На фона не на дребнави заяждания, снощи ми присветна как начина, маниера, преминаване към директно държавно мародерстване и бандитизъм, вече са се просмукали и в Спорта?!
Гледах с едно око и половина снощният мач на световното по футбол - срещата Германия с Парагвай. Какво видяхме? От една страна, макар и с не типично немски играчи, игра в значителна степен по правилата, желание за мач, а не ритане и блъскане с единствена цел да се накъса играта чрез десетки конфликтни епизоди. Където откровеното ритане, задържане с ръце, блъскане, симулации, нескрита реферска незаинтересованост и дори към краят преди дузпите - сякаш копираха произвола, отбелязаха и подчертаха духът на "Новите времена в междудържавните отношения и поведение"! Пренесени в една популярна игра.
Разбира се сащисаната безцеремонност и видима жажда за кръв и тази на приятели и слуги в обкръжението, не бе 1 към 1 видно снощи. Но по-важното е, че същината, безцеремонното преследване на цели на всяка цена, без някакви си там утвърдени указания, препоръки, морал, етика - ако щете - приети обичайности (дори и фалшиви отчасти), съвсем ясно се откроиха в това по-малко спортно издание на сриването на установените правила, закони и традиции в Международните и световни дела!
Дано само да ми се привиждат разни призраци и несъществуващи духове. Ако погледнем извън спорта, виждам как "Новият дух" на съвремието се е вече добре очертал. Но радостното в личен план е, че финала на жизнената ми отсечка е някъде в близкият хоризонт. Дано да е така...