност е със срок за валидност до 5 години и евентуално подновено при продължаваща компетентност за правоспособност.
При комплектоване на екипаж, корабопритежателят избира между кандидатите едно морско лице, което да отговаря на изискванията за здраве и квалификация. Квалификацията се определя като правоспособност, т.е. право да заема определени длъжности. Длъжността, което е служебно положение, свързано с изпълнение на определени задължения срещу парично възнаграждение в този случай е КАПИТАН на търговски кораб.
Извод:
a)   „Капитан Далечно  Плаване“ е правоспособност /със срок на валидност/
b)   „Капитан“ е длъжност
Не са много начините професионалните обозначения да бъдат обозначени на визитна картичка или като подпис. Най-традиционното е да се поставят тези букви, предшествани от запетая веднага след името, например Ястреб Буревестников, к.д.п. Разбира се, можете да разширите тези букви в думи, особено, ако аудиторията не е запозната.
Сред професионалните моряци титлата КАПИТАН е обикновено запазена за някой на който му е било поверено командването на морски търговски кораб съгласно условията в Наредба 6 и категорично НЕ за някой, който притежава само правоспособност к.д.п. и никога не е бил/а/ назначен/а/ да командва кораб.
Титлата Капитан е признание, поставя се пред името и е форма на обръщение предаваща уважение и почтително отношение, любезност и зачитане на длъжност или ранг.
Традицията в реално доказалите се морски нации е капитаните да запазват титлата „КАПИТАН“ дори и когато работят на брега в морската област. Би било добре същата практика да се приеме и от българското компетентно морячество.
В заключение:
   К.Д.П. може да се използва САМО от морски лица, които имат ВАЛИДНА правоспособност. Всяко друго изписване на к.д.п. от хора, които са имали в миналото тази правоспособност, но е с изтекъл срок, т.е. невалидни, може да се квалифицира като подвеждаща или заблуждаваща, защото съдържа невярна информация.
   Терминът „Капитан“ трябва да бъде ограничен до онези, които са надлежно квалифицирани, т.е. имат или са имали к.д.п. правоспособност и им е поверено понастоящем или в миналото командването на морски търговски кораб от всякакъв размер и вид и опериращ във всички морета и океани.
Интересен остава въпроса защо така широко се използва к.д.п., като ранг? Не намирам друга причина, освен „другото АЗ“ на индивида да е малко или много над нормално възприетите нива. Става въпрос за ЕГОТО. Неправилното изписване на титла, звание или обществено положение може да бъде, освен в резултат на свръх его, така и от незнание. И двата случая не оправдават лансирането на грешно и съответно подвеждащо наименование. Титлата КАПИТАН класически изисква спазването на морални и етични принципи и ценности. Следното сравнение може да ви се стори странно, но е точно.
Голфът, освен, че е игра на егото, е и игра на почтеността ….  най-важното е да правиш това, което е правилно, когато никой не те гледа.

Капитан Румен Георгиев
30.01.2025 г.
Край морето

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Бе ,що не зема да каня  през ден за коментари Георги  Харизанов или да се запиша за Канала  на Карбовски ...тогива  ни мой ва изгони от кръчмата, ама ади да не е с рогите  още от сабаале!!!

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
Quote (selected)
В Бюджет 2025 - 20% ДДС за ресторантите
https://www.vesti.bg/bulgaria/v-biudzhet-2025-20-dds-za-restorantite-6220080
Да му мислят ресторантьорите, кръчмите са освободени.
Нулева ставка за ДДС, акциз и Данък Обществено Мнение.

https://www.vbox7.com/play:3888ca5a77
Конфигурация от три полуръста.
Средния както подобава "гологлав".
Дясното "мъдо" небръснато до рунтаво , лявото епилирано, шава кат лалугер и активно мига и стиска юмручета.
« Последна редакция: Февруари 04, 2025, 18:26:38 от buratinob »

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил

https://www.vbox7.com/play:3888ca5a77
Конфигурация от три полуръста.
Средния както подобава "гологлав".
Дясното "мъдо" небръснато до рунтаво , лявото епилирано, шава кат лалугер и активно мига и стиска юмручета.

