какво за Бога, четяхте на руски Фирмин , ела да кажеш, моля!
Всичко. Най-кратко казано. Не се сещам за нещо, което да не сме чели на руски. Освен всички предимства на руската преводна литература, които колегите вече споменаха, тя бе и най-бързата. Аз не знам друга преводна литература, която да имаше в онези времена толкова кратък срок между изданието на оригинала и изданието на превода. Безценни американски заглавия ги получавахме на руски, на смешни цени - спомена се вече. За американската история, култура и наука четяхме на руски. Просто руснаците бяха и са едни от най-четящите нации. Руските туристи излизаха от руската книжарница с по двадесетина тома, не по-малко. А като се появяваха, се образуваше опашка. Ако не знаете или не си спомняте, руската книжарница издаваше каталози с предстоящите за доставка заглавия. Месеци по-рано пускахме заявки, на специални картончета бяха. Този номер го научих от баща ми. Той така си набавяше заглавията в неговата (и моята) научна област.
Колкото до вечното дерби Математическата срещу Английската, относително е. Брат ми ги завърши и двете - с отличие. Английската - като "частен" ученик. Има дипломи и от двете. Изкушен съм да кажа, че не знам някой от Английската да е завършил като "частен" ученик Математическата, но няма да е справедливо. Щото бях там, когато отборът по физика на Английската "унизи" публично отбора на Математическата. Сравнени с техните знания и умения, сегашните "отличници" в гимназията и университета са просто един жалък майтап. Толкова са зле, че не знаят колко са зле. Независимо, че и днес има силни отбори и децата добре ни представят по международните олимпиади. Брат ми завърши университета в САЩ, който е на първо място в света в специалността му. Има докторска степен от него. Думите му бяха, че с подготовката си от България, нашата гимназия, "минава като пирон през масло" през американската програма. (А американците се шегуваха с него, че английският му е прекалено "бритиш".) И това е резултат на легендарната руска школа, която пък е проекция на германската - свръхматематизирано обучение. В девети клас учехме по университетските учебници. Руски, основно.
От руските учебници се учеше по-лесно. Руският учебник, да речем, по биология, беше два пъти по-обемен от българския, при което бе два пъти по-лек. И в пряк, и в преносен смисъл. Руснаците използваха лека и евтина хартия. Нашите идиоти, както и сега, тежка, напоследък оловна. Руснаците представяха материала методически по-добре - с богат допълнителен материал над ясно и подробно обяснения основен. Нашите идиоти използваха цветни снимки с нанесени върху тях означения, които, заради калпавия печат, бяха неясни и нечетими, а често и погрешни. Руснаците използваха рисунки - ясна графика, ясни означения. Учиш бързо и лесно, визуалната памет на пълни обороти. Училият по руския учебник беше с непреодолимо преимущество пред този, учил по българския. При изпитване излага ясно материала, онагледява с ясни схеми и чертежи и допълва с информация, която в българския учебник я няма, демонстрирайки интерес и усвояване на допълнителен материал. По биология друга оценка освен 6 в гимназията нямах. А това въобще не ми беше профилиращия предмет и интересът ми беше твърде ограничен. Но руския учебник няма кой да го бие. Даваше ми в добавка, чрез допълнителния материал, идеи за междупредметна връзка с основния ми предмет и с това "довършвах" учителката ми по биология. А тя беше една от най-добрите в града.
Колкото до това дали се ходеше или не на църква по празниците, както тук някой се прави на остроумен и ехидничи, то е щото не е бил в Поморие през 70-80-те години на Богоявление. Църквата не можеше да побере миряните. На плажа - целият град. После попът минава къща по къща да ръси за здраве с кръста. Ела ги спри гърците да отидат на църквата си на празник, да видим как става. Последният път запалиха и изгоря градът, за да ги спрат. Прочее, умните партийци, "където народът - там и ние", разбраха, че ако искаш да си градски първенец, то по-добре да си до попа, не срещу него. Е, то си зависи и от попа. На "другото място" имаше форумци, дето знаят за кой поп става дума. Така партийното ръководство си беше, където и си трябва - на плажа, с всички други.
И последно. Не си измислям и не си добавям спомени. Ама никак. И се чудя тези, дето го твърдят, дали по това време са били там. Може би - прави под масата, обаче.