Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Януари 31, 2025, 09:48:59

Автор Тема: "В кръчмето на Керпи" (сериал, съспенс и още нещо) - прогноза 2050  (Прочетена 484517 пъти)

Kerpeden, Eisblock, Zmeja и 39 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен Zmeja

• Just Member
  • Коментари: 2848
    • Профил
Quote (selected)
„Приятели, днес се събираме да осмислим новата ситуация в дълбочина“.
Това обяви в профила си във Фейсбук съпредседателят на ПП/ДБ Кирил Петков.
Новина от последния час: ПростоКиро ще мисли в дълбочина!

Неактивен Zdravka

• Just Member
  • Коментари: 1577
    • Профил
Не разбрах, в тунел ли ще се събират да мислят, или в пещера.
Гледаш го, куче - мърляво, проскубано, а в очите - човек! Гледаш го, човек - наконтен, облечен, а в душата ...

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8231
    • Профил
В торби с кеш.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен керпеден

• Newbie
  • *
  • Коментари: 42
    • Профил

Неактивен керпеден

• Newbie
  • *
    • Профил
"Борислав Гуцанов: Няма разделение и разцепление в БСП след оставката на Корнелия Нинова!"
-Не думай!!Верваме ти!

Неактивен керпеден

• Newbie
  • *
    • Профил
 "Васил Велев: Бюджетът на Асен Василев е издънен. Чака ни гръцки сценарий!!"
-Че какво му е лошото!?Сума пари им наляха! А,дано... ама надали!!!

Активен Kerpeden

• Just Member
  • Коментари: 795
    • Профил
Честита Нова година приятели!
Щастливо да ви е , успешни да сте и рахат да имате!!
Благодаря на Ръководството  за възможността отново да пиша тук ,тъй като  благодарение на  световната криза , политическите неволи с изборите в България  през последните години и  ранни признаци  на  старческо слабоумие бях си бастисал достъпа ,но  когато има на кого да се разчита всичко е добре! Изпълнен с благодарност и насълзени очи си сипах едно малко и сега  бая време ще чета,чета докато  вляза в релсите!!!Слава Админу!!!

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 26269
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Честита Керпеден!
Що не вземеш да ползваш ****
Предполагам е възможно за форума. :t0328:
ЕС е вреден за вашето здраве!

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Благодаря! Всичко ще използвам само да се осеферя и ориентирам в обстановката!!!

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
Бях се притеснил че в тоя прекрасен форум, най-читавото място - кръчмата не е много на почит. :)))

Активен фелдкурат Ото Катц

• Just Member
  • Коментари: 1816
    • Профил
Честита Нова година приятели!
Щастливо да ви е , успешни да сте и рахат да имате!!
Благодаря на Ръководството  за възможността отново да пиша тук ,тъй като  благодарение на  световната криза , политическите неволи с изборите в България  през последните години и  ранни признаци  на  старческо слабоумие бях си бастисал достъпа ,но  когато има на кого да се разчита всичко е добре! Изпълнен с благодарност и насълзени очи си сипах едно малко и сега  бая време ще чета,чета докато  вляза в релсите!!!Слава Админу!!!
Вижте Му моралния облик на кръстника на сий форум - със старческо слабоумие, малко пиене  и непомнене се оправдава!
“Когато думите изгубят значението си, хората губят свободата си.” Конфуций

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
Quote (selected)
Вижте Му моралния облик на кръстника на сий форум - със старческо слабоумие, малко пиене  и непомнене се оправдава!
Покрива всички критерии за амерички президент.
Чудя се що не сте успели да го направите такъв в РБ.
Късно се присъединих към тая ОПГ, късно!

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
И, к`во му е на моралний ми облик,bitte!?! Тато на какво ни учеше,а? Сега да се снишим , да поизчакаме малко да видим какво ще стане  и тогава  да надигнем взор нагоре...ник`во бързане...да видим...ша махнат ли прокурора ,ша харесат ли новото предложение  за премиер... поне пенсиите да дигнат , ама надали!!!Ша чакаме ! Комуто стиска да араламби-bitte!Außerdem, wenn ich einen kleinen Schnaps trinke, leuchten meine Augen wie die Scheinwerfer eines neuesten Maybach-Modells.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
То, затова не се пие "малко".
Малко са майбасите у нашенско.
Което ми дава надежда че попула пие и никак не малко. :cool-1084:

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Прочее да не се, забравя ,че трябва да проветря ,да обера паяжините и премета  кръчмата,така де ...да ти е драго да влезеш,пък сетне ша оправяме държавата. Ей го на президентски избори се задават ,ша прайм ли партия или ша дирим коалиция,трябва да се мисли и за това...

