престижно научно издание
Когато прочета такова нещо, особено когато е по отношение по неща, в които човечеството не е разкрило и 2-3 % от това, което се случва наистина ... даже и не ми е смешно, а ми е жал!
Съгласен съм, че откритията все трябва да се публикуват някъде и да се върви напред, но в повечето случаи това се прави за пари и за патенти.
Патент, в областта на техниката и довеждащ до някакъв технически напредък - това е чудесно!
Обаче в наука, където не само принципите, а и описанията на процесите там са фрагментарни, понякога без връзка помежду си, не считам, че нещо изобщо може да се патентова. Освен за пари на фармацевтичните бандити.
Така че, това което искам да кажа е, че всяка теория, отнясяща се за материя като микробиология, вирусология и по почти всички медицински области, свързани с лекарства и ваксини е приблизителна, фрагментарна и в общ смисъл недоказана!
За да се докаже нещо, трябва или да му знаеш принципа на работа, или поне да са описани процесите много подробно. Например в техниката. Там самолетите, примерно, летят, без да се знае какво точно е гравитацията, но тя е добре изучена откъм действие и въздействие. Между другото - ВСИЧКИ формули в аеродинамиката са емпирични!
А в сблъсъците между различни теории (в случая за възникването на т. нар. епидемия от коронавируса), всички те са равновероятни или равноневероятни, докато не се намерят доказателства за някоя от тях.
Лично аз отнасям случващото се в областта на т. нар. конспиративни теории. Виждайки и знаейки на какво са способни някои на тази земя, изкуствения произход и разпространението на вируса ми изглежда достоверно.