от не знам колко десетилетия подводниците са с атомни реактори, къв е проблемът да се сложи един такъв на космически кораб? няма вода за охлаждане, ама космосът е студеничък.
Мисля че там се ползва класически топлообмен - вода -пара- генератор на електричество.
Под водата не е проблем, в космическия вакуум предимство е бързото охлаждане, недостатък че трябва голям резервоар за вода.
Малко сме далеч от директно усвояване на енергия от разпад в промишлени количества.
За малка консумация има уреди в космоса ползващи радиоактивен разпад, но не и задвижващи.
мне. представи си го като... а бе като казан за ракия. гори огънче /атомно/, водата става на пара, върти перки, после наобратно пак да се нагрява. кръговрат назьiвается. от друга страна, във ввер реакторите първите две букви значат водно-водно, което значи че казанът отвънка е в река и се охлажда от водата. за което аз предлагам да има не вода, а космос. или некви топлообменници, щото космосът наистина е студеничък.
не съм специалист, даже съм лаик-любител, така че е възможно да съм наплещил глупости некви.
И да се движи със скоростта на подводница.
Подводницата ще се движи бързо ако няма съпротивление като в космоса.
няма съпротивление, а като излезеш от орбита, т.е. като махнеш гравитациите, имаш ускорение, което само увеличава скоростта ти.