след месец познат амуджа ще коли телета - обещал ми е контрафилетата.В аванс- телешко със сини сливи.Малко модифицирана бабина.
Месото -на жулиени, ще го карам за двама или един гладен- 400-500 грама.Почистено от ципи и сухожилия, начукано предварително-после режеш.Половин пакетче мало, добро масло, загряваш на умерен огън в дълбока тенджера с дебело дъно и плътно прилягащ поглупай. докато спре да се пени, но внимаваш да не запуши-пускаш жулиените и слагаш капака- разтръскваш като друсан кебап под поглупак десетина минути.Не любопитстваш и не надникваш-доверяваш се на опита и шестото си чувство.Трябва просто да се запечатат -идеален е момента преди да почнат да руменеят по ръбовете.Вадиш месото с решетъчна лъжица и прибавяш половин връзка моркови, малка глава лук и четвърт глава целина(за мярка се взема детска ръчичка стиснала портокал) настъргани на ренде и пак под капак друсаш като кебап цигара време да поомекнат.Дърпаш капака, слагаш лъжица млян червен пипер.Една от малкото рецепти със сладък, не лют.Става и няколко печени червени капии, обелени и изчистени вместо червения пипер.Прибавяш чаша бульон и пасираш директно с пасатора в тенджерата, лъжица сол, връщаш месото , доливаш бульон едва да покриеи прибавяш двойна шепа сушени сини сливи без костилките.Парченце дюля -по желание или друг ошаф.Изчакваш да кипне , прибавяш на върха на ножа канела, два пъти по толова див кимион или какъвто имаш. похлюпваш и ако си на метален котлон-изключваш и оставяш за половин час под капак да поема. ако си на газов- намаляваш пламъка до "треперливост" - аха-аха да угасне .С керамичните- намаляваш на едно или две-също половин час
Бял хляб и гъмза, каберне или квот червено предпочиташ вървят с добра компания или ако си много гладен- и сам може да се справиш.Бирата също не е грешка.Но и без тях става.
Да предупредя- месото не се къса "на конци" искат се зъби и вкус ако не към алангле, то поне към "мидъл"