Средният пръст винаги съм асоциирал с естественият му прототип, особено в главата. Отдъхнах си, изглежда асоциацията ми не е много грешна, щом и  други асоциират  :t0328:

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Средният пръст винаги съм асоциирал с естественият му прототип, особено в главата. Отдъхнах си, изглежда асоциацията ми не е много грешна, щом и  други асоциират 
Да правилни асоциации като цяло ,към които аз бих добавил и средния пръст на английсните стрелци с лък по време на намкояси битка с французите ,надменните франсета казали ,че  ще им отрежат средния пръст за наказание . Както показва  историята загубили битката и  наследниците на  тези войници и сега по повод и без повод размахват средни пръсти по света...
Прочее,много съмнително ми е и това ново назначение на двамата последноизбрани конституционни съдии за членове на Венецианската комисия , май се видя ,че за нищо не стават  при гласуването  връщането на  промените в конституцията  и решиха да ги махнат и двамата...

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
  • Коментари: 567
    • Профил
надменните франсета казали ,че  ще им отрежат средния пръст за наказание
И са ги рязали ... поради тази причина стрелците с long bow показвали среден пръст на французите и викали "Pluck you!"
"Първо беше безалкохолна бира. После надуваеми жени, електринни цигари, искуствен интелект. Накрая ще донесат на гроба ми пластмасови цветя."
[откраднато от Сашо - дир.бг]

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
Quote (selected)
Прочее,много съмнително ми е и това ново назначение на двамата последноизбрани конституционни съдии за членове на Венецианската комисия
За Деса е пълен кръговрат.
От психодиспансера е тръгнала и пак там ще приключи кариерата си.

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
Да правилни асоциации като цяло ,към които аз бих добавил и средния пръст на английсните стрелци с лък по време на намкояси битка с французите ,надменните франсета казали ,че  ще им отрежат средния пръст за наказание . Както показва  историята загубили битката и  наследниците на  тези войници и сега по пов

Опитах се да се изразя политкоректно, но ефектът е много академичен. Ставаше дума за "средният пръст" от видеото, той винаги ми е изглеждал като x...., докарва го на цвят/розов/  и доста подходяща форма на главата.
Обещавам да се поправя  :notworthy: и затова наздраве на потерпевшите.  :t0328:
« Последна редакция: Февруари 04, 2025, 21:44:13 от Фют »

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Опитах се да се изразя политкоректно, но ефектът е много академичен. Ставаше дума за "средният пръст" от видеото, той винаги ми е изглеждал като x...., докарва го на цвят/розов/  и доста подходяща форма на главата.
Обещавам да се поправя   и затова наздраве на потерпевшите. 
Не само опита ,но и успя! Да не говорим ,че твоята политкоректност нареди до фалическата ти асоциация   и историческа такава ,която пък изясни произхода на израза:"Pluck you!", а той от износване и демонстрации във времето  е дошъл до нас като "Fuck You!!"  Тоже красиво!!!

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил

Не само опита ,но и успя! Да не говорим ,че твоята политкоректност нареди до фалическата ти асоциация   и историческа такава ,която пък изясни произхода на израза:"Pluck you!", а той от износване и демонстрации във времето  е дошъл до нас като "Fuck You!!"  Тоже красиво!!!

Тяаа,. Оказа се, че тази история със средният пръст 🖕 е доста по стара от англичаните и си е баш "Fuck You!!"  още от началото

https://en.wikipedia.org/wiki/The_finger

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
надменните франсета казали ,че  ще им отрежат средния пръст за наказание
И са ги рязали ... поради тази причина стрелците с long bow показвали среден пръст на французите и викали "Pluck you!"

https://www.snopes.com/fact-check/pluck-yew/   :bigok:

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил

Тяаа,. Оказа се, че тази история със средният пръст 🖕 е доста по стара от англичаните и си е баш "Fuck You!!"  още от началото

Нещо не ми се връзва ползването на среден пръст като обида в древен Рим и древна Гърция ... по-скоро като покана ;)

На мен си ми харесва историята със стрелците ...
"Първо беше безалкохолна бира. После надуваеми жени, електринни цигари, искуствен интелект. Накрая ще донесат на гроба ми пластмасови цветя."