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
То, затова не се пие "малко".
Малко са майбасите у нашенско.
Което ми дава надежда че попула пие и никак не малко.
Имах предвид "малко" ,но често. Да ,бе малко са ...завърти се из Добрич,еле па кога идват да карат "градско" у Варна. А попула нек` си пие,значи има , а ако нема ша почне да бие...

Активен фелдкурат Ото Катц

• Just Member
  • Коментари: 1816
    • Профил
И, к`во му е на моралний ми облик,bitte!?! Тато на какво ни учеше,а? Сега да се снишим , да поизчакаме малко да видим какво ще стане  и тогава  да надигнем взор нагоре...ник`во бързане...да видим...ша махнат ли прокурора ,ша харесат ли новото предложение  за премиер... поне пенсиите да дигнат , ама надали!!!Ша чакаме ! Комуто стиска да араламби-bitte!Außerdem, wenn ich einen kleinen Schnaps trinke, leuchten meine Augen wie die Scheinwerfer eines neuesten Maybach-Modells.
Ашколсун, на тия години как граматически правилно глаголи на чужд език, става за кандидат-президент, че и на годините на Байдън ще ги докара.
Хади сега, намери вицката и я докарай тук, да видим тя до къде се е докарала за 12-13 години, а?
Фенките ти нещо се разбягаха, ще трябва да рекрутираш нови, но ти можеш и знаеш как, тъй де...
“Когато думите изгубят значението си, хората губят свободата си.” Конфуций

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
Забравих!
Вие там на Дуранкулашкото бивше КПП как минавате.
Последния път ( преди 10 години ) тъй и тъй трудно се преминаваше, къде поради асфалтови несгоди, къде заради бариерите.
Бариерите бяха малките препятствия.

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Хади сега, намери вицката и я докарай тук, да видим тя до къде се е докарала за 12-13 години, а?
Фенките ти нещо се разбягаха, ще трябва да рекрутираш нови, но ти можеш и знаеш как, тъй де...
Хади ,ама де да я диря!?Кой знае  кого си е намерила за титуляр,по перспективен от мене... ма не я виня, щото аз само дето брада пуснах и лула пропуших .Е, ходя  изправен ,погледът- твърд ,еле  като мерна некоя с тея прилепналите клинове и свят ми се завива... ще ги забраня , ако ме изберат...ми то по опасно от вейп с марихуана , приятелю!!!

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Забравих!
Вие там на Дуранкулашкото бивше КПП как минавате.
Последния път ( преди 10 години ) тъй и тъй трудно се преминаваше, къде поради асфалтови несгоди, къде заради бариерите.
Бариерите бяха малките препятствия.
Е, не съм минавал от години там.Пък и то нали ЕС е вреден за здравето , а и баш у Влашко ли ще ходя,аз да не съм някакъв хъш ,дорде не речеш!?

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
„Курица не птица, Румыния не ЕсЕс”

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Ба,не е!Разправят  у Мангалия ставал страшен пазар всяка недела! Каквото ти душа сака...и почти за без пари!

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
Quote (selected)
Ба,не е!Разправят  у Мангалия ставал страшен пазар всяка недела!
Да си призная, това ми липсва.
Чувам че само в София имат още такъв битак.
Което ме кара още по-силно да не ги харесвам, щото им завиждам за това малко съкровище.

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил

Да, ама на 10 януари 2025 г. Съединените щати официално обявиха включването на Румъния в програмата "Visa Waiver", което позволява на румънските граждани да пътуват до САЩ без виза за период до 90 дни с туристическа или бизнес цел.
DARIKNEWS.BG
 Техническите подробности и точната дата на влизане в сила на безвизовия режим предстои да бъдат обявени. Очаква се програмата да влезе в сила през 2025 г. Куриците май сме ние !!!

Неактивен Banana Joe Maldonado

• Just Member
  • Коментари: 3305
    • Профил
Акшамлар, кръчмарю, живо здраво за много години :t0328:

Гледам, че сте захванали темата за визите, па викам да добавя нещо.

Вчера излезе класацията на паспортите Хенли и Партньори.

Със гордост да заявя, с комшиите от север делим 15тото място и има 178 държави по света, които просто ще погледнат вълшебния ни паспорт и ще рекат Херцлих Вилкомен.
Подтекста, разбира се, е че неговата парична стойност тепърва трябва да се доуточнява.

Влязох в бърз спор с един сърбин-разбирач - той викаше 30 000 лева. Аз настоявах, че трябва да е 30 000 евро.
Не сме го пробвали на терен, ма и това ще стане.

Честито на комшиите ново покачване на цената на техните паспорти и лека вечер от мен.
*********   ✹    *********

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
Хаити също са безвизови със САЩ, без да са ЕсЕс.
В случая липсата или наличието на визи отразява само ранга на слугата.
Ибрикчиите даже в интимните помещения, ратаите до входа на замъка.

• Just Member
    • Профил
Гледай го сега.
Аз се мъчим да раздуем цената, за да сглОбим пазарлъка, ти така ще ми го докараш ратайски на 5 000 лева.
А уж си търговец....
Абе, признай си че завиждаш.

И Хаити не са безвизови за САЩ (цъкни линка горе, после върху Хаити, и ще се убедиш).

:t0328:

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
Извинявам се!
Надявам се  че сърбина не разбира български, само сръбски и кошница европски. :)))
5 000 е добра цена за "rent a passport",  или като първа вноска по лизинг.

• Just Member
    • Профил
Разбира, гадината, ама поне не чете тука, та няма проблем.
И без това ми е само опитно зайче за тренировка преди истинските клиенти.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
Почти по темата на разговора:
Quote (selected)
Фон дер Лайен все още няма покана за церемонията по встъпване в длъжност на Тръмп
https://glasove.com/novini/fon-der-layen-vse-oshte-nyama-pokana-za-tseremoniyata-po-vstapvane-v-dlazhnost-na-tramp
Без виза, но и с мълчалив отказ.
Като си спомня как я посрещаха в Турция и как я изпратиха от Китай на нейно място и с покана няма да отида.

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил

Фон дер Лайен все още няма покана за церемонията по встъпване в длъжност на Тръмп
Ми, болна е женицата ,ве! К`во искате ...може да е в безпомощно състояни или с Ацхаймер да си другарува вече ,кой да знае!?
Ако да беше  избран Байдън нема лошо ...той нямаше и да загрее...ама с Тръмп не става,той е пекан играч!!

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
Quote (selected)
болна е
Половинчато!
Пише се:
болна е, бе :t0328:
П.П. Запетайката не знам дали е в каноните, ако не е може и без нея.

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Quote (selected)
болна е
Половинчато!
Пише се:
болна е, бе :t0328:
П.П. Запетайката не знам дали е в каноните, ако не е може и без нея.
А-а ,езиковедите  тука да се произнесат!!!Аз съм прост,биФш потенциален кандидат за президент... мене ми дай една читалищна зала,пълна  с представителна електорална извадка и  ми глей сеиря!!!

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Понеже бая време ме нямаше и днес като миех пепелниците в кръчмата се сетИх:Какво е туй нещо "фактчекинг" ,дето го било имАло , а сеге го махнАле?Като дейност имам предвид,щот` ако и да съм скаран с английския  разбирам ,че се чеква нещо ,ама какво!?!Да не би да е онова дето след онзи пикантен случай с папеса Йона конклавът правел"фактчекинг" на кандидатите за папа като ги карал да сядат без гащи  на един стол с дупка и целият конклав се изреждал да ги чеква през дупката преди да гласуват.Не е лоша практика мене ,ако питат, щото сигур и на кандидатите за папа им е кеф ,че ги чеква некой по топките ,а и конклавът се радва щото както знаем там девианти бол,ма досущ като нашите депутати, и си има страсти разни, и чекването ги изпълва с надежди...

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Quote (selected)
Мета“, „Амазон“, „Мак Доналдс“, „Форд“ и други слагат край на джендърските си програми

Хай да му се не види толкова масраф за шарени байраци, гащи, тениски и прочия джендър толерастки безумия се оказа безумен, ненужен. Оти цял свят руча жабетата , сега като настъпи една лавина на сменяне на табели по летища, хотели, ресторанти, стадиони ... абе кошмар , нова сексуална революция. Ще кажете: ай, ся кой знае к`во ? Как кой знае какво, как!? Толкова съдби са променени, у нас само какви щуротии ставаха... кой ще плаща, м? Децата ни, ние... Най-малкото дали ще пребоядисат аерогарата във Варна, че като я видя получавам уртикария!!

Не бе, не съм хомофоб... нека си правят каквото им харесва само да не искат повече права от моите и закрила на девиантността си. Гражданите до 18 г не могат да гласуват за кмет, а те искат осемгодишно дете да може свободно да избира пола си или да се чувства марсианец да речем ...
Глупаво ли става!? Вероятно - да, ама шарената аерогара ме дразни. Приемете, че докато съм бърсал осрания от мухите портрет на колективната безотговорност, кой знае защо наричана демокрация, дето е закачен на стената между двете знамена съм обърнал едно-две малки ... обаче като го избърсах очите на един милион софиянци светнаха, някои гневни, някои разплакани, много безизразни вече, но имаше и такива - с още останала надежда ... това е животът.
« Последна редакция: Януари 11, 2025, 22:52:41 от AR-15 »

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
  • Коментари: 513
    • Профил
нова сексуална революция
Мамка му ... за предишната нямах пушка ... за тая няма да имам пЕшка :(
активен участник в Брауновото движение

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
нова сексуална революция
Затова пък поне погледът днес е твърд, демек има още барут в барутницата ,праханта е суха и кремъкът хвърля искра... :)))

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
нова сексуална революция
Затова пък поне погледът днес е твърд, демек има още барут в барутницата ,праханта е суха и кремъкът хвърля искра... :)))
Мдам ... погледът е твърд, гласът - не търпи възражение ... а революцията е на съседната улица... и кремъка е - цък, цък ... язък ;)

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
нова сексуална революция
Мдам ... погледът е твърд, гласът - не търпи възражение ... а революцията е на съседната улица... и кремъка е - цък, цък ... язък ;)
Абе, то язък без цък рядко бива, ама хади  да не ходим да питаме петела кое е по- първото и по важното. ;)
Прочее преди малко в подобен контекст протече спорът на Настимир Ананиев(баба Наста) с  некоя си... май Галя Каназирева.Всъщност беше   по скоро "Риба , ама цаца! Цаца ,ама риба!" както е прието открай време в нашето демократично общество.Изпих си бърже -бърже кафето и загасих тивито . Отивам в кварталното кафене на редовния сутрешен дебат за туй колко сме зле ,"Абе, тоз Тръмп на къ`ф са прай?","Ни моат го спря Путин,Украйна се връща в киреча!", "Толкова ли нямаше кого да турят  ми избраха Гонзо!?!","Страшен лихнус купих вчера от пазара.като малки крокодилчета."," Гледахте ле Дебелия Сашо  вчера?","В Балчик извадили малко карагьоз...,знаете ли за гърка и карагьоза!... ай,стига с тоз стар виц ,бе, кажи за онази ,дето имала три цици!!! В крайна сметка в интересно време си живеем ние дедоФците  пенсЮнери!!! :))) ;)

• Just Member
    • Профил
Акшамлар, живо-здраво  :t0328:

Чета горното, значи, па си викам - Имало живот у тия квартални кръчми, значи. И се сетИх - бе минавам си сабалям покрай бившата квартална кръчма и я гледам как стои вече втора година със спуснати кепенци, та пак да ме изкушава (нали сме колеги, кръчмарю, знаеш - свято място празно не остава). Та историята ѝ е следната:

Старио ѝ сайбия, преди години, зема та ми сипа веднъж кафето у пластмасова чашка и аз, понеже бех изнервен покрай друг случай, си немах работа, та го проклетисах как си требе. Ама изглежда прекалих, оти се спомина след полвин година. Внезапно. И мен веднага ми текна да застопанисвам осиротялото гнезденце. Та, той, имаше наследница - дъщеря, дето се оказа мъчнооткриваема и аз зае...таковах, работата дотам. После некъф неин роднина земал та я открил и опраил документацията, па отвори една идиотска зарзаватчийница. Погледах я, позасмях се, пресметнах наум и си рекох - шест месеца. Издръжлив излезе - една година изкара преди да се предаде. Та сега пак си стои офертата, само че с вече опраена документация...Проучването на пазара показва незатихващо търсене. И инвеститорът, дето скоро ще срещна (респективно, напия за негова сметка) ще прояви съответстващ интерес. Та въпросът, дето ме гложди е, дали си струва разправията да пускам и градска кръчма, само за единио градски муабет .... :think:

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Та въпросът, дето ме гложди е, дали си струва разправията да пускам и градска кръчма, само за единио градски муабет ....
Кръчмарствоте ,ефендим е проста работа , ама не е за всеки, както казваше баща ми.А той отбираше от кръчми.Инак к`во му е...пет маси ,столове,буре вино ,два кега с бира и автомат,и десет каси бутилирана ,ракии ,лимонада ,алафранга пиячка,магнетофон с гръцко ,сръбско ,стари градски и български военни маршове ,машина за еспресо ,хладина витрина ,две кутии табли  за игра с две тестета... а,да кебапчета ,дроб,далаци  карантия,туршии, мезета и никакви чорби !!! Сакън ,то ако ще има наречи го шкембеджийница , а то трябва да е кръчма...Е,разбира се ,ако си тертиплия може да туриш един мангал с пясък и  пет-шест джезвета за турско кафе на пясък за гевезелък на уважаваните клиенти , бяло сладко и локум на клечка  за пенсюнерете на детска възраст... та съвсем брифли,те,т`ва е  както ти рекох ...проста работа! :))) ;)

• Just Member
    • Профил
Изобщо не е за всеки. На темерут и ръб кръчма не трябва да се дава.
Сичко останало го има, вкл. многозначителните плакати.
Виж, магнетофона затруднява, ама дек има. ХармАн - КардоМ  ;)

شفقت شۋقت سبقت - Talawa तलव - تلاوة : 03 - Ɑ̃kagi

Туй по дека. И никакви врели чорби, съгласен.

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
    • Профил
"Сивия кон" и "9-те магарета" тайните свърталища на Софийската "алкохолна буржоазия" ...  :beer_old:

• Just Member
    • Профил
"Сам дойдох" и "Куфара" тоже  :beer_:
Едното фиряса, за "Сам дойдох" не съм минавал от бая време, не знам.

Неактивен Giuseppe

• Just Member
  • Коментари: 11397
    • Профил
проста работа!
Буренца! Дъбови, по 10 литра. Ракията се налива директно в юзчетата от там. Ракия в стъкло от BILLA-та??? Не знам, не знам...
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
"Сам дойдох" не е ли в Панчарево? Май там съм го мяркал.
п.с. ами да - ето го бе https://opoznai.bg/zavedenia/view/restorant-sam-doidoh-sofiia
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

• Just Member
    • Профил
Не.
Баш до Позитано 20 беше или още е.

ощин ешип ен кут  O:-)
« Последна редакция: Януари 13, 2025, 02:19:35 от Banana Joe Maldonado »

Неактивен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
Хм! Ментета ли са се появили?

• Just Member
    • Профил
Панчаревското не знам. Това не е София.
Позитанското - 02 418 16 19, Побратимени кръчми - София, 1999, за който знае тертипа на "визитката"  ;)

• Just Member
    • Профил
Нещо не ми се спи. Поразрових се.
От "Сам дойдох" са останали разпиляни снимки, смътни спомени и е те тоя малоумен некролог, август 2021.
ПФУ!

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Не знам кой на колко лазарника е  и колко помни , но се  надявам да помните ,че имаше социалистически предприятия "Наркооп" и "Здрава храна" във всички градове ,които се грижеха за евтините кръчми из страната т.н. пивници и закусвални. Сега като станахме всички чорбаджии работата стана епек ,ама съвсем. Особено в такива градове като Варна...почти няма квартална кръчма...може би  в новите квартали.Откак умряха гаражните квартални капанчета ходим по кафенета ,пием по едно кафе ,оставим пет лева и се прибираме.Броят ни за курортисти,дъ ге!Знам,че в София, Пловдив ,Бургас и по-малките градове не е баш като у нас .И по селата  не е тъй ,ма аз няма като бирник да обикалям селата  за да пия една  кисела ракия.Който се захване  за такова нещо гледа до шест месеца най много да и е избил масрафа и сетне да трупа мас. И как става това ,моля ...ами с цени като на Златни пясъци и Велинград ,дъ ге.И мушенгии ,разбира се! И естествено  изгаря със син пламък!!!За адмистративните ограничения и берии ,въобще не ми се говори...направо вземай  две павета в една найлонова торбичка и оди скачай от вълнолома или Трета буна.Такива ми ти работи...Не ми се задават въпроси ,щото ми  се допива пък седмо число е чак другия месец...

Активен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9373
  • Fuck the EU
    • Профил
Помня кебапчетата на "Здрава храна", сегашните са отврат, и котките не щат да ги ядат, а киселата ракия е отровна, както и синята или зелена.

Чудно животно е човекът, либерално глобалистката хранителна индустрия котка не може да излъже, но човек може, а вълците така и не проядоха зеле.
Колкото по-голямо е богатството, толкова по-кърваво е престъплението, което го се създало.

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Едно време ,преди да избухне демокрацията   много често пътувах до София. Любимо място ми беше закусвалня "Козница", помните ли я?.Страхотни кебапчета!!!Ама и не само там... имаше  десетки места. Абе...плачи сърце!!!

Неактивен otvrat

• Just Member
  • Коментари: 10257
    • Профил
Едно време ...

Иронията е, че едно време също викахме "едно време какви кебапчета имаше". По всичко изглежда, че най-хубавите кебапчета са били през Каменната ера.

Активен Zmeja

• Just Member
  • Коментари: 2848
    • Профил
Спомям си филма „Калин Орелът“ от 1950 година на режисьора Борис Борозанов, по сценарий на Орлин Василев. Действието се развива през 1893 г При първите прожекции във филма имаше един епизод на селски мегдан и струпано голямо множество хора. В дъното на мегдана се мъдреше дюкян с надпис "НАРКООП". След това тези кадри бяха изрязани. :t0328:

Активен Kerpeden

• Just Member
    • Профил
Едно време ...

Иронията е, че едно време също викахме "едно време какви кебапчета имаше". По всичко изглежда, че най-хубавите кебапчета са били през Каменната ера.
Никаква ирония не е това,уважаеми! Това са реалиите на пенсионната възраст.Не може без сравнения.По безобидно е с кебапчетата ,щото да не взема  да разправям колко съм заякнал в ръцете през демокрацията.Детайл  ,който с две ръце не можех да огъна при соца ,сега с два пръста  връзвам на възел и то  при условие ,че го намеря. ;)Абе ,по-хубаво си беше при  Тато!!!
 :)))

Активен kаily

• Just Member
  • Коментари: 10800
    • Профил
Едно време ...

То не бил само Путин обектът за плюене, всичко се плюе, ама не за всичко се говори. Иначе отвратът а си отвори устата, а става отврат. По всички теми.

И да, преди повече от половин век кебапчетата бяха вкусни. Месеха се на място и по специална рецепта.

Хубавото кебапче става от хубаво месо, както хубавото вино се прави от хубаво грозде, е максимата, която всички истински старши скараджии изповядват. Според рецептурника на някогашното "Обществено хранене" в епохата на социализма у нас, сочни нашенски кебапчета стават единствено и само от свинска кайма. Рецептурникът е бил настолна кулинарна Библия за всички локали и домакинства между 1958 и 1989 година.

Според оригиналната рецепта от НРБ кебапчета се правят от 500 г мляно свинско от плешка, 500 г мляно свинско от гърди и 100 г сланина. Каймата се овкусява само с 3 броя подправки и то в точно определени количества. Кулинарният закон гласи - 5 г кимион, 5 г черен пипер и 20 г сол на килограм месо. Каймата се омесва много добре и трябва да поеме около 100-150 г вода, добавяна на порции, докато се извършва тази процедура. После трябва да втаса поне 24 часа, да улегне, както се казва. Хубаво е да отлежи едно денонощие в хладилника, поставена в тавичка. И при сипването й в тавата обаче си има технология - пластът не бива да е по дебел от 6 см. Докато си почива, на шестия час е хубаво да се премеси отново и пак да се разстели по същия начин.

После идва моментът с оформянето на кебапчетата. То се прави с пръсти, потопени в купичка с оцет и вода, смесени в съотношение 1:1. Големината няма значение и е според вкуса. След това е много важно на каква скара ще се пекат Някои ползват електрически, други - газови. Най-хубави обаче кебапчетата стават на дърва.

Каквато и да е скарата, трябва да е много добре загрята и стриктно почистена преди употреба с телена четка. Следва мазането ѝ, което се прави с отрязан наполовина лук, топнат предварително в чинийка с олио и прободен през средата с шиш.
Ако изборите не променят нищо, що в Грузия правят майдани?

Неактивен otvrat

• Just Member
  • Коментари: 10257
    • Профил
Никаква ирония не е това,уважаеми!

Напротив! Ирония си е отвсякъде. Защото и на нас едно време пенсионерите ни обясняваха какви били кебапчетата по тяхно време, а сега ние обясняваме същото на младите за кебапчетата от нашата младост. Затова се чудя кое лето господне е началната точка на идеалното кебапче.

Неактивен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
История на кебапчето от един блогър.
https://izsofia.blogspot.com/2015/10/blog-post.html

Неактивен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
Къде? Е това не е въпрос, тук-
https://kultura.bg/web/%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D1%82%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BA%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D0%BF%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE/
За разлика от "Сам дойдох" - това оцеля, поне засега.