Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 24, 2024, 19:17:40

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 209992 пъти)

0 Потребители и 14 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1320 -: Декември 13, 2021, 17:16:44 »
ние на Бъдни вечер ще сме на гости, но навръх Коледа се прибираме заедно с децата, за да попразнуваме и у нас
трябва да съм по-бърза от обичайно и не толкоз детайлна,  сармите са ми обещани от леля ми
забелязала съм, че импровизираните трапези са най-добрите

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2972
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1321 -: Декември 13, 2021, 17:21:39 »
Оф...
За коледно-новогодишните празници ще имаме общо четири смени гости (имаме и двама рожденика). Всички с преспиване. Общо 16 комплекта чаршафи  :t1816:
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1322 -: Декември 13, 2021, 17:30:49 »
забелязала съм, че импровизираните трапези са най-добрите
Правилно си забелязала. От нищо нещо, каквото дал Господ...Аз като правило огладнявам свирепо при вида на маса с храна, в деня след голям празник. Сколасах да поръчам някои последни дребни подаръци, докато се мотах из мрежата - включително и нещо малко за къщата. Имам нужда от малък часовник-будилник. Лично за мен е, не е нужно да струва много, харесах си два-три. Май ще го оставя за след празниците. Имам тук-там  отстъпки за следващи покупки. Ще влязат в работа. ;)

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1323 -: Декември 13, 2021, 17:33:18 »
''Общо 16 комплекта чаршафи'' Няма ли у ваше село обществена пералня? Прането е лесно. Ама простирането при зимни условия, да му се не види. Ако искат и гладене, горката булка Пешовица.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1324 -: Декември 13, 2021, 17:34:29 »
Quote (selected)
Всички с преспиване. Общо 16 комплекта чаршафи

о, сериозна работа!
голяма челяд, да сте живи и здрави!

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1325 -: Декември 13, 2021, 17:34:57 »
Оф...
За коледно-новогодишните празници ще имаме общо четири смени гости (имаме и двама рожденика). Всички с преспиване. Общо 16 комплекта чаршафи  :t1816:
А ние си имаме договорка, че всеки си носи чаршафите, ако е с голяма кола. Хем всеки си има "пътнически комплект", хем всеки си носи неговата възглавница и му е гот. Да не говорим, че не устройваме китайска пералня всеки път. Беше установено случайно, малките деца си искаха техните чаршафи, защото като си на седем, количките по чаршафа са нещо лично, нали така. После решихме, че и за възрастните ще е добре.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1326 -: Декември 13, 2021, 17:37:24 »
Quote (selected)
Имам нужда от малък часовник-будилник
ха, на една вълна сме
аз купих часовник с кукувичка за един мой тригодишен любимец
е, той Пес Патрул иска, де :bigok:

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1327 -: Декември 13, 2021, 17:43:04 »
Оф...
За коледно-новогодишните празници ще имаме общо четири смени гости (имаме и двама рожденика). Всички с преспиване. Общо 16 комплекта чаршафи  :t1816:
Дам... Посред зима и ако сушилнята ти е развалена като моята, 16 комплекта са си проблем.  :think:

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1328 -: Декември 13, 2021, 17:44:35 »
Когато порасне твоя любимец, ще разбере, че пес патрула е минал във филмотечния канал, а часовниците с кукувичка са непреходна класика. ;)

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2972
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1329 -: Декември 13, 2021, 17:44:59 »
А ние си имаме договорка, че всеки си носи чаршафите, ако е с голяма кола. Хем всеки си има "пътнически комплект", хем всеки си носи неговата възглавница и му е гот. Да не говорим, че не устройваме китайска пералня всеки път. Беше установено случайно, малките деца си искаха техните чаршафи, защото като си на седем, количките по чаршафа са нещо лично, нали така. После решихме, че и за възрастните ще е добре.
Да бе, ама така са свикнати - да ги чака оправено легло и чисти прани и гладени чаршафи.
Наистина сушенето се очертава като най-сериозен проблем.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1330 -: Декември 13, 2021, 17:48:32 »
всеки си носи неговата възглавница и му е гот.
Псулютну. Не нощувам никъде без моята евтина китайска ортопедична ''дунапренка''. ЕГН-то иска да си угаждам на съня, плексита и бръчките.
-----
Ако нямаш парно вкъщи, повредена посред зима сушилня в нашенската крайморска влага си е наказание. Разбирам и съчувствам.

