Ха, добрутро!!! Гледам забавлявате се , сръбвате , лекувате си хремите... ми, добре!
Аз ,пък вчера варих ракия. На връх Петльовден от сабаале със зет ми турихме казана и започнахме да се комкаме за здравето на мъжките ни рожби. Добре ни се получи. Не , не се нафиркахме...кой ще ни остава , просто ни беше готино.Много зеле изядохме и приготвено, и на салата, и си довършихме сланината ...трябва да пообиколя пазара... имало на Кауфланд , но не знам дали не е варена. Остана ми малко чеснова сланина от Беррьозка, ама то колко е...
Некои споменават карагьоз ,оцветен в намк`воси...нидейти! Карагьозът по мойта готварска книга се яде по два начина: на скара и пресносол. Има една рецепта ,но трябва рибата да е саръкулак и прясна,може и карагьоз от Дунава( т.н. дунавска скумрия) , но морското си е морско. Осоляват се два едри (300-400гр)карагьоза за около два часа. Изплакват се ,филетират се ,белят се, и им се вадят костите( тънките се вадят най добре с пинцета за скубане на вежди), нарязват се две(поне) връзки зелен лук и връзка копър,нарязват се на кубчета пет лимона ,колкото може по изчистени от кората и се добавят към сместа,карагьозът също се реже на кубчета добавя се в сместа ,зехтин на вкус и хууубай разбърквате. Оставяте туй нещо да престои в хладилника докато подредите масата и сервирате с водка ,ракия , узо или каквото там имате за пиене. Съвършенно мезе е!!! Наздраве!!!