Хм! Дали във Византия изобщо се е използвал някога латински?
Не съм написал такова нещо, изрично съм написал "Източен Рим" и съм уточнил кога и за какво се е използвал латински.*
И да, дори да приемем най-закъснелите дати за "раждането на Византия", т. е. едва при управлението на Ираклий (610-641), във "Византия" латински се използва активно още около век, най-малкото в юриспруденцията.
В нашия исторически музей във Варна има много надписи на гръцки и нито един на латински. Нито един!
Не си догледал, има и на латински, има и двуезични - гръко-латински. Естествено, по горепосочените причини, гръцките надписи в Одесос преобладават решително.
Византия е исторически работен конструкт, с който определят Източната Римска империя след падането на Рим
Това не е точно така, мнозина виждат началото на "Византия" още при Константин I и аргументите им са не по-малко (разумни) от другите. Впрочем съгласен съм и с Питър Браун, който казва, че "Персия ражда Византия", и с Ханс Георг Бек, който вижда във "Византия" възкресен елинистическият свят на Александър Велики и наследници.
Иначе факт е, че технически ни един византиец не е знаел, че е византиец.
*За да не стават грешки какво и къде е "Източен Рим", Балканите са поделени между гръцкия и латинския (на битово, говоримо равнище) с преобладаване на първия и средоточие на втория в най-общо север-северозападните части на полуострова. Например на запад от Пирот няма пукнат гръцки надпис.
Ето ориентировъчна карта: