Кьопоолу за мързеливи домакини с 5 съставки ( не по Джейми Оливър) За 2-3порции.
Днес правих - пълна импровизация, че не ми се печеше зарзавата, а не харесах и чушките в магазина.
Един среден към голям патладжан, един добре узрял домат, 1-2 скилидки чесън, 3-4 с.л, олио, сол на вкус.
Обелвате кожицата на патладжана, нарязвате на дебелички шайби, изкисвате за половин час в подсолена вода. Отцеждате го, нарязвате шайбите на по-ситни кубчета, добавяте сол на вкус и ги задушавате под капак в олиото заедно с обелените и наситнени скилидки чесън. Сваляте от котлона, пасирате патладжана с вилица докато е горещ и люсвате в него обеления и настърган домат.
(Задушеният чесън ви спестява неудобството да избягвате в следващите 24-48 часа останалата част от човечеството.)
Стана неочаквано вкусно, по нищо не се отличаваше от кьопоолуто с печен патладжан, спестих време, труд и пушилки. За това си позволявам да споделя нещо толкова простичко с изтънченото форумно общество.