Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 21, 2024, 21:48:19

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 209416 пъти)

0 Потребители и 17 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1200 -: Ноември 27, 2021, 18:40:42 »
Щом е така, да помоля Джиджи отново да напише рецептата.
Присъединявам се.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1201 -: Ноември 27, 2021, 18:42:42 »
Много приятна, но и много коварна, не се спира лесно.
За свой срам, като млад меринджей веднъж се наковах с Шварцер катер.  :t1816:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1202 -: Ноември 27, 2021, 18:45:29 »
Ликьор...само яйчен, но за последно като ученик.

Збаба ми си отиде и рецептата заяйчния ликьор.

Неактивен фелдкурат Ото Катц

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1767
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1203 -: Ноември 27, 2021, 19:37:04 »
А, перно харесвам също, пускат в Лидл във френската седмица, много приятна напитчица. :bigok:
мдааа, Перно (и Рикар), чудесна френска анасонова напитка, различават се по градусите. Предлагат се не само в Лидъл, но и в някои специалзирани магазини.
 
Разбирачите все още спорят дали франсетата са гепили рецептата от турците или обратното, без значение. Чакам Кайзера и Бепе компетентно да ни обяснят.

По времето, когато имаше "Пикадили" се предлагаше и отровнозеления абсент (много висок градус, затова дълго време забранен), това е друга бира, пие се табиетлийски, с чаена лъжичка, бучка захар и други глезотии...
“Когато думите изгубят значението си, хората губят свободата си.” Конфуций

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1204 -: Ноември 27, 2021, 20:08:42 »
арак. навремето имах работа с руснаци, в лихие. скапаняците пиеха залпово. винаги се стигаше до темата "какво пият българите"  вадех старозагорска мастика. 57 волу е. след един мах и руската делегация беше в краката ми.Жалки аматьори. Два часа сън, едно шкембе, парче сланина , ментова паста , слагаш вратовръзката и чиста риза и в един следобед посрещам следващите.Анисовая водка е обща за средиземноморието. съвет- не си купувайте йени рамъ със зелена капачка-това си е промишлен спирт с анетол-като карнобатската  Черната капачка е тройна дестилация на грозде с анасонови билки. често е по-добра от тцантали или плумари. Ако ви падне номенклаура от ливан-това е истината.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1205 -: Ноември 27, 2021, 20:55:42 »
Новата ракъ съм я пил в Стамбул, в реномиран според домакините ни ресторант, и след като още помня какво ядохме и какъв беше сървисът, наистина си е бил реномиран.
В Гърция пих и домашно ципуро, подарък от един пичага грък, и купешко, и секво узаки, но към днешна дата най ми се услажда  Ouzo Mini, което вече си станА манифактура, но е все така добро.
Мой приятел преди години ми подари една хулиганка 200 мл, и ми я даде все едно кюлче злато ми подари, а човекът си е ларж, а не некъф дзифтар парвеню.
Така че да, минито засега е нумеро уно, или както там е на гръцки...

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1206 -: Ноември 27, 2021, 21:03:45 »
Анисовая водка е обща за средиземноморието.
------------------------------------
Тва има ли общо с понтийските гърци?

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1207 -: Ноември 27, 2021, 21:04:12 »
нещо леко и простичко за вечера-филе от бяла риба на фурна....не става дума за сулка, става и с лаврак,, бял амур, жек, капитан, вече забравеният кликач или мерлуза. оригинала е доста сложен и иска много судове, но това е в стил дзен-минимализъм. Вземате права форма за кекс(дулбок паралепипед, не кръглите с "дупка") слагате едното филе с кожата надолу, редите тунки слайтове домат, лук суван или червен, или къфто намерите-става идеално с праз, натрошен дафинов лист, дтугото филе наобратно(ребрата към опашката,) лимон на слайдове да го покрие, парченца масло, по желание шепа скилидки чесън, малко мащерка, настъргвате кашкавал, , пармезан или сулугуни и толкова стар бял хляб отгоре така че плътно да го покрие.мятате в нагорещена фурна дикато отгоре се получи карамелена кора. с орехов сос(да не обяснява основен студен сос с чесън) и някакво вино си е....значи-виното трябва да е добро за да няма цепоглав сутринта и да е пивко..юмако си мислите че с тия съставки сомелиер може да различи Сира от Совиньон блан ,начи сте шибан с сн гооб

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1208 -: Ноември 27, 2021, 21:06:39 »
 Ирландско. Джемисън. Бушмилс, черен етикет, но не е задължително. Т-дю - ако ще си правите ирландско кафе, иначе - благодаря, мъ не.
Нашо - родното, Поморийска мускатова. Бира не кусвам. Вино червено. По-плътните, по-добре.  :thup:

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1209 -: Ноември 27, 2021, 21:07:05 »
педерастията може да е запазена марка на понтийците-халал да им е, но дестилацията е приносът на арабите , барабар с алгебрата, към цивилизацията

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1210 -: Ноември 27, 2021, 21:11:35 »
педерастията може да е запазена марка на понтийците-халал да им е, но дестилацията е приносът на арабите , барабар с алгебрата, към цивилизацията
Това пък какво беше?!  С кое основание записа тази „запазена марка” на наша сметка?  :125:

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1211 -: Ноември 27, 2021, 21:11:58 »
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/126066/the-glenlee-blended-scotch-whisky

уиски за пиячи, не ,а дегустатори. Не мога да ск позволя за разливам шампанско на фона на Сузана в Муршавел, а да се жабуткам с тройунция в чашата е обидно

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1212 -: Ноември 27, 2021, 21:13:44 »
забравих понтиеца. Дръж си тигана на задника

Неактивен Manrico

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 589
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1213 -: Ноември 27, 2021, 21:44:27 »
Това пък какво беше?!  С кое основание записа тази „запазена марка” на наша сметка?  :125:
Вероятно се асоциират понтийци с гърци и се намеква за ноторния исторически факт - откритието, че сексът може да служи не само за прокреация, а и за удоволствие, е цивилизационен принос на гърците. А след тях римляните са открили, че сексът за удоволствие може да е и между мъж и жена.

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1214 -: Ноември 27, 2021, 21:50:08 »
толкова много ноти да кажеш Манрико, че Фирмин  е педераст. се

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1215 -: Ноември 27, 2021, 21:59:51 »
Кайзер, вариантите са поне два - или когато пиеш, да си замеваш подходящо, или, ако не знаеш да пиеш, то да не влизаш във форума подпийнал, че това да си остане в тайна.

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1216 -: Ноември 27, 2021, 22:12:47 »
Говорите за мастики, та да питам. Кайзера споменава май заарската, която по мои спомени беше 55 градуса за разлика от обикновената, 47. Разликата във вкуса обаче беше феноменална! Заарската просто беше друга напитка. И не се намираше лесно. Преди време я преоткрих, нали вече има всичко. Учуди ме, че беше 47 градуса и вкусът ѝ естествено развален. Специално се обадих да питам производителя, но оттам ми обясниха, че по някакъв нов стандарт "мастиките" вече всички са по 47. Какво ѝ е заарското тогава? Впрочем разговорът тръгна от една рекламация, която направих в представителството на "Пещера" в София. С голям мерак купих новото им производство "Мастика златна", с 1 лев по-скъпа. С отвращение обаче установих, че тя сладни. Не изтраях и поисках среща. Занесох им бутилката и им предложих да си я пият сами. Дилърът ми каза, че разнообразявали продукцията и затова я предлагали. Демек, на вкус и цвет... В крайна сметка ме омилостиви с един литър обикновена мастика, но повече от тази фирма не купувам. Уви, щом и на мастиката посегнаха, нищо добро вече не може да се очаква!

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1217 -: Ноември 27, 2021, 22:30:35 »
просто беше  нискокачествен по погроздов(или отпадъчен-от ябълки)дестилат(патоки) с добавен анасон и равнец при преварка. не картофен спирт плюс тежка химия....

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1218 -: Ноември 27, 2021, 23:11:26 »
В Ардино при соца съм виждал на рафта в бараката-ресторантче мастика 1 литър бутилка с парцали при нормална температура, лятото май беше. Сега и в хладилника не прави парцали.

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1219 -: Ноември 27, 2021, 23:21:03 »
това-с парцалите, е пълн простотия  Арак и производни се пият с капиа вода да се белне. Другото е закуска за шампиони.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1220 -: Ноември 27, 2021, 23:26:59 »
Зависело от качеството на анасоновото масло.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1221 -: Ноември 28, 2021, 00:04:13 »
Сега и в хладилника не прави парцали.

Aй са, капризи! Да не искаш като водка "Аляска" да замръзва цялата в камерата?

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1222 -: Ноември 30, 2021, 20:30:47 »
Любимый напиток владельца
М16 - Коньяк
АК47 - Водка
Трехлинейка - Тормозная жидкость, слитая по замерзшему лому

всъщност оригиналната мастика-арак-перно е двоен дестилат на джиброва или винена в ъв втория се слагат треви  и анетола не е масло-химия за девети клас

Активен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1395
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1223 -: Декември 01, 2021, 05:15:03 »

Трехлинейка - Тормозная жидкость, слитая по замерзшему лому

Може ли да помоля за разяснение: аз като собственик на 2 бр. "трилинейки" Мосин-Нагант трябва ли да правя "двоен препек" на спирачната течност?  :m1708:

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1224 -: Декември 01, 2021, 17:19:51 »
Нещо ново освен за шаран плакия?
Че понедРелник - ей го дей.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1225 -: Декември 01, 2021, 18:42:36 »
нашата фамилия ще хапне риба в кръчма  по две причини:
1. не мога да готвя риба, щото не мога да я чистя
2. имаме зелен сертификат :smokin:
това на обяд
вечерта от много години се събираме с приятели на Тройката, хапваме наденички, пием греяно вино и палим градската елха, зелен сертификат не се изисква
тази година май няма да има концерт и елхата ще е запалена предварително, но пак ще сме там, spirit of Burgas  :bigok:

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2972
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1226 -: Декември 01, 2021, 19:05:13 »
Какво е 'Тройката '?
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1228 -: Декември 01, 2021, 21:03:48 »
и нощем, по Коледа
https://youtu.be/8VKJwzGPy3g

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1229 -: Декември 01, 2021, 21:14:15 »
Хубаво!
 :thup:

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2972
    • Профил
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1231 -: Декември 01, 2021, 21:29:36 »
Е не знам, духът на двете места е различен.
Попа и до ден-днешен олицетворява бунтарството, докато на Тройката не се сещам за софийския й еквивалент...
« Последна редакция: Декември 01, 2021, 21:41:35 от Ловkия »

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1232 -: Декември 01, 2021, 21:40:10 »
щастливеца на витошка. и той кат тройката е продукт на средата на деветдесетте.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1233 -: Декември 01, 2021, 21:49:32 »
Немският коледен "базар", който за пореден път ще се състои срещу Царския дворец в София, сигурно отново ще е пълна тотал щета.
Оставям настрана цените, сепак нема да вечеряш там целогодишно, но организацията е кошмарна, щото се разчита на посетителите сами да почистят масите след себе си, но нема как да очакваш от горд суфяньец да си събере амбалажа, след като е платил такива пари само и само да се отърка о коледния дух.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1234 -: Декември 01, 2021, 22:00:53 »
Quote (selected)
щастливеца на витошка. и той кат тройката е продукт на средата на деветдесетте.
Тройката не я зная, но и двата Щастливеца в София са си един и същ кич.
Иначе, ако е верен слуха, във В. Търново съм влизал два-три пъти в ресторанта на сайбията още еххеей преди това.
Едва се хващаше ред и франсетата които разкарвах тогава да видят тъмните балкански субекти на кво се радват останаха очаровани.
От кухнята и гледката, иначе мухите си бяха същите. 
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1235 -: Декември 01, 2021, 22:06:30 »
щастливеца на витошка. и той кат тройката е продукт на средата на деветдесетте.

няат опщо, тройката (нарична фдревни времена политкоректно альошата) има съфсем друго значение за града и е продукт на мноо по-ранни времена.

Quote (selected)
При условие че уж ме чакаше сигурно място в кинкалерия и текстил

тряало е да завършиш английската  :smokin:

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1236 -: Декември 05, 2021, 11:54:25 »
Добри хора, коледни пости са. Не ги спазваме у дома, което не пречи да разнообразя менюто с нещо постно, но по-различно от традиционните за сезона нашенски ястия от варива, зеле и кореноплодни. Никога не съм правила зелник. Като си помисля, не съм и яла. Пататник - да. Баници с праз или със спанак прави приятелка. Тя се отсрамва с този си майсторлък при общи събирания. Прави ли някой от драгите съфорумци зелник? Може ли да сподели рецептата? С благодарност приемам рецепти за постни манджи всякакви. Няма да се справя с Миш(маш)леновата кулинария на кайзера.  ;) Но друго мога да опитам.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1237 -: Декември 05, 2021, 12:15:16 »
Прави ли някой от драгите съфорумци зелник?

Един е гледал как се прави и ми разказа. Омесваш си кайма с подправки, накълцваш кисело зеле и запържваш с каймата. После си правиш баница

Неактивен fierce

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 842
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1238 -: Декември 05, 2021, 12:36:30 »
зелникът е безмесен! :tongue_:

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1239 -: Декември 05, 2021, 12:43:12 »
Има много рецепти в нета - и за постен, и за месни комбинации. Молбата ми беше, ако е възможно да сподели някой, който прави вкъщи, или е харесал направеното от друг и разполага с рецептата.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1240 -: Декември 05, 2021, 13:11:21 »
Женичката докарва баницата със спанак превъзходно. Набъбва и е сочна. Агитирам я да се пробва и със зелник. Месото в него ми се струва не на място.

Неактивен Споко

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 650
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1241 -: Декември 05, 2021, 13:50:10 »
„Един е гледал как се прави и ми разказа. Омесваш си кайма с подправки, накълцваш кисело зеле и запържваш с каймата. После си правиш баница“
Глупости на търкарета ;) Какво кисело зеле в зелник? Каква кайма?
Значи зелник се прави с ПРАЗ в средата, корите се ръчно и тънко точат както ги правеше тъщата, лека ѝ пръст. Всичките налични спални и равни повърхности се използваха за изсъхване на корите за зелника. Аз съм само помагал в месенето на тестото в кофата. Това ми беше ограничената експертиза ;).
ПП. Покрай тъщата разбрах какво е вкусен качамак. Баща ми мразеше качамака, защото го свързваше с живота си през 30-те на миналия век. Никога не се е правил качамак у нас. Тъщата нямаше този, да кажем проблем, със спомен от гладни години преди 44 :) За добрия качамак най важно е бъркането и разбира се маслото вътре :)
ПП. По нашия край зелникът няма нищо общо с рецептата на тъща ми по-горе. Сетих се, лелята на майка ми правеше друг зелник, в който обаче пак нямаше кайма. Някаква странна странджанска рецепта на бабалеля Гела, лека ѝ пръст.
« Последна редакция: Декември 05, 2021, 13:59:27 от Споко »

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1242 -: Декември 05, 2021, 14:13:33 »
Така си е, зелникът се прави с праз.
Тъщата му слага и ориз, ядеме и плачеме... :notworthy:

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1243 -: Декември 05, 2021, 14:15:59 »
Значи зелник се прави с ПРАЗ

Възможно е моят човек да се е объркал. Да е гледал как се прави празник със зеле, пък то да било зелник с праз.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1244 -: Декември 05, 2021, 14:19:09 »
Не че се пиша че разбирам, ама зелникът трябва да има зеле и то бол.

Неактивен Споко

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 650
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1245 -: Декември 05, 2021, 14:22:39 »
„Тъщата му слага и ориз,...“
Може, но е явно някъде на изток. Мойта тъща никога не е слагала ориз :(

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1246 -: Декември 05, 2021, 14:24:15 »
А днеска за пръв път през живота си ходих на пазара в Богров, макар че е на 10 мин с кола от нас.
Кал, кал, кал, народ, народ, народ, а над всичко това се стеле ароматен пушек от скарите.
Всички производители, които в събота ходят на хайванпазара в Подуяне, в неделя са там - сирена и млека, суджуци и бабеци, зарзават и плодове, всичко има, вкл. и четвъртинки прасе.
Кюфтетата бяха много хубави, сочни и от месо.
Абе представете си пазара в Димитровград, но на поляна, същото е и ако не беше кално, щеше да е приятно да се поразходиш в тоя хубав слънчев ден.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1247 -: Декември 05, 2021, 14:26:05 »
„Тъщата му слага и ориз,...“
Може, но е явно някъде на изток. Мойта тъща никога не е слагала ориз :(
На юг, в Долината на Бахура - 'арманли.

Неактивен Mae Ashi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1270
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1248 -: Декември 05, 2021, 15:10:45 »
В нашия край (югозападна България) зелник наричахме огромната, сочна постна баница на баба ми, която тя правеше за Бъдни вечер. Нарича се баница с "печени кОри". Плънката е несравнима. За тези, които не са пробвали, ще им сестори странна комбинацията, но вкусът е страхотен! Обилно количество праз, настъргана тиква и поне 2 чаши нарязани орехи. Всичко това се задушава до хомогенност. Корите се точат на ръка с тънката точилка. Най-долната е по-голяма от диаметъра на тавата и краищата ѝ висят от ръбовете; тя не се пече. Останалите кори се разточват и след това се запичат леко от двете страни, отгоре направо върху бумтящата печка на дърва. След това се налагат една върху друга като палачинки, напръскани с мазнина и с плънка между тях. След последната кора, краищата на най-долната се завиват върху зелника, красиво се надиплят и след печенето стават най-вкусната препечена коричка! Не съм я правила, просто не бих могла никога да я докарам така.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1249 -: Декември 05, 2021, 15:15:58 »
Имах предвид зелник със зеле, без значение прясно, или кисело. СВидях и рецепти с праз. Вероятно объркването идва от езика майчин наш български - зелник от зеле, или зелник от зелении. За зелето иде реч. Явно и този зелник е от регионалната кухня на юга и югозапада, знам ли.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1250 -: Декември 05, 2021, 15:17:46 »
Ами да, всеки край си има собствена рецепта, а често и собствено наименование.

Неактивен Споко

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 650
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1251 -: Декември 05, 2021, 15:20:40 »
„...настъргана тиква и поне 2 чаши нарязани орехи.“
Мае Гери, това си е направо тиквеникът на тъща ми, лека ѝ пръст, милата. Та значи баницата с тиква също беше несравнимо гурме удоволствие за мен. Единственото нещо точено, което не харесвах поради многото захар беше баклавата ;)

Неактивен fierce

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 842
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1252 -: Декември 05, 2021, 15:21:15 »
Имах предвид зелник със зеле, без значение прясно, или кисело. СВидях и рецепти с праз. Вероятно объркването идва от езика майчин наш български - зелник от зеле, или зелник от зелении. За зелето иде реч. Явно и този зелник е от регионалната кухня на юга и югозапада, знам ли.
ей ти с кисело зеле

https://recepti.gotvach.bg/r-57921-%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA_%D1%81_%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE_%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5

и още 32 рецепти с кисело зеле

https://recepti.gotvach.bg/zelnik/%D0%9A%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE_%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5

 :nuts:

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1253 -: Декември 05, 2021, 15:21:22 »
Мае сан,  писали сме едновременно. Описаното от теб звучи като интересна симбиоза от пай и традиционна баница. Праз и тиква - много интересно. Обичам и двете, никога не ми е идвало на ум да ги комбинирам. А що се отнася до ориза, родопчани са измислили клина. Правих веднъж по рецепта на майсторица от Момчиловци. Ами...не стана като нейния. :t2618: Един добър познат казва, че кило брашно да имаш, дай го на майстор, да ти направи хляб.

Неактивен Споко

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 650
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1254 -: Декември 05, 2021, 15:26:07 »
Здравче,
На изток правят вероятно зелник със зеле, ама нищо общо няма с божественото западноговорно зелник с праз, вервай ми ;) Ако и да съм роден на изток, западната българска кухня е мноого вкусна. Пример - пактъща ми правеше гювеч в глинен напръсник, който запечатваше отгоре с тесто, което после лично аз изяждах. Във фурната стоеше гювечът съде 40-60 мин., поне. Жалко, че не успя тъща ми да предаде познанието си за нейното готвене...

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1255 -: Декември 05, 2021, 15:26:27 »
Fierce, рецепти от нета и аз чета и чат-пат ползвам. Тук обаче пишат хора с опит и дават проверени рецепти и съвети. До сега никой от тях не ме е подвел. И имам в тефтерите с рецепти поне няколко наречени на съфорумци. ''Карфиол на фурна - Круела де Вил'',  ''Ябълков сладкиш на Симпли'' и друг фасон ''...на 67''...За това предпочитам да черпя акъл от тук. И аз раздавам, когато ме питат и когато не ме питат.  :smokin:

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1256 -: Декември 05, 2021, 15:29:45 »
Ох, като чета как Ловкия плаче над манджите на Тъщата, и аз плача. Но с други мотиви...

Мае, чета спомените ти за баба ти със зелника и се питам: защо вече няма булка, която да стане такава баба? Що за еволюция е това, даге!

Неактивен Споко

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 650
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1257 -: Декември 05, 2021, 15:32:06 »
„ей ти с кисело зеле“
Фиърс е пуснал рецептата на лелята на майка ми за зелник. Странно, но на мен по ми хареса западноговорната рецепта на зелник без кисело зeле. Корите, корите бяха фантастично ръчно направени, а плънката „зелето“ от праз, направо не знаех къде се намирам :)

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1258 -: Декември 05, 2021, 15:39:13 »
''защо вече няма булка, която да стане такава баба?'' Абе, забихме си го с тая еманципация, граждански права, работа 09.00-18.00 5/7 в най-добрия вариант. За жените в пожарната, полицията, армията...да не се отплесвам, че ще стане дълга и широка.

Неактивен Споко

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 650
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1259 -: Декември 05, 2021, 15:41:41 »
 :th_up:
За последния пост на Здравчето!