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1331 -: Декември 13, 2021, 17:53:00 »
Завиждам!
Ох, предполагам. Но в края на лятото децата най-после си дойдоха и похапнаха, занесоха към Резово да ударят в земята приятелите с пържолите и отнесоха към Германия да се комкат по Коледа. Остана едно бурканче за зимните празници тук, а бате много обича.
Догодина ще ти заделя и пратя овреме.  ;)
« Последна редакция: Декември 13, 2021, 18:10:31 от Simplified Solutions »

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1332 -: Декември 13, 2021, 17:59:01 »
Иии, забравих - замразила съм и ръчно точени кори за баници и тиквеници.

Неактивен kasapina

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1998
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1333 -: Декември 13, 2021, 17:59:58 »
.

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2972
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1334 -: Декември 13, 2021, 19:21:36 »
Ох, предполагам. Но в края на лятото децата най-после си дойдоха и похапнаха, занесоха към Резово да ударят в земята приятелите с пържолите и отнесоха към Германия да се комкат по Коледа. Остана едно бурканче за зимните празници тук, а бате много обича.
Догодина ще ти заделя и пратя овреме.  ;)
Да доживеем дотогава..
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1335 -: Декември 13, 2021, 19:58:24 »
А ние си имаме договорка, че всеки си носи чаршафите, ако е с голяма кола. Хем всеки си има "пътнически комплект", хем всеки си носи неговата възглавница и му е гот. Да не говорим, че не устройваме китайска пералня всеки път. Беше установено случайно, малките деца си искаха техните чаршафи, защото като си на седем, количките по чаршафа са нещо лично, нали така. После решихме, че и за възрастните ще е добре.
И аз навсякъде, където пренощувам дори една нощ, си нося личната възглавка.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1336 -: Декември 13, 2021, 20:00:14 »
Пешо, да ти заръчам ли турски кашкавал на конци?

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1337 -: Декември 13, 2021, 20:34:03 »
Да доживеем дотогава..
Още ме е яд за една кутийка, която пратих по Ловкия на Миряна заедно със сладка. Ми се обажда тя да благодари за сладката, обаче не ядяла рибешки яйца, моля ти се, и дала кутийката на зет си. Ако знаех тогава, Ловкия щеше да я хапне таз кутийка с домочадието. Тез хубавини са за ценители. 

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1338 -: Декември 13, 2021, 20:41:27 »
Помня. :ok:
Прочее зетят е пич, хайверът не е отишъл бадева...

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2972
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1339 -: Декември 13, 2021, 20:58:00 »
Пешо, да ти заръчам ли турски кашкавал на конци?
С удоволствие, благодаря !
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1340 -: Декември 13, 2021, 21:28:17 »
 :t0328:

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1341 -: Декември 14, 2021, 18:18:14 »
Моля, рецепта за баклава!
Ама моля - като за турска баклава.
Информирам - пробвал съм, имам проблеми, питам хора правили и знаещи, моля - без нетрецепти.
Имам орехи - навалом, смятам поне три пласта орехи и файнъли, отгоре ше финиширам с шамфъстък /пистачос, за по новите.../.
Целта е да се получи не суха и не залята със сироп, нещо средно.
Моля - кори, време на печене, градуси, сироп - съотношение вода/захар, подробности демек.
Разберете ме - ше се опитам за Бъдни вечер нещо ново да е, затова - само хора с експириънс /правилно ли го произнесах?/
Блгдр предварително.
 :smokin:
« Последна редакция: Декември 14, 2021, 18:43:40 от Giuseppe »
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1342 -: Декември 14, 2021, 18:56:45 »
аз правя тази гердан - баклава, може би ще ти се види обикновена, не знам
http://www.vkusnoteka.bg/2013/12/blog-post_24.html

за другата баклава имам няколко основни съвета
трябва да се пече дълго на умерена температура, повече от час
сиропът е равни части вода и захар, слага се и лимон, захарта може да е повече, обратното -не
не спазвай съвета, който обикновено дават - студена баклава, горещ сироп
и двете трябва да са горещи

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1343 -: Декември 14, 2021, 19:01:08 »
забравих - маслото да е много!

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1344 -: Декември 14, 2021, 19:13:36 »
аз правя тази гердан - баклава, може би ще ти се види обикновена, не знам
http://www.vkusnoteka.bg/2013/12/blog-post_24.html

за другата баклава имам няколко основни съвета
трябва да се пече дълго на умерена температура, повече от час
сиропът е равни части вода и захар, слага се и лимон, захарта може да е повече, обратното -не
не спазвай съвета, който обикновено дават - студена баклава, горещ сироп
и двете трябва да са горещи
Лили е права за горещите едновременно баклава и сироп, но ако я искаш баклавата да е по-мека. Инак двете различни температури при мен работят.
Значи, два пакета кори, орехите смлени (дето вика Здравчето, беззъби са вече роднините, иначе кълцани), смесени с малко захар и канела, две кори отдолу, после на всяка кора орехи със захар, съвсем по мъничко, но по равничко и равномерно. Най-отгоре две кори, подпъхнати отстрани. Режеш на каквито ти се ще правоъгълници/ромбове (те са за кръгла тава по-красиви). Маслото го загряваш, отпенваш и заливаш по срезовете с колкото можеш по-вряло масло. Печеш на средна фурна до порозовяване, щото докато я извадиш и е станала на кехлибар.
В нашата кухня към сиропа освен лимон се слага и розова вода, ама гледай да не прекаляваш с нея - няколко капки след края на варенето на сиропа. Заливаш, покриваш с фолио и кърпа, ако искаш да е мека, ако не - просто я оставяш. След няколко часа проверяваш дали е попила всичко  - ако е, правиш още сироп. При нас баклавата е задължително роднина на Добри Динев, т.е. плува в сиропа си, но решението си е твое. Ако си по по-сухата версия, минаваш я със сироп отгоре и тогава сипеш шам-фъстъка.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1345 -: Декември 14, 2021, 19:34:47 »
Живи, здрави да сте, благодаря, ще спазя съветите и информирам за резултатите!
Умрем за добра баклава, една от най добрите съм ял нейде из източния Балкан, направена от туркиня, дебела беше /баклавата, не туркинята/ около два пръста - не знам колко листа, тогава нямаше кори - точеха ги сами, но пластовете бяха много, нито суха, нито кашкава от сироп, с орехи - както се полага, след един преход от 20 клм. пеша по Балкана - ммммммм, не мога да я забравя...няа да казвам колко години, но мнооого!
 :good_job-1300:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1346 -: Декември 14, 2021, 19:38:35 »
направена от туркиня
Ако е намесена туркиня, тогава задължително има розова вода! И захарта с дробинето от орехи - захарта се карамелизира между корите, после като се залива със сироп се получава именно кафяв сироп, от карамела.

Памфуций

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1347 -: Декември 14, 2021, 19:55:22 »
Значи, два пакета кори, орехите смлени (дето вика Здравчето, беззъби са вече роднините, иначе кълцани), смесени с малко захар и канела, две кори отдолу, после на всяка кора орехи със захар, съвсем по мъничко, но по равничко и равномерно.
Ти и в плънката слагаш захар, не само в сиропа?

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1348 -: Декември 14, 2021, 19:57:04 »
Ти и в плънката слагаш захар, не само в сиропа?
Да, малко, хем да не ми се слепват орехите. Някъде процентно една десета от ореховото количество.

Памфуций

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1349 -: Декември 14, 2021, 20:00:35 »
А може ли малко ванилия към сиропа, вместо розова вода?

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1350 -: Декември 14, 2021, 20:01:57 »
А може ли малко ванилия към сиропа, вместо розова вода?
Кой каквото обича! Тъй като по Коледа ванилия има във почти всичко, аз си оставам с розовата вода. Има и клон от фамилията,  която се кълне във водата от фльор д'оранж, но аз не съм от тях, како Сийке!

Памфуций

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1351 -: Декември 14, 2021, 20:04:35 »
Тая работа с портокала, наистина е съмнителна. Но може с малко кора от мандарина. Навремето експериментирах с едно реване и се получи .

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1352 -: Декември 14, 2021, 20:15:02 »
Quote (selected)
Ти и в плънката слагаш захар, не само в сиропа?
Мъ казвайте ги тия подробности бе хора!
Преди години - правим скалпели от стъкло в БГ.
Не става и не става - само неккъф майстор -от него се получават.
Разпитват го, разследват го, филмират го как ги прави.
 Не и не, не се получават, освен от него.
Накрая, шибаната ДС се заемат и някой забелязва, че като извади от пещта стъклото, майстора леко го духва накрая.
На въпроса - що не го каза тва бе - нещастния майстор казва - ама аз просто така бе, по някакъв навик, и аз не знам що.
Сетне, БАН-яджии го обясняват, че така се закалявало.
Историята - от директора на завод за инструменти в Михайловград.
Уф! Нито директора, нито завода, нито Михайловград го има.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1353 -: Декември 14, 2021, 20:20:20 »
Quote (selected)
Навремето експериментирах с едно реване и се получи .
е, реването съм забравила , че съществува
десерт от детството ни, заедно със саварините и грис халвата
ще взема да направя, ама много калории...
аз направих коледните сладки, пет вида, даже малко тъжно ми стана, чак догодина ще пека отново, ако е живот и здраве
остана украсата, шоколад, фондан, глазура, поръски, захаросан джинджифил, помело
обаче се изморих, а елхата ме чака ,неукрасена

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1354 -: Декември 15, 2021, 11:46:52 »
''А може ли малко ванилия към сиропа, вместо розова вода?''Кората на един лимон. Тъй като аз съм раснала в мулти-култи махала с арменска диаспора, от която най-вероятно мама, Бог да я прости, се беше научила да слага сока на един лимон и кората му, обелена на спирала /само жълтата част ври със сиропа, после се изхвърля/ в сиропа. За технологията топло-студено знам пак от мама, че баклавата трябва да е напълно изстинала преди да се залее с горещия сироп. Явно няма единно правило. Важното е да е вкусна и достатъчно. ;)
« Последна редакция: Декември 15, 2021, 13:43:38 от Здравка »

Неактивен фелдкурат Ото Катц

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1767
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1355 -: Декември 15, 2021, 16:00:44 »
това долното видях в мрежата, пресилено е, но става, лошото е, че бахур е написано с малка буква, показва неуважение;
https://www.facebook.com/groups/344831178868547/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=4894451380573148

Старите гозби и модерните рецепти
10 декември 2020 г.  ·

ОДА ЗА БАХУРА
Покрай сьомги и гурмета,
крем брюлета и суфлета,
бри, прошуто и филета,
и какви ли не мезета,
дето са модерни много
и се хвалим с тях редовно,
аз се чувствам малко жегнат -
бахура е пренебрегнат!
Бахура си е традиция,
той си няма опозиция!
Няма аналог, патент
тоз' световен прецедент!
Всеки тайно хапва бахур!
Дори светския оратор!
Но защо ни хваща срам
с този нашенски салам?
-
Казах си "тук има драма,
бахура е без реклама!"
И говорих с копирайтър
да напише некой тайтъл.
Бахура го заслужава,
щото сила притежава!
С бахур имаш сила мъжка,
с него грипът те не тръшка,
лоша клетва те не хваща,
злите хора той отпраща.
Само истинските дами
падат си по тез салами!
-
Сноб и интелектуалец,
богаташ или страдалец -
вси пред бахура са равни
и във подвизите - славни!
За поета той не струва
'щото трудно се римува,
ала всеки си го тачи -
бахура, туй много значи!
-
И туй нещо уникално
според мен е най-реално
да е гордост национална
и на герба да се барне!
Бахур не разочарова
както, видиш ли, отбора.
Той не предизвиква свади,
само носи ти облаги!
БеГе афродизиака
и мечта на всяка кака!
-
Бахура е институция!
Бахура е революци!
Бахура е еманация
на нашата администрация!
По-скъп е от биткойн,
по-голям от всеки войн!
Той ще покори планетата!
той е Шекспир на мезетата!
( автор неизвестен )
« Последна редакция: Декември 15, 2021, 16:07:58 от фелдкурат Ото Катц »
“Когато думите изгубят значението си, хората губят свободата си.” Конфуций

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1356 -: Декември 18, 2021, 21:44:40 »
баклавата е "там живеят чудовища"...
северняшката ми градска баба правеше точени кори на ръка докато удари осемдесетте. простичко е като рецепта-пресяваш два пъти добро бяло брашно. спомням си че нейде по времето на тройната бе във възхита от един пакет "тип 400" (показва пепелен остатък-за тия, пропуснали стокознания) точно на Варна мел. Иначе, докато точеше харесваше и Топаз, както и някои партиди на София мел(това за Здравка-по Варненско все още има чудесно брашно, но не от него пекат хляба) макар че най и допадаше брашното от една бутикова търговишка мелница в Люляково(арендатор-мелничар-собственик на цехове за пасти, торти и закуски-старчето си беше за архив-горд занаятчия, правещ най-доброто в 3дин свят на евтинжос. не съм минавал от три петилеткк, що не искам да видя упадъка). както и да е-пресято брашно с хладка вода и лъжица оцет се разточват достатъчно тънко да може спокойно да четеш вестника върху който са сложени да подсъхнат. трябват ти много вестници-за дивани, легла, фотьойли ,облегалки на табуретки и простори. Пълненото агне, баклавата и настъплението към Берлин се нуждаят от много пространство, време, планиране и жертвоготовност.
тайната е как да сипеш в сместа на чаша брашно, чашка хладка вода, на върха на ножа сол, поръсено с ожет и лъжицата разтопено масло, да го омесиш, да прецениш колко да престои под мокра кърпа и да разточиш кората прозрачна без дупка, да подсъхне да не лепне, да сложиш плънката от трошени орехи с канела, кристална захар, ако искаш -може и локум, не е грешка да наредиш в една тава-а тавите са "каравана) ябълки и круши за щрудел и дори настъргана тиква за тиквеник. всичко завито на стегнати пурички, нарязани на "баклавички и запечено до оная неизяснена определеност"с цвят на праскова" която само ко2ач на японски мечове разбира, и сиропирано на ДВА пъти. Първия път "да поема", реди се на етажи и се оставя цяла нощ да "изпръхне" и пак се залива с горещ! сироп(няма как при второто сиропиране баклавата да е гореща)



последно баба направи баклава около година преди да удари деветдесетака(и два месеца преди вторият си и последен инсулт).Невероятна. Като в детството ми. Питам я-пак ли почна да точиш?" Ако имаше одрински кори през живота си не бих пипнала точилката"
« Последна редакция: Декември 18, 2021, 21:50:09 от Kaizer Soze »

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1357 -: Декември 18, 2021, 22:04:43 »
Браво на Кайзера.
Възхитен съм и от баба му и най-вече от начина по който го е описал.

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1358 -: Декември 18, 2021, 22:17:15 »
А мойта тъща, като се отвореха дупки в кората, все ругаеше глутена. Ама много ли бил, малко ли, не разбирах.

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1359 -: Декември 18, 2021, 22:48:47 »
А мойта тъща, като се отвореха дупки в кората, все ругаеше глутена. Ама много ли бил, малко ли, не разбирах.

Тъщата ти сигурно е млада.
Глутенът е скорошна измислица.

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1360 -: Декември 18, 2021, 23:31:05 »
Не е толкова скорошна. Скорошни са показателите, които взеха да лепят по етикетите. Но професионалните хлебари отдавна знаеха кое колко. Та и тъщата от тях беше научила какво трябва да е доброто брашно за баници.

Неактивен Mae Ashi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1270
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1361 -: Декември 18, 2021, 23:34:30 »
https://www.sofiamel.bg/bg/products/produkti-za-doma/19

Това е за мен най-доброто брашно за баници, питки, козунаци и пр. Поне сред тези, които мога да си набавя. И особено ако ми се прииска да си припомня баниците с теглени кори от младите години  :cool-1084:

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1362 -: Декември 19, 2021, 07:26:57 »
Ма вие още ли ручате баклави, тежки баници и пр.? Мен ми ги забраниа дофторята преди неколко години ... и не ми липсват твърде. Обаче искат да ме откажат и от пържоли и от суджук и това няма как да се случи, не и този живот. Весели празници!

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1363 -: Декември 19, 2021, 11:27:07 »
Quote (selected)
Мен ми ги забраниа дофторята преди неколко години
Най обичам забранени убавини!
 ;)
Спретнах баклавата, сега ше чакам едно денонощие да го поема.
Като я опитам - ще дам отзиви.
Ако пък съм оплескал нещата - ше си притрая, но - весели празници тогава!
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1364 -: Декември 19, 2021, 12:09:12 »
Не умея да точа и да меся. Така и не се научих,може би защото бабите и мама бяха такива майсторици. Сега сигурно се съревновават с бабата на Кайзера, на коледния благотворителен базар в рая. Ех, да можехме да ги видим, пък и да опитаме, а Кайзер. Мамината баклава с лимонов сок в сиропа, да не ''накъртва'' прекалено от сладост и с лек дъх на лимонова кора и тази на баба ти.
------
Джузепе, ако си улучил сиропа, баклавата ти ше е шес. Хади бакалъм, ще чакаме да се похвалиш.
Нямам никаква идея какво да правя, или купувам откъм сладки за предстоящите празници, освен коледното ашуре. Дано музата се натутка и ме споходи навреме, пък и на вас разчитам за идеи и подсказки.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1365 -: Декември 19, 2021, 12:22:38 »
Quote (selected)
Джузепе, ако си улучил сиропа, баклавата ти ше е шес.
Начи аз сиропа го направих според рецептата, но като го свалих да "почива", му нарязах кора от половин лимон.
Като си "почина", извадих парченцата от кората и сложих прецедения сок от половин лимон.
Тъй го разбрах от рецептата.
Ше видим.
п.с. а дали да не се поръси после ситно настъргата кора от лимон отгоре на баклавата?
Слагат некои шам фъстък и по добрата половинка така я обича, ама аз шам фъстъка го употребявам за мезе за други ени неща.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1366 -: Декември 19, 2021, 14:04:18 »
Kaizer Soze :thup:
голям талант ти е даден ,човече!

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1367 -: Декември 19, 2021, 14:05:49 »
Giuseppe, доста рано я направи баклавата, не е ли в опасност от изчезване? :)))

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1368 -: Декември 19, 2021, 15:09:40 »
Ако прави за първи път, или опитва нещо по-различно е по-добре да пробва докато има възможност грешката да се поправи, без да се изложи майсторът. Случвало се е всекиму, нали  ;) Ако баклавата изчезне, значи майсторлъкът и рецептата са в синхрон и последната се взема на въоръжение за постоянно.  :)))

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1369 -: Декември 19, 2021, 17:10:31 »
Quote (selected)
Giuseppe, доста рано я направи баклавата, не е ли в опасност от изчезване? :)))
Отговарям и на двете дами.
Първо, блгдр за добрата рецепта - не се сдържах и опитах, макар да са минали само часове - прееевъзходна!
(абе на лаика и Господ му помага).
И не - няма да изчезне, правя баклава лично аз за втори път, но по добрата половинка е правила няколко пъти и ме държеше под око - не се обади нито веднъж, което е прецедент! Отказва да прави през последните години, щото холестерола...и т.н. Та - нямам конкуренция! Ще раздам половината насам-натам, но баклавата е от двоен пакет кори и е една голяма тава.
Въобщее...но млъкни сърце!
 :bigok:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1370 -: Декември 19, 2021, 17:13:06 »
Спретнах баклавата

Дърто, да те светна каква уникална баклава съм ял в Сърбия. В ресторанта на Партизан. Всъщност беха два вида баклава. Едната - српска, със сушени сини сливи; другата - гръчка, със стафидяс. Готвачът каза, че кисне сливите и стафидите в захарния сироп цяла нощ и после си ги реди, с орехи и квото трябва. Направи си, да ме помниш цял живот. И ако има нещо, се едно че нема нищо.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1371 -: Декември 19, 2021, 17:16:56 »
Една приятелка прави сиропиран туквеник. Фантазия.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1372 -: Декември 19, 2021, 17:23:45 »
Една приятелка прави сиропиран туквеник.

Това, за запек ли? 

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1373 -: Декември 19, 2021, 17:30:34 »
Баклава със стафиди...сушени сливи...човеко, ти май вече си фен и на ИК, не ли?
Аз съм класик до последната клетка, единствено дедо Маркс ми се види малко аут ъф дейт, ама само малко!
Иначе нямам задръжки да експериментирам, но съответно сменям терминологията, що да обиждаме ориджинъла на нещото дето го прайм?
Баклава - ядки и то не сички, поне аз така съм опитвал, така я харесвам, за останалото съм предубеден. Имаше време, кога я правеха с фъстъци!
Отврат!
Не ти!
 :smokin:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1374 -: Декември 19, 2021, 17:33:42 »
Една приятелка прави сиропиран туквеник.

Това, за запек ли?
ТИквеник. Отврате, май много те мъчи запечен стомах. Сини сливи, сурови, всичко що е от тиква, от крем супа до тиквеник, фурми. Страхотен вкус и качество, едри, ирански в кутийки със зелени капаци - Nakhi Sabz. В краен случай слабително шоколадче от аптеката. Половинка, да не изядеш цяло на веднъж, че ще трябва да слагаш цукало под леглото, че може и да не дотичаш до тоалетната на разсъмване, пази боже. :crying_with_laughter-3302:

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1375 -: Декември 19, 2021, 17:37:14 »
Аз съм класик до последната клетка

Класик, ама като изядеш една такава, ще забравиш за класиката. Трябва щипка фантазия. А иначе те са си същите класически баклави. Жалко, че не щеш да опиташ нещо уникално. Не исках да те разстройвам.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1376 -: Декември 19, 2021, 17:38:12 »
Quote (selected)
че може и да не дотичаш до тоалетната
Ба! Шъ тича!
 :nuts:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Споко

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 650
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1377 -: Декември 19, 2021, 17:39:24 »
сиропиран е равно на запек. Не ям супер сладки неща. Не понасям баклава - жена ми е фен :)

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1378 -: Декември 19, 2021, 17:40:55 »
Quote (selected)
Жалко, че не щеш да опиташ нещо уникално.
Не си ме разбрал - аз бих опитал такива компоти, не съм съгласен да се именоват баклава.
Тъй както ДГД не е е@ня!
Рзбийш ли разликата?
За тва ти споменах ИК.
 :smokin:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10230
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1379 -: Декември 19, 2021, 17:44:15 »
Отврате, май много те мъчи запечен стомах

Никога през живота си не съм имал запек. Доскоро даже не знаех какво е и го мислех за нещо срамно. А досежно тиквата, аз тиква не докосвам и с дръжката на метла. Навремето даже разкарах едно гадже, щото каза, че обичала тиква и тиквеник. Даже без сироп.