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8346
    • Профил
Преди ... отдавна ... тук с Жижи пускахме доста картинки с маймуни и средни пръсти. Беше забавно  :too_funny-1052:
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Активен Zmeja

• Just Member
    • Профил
Кликвам върху посоченото, кликвам на автоматичен превод "български" и там в дясно намирам:
Quote (selected)
Философът киник Диоген , изобразен от Жером с големия буркан, в който живееше;...

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
Кликвам върху посоченото, кликвам на автоматичен превод "български" и там в дясно намирам:
Quote (selected)
Философът киник Диоген , изобразен от Жером с големия буркан, в който живееше;...

Ами тогава не са имали стъкло и бурканите са били дървени :ok:

Активен Nor1

• Just Member
    • Профил
На гуглестия преводач ДМЕПМ. Пиша го така, за да пазя сайта чист от кинизми.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

• Just Member
    • Профил
Най-добре е да си остане цинизми. "Философът-киник" Диоген е дал с личния си пример началото на една малобройна, но високоуважавана (почти винаги посмъртно) школа или направление. Малобройна, защото използва крайната откровеност, бърза находчивост и необуздано остроумие, за да постави под въпрос съществуващите обичаи, норми и порядки, животозастрашаващо занимание във всяко едно време и култура. С течение на вековете нагаждачите са успяли да покрият примера на Диоген с достатъчно плесен, за да го извратят до съвременния смисъл на де-идеализиращ светоглед, така че хора със съмнителини морални качества и още по-съмнителни способности гордо да се обявяват за циници, непоправими при това. С течение на времето въпросните приспособенци са показали вулгарните си физиономии и така терминът "циниченкинически" съвсем загубил първоначалния си смисъл.

Скузи.

Иначе добре сте подкарали пръсто.
По-късно ще ви кажа наздраве от буркана, дееба и преводачите

(тук деца не влазяха, нали? - оти що за кръчма е тая дето не може да се псува у нея)

ПП Чак сега мернах "дървени". Питос, бе.  Глинен. За зърно. Широк. Кат за много зърно. Прохладен през лятото, сушина в дъжда.
« Последна редакция: Февруари 05, 2025, 16:23:32 от Banana Joe Maldonado »

• Just Member
    • Профил
Опа, ей ма пак.

Акшамлар, живо-здраво. Наздраве, цвъцнах си от Араратчето в буркана  :t0328:

Та за Диоген и средния му пръст беше приказката, преди да се разсеям с некакви измислени евраци.

Диоген, пише адаша му Лаерций, в книга VI-та от Живота на философите, често разправял, че разликата между лудите и нормалните е точно един пръст.
След което пояснявал, че ако човек тръгне по улицата, изпънал среден пръст, ще го сметнат за луд, а ако изпъне безименния, никой няма да забележи.

Отделно, когато някакви чужденци поискали да им покаже Демостен, той им показал среден пръст и рекъл: "Ето това е Демагога на атиняните".

Което непряко изчерпва въпроса за английските прашкари и френските им опонентки.

Освен горното, Диоген ходел със сопа (и торба). Крайно, крайно благоразумно.

Абе, с две думи сред философите няма друг кат него. Пич та дрънка (във всеки един смисъл, включително и този, влаган от патоанатомите).

Наздраве за Диоген, да му е вечно пълна бъчвата, демек буркана  :t0328:

• Just Member
    • Профил
Кат рекох за буркана, знаете ли я:

Бай Сава вино дава, вино дава на версия
Първо с чаша, после с кана и накрая със буркана

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
Юнаците пиели кило, канче и малко бурканче. :t0328:

• Just Member
    • Профил
Наздраве, Буратино  :t0328:
Па така ще трябва да е.
Ма на мен ми се види светотатствено да си цвъцна Араратчето в детско бурканче. Май не ме бива за юнак.
Имам си една чаша за коняк, миниатюрка, дето си тафих от Остерайх и една чаша за кафе, дето тафих от будката на Бранденбург.
Още ме е яд че не взех чинийката към нея, сега ми праи петна.

ПП Кръчмаря ни да си пази чашите, че кат си харесам някоя не питам.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
Аз малко грехове имам, да не кажа че нямам! :giggie:
Обаче с коняка не се разбираме, даже да е Арарат.
Нещо като алергия, предизвикана.
Преди много години в една далечна галактика, като млад падуан много се заигравах с коняците, ама много.
Мое много.
Сега като се срещнем с него мога да го трая само в чаша чай или в курабиките на тъщата.

• Just Member
    • Профил
Аз така с джина и мастиката. Сега не моа ги траем никъде.
От водката ми изкачат де що има дяволи дето съм насъбрал, та не ми остава много избор.
В тая връзка Капитан Морган е отвратителен ром. Направо мангал.

• Just Member
    • Профил
Дансе се разбега'те? А още не съм ви поискал пари  :i_laughing:

Абе, виждал съм го два-три пъти, с очите си съм го виждал ем,  ама още не мога да го повервам - имало българи, дето не знаят Влади Марков  :suicide:
Я да си се самопаздравя: https://www.youtube.com/watch?v=cIJxu3Faq2o

Да му е вечно пълна бъчвата. И буркана. И от квото пие сега там.

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Начи  според неписания правилник  кръчмата е място дето се пие и мези,може да се пие,пее и мези, може да се попържа царщината ,но благо, с уважение към династията, може да се говориза политика ,футбол,философия ,жени и пиене ,но...  НИКОГА ЗА РАБОТА! Щото казват ,че за такъв грях  в гръцка таверна  биели...Кога влезе детенце да дири бащаси му се купува лимонаТа и локум,щата не се знае кой е баща му, а кога влезе хубава и каматна булка се става на крака със свалена капа и звучно се цъка с език...щото са надяват тя да е майка му!Ся туй не е нов кръчмарски кодекс, само припомням  щото удоволствието да е пълно!А и бай Мърквичка добавя ,че в кръчмата е хубаво да се потропва и ръченице...
Що се отнася до пиенето...аз братя, само газ за ламби не съм пил и то щото трудно се намира.... сега  зимата съм се обърнал с целият си анфас  към българското. Следобед с кафето една лула и 100 преславска "Плиска".Поне! Обичам коняк ,български,от Преслав, иПломари обичам ,и Белуга " обичам , ма тя златна стана , не, не съм забравил ,как ша забравя ...и "Джеймисън" ,разбира се. Смочевските вина  на Меди Валей и прочия... Само  да не говорим за мезета ,поне днес,че съм пощелив като бременна булка...

Активен Zmeja

• Just Member
    • Профил
А и бай Мърквичка добавя ,че в кръчмата е хубаво да се потропва и ръченице...

Мъжка ръченица
в мъжка механа.
Где сте вий дечица,
где си ти жена!

Активен Zmeja

• Just Member
    • Профил
Когато идеите на френската революция проникнали в Германия, в един малък германски град забранили всяко политиканстване в кръчмите. Възмутени, гражданите попитали какво собствено да правят тогава в кръчмите. Отговорът бил:
- Ще ядете и ще пиете!
Гражданите отново попитали:
- Та с какво тогава ще се различаваме ние от животните?
- С това, че ще плащате!

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Когато идеите на френската революция проникнали в Германия, в един малък германски град забранили всяко политиканстване в кръчмите. Възмутени, гражданите попитали какво собствено да правят тогава в кръчмите. Отговорът бил:
- Ще ядете и ще пиете!
Гражданите отново попитали:
- Та с какво тогава ще се различаваме ние от животните?
- С това, че ще плащате!
Германци , сър!!! Виж австрийците  са друго нещо,верно събориха си империята ,но... успяха да убедят цял свят ,че Хитлер е германец и ,че Моцарт е австриец!!!

Активен Nor1

• Just Member
    • Профил
Един германо-шотландец с полусловашки и полусловенски деца пък се обявява за фърст америкън  :i_laughing:

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Един германо-шотландец с полусловашки и полусловенски деца пък се обявява за фърст америкън  :i_laughing:
Да,бе! Бледата ми историческа ерудиция ме кара да си мисля ,че туй мелезите много бели правят по света.Че и тоз... стиснат като шотландец и зяйнал  да налапа света като германец... В този ред на мисли  се сещам ,че ние българите никаква файда не видяхме от Дилма Русефф.Президент на такава голяма държава!!!Барем на хубаво кафе да си бехме отзели , а то...нейсе,поне се научихме да пием виетнамско ката бразилско.

• Just Member
    • Профил
Опасявам се, че и от мексиканката няма да намажем нищо даже и да ѝ изнамерим някакви фалшиви мускали с гюлово масло.

Quote (selected)
Sheinbaum’s election is also notable for her Jewish heritage. Her grandparents emigrated to Mexico from Lithuania and Bulgaria. She says she is proud of her ancestry but not religiously affiliated.
Even so, her ascension is remarkable given that Jews comprise less than 1%

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Опасявам се, че и от мексиканката няма да намажем нищо даже и да ѝ изнамерим някакви фалшиви мускали с гюлово масло.
Аслъ!!! То, един ъ-ъ-ъ ...таквоз като няма да прокопса, баш  на Великден ,в черква ,кога попа дава комка тогива ша стане...

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
пием виетнамско
Много си е добро даже ... (от време на време спичам Соло и като изхвирли контрабандата си пийвам) ... а "Нова Бразилия" не е Бразилско ;)

Неактивен пешo

• Just Member
  • Коментари: 2994
    • Профил
Наскоро ми донесоха децата кафе от Виетнам, много нежен вкус и фин аромат.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен otvrat

• Just Member
  • Коментари: 10274
    • Профил

Едно време сервитьорите обяснявха, че "турското кафе е виетнамско".

Активен Zmeja

• Just Member
    • Профил
а нескафето ни е инка.

Активен Zmeja

• Just Member
    • Профил
От дефолиантите требе да е! :)))

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Аз откак разбрах за кафето "копилувак" само него диря. Страшно е.Е,колко да е страшно, виж за скъпо е много скъпо,щото снобарията спирка няма. Ма лековито било ,намествало чакрите,силен , ама мноооого силен  афродизиак.  Един път пих... нищо,кафе като кафе, нямаше фин аромат на авокадо и лек нюанс на зелена мушмула или поне не съм усетил ,но не приличаше и на печени и смлени кози дърдонки от странжанско. Абе всичко е в главата...

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
Абе всичко е в главата
Не е така, кръчмарю ... едно кафе мога да ти го направя поне по 4 начина и всяко ще има леко различен вкус (това ти го казва човек който не може да направи разлика между червено вино за 50 и за 250)

Неактивен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Абе всичко е в главата
Не е така, кръчмарю ... едно кафе мога да ти го направя поне по 4 начина и всяко ще има леко различен вкус (това ти го казва човек който не може да направи разлика между червено вино за 50 и за 250)
Поне при мене е от главата. Аз пия кафе  от много отдавна,още като  пиехме само турско кафе,пил съм и леблебия , и ръж... при подходящи условия нямаше никакво значение какво е,просто  процесът на пиене ,приготвяне  те настройва...като махнем леблебията и ръжта , аз в кафето както и да е приготвено не слагам нищо. Сега пия еспресо ,имам една прилична кафеварка ,която от нашенскате лаваца ми вади прилично кафе, а може да не съм чак толково  претенциозен ,знам ли , но ми е приятно сутрин да си пусна машинката, както ми е приятно да си пълня лулата... никакви капучино,лате ,кардамони  и незнамк`воси...всъщност съм дрът, приятелю, натам отиват нещата , но не се оплаквам.Старостта е привилегия,която не всички имат!

• Just Member
    • Профил
И аз се ашладисах преди години с една Гаджа, та си захвърлих турското кафе. Нещо напоследък Лавацата ми киселее, нищо, че я правя шербетлия. Минах на Сегафредо, отначало шес без десет, после пак почна да киселее. Верно сичко е у главата. Явно е дошло време да се връщам на турското. Това с кардамона е голема гадост, обаче. Излъгах се, нали съм си любопитко, и грабнах едно от сирийците - отворих го и кат ме блъсна една миризма на поликлиника, свет ми се зави. Още си стои, чудя се какво да го правя, начи.

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
ПО-ПО-НАЙ важното при кафето не е до кога е "Best of" ... а кога е изпечено. За жалост само малките пекарни дават тази информация.

Неактивен Butch

• Just Member
  • Коментари: 4692
  • Victoria Nuland "Fuck the EU"
    • Профил
ПО-ПО-НАЙ важното при кафето не е до кога е "Best of" ... а кога е изпечено. За жалост само малките пекарни дават тази информация.

coffee scene

https://www.youtube.com/watch?v=idV4GQRflHM
« Последна редакция: Февруари 09, 2025, 01:00:27 от Butch »
Нямам никакъв бизнес да пиша тук!

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
  • Коментари: 1817
    • Профил

---

От години пия по едно кафе след обяда, не на гладно,  защото полуразпада на кофеина бил 8 часа. Свикнал съм с едно виенско мляно, вакуумирано и евтино Alvarado Cafe do Mocca - робуста кафе. Не ме кефят разните "парфюмирани" и широко рекламирани. Не знам дали е виетнамско, за което знам, че е най-вече робуста. По време на соца, в началото когато се появи, пих на гладно една сутрин едно кафе за освестване и малко след това ми се "разлупа" сърцето! После му свикнах и ме кефеше. Спомням си 70-те години на бюфета на ЦК и МВР имаше само виетнамското кафе, зърната му бяха тъмно кафяви, сравнително едри и мазни на вид, но беше яко.
Преди години в София една комшийка (сега вече професорка грантаджийка, ама все още тайно гласува за БСП) ме черпи и ми даде малко зърна, някакво виетнамско кафе, било много скъпо. Вярно нищо особено не ми се стори на вкус, но много добре се чувстваш след него. Било много скъпо, защото зърната му се извличали от изпражненията на някаква виетнамска златка (дива котка), която ги поглъщала и минавали през стомашния й тракт! Какви ли не чудесии има по света.
Аз пък сутрин си пия на гладно зелен жасминов чай, късо запарен с малко лимонов сок и без подсладител. За подсладител ползвам само мед (био), който го купувам от бг познати пчелари и влача в Беч и никаква бяла захар, щото ведно със солта били „бял смърт“.

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
щото ведно със солта били „бял смърт“
Наскоро (покрай Мама) си поговорих с един физиотерапевт ... та той ми обясни, как не количеството сол е вредно, а нарушеното съотношение натрий / калий.
Силата учи, че всичко е полезно когато е с мярка ... за ферментите има друга мярка ;)

Активен Nor1

• Just Member
    • Профил
Високото кръвно те прави гневен. Гневът ти дава сила. Със силата постигаш победа и власт. Така счупваш оковите си и ставаш свободен.
 :cool-1084:

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
Високото кръвно те прави гневен. Гневът ти дава сила. Със силата постигаш победа и власт. Така счупваш оковите си и ставаш свободен.
Така си е ... високото кръвно води към Тъмната страна на Силата

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
Високото кръвно те прави гневен. Гневът ти дава сила и увеличава тестостерона :0005:.
Със силата постигаш победа и власт. Така счупваш оковите си и ставаш свободен.

:smokin: