Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 22, 2024, 01:28:08

Автор Тема: Край казана, или за културата на правене и пиене  (Прочетена 125473 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3482
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #540 -: Септември 11, 2021, 13:43:54 »
„Шуменско авторско пиво „трите хмела””, за което бих казала: „Not bad, not bad at all”!

Бира с царевица не пия  :t1815:

Неактивен Алиса

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5572
  • Алиса в страната на кривите огледала
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #541 -: Септември 11, 2021, 13:47:35 »
И откъде хмел?
Отдавна хмеловите плантации ги унищожиха.
Правят бира с изкуствен заместител.
Химия.
Бира не съм пила от като геманци, белгийци, и нам си кви изкупиха бирените фабрики.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #542 -: Септември 28, 2021, 12:14:54 »
Уикеннда гостувахме в Долината.
С тъста ходихме да вари ракия и противно на традицията ракията да е гроздова, тоя път вари сливова и смокинова.
Сливовата е лопедевега, сложих й шепа сушени сливи да се пооцвети.
На смокиновата, която още не сме опитвали, не знам какво да сложа освен сушени смокини, ако намеря, или пък нещо друго, което ме посъветвате.
От съботния пазар си купихме убийствени турски банички със сирене, които се пържат, два лева пакета, вътре са над двайсет.
Купихме си по 10 кинта килото и турски кашкавал "на конци", маани-бегай, егати вкусотията...

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2972
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #543 -: Септември 28, 2021, 13:40:16 »
Завиждам за кашкавала  :t1815:
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #544 -: Септември 28, 2021, 13:48:51 »
Завиждам за кашкавала 
За завист си е! А у нас, щото сме умни и красиви, вече доят палми, не доят крави!

Дано измрат всички либерали и глобалисти!!!
Избрах! Но, народът не го интересува!

Активен Bacho Кольо

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4475
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #545 -: Септември 28, 2021, 13:55:09 »

На смокиновата, която още не сме опитвали, не знам какво да сложа освен сушени смокини, ако намеря, или пък нещо друго, което ме посъветвате.
Ако питаш мен - нищо. Може черничеви пръчки за цвят или дъбов чипс. Има го по магазините. Но с него не  прекалявай. Сложи два пъти по-малко от дозата, предписана на етикета. Даже три пъти по-малко.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #546 -: Септември 28, 2021, 15:24:56 »
Завиждам за кашкавала  :t1815:
Недей, преходен е... :t23145:

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #547 -: Септември 28, 2021, 15:27:36 »
Ако питаш мен - нищо. Може черничеви пръчки за цвят или дъбов чипс. Има го по магазините. Но с него не  прекалявай. Сложи два пъти по-малко от дозата, предписана на етикета. Даже три пъти по-малко.
А, намерих сушени смокини и сложих няколко на 5л продукт.
Черница сложих на една стара и мека бяла гроздова, не че и така не е хубава, но я обичам тъмничка, има некъф амбиант така...

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #548 -: Октомври 12, 2021, 20:37:32 »
Quote (selected)
или дъбов чипс. Има го по магазините. Но с него не  прекалявай. Сложи два пъти по-малко от дозата, предписана на етикета. Даже три пъти по-малко.
Чипса бива леко, средно и силно изпечен.Но и за трите вида е по добре да се пусне във вряла вода да се извари за 4-5 мин.
Иначе пуска много цвят, а за омекотяване е по добре да е повече - цвета се нормализира чрез изваряването.
Чипса - от френски дъб, има и американски и канадски, но френския си е класика.
Черничеви клечки от сърцевина на черница също вършат работа - трябва да се изпекат във фурната на печка на 180 градуса за десетина - петнадесет минути. Оцветяват и омекотяват, но чипса от френския дъб придава допълнително и леко карамелев вкус и аромат.
Съъъвсем леко, едва се усеща.
Класика за омекотяване и оцветяване на ракия си е дъбово буре. 20 литрово струва стотина лева, цена си е, но поставено на добро място в кухнята и с канелката си е освен източник на блага ракия и нещо, което придава топлина и живот - уют с една дума.
Пълни се 80% и за препоръчване с препечената ракия без разреждане, но пък си пие маамуй буре!
Особено ако е ново. Затова се предпочита "изтощено" буренце - на 3-4 години. Когато е ново, ракията в него става за два месеца неприлично тъмна - като ром. И за това трябва да се внимава.
Абе мъки!
 :bigok:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #549 -: Октомври 12, 2021, 20:42:10 »
Иначе пуска много цвят,

Не, не пуска много цвят, Дъбовия. Освен ако не го държиш две години. Но не съм стигал до там. Маха ми е две месеца. Година и нещо съм държал ракия в дъбово буре и не потъмня кой знае колко. Но чипса е добро решение ако нямаш буре.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #550 -: Октомври 12, 2021, 20:43:46 »
но пък си пие маамуй буре!

Сяко буре пие. А ако не е на студено - пие яко.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #551 -: Октомври 19, 2021, 11:16:08 »
Като пие, тегли му брадвата и толкоз.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3482
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #552 -: Октомври 19, 2021, 11:19:18 »
Когато е ново, ракията в него става за два месеца неприлично тъмна - като ром. И за това трябва да се внимава.
Аз пия предимно тъмен ром. Карибски. Такава ракия бих опитал с удоволствие =)

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #553 -: Октомври 19, 2021, 11:36:14 »
Ромът (питието) си е по-добър. Ракията иска майсторска салата.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #554 -: Октомври 19, 2021, 11:40:28 »
огато е ново, ракията в него става за два месеца неприлично тъмна - като ром. И за това трябва да се внимава.

Не съм съгласен, дърто. Дъбовите бурета една-две години се "огризват". Тогава ракията е по-светла. Колкото е по-старо, толкова повече цвят дава. Дъбът ще я направи на ром след много години. И защо да не е тъмна? Все пак е бренди. Аз например бела ракия не обичам.
А черницата не става за нищо. Цвят дава, но също и кисело-горчив вкус. Дъбенката си е дъбенка.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #555 -: Октомври 19, 2021, 11:42:53 »
Като пие, тегли му брадвата и толкоз.

Никога! Използвам метода на убеждението. Говоря му. А често го наказвам, като го пълня с вода. Да се напие, макя му!

Неактивен Vançe

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 499
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #556 -: Октомври 25, 2021, 13:58:23 »
  тая година намачках Мерло и Памид...
 Сирата - лозе, изпотъпкаха мангалите в Кап Андреево..
 
 Червен мискет намачках.... саде...

    харесва ми повеке от тежкото Мерло... макар и с Памид.

  ПП Мина ми времето на ракия и сахте турчорски стоки..

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #557 -: Октомври 25, 2021, 14:13:24 »
Мерлото е прехвалено. За мен мискетът е господар. Но се позагуби и цената на сунгурларския скочи. Едно време карловския мискет по ресторантите беше на мода. Врачанският беше за партийни другари. Памидът и гъмзата са вече рядкост, а жалко. Леки, приятни народни вина. На "Бенковска" имаше пивница "Гъмза", пълна редовно.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #558 -: Октомври 25, 2021, 20:17:59 »
Сега ше ти скочат дедо бармовци и пр. седесари.   :lol: Но думата ми е за друго, за "тежкото мерло", колко време държите виното в джибрите, аз го оттачам към края на бурната ферментация, и вината са леки и пивки, това е 7-8-10 ден, под воден клапан, след месец време - откалване - претачане в друг съд и изхвърляне на утайката, след два месеца пак. После бутилирам.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #559 -: Октомври 25, 2021, 20:52:45 »
Многото танин съсипва виното, а когато е в излишък е вреден, той се екстрахира от люспите и чепките (ако не сте ги махнали), по време на ферментацията, сортовете каберне и мерло са  много танинови, с много грешки сам открих, че традиционните ни технологии, които ползваме за нашите стари сортове,  не стават за френските сортове.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #560 -: Октомври 25, 2021, 21:10:43 »
Quote (selected)
Колкото е по-старо, толкова повече цвят дава.
Не, не е така.
Първо, буретата се обгарят - леко, средно или силно отвътре.
След което оцветяват като "неизтощено буре" /така се определят/, леко, средно или силно при използването им в началото.
Неслучайно, производителите на уиски купуват изтощени бъчви, обикновено две години с държано в тях бяло вино.
Колкото бурето е по изтощено, толкова по дълго може да се държи ракията в него. Такива две буренца чак на петата година ми се получиха, а все още имам едно /верно черничево/, което така и не се промени за толкова години и продължава да дава много цвят. Сега - то зависи и от времето на оставяне, но препоръката е да не е под 6 месеца.
Бе то за да не му стане нещо лошо на човек - и три вършат работа, ама нали за класика говорим. Повече от шест си е по добре, но там подобряването /омекването/ на питието влиза в конфликт с оцветяването и "пиенето" на бурето. А цветът на ракията следва да е светлозлатист. Не жълт, не кафяв и бял не е добре, а точно светлозлатист. Като поставиш бутилката /задължително стъкло и то от добро качество!/ под лампа - течността трябва да искри като кехлибарен камък. Особено, когато е спазено и едно от изискванията - прозрачност.
Трудно доловимо качество, но поставете бутилка добро уиски до тази с ракията и най малкият дефект в прозрачността лъсва, а това освен от качеството на ракията зависи и от тази на бурето - липсата на помътняване е нормално изискване за кефа.
Ми ся, не може тежък оловен кристал на чашите и да сипеш неккъф айрян вътре!
Нъл тъй?
За гроздето - аз предпочитам мавруд, но не се колебая да го смешам с мерло или каберне, даже и сира. Не използвам скъпите сортове като мускат - така или иначе ароматът остава трудно след преварката, а и си има ишерети ароматът да се получи, но става с доста усилия и в крайна сметка за гроздовата това не е фатално - гроздовата сама по себе си е мерцедесът на ракиите и винаги си има аромат, който не е необходимо да е напудрен.
Имам запазени бутилки от преди пет-шест години, да, омекват още, особено ако се остави достатъчно въздух, но измененията стават толкова бавно и вкусовите качества с толкова тънка разлика, че сигурно само профидегустатор може да я усети.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #561 -: Октомври 25, 2021, 21:17:35 »
Сега прочетох и Ванче - ми хубуу за мискета, ма зе да поскъпва доста.
п.с. не се впускам да пиша за виното, щото там работата е още по трудна от ракията.

Преди десетина години ми се случи да пътувам из южна Франция с местни приятели.
Почувствах се като производител на пробна серия на велосипед Балкан, попаднал в меката на Ферари.
Тогава и се отказах да си правя вино.
 :bigok:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #562 -: Октомври 25, 2021, 21:34:21 »
Quote (selected)
южна Франция

портокалските вина са по-добри. особено на по-малките, уейт фор ит, кооперативи.

анаскоро с ужаст установих колко неприлично скъпи са българските, од което спечели италянския магазин зад гарата  :bigok:

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #563 -: Октомври 25, 2021, 21:36:02 »
Правех не лошо вино аз. Получаваше се розе да кажем, прозрачно и с добър аромат и вкус. Към бъчвите бях безкомпромисен. Но претакване никога не съм практикувал. Сега се правя на паркостроител. То трудна работа.
........................
Сержант, без да се докачаш, портокалските вина, като кипърските са си жив оцет. Според мен де. Българските били скъпи, не щеш ли. Ти искаш елексир без пари ли?
« Последна редакция: Октомври 25, 2021, 21:41:25 от dabedabe »

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #564 -: Октомври 25, 2021, 21:47:02 »
Българските били скъпи, не щеш ли. Ти искаш елексир без пари ли?

ми за тва качество цени над 10 кинта ми се струват множко, при положение, че портокалските, които си ми харесват, а пък може и да съм им свикнал вече, винаги имат неква промоция, където за €2-3 зимаш наистина добро вино.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #565 -: Октомври 26, 2021, 09:48:15 »
Те го те изискването за отлежаване на "винена ракия" /гроздова ракия/ според наретбата за спиртните напитки.
Quote (selected)
2. отлежала в дъбови бъчви в продължение най-малко на една година или в продължение най-малко на
6 месеца, при условие че дъбовите бъчви са с вместимост, по-малка от 1000 литра
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9200
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #566 -: Ноември 12, 2021, 18:49:45 »
С ректификационна колона не може да се получи естествена ракия - чист спирт - да. Но естествената качествена ракия се получава само на аламбик - а това нещо при големите винпроми го няма.
Прав, световните дестилерии за уиски и коняк, варят само на аламбици, 4-5 преварки, със смесване на различните фракции по фирмена схема, продукт на вековен опит, но се иска много майсторлък, а тука майсторството не се цени, от чорбаджиите.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7910
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #567 -: Декември 10, 2021, 19:17:57 »
приятно съм изненадан от ено портокалско вино:


почти същото е, само на моето шише берлинската награда е от 2020.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #568 -: Декември 14, 2021, 18:31:11 »
Е, ама тва е резерва онци!
Скоро ми донесоха ено Sandeman, тъй и не намерих от коя година е, ама кутията - като шик уиски!
Качество - предпочитам Старосел, от по изисканите им серии. По около 12-13 Евро.
 :bigok:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3482
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #569 -: Декември 22, 2021, 13:09:40 »
Напоследък бях наблегнал на The Famous Grouse, но видях тва чудо и не се стърпях.



Ще го пробвам по-късно. Наздраве!

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #570 -: Декември 22, 2021, 13:15:25 »
но видях тва чудо и не се стърпях.

Щото не си пробвал "Коч".

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3482
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #571 -: Декември 22, 2021, 13:18:07 »
Не съм. Ако е уиски, имам много малък опит с уискитата. Откакто попаднах на "гъската", изобщо не смеех да пробвам друго, щот принципно трудно харесвам уискита. До днес. Ще го видим тва става ли за нещо.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3482
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #572 -: Декември 22, 2021, 17:52:28 »
Сглобих един стол тука, че стоеше от сума ти време в кашон. За награда отворих бутилката.  :crying_with_laughter-3302:

Има фин аромат на плодове, опушени бъчви и... некво гориво, което не мога да определя с точност.   :crying_with_laughter-3302:

На вкус е подобно.  :nuts:

Не бих казал, че е зле, само е малко странно.  :nuts:

AnonimusBG

  • Гост
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #573 -: Декември 22, 2021, 18:01:24 »
Сглобих един стол тука, че стоеше от сума ти време в кашон. За награда отворих бутилката.  :crying_with_laughter-3302:

Има фин аромат на плодове, опушени бъчви и... некво гориво, което не мога да определя с точност.   :crying_with_laughter-3302:

На вкус е подобно.  :nuts:

Не бих казал, че е зле, само е малко странно.  :nuts:

Видях че е производство на Винпром Асеновград. Те още през 80-те произвеждаха уиски "Дива коза". Или "Бяла коза"? Забравил съм, но беше някаква коза.
Ставаше за пиене.
В Пловдив го имаше по всички кръчми.

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #574 -: Декември 23, 2021, 04:55:26 »
Е-е-е-е...У тоя форум се "изискани" пиячи, бре. Навремето се казваше - няма грозни "другарки", просто пиен"ь"ето иде малко. :lol: ... Сега сериозно: не знам как сте лично, ама тук около мен просто няма ценители - а бе има, ама те са много заети и пр. Другите, които не са заети, нищо не отбират от "дегустиране" в "реална обстановка"  ;)

Неактивен Delius

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 207
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #575 -: Декември 23, 2021, 05:15:41 »
"Видях че е производство на Винпром Асеновград. Те още през 80-те произвеждаха уиски "Дива коза". Или "Бяла коза"? Забравил съм, но беше някаква коза."

"Дива коза".

Зевзеците от ма'алата го бяха прекръстили на "Крейзи пръч".

Не е*аваха да вдянат, че требе да е "Уайлд".  :nuts:
Палосич! Палосич!

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #576 -: Декември 23, 2021, 06:58:44 »
"Видях че е производство на Винпром Асеновград. Те още през 80-те произвеждаха уиски "Дива коза". Или "Бяла коза"? Забравил съм, но беше някаква коза."

"Дива коза".

Зевзеците от ма'алата го бяха прекръстили на "Крейзи пръч".

Не е*аваха да вдянат, че требе да е "Уайлд".  :nuts:
Ма май е требало да бъде "Уайлд Хегоут"  :lol:

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #577 -: Декември 23, 2021, 07:33:39 »
Не съм. Ако е уиски, имам много малък опит с уискитата.

Eee, верно ли не го знаеш? Black ram, на Пещера. По известно като "Коч". То е само за алкохолици.

 


Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #578 -: Декември 23, 2021, 11:46:25 »
То е само за алкохолици.
А що, блекиту става за чистене, като съставка на маска за коса и за дезинфекция. Не мирише на нищо друго освен на спирт и върши същата работа.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #579 -: Декември 23, 2021, 21:55:29 »
 :cool-1084:
Спирт 90 градуса е доста по йофтен и не оставя петна.
 :smokin:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Споко

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 650
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #580 -: Януари 01, 2022, 15:34:33 »
Спирт 90 градуса
А другият, 100% къде е? Ясно, че по-добре е без опасни примеси, но къде е ? Преди 1989 сме ползвали /бях наблюдател/ спирт - за правене на вишновка и водка.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #581 -: Януари 02, 2022, 09:45:37 »
Срамота е да отидеш на гости у уважавани хора, без да занесеш бутилка "BLACK RAM". Ние понапреднахме и спазваме етикета. И това е само началото.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #582 -: Януари 02, 2022, 09:59:23 »
А другият, 100% къде е?

За градуси ли говориш или за проценти алкохол? 100 градуса няма, а 100% е към 60 градуса. Зависи от температурата.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 25599
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #583 -: Януари 02, 2022, 10:04:57 »
Quote (selected)
Коя е най-добрата ракия? Да започнем 2022 с разбиране…
https://e-vestnik.bg/35279/koya-e-nay-dobrata-rakia-da-zapochnem-2022-s-razbirane/
Вероятно не ми е читав вкуса , но първите с оценка "6" не са моите, а надолЕ в класацията са включени и ракии чиито единствен плюс е липсата на метил в етиловия разтвор.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #584 -: Януари 02, 2022, 10:22:29 »
Коя е най-добрата ракия?

Най-добрата ракия винаги е твойта. Или поне на братчеда от село. Всички останали са боклук.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #585 -: Януари 02, 2022, 20:33:41 »
Quote (selected)
Никой не изнася „домашна”, не се продава по магазини, защото няма как – днес е една, утре друга, този си прави 100-200 литра, онзи 500, някои правят и по един тон за търговия. Но това не е редовно производство, което да се продава по света като национална напитка.
Цялата статия е изпълнена с "умнотии" на лаик, решил да изкара новогодишна надница.
https://www.meik98wines.com/%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B0-1-%D0%BB-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BB-starosel-rakia_12067

Горното е само пример, а тази от картинката е един от най добрите образци ракия, които някога съм опитвал.
Не е само моя преценка разбира се.
Кортенската - освен последните 2-3 години да са въвели и технологии на аламбик, но не ми се вярва, отдавна ги следя, а и нещо си поизкорениха доста лозя, та не знам!
Перловата -  :crying_with_laughter-3302:, може, може и да има някой друг декар останал, ама то си е повече като коняка - завод няма, а коняк се продава в същите количества.
Особено ме трогна "откритието" на автора, че гроздова се правела дори и от виното на гроздето, не само от джибри и кал и...
Аве ей!
Лаик!
Ти за гроздова ли пишеш, за джиброва ли...!
Ракията ни не се предпочита по света, щото си е вид водка парфюме - затуй!
От ректификационна колона ше изкараш добра ракия "...кога Дунава пресъхне, кога риба проговори..." както се пееше в ена народна песен.
п.с. Ако някой се престърже покрай винарната в Старосел и седне в ресторанта - да опита посочената горе ракия.
Скъпичка е - 50. гр е станала 4.50 лв., но си заслужава!
п.с. ено нещо не мога да натъкмя още ииии къде ли не питам - няма отговор.
Ще бъда благодарен - другото е ясно - КАК натъкмяват плътността да е като за коняка?
И ако някой прави опит за съвет, моля, забравете глицероли и др. такива пунта марии.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #586 -: Януари 02, 2022, 21:08:26 »
 :smokin:
Втори път прочетох статийката - то си е кеф!
Quote (selected)
То или се смила и разбива на каша, или от него първо се прави вино, а после се дестилира на ракия.
Говори за това, което си е гроздова ракия!
Иска ми се да питам разбирача как ги раздели тия работи?
Ми гроздовата се прави от вино! И само от вино. Виното, което се източва от пращината. Твай!
Друго няма.
Лаиците на селУ, които са 95% постъпват така - източват виното и си го правят на вино, а от джибрите и калта правят...джиброва, на която и викат гроздова!
Що?
Ми проста сметка - от 5 кг. грозде се получава 1 л. гроздова на 42-30 и за колкото и да я продаде, не му излиза сметката, щото никой не вярва, че като даде 8 лева за такава купена от бай Вълчо ракия, тя ще е гроздова, а не джиброва. 
А от същото количество грозде се прави около 3 литра вино и излизат още 2 кг. джибри. И трите литра вино, бай Вълчо може да ги продаде за 9 лева и да си изкара парите за гроздето, а му остават и 2 кг. джибри.
Сега внимание - от тях излизат около 0.4 л. джиброва, а като сложи бай Вълчо вода и захар и изкарва още десетина лева отгоре, щото я продава уж за гроздова и така връзва сметката.
Дори и тази джиброва на бай Вълчо е добра, а нещастието и на Вълчо и на купувачите е, че Вълчо не знае как да си направи от остатъка по добра джибровата.
Ако не вярвате - питайте някой бай Вълчо като си купувате такава ракия - "...абе, а винасата използваш ли я за нещо?"
Гарантирам в повече от 95% опулване и заекване, или най много мълчание в поза пикаеща крава.
И т.н.
Но предпочитам работата на бай Вълчо, пред съветите на напудрен теоретик.
Наздраве!
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #587 -: Януари 02, 2022, 21:36:47 »
Перловата

Така наречената "перлова" е есенция. Едно време първата в България. Затова Сливенската перла се харчеше. Перла няма мин. от 60 години. Перлата е най-нерентабилното грозге. Ситнеж. Нищо не пуска.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #588 -: Януари 03, 2022, 09:35:53 »
И мускатовата е есенция.
Мнооого, много трудно, с доста работа, майсторлък, фатки и собствено казанче /аламбик/ се постига естествения аромат да се запази, след задължителната /почти винаги/ преварка /препичане/ на ракията.
Същото за кайсиевата и дюлевата - все силно ароматни плодове. Отказах се от кришова, щото крушата има слаб аромат и кво ли не опитвах - нищо не остава.
Та дори и силно ароматните кайсия и дюля е трудно да докараш с естествен аромат, за по слабия аромат на муската да не говорим.
Става разбира се, но цената излиза такава, че ще стане непродаваема - е, кой тогава ще я прави, освен ако не я прави за себе си само, да има с какво да я прави, да знае как да я прави и да има време и хъс, да харчи труд за да я направи.
Пресметни, колко хора ще отговарят на горните условия?
1%?
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #589 -: Януари 03, 2022, 09:55:07 »
И мускатовата е есенция.

Всичката купешка ракия е есенциална. Но винаги съм се чудил защо никой не слага на домашната.
Искаш да кажеш, че есенцията е скъпа? Изобщо не е.

Активен Bacho Кольо

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4475
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #590 -: Януари 03, 2022, 09:55:23 »

Мнооого, много трудно, с доста работа, майсторлък, фатки и собствено казанче /аламбик/ се постига естествения аромат да се запази, след задължителната /почти винаги/ преварка /препичане/ на ракията.
Същото за кайсиевата и дюлевата - все силно ароматни плодове.

Преди 3 - 4 мес. се запознах с интересен човек, с обща култура и разностранни интереси. Оказа се, че е ... бивша барета и в момента охранява важни особи.
Един от интересите му  - собствени вина, ракии и коняци. Даде ми да пийна една мускатова - истински елексир. Купил си френски казан, последно поколение, за малки количества, не много скъп. Та и аз се изненадах от мускатовия аромат. Не слагал никакви есенции, но муската го смесвал с някакъв десертен сорт бяло грозде, забравих какво точно. И най-интересното - той не пие  вино, нито ракия, нито коняк. Черпи роднини и приятели.

Активен Bacho Кольо

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4475
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #591 -: Януари 03, 2022, 09:57:24 »

Всичката купешка ракия е есенциална. Но винаги съм се чудил защо никой не слага на домашната.
Искаш да кажеш, че есенцията е скъпа? Изобщо не е.
Слагат. Все по-често. Един приятел редовно бастисва гроздовата си с розова есенция.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #592 -: Януари 03, 2022, 10:11:08 »
Quote (selected)
редовно бастисва гроздовата си с розова есенция.
:nuts:
Има ги всякакви!
Опитвал съм и този нъмбър - имам едни жълти рози, страхотен, страхотен! аромат. И се чудех може ли нещо да се вкара в ракията от този аромат. Не съм чак толкова хахо, да опитам да блъскам в пращината рози, или да пълня казанчето при преварката с такива, но опитах и направих настойка - една, две, три чишита, различни начини...нещо не става, след като смесвах после в малки количества ракия с тази настойка - не, нищо читаво не се получаваше.
Може би трябваше да упорствам и да уцеля ваксата, но се отказах. Просто великолепния аромат на тези жълти рози стоеше точно като свински муде в аптека при микса с ракия.
А муската се смесва и с други сортове, щото е скъп и само с него излиза дебело. Тази година го продаваха за 2.50 на едро за вино/ракия.
Освен това, в крайна сметка нъмбъра е да се получи един съъъвсем нежен аромат, едва доловим и то след отпиване, а за целта стига да има и към 30% отонел смесен с друг вид грозде - нататък вече си трябва работата и майсторлъка за да се запази нещо от аромата.
Ако отвориш бутилката и те лъхне на мускат - ясна е работата. За това говори оня лаик в статията на Отврат.
Също с дюлите. Също с кайсиевата.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3482
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #593 -: Януари 12, 2022, 23:53:34 »
Наздраве!




Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #594 -: Януари 13, 2022, 08:23:23 »
Тази я биваше, даже съм си запазил бутилката и я пълня с отбрана сливовица, когато ми се получи. Сетне 2-3 години отпивам по глътка зимно време като ми се прииска нещо от сорта "и аз съм човек".
Сливовицата, добрата сливовица, по нищо не отстъпва на гроздовата. Особено зимно време, със зимно мезе - туршия, лютеница, зеле с червен пипер и тъъъънко нарязана варена в зелева чорба сланинка, напудрена с иут червен пипер, ситно нарязан праз и шпикована с чесън - престояла във фризера поне ден...ммм...наздраве!
Само че да ви кажа, може и да съм споделял, най добре ми се е получавала при 60% стенлей или троянска слива, към 20 процента от онези големите, жълти джанки и ако успея да събера 20% "нансийска мирабела" - една много рядка за БГ слива - едра колкото средна маслина, жълта с малки червени петънца, ароматна като мед и сладка.
Като няма, я заменям с една друга - едра зелена ренглода и пак става добре, но с мирабелата ароматът е друг.
Както и да е, зимно време - плътна сливовица, около 42-30 най добре!
Пак наздраве!
п.с. иии- с малки шотчета! ("врагът" ги брои по трудно).
 :tongue_:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3482
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #595 -: Януари 21, 2022, 16:18:11 »
Няма да пращам снимки, само ще споделя една *ммм* комбинация  :tongue_:

Сурова луканка на скара, туршия от кисел чесън и джанки, вкусен чешки Ležák. Снегът нека си вали, не ми пречи...

Наздраве! :t0328:

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #596 -: Януари 22, 2022, 12:25:23 »
Quote (selected)
туршия от кисел чесън и джанки,
А!
За пръв път чувам!
Би ли раздул - интересно ми е, тва с киселия чесън жената го прави в разни туршийки, но за джанки???
Моля!
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #597 -: Януари 22, 2022, 13:24:00 »
Това е чудесна туршия. Имам едно подарено бидонче от маслини 10 л. Чудесна е. Вчера, като прочетох, отидох до килера. Бях я позабравил. Джанките трябва да са малко преди узряване, най-често от жълтите.

AnonimusBG

  • Гост
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #598 -: Януари 22, 2022, 19:40:23 »
Аз пък импровизирах щото ме мързи.
Изпеках няколко чушки на грил-тигана.
Нарязах шарена сланинка.
Нарязах и чушките.
Малко лют пипер.
Няколко капки зехтин. Екстра Върджин.
Всичкото го смесих и изкарах последната домашна ракия.
Слава Богу след една седмица е следващата доставка.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #599 -: Януари 22, 2022, 20:08:16 »
Тертиплии сме ний. И винаги имаме настроение, щото без ресурси не оставаме. В туй болно време човек трябва да взема мерки. И да е настойчив.