Мен само не ми става ясно защо трябва да берат ягоди в Великобритания, а не в България?
Когато отговарям, обичам да се позовавам на конкретни примери, макар и запазвайки някаква дискретност.
Знам, например, защо трябва да се берат ягоди в Португалия, а не да си лаборант в България - за да си изучиш двете дъщери, свестни момичета, в България.
Знам, например, защо трябва да си фризьор във Великобритания, а не икономист в България - за да можеш да пътуваш по два пъти годишно по целия свят, на почивка.
Знам, например, защо да монтираш кухненски шкафове във Великобритания, а не да си дърводелец в България - щото с пет дни работа в месеца си плащаш сметките и си издържаш семейството, а каквото свършиш отгоре, ако имаш поръчки, можеш да пестиш и да помагаш на децата си.
Знам, например, защо да работиш на автомивка във Великобритания, а не в България - защото не си кирлив мангал, а млад, добре облечен и спретнат мъж с БМВ и можеш да си построиш къща в махалата, заедно със семейството си, с което работиш там.
Знам, например, защо да си студент по право във Великобритания - защото по Еразмус ще учиш по обмен година в най-добрия европейски университет по Европейско право, а като се върнеш и си завършиш ученето, комисия от три КюСи-та (QC) ще ти даде една от най-престижните стипендии по право във Великобритания, ще влезеш в Линкълс Ин и ще завършиш обучението за баристър и магистър по право, докато тук министър Калфин (и други преди и след него) само ще се лигави и ще ти обещава как щели да ти признаят дипломите от Великобритания. Тук идва и причината да си пишеш доктората пак в един от най-старите и престижни университети в Германия - там дори и не поставят въпроса, че си британски възпитаник. Нищо, че и те са по континенталното, а не по англосаксонското право. Ще публикуваш статии, ще членуваш в научни общества. С възнаграждение равно на две трети от минималното ще можеш да си плащаш наема на едностаен апартамент, курсовете по език, да се издържаш и да си пътуваш до България по два-три пъти в годината. Да си плащаш и студентския кредит в Обединеното кралство, че и да ти остава.
Те такива едни. А това далеч не е целият списък. Сигурно в него са няколко стотин хиляди позиции с няколко стотин хиляди причини. Дано ти стигат, да не се питаш чак толкова.