Уж лекари, които поради недоученост, алчност или битов конформизъм, не плюха, ами направо сраха на хипократовата си клетва.
С голяма тъга се съгласявам.
За мен и до сега , в главата ми, нямам точните проценти, точните части - колко го правеха от алчност и мръснищина, и колко го правеха от недоученост ? С течение на времето почвам да си мисля, че първата група е била по-голяма от втората... И все пак. Тя не ми е интересна. Буклуци има сред всяка прослойка, мръсници има във всяко съсловие. Аз съм работил в тази система достатъчно години в БГ, корупцията ми е ясна, а това което се случи след 2020 си е форма на масова корупция от горе надолу, резултираща в смърт и увреда здравето на пациентите... Аз съм озадачен от втората група колеги. В това време, за мен лично, лъсна
ИСТИНАТА за тяхното ниво на образование, квалификация, обща и профилирана медицинска култура...Оказа се че някои колеги, за които съм имал по-високо професионално мнение, са кръгли нули. Лелички на пазара които кълват слухове и ги претворяват в практиките си. Срещнах няколко съвипускници , които убедено ми описваха медийните ужасии, небивалици и задължително се даваха като личен пример - "А пък аз /семейството/ - какъв ковид изкарааааах ! Едва оживях ! "
Всеки от тия беше "едва оживял", но никой не беше се гътнал. Говорих с неколцина и се чудех - театър ли играят ? Или са истински вярващи ковидари ? А може и да имаше от двете, като защитна реакция при масово насилие - проява на Стокхолмски синдром ? Дълбоко в себе си знаят, че тази история е АБСОЛЮТНА ВОНЯЩА ЛЪЖА, но поради това че няма къде да бягат, задължени са да учавстват в нея - в един момент почват самите да се залъгват, че този медицински АБСУРД е някаква "истина". И че те не са едновременно престъпници и жертви, а вършат нещо едва ли не "правилно и полезно" ? Не знам, за мен тази психология е невнятна... Тук във FR ситуацията не беше много по-различна. Възрастните колеги , имащи образование преди 1990 и по-назад във времето, без капка съмнение са по-висока летва от младите, бяха като цяло много по-наясно. Младите с това калпаво /тестово/ образование последните десетилетия, изобщо не можеха да се ориентират, кой как е "действал" в тази обстановка - за мен е загадка. Общото отличие от БГ-то е че тука като цяло лицемерието е на много по-високо равнище. Не бива да ги слушаш какво говорят, а да ги следиш какво реално правят ! Правеха доста по-различни неща от това, което декларираха с половин